lubią obiady z owocami i na słodko :) Polecam! KNEDLE: 500g ugotowanych ziemniaków 200g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej cukier 400g moreli PANIERKA: 4 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych 1 łyżka sezamu 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka masła Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać twaróg, mąki, jajko. Wszystko dokładnie połączyć. Wyłożyć(...)zrolować. Ciasto jest bardzo luźne i należy dobrze podsypywać mąką. Pociąć na plastry, rozklepując na placuszki. Morele wypestkować i zawijać posypane cukrem w ciasto. Formować okrągłe knedle. Wrzucać na gotującą się lekko posoloną wodę. Gotować ok 3min od momentu wypłynięcia . Na patelni rozpuścić masło i wsypać zmielone płatki kukurydziane, cukier brązowy i sezam. Wszystko chwilę podsmażyć i dodawać gorące knedle
https:KKuchniaMniamszaleć trzeba, truskawkowo :D Rodzinka mruczy z zachwytu, a to najważniejsze ;) Galaretki jabłkowo miętowe kupicie w KLIK Biszkopt : 4 jajka (L) 2 pełne łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru Nasączenie: 120 ml wody Łyżka soku z limonki 2 łyżeczki cukru Krem: 500 ml mleka Budyń śmietankowy
Takie tam pichcenienadmiar płatków kukurydzianych w domu Składniki na ciasto: 100g masła 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 4 jajka pół szklanki cukru 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kukurydziany wierzch ciasta: 50g masła 6 łyżek śmietany 12 lub 18% 100g płatków kukurydzianych 1/4 szklanki cukru Składniki na warstwę jabłkową: 600g jabłek (waga(...)jajka, przesianą mąkę - dwa rodzaje - wraz z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Ucieramy, aż masa stanie się jednolita. Tortownicę (średnica 25-26cm)wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Nakładamy do niej ciasto, na cieście układamy pokrojone w słupki jabłka. Pieczemy ciasto ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wykonanie kukurydzianego wierzchu: Masło
Mania Wypiekaniakilogram jabłek 1,5 kilograma dyni 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Sok z połowy cytryny 4 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych Lubella 1,5 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 gram masła Dodatkowo: Forma 25x40 cm. Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, dynię obieramy
Bajeczna Kuchniakurczaka 100 g suszonych pomidorów w oliwie 100 g sera cheddar 1 papryka czerwona Sól i pieprz do smaku 4 płaskie łyżeczki majonezu Panierka: 2 jajka Mąka pszenna Bułka tarta Płatki kukurydziane Olej do smażenia Sposób wykonania: Fileta z kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na 4 porcje, rozbijam na cienkie kotlety, oprószam do smaku solą i pieprzem, smaruję
Wanilia i KardamonSkład mieszanki bezglutenowej do wyrobu ciasta: mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, pektyna (substancja zagęszczająca), sól, cukier *** PLACEK DROŻDŻOWY *** składniki: 1 opakowanie koncentratu 2 jaja 20g świeżych drożdży 100 ml napoju sojowego 30g oleju lub roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego figi śliwki Przyrządzenie: Do ciepłego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, pozostawić
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI 1/3 lub ½ szklanki cukru – biały, brązowy, do wyboru – byle drobny 2 duże garści dużych, słodkich, ciemnych czereśni 3 jajka rozmiaru M 1 ¼ szklanki maślanki 1/2 szklanki mąki migdałowej 2 łyżki skrobi kukurydzianej, ziemniaczanej lub ryżowej ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier z prawdziwą wanilią /mają go np. Kotany, Kamis/ 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka startej skórki
Karo in the Kitchenkurczaka Marynata 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki ciemnego sosu sojowego sól, pieprz czosnek niedźwiedzi papryka ostra chili w proszku Panierka 4 łyżki mąki krupczatki 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia Surówka: mała kalarepa 2 marchewki mała główka sałaty kubeczek jogurtu naturalnego sól, pieprz, odrobina cukru Przygotowanie Skrzydełka kroimy na stawach na trzy części
e-PrzepisyKulinarneRacuszki, ale w nietypowym wykonaniu. Składniki: 1 ½ szklanki zsiadłego mleka 20 dag maki pszennej 10 dag mąki kukurydzianej 2 jajka szczypta sody oczyszczonej sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Wsypać do miski obie mąki, wbić jajka, wlać zsiadłe mleko( może być kefir lub maślanka) dodać sól do smaku, sodę oczyszczoną. Wymieszać składniki, kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej
Tradycyjna KuchniaShortbread to tradycyjny szkocki deser zbliżony fakturą do kruchych ciastek, składający się z masła, cukru i mąki. Zazwyczaj jest to maka pszenna z dodatkiem mąki kukurydzianej lub ryżowej. Ponieważ ostatnio dużo było na blogu słodkich wypieków, przygotowałam go w wersji wytrawnej z dodatkiem suszonego rozmarynu i startego parmezanu, a wierzch posypałam pestkami słonecznika. Jest doskonałym dodatkiem do białego wytrawnego wina
Wiem co jemMeksyku podaje się prawie do wszystkiego, ale zawsze ciepłe. Są także obowiązkową bazą do quesadilla, burrito, fajitas, tacos, enchiladas i wielu innych potraw. Prawdziwe tortille, to kukurydziane. Powstają one ze specjalnej mąki- masa harina, która dostępna jest w Polsce w dość wysokiej cenie. Pszenne tortille pojawiły się w Meksyku za sprawą Hiszpanów, którzy sprowadzili do Nowego Świata pszenicę
Pełny talerz"Ostatnimi czasy mam wielką ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami, mówię, że mam ochotę, a nie, że to robię, choć przyznam się, czasami się zdarza. W takich
Słodkie Przyjemnoścismaki, wydał mi się prosty i szybki, dlatego wypróbowałam. Nie zawiodłam się, ciasto wyszło pyszne:) Składniki : 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju, u mnie kukurydziany 1 i 1/2 szklanki mąki, ja dałam szklankę mąki zwykłej pszennej , a 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag rabarbaru - u mnie 4 łodygi, umyte i pokrojone
Proste Potrawypuszka (400g) mleka słodzonego zagęszczonego- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- 4 jajka- 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanejJa zamiast tych dwóch mąk dałam 2 łyżki skrobi kukurydzianej ( maizena)W misie malaksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo by nie napowietrzać zbytnio masy serowej.Formę wyłożyć papierem do pieczenia
Smaczne Zdrowe