wydać się straszne, ale zapewniam, że smakuje lepiej niż można sobie wyobrazić. Polenta to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej, niegdyś przyrządzana głównie z mąki kasztanowej, dziś jednak sięga się po łatwiej dostępny wariant - kaszkę kukurydzianą. Wymaga trochę cierpliwości (choć nie za wiele) – trzeba ją podgrzewać na małym ogniu i mieszać do momentu aż zgęstnieje. Powstaje gładka masa o pięknej
Roślinna - blog wegańskiCUKRU, TŁUSZCZU itp. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do jogurtu czy serka. Przeszukałam wiele półek sklepowych czytając etykiety i nawet w zwykłych "naturalnych" płatkach kukurydzianych znalazł się cukier i tłuszcz. Skład płatków z otrąb pszennych: mąka z pełnego ziarna pszenicy, otręby pszenne, słód, dodatek mineralny, węglan wapnia. Smaku nie porównam do żadnych innych płatków które wcześniej jadłam bo zdecydowanie się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość3 pojedyncze filety z kurczakaFarsz :1 marchewka1 cebula1/2 cukiniisól do smakupieprz kolorowy do smaku2 łyżki masła1 łyżeczka bułki tartejDodatki :bułka tarta do panierowania ( 1 część )płatki
Ewa w kuchniSkładniki na ciasto : - 500 g mąki chlebowej typ 750 - 250 ml letniego mleka nie gorącego - 50 g świeżych drożdży - 1 jajko - 50 ml oleju ,najlepiej rzepakowy - 10 g soli - 5 g cukru - 1 mała łyżeczka suszonej bazylii lub ziół prowansalskich Dla ułatwienia zamieszczam podstawowy przepis na ciasto .Mi z reguły wychodzą dwie bardzo duże ale cienkie pizze , takie na wielkość(...)musimy go dodawać wtedy zwiększamy o 2-3 łyżki ilość mleka lub wody - olej najlepszy jest rzepakowy ale jak lubimy można użyć kukurydzianego lub kokosowego , ważne aby nadawał się do obróbki w wysokich temperaturach - mąka - ja używam chlebowej typ 750 bo ciasto wychodzi chrupiące i puszyste ,testowałam już różne rodzaje ale ta jest najlepsza, jak chcemy zdrowszą wersję pizzy
Wypieki Renepół łyżeczki pieprzu ziołowego 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 ząbek czosnku szczypta czarnego pieprzu Panierka: 3 łyżki mąki 5 łyżek wody pozostała część namoczonego nori 1,5 łyżki sosu sojowego + do obtoczenia pokruszone płatki kukurydziane lub bułka tarta Przygotowanie: Wodorosty nori (6 łyżeczek) zalewamy w szklance z wodą i czekamy 5 minut, aż napęcznieją. Część(...)czasie zabieramy się za panierkę: mąkę mieszamy z wodą i sosem sojowym oraz pozostałą częścią nori (jeżeli nasze wodorosty pływają w zbyt dużej ilości wody, odsączamy je na łyżeczce i dodajemy bez wody - inaczej masa na panierkę wyjdzie zbyt rzadka). Wszystko mieszamy, obtaczamy selera w naszej papce, a następnie w suchej panierce z płatków kukurydzianych lub bułki tartej. Smażymy
Bananowe PoleBanany w cieście kokosowym* * z wiórkami i mleczkiem kokosowym, częściowo na mące orkiszowej W ostatnim czasie miałam miłą przyjemność nawiązać współpracę z internetowym sklepem Frisco , mającym w swoim asortymencie zarówno te podstawowe produkty, jak i te rzadziej przez nas spotykane, a nie rzadko też wszędzie poszukiwane. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie sposób dostawy, na początku wybieramy pasujący nam dzień(...)oraz gorzka z nadzieniem nugatowym kolekcjonując wszelkiego rodzaju makarony.. ich nigdy za wiele (tak samo jak masła orzechowego) skusiłam się na kukurydziany z komosą oraz sojowy no i na koniec jeszcze o dwóch mąkach, trochę już znanej ryżowej i jeszcze nie próbowanej orkiszowej (jakieś rady co do niej?) po wszystkie te produkty odsyłam na stronę Frisco , gdzie
More food, love and dreamsPiekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Średnio wysoką (4-5cm) formę wielkości 21/28cm smarujemy smalcem i wysypujemy tartą bułką lub kaszą kukurydzianą. Odciskamy dokładnie masę ziemniaczaną, dodajemy do niej całą przestudzoną zawartość patelni, z całym tłuszczem, wsypujemy mąkę, przyprawiamy, nie dodając jeszcze jajek – i próbujemy – smakując (nie zjadamy masy, tylko ją wypluwamy). Pozwoli to ocenić czy babka nie potrzebuje więcej(...)mąki pszennej 3 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 pełnej łyżeczki soli ½- 1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 pełna łyżeczka pieprzu ziołowego (zielonego) 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 3-4 czubate łyżeczki majeranku 1 łyżka smalcu 3-4 łyżki bułki tartej lub drobnej kaszy kukurydzianej do wysypania formy
Karo in the Kitchenjuż kilka różnych przepisów jak zrobić pyszną szarlotkę. Dzisiaj kolejna propozycja. Jest to szarlotka na kruchym cieście, z dodatkiem płatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu. Ciasto:2 żółtka,2 i 1/2 szklanki mąki,szczypta soli,250g margaryny,1/2 szklanki cukru,łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki śmietany 12%,mleko. Żółtka wbić do szklanki, dolać mleka(...)wysokości. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, posiekaną margarynę, żółtka z mlekiem oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na nie natłuszczoną blaszkę o wym. 23x33cm. Dodatkowo: szklanka płatków kukurydzianych, 10 średnich jabłek, *1/2 szklanki cukru cynamonowego, 2 łyżki zwykłego cukru, 2 białka. Ciasto w blaszce
Z miłości do słodkościziemniaków mącznych, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę, wystudzonych 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 jaja w tym jedna do posmarowania wierzchu sól do smaku Farsz: paczka rozmrożonego szpinaku paczuszka orzeszków piniowych sól cebula pokrojona w kosteczkę oliwa do podsmażenia cebulki 2 ząbki czosnku odrobina białego wina kaszka kukurydziana do obtaczania Najpierw zróbcie farsz. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę dodać(...)odparować. Lekko wystudzić Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec ok 50 minut
AZgotuj!ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka ötårta z jednej cytryny tłuszcz i mąka do opruszenia Curd z marakui 6 owoców marakui 1 cytryna, sok 1 łyżka kukurydzianej skrobii 50 g cukru 2 żółtka 1 jajko 50 g masła Malinowy mus 250 g malin 3 listki żelatyny 100 g kremowego twarożku(...)Dekoracja Perły cukiernicze Zacznij od upieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną dodając również wanilię. Wysmaruj formy tłuszczem i oprósz mąką. Dno przykryj papierowym krążkiem. Napełnij formy równymi porcjami ciasta, wstaw do piekarnika
codojedzeniałyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli do podania (wg uznania) pomarańcza miód serek wiejski/jogurt drobno posiekane orzechy płatki kukurydziane Przygotowanie: Jajka, mleko i olej ze szczyptą soli mieszamy trzepaczką w misce. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, płatki owsiane, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy przy pomocy łyżki
Kuchnia Ellieprodukty tak, żeby zachować równowagę, m.in. w kontekście węglowodanów przyswajalnych. Produkt Wielkość porcji Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny porcji Chleb pszenny z białej mąki 30 g 71 10 Sok jabłkowy niesłodzony 250 ml 39 10 Płatki kukurydziane 30 g 74 19 Brązowy ryż 150 g 66 21 Biały makaron spaghetti, gotowany 11 minut 180 g 59 28 Tortilla kukurydziana(...)należy do najbardziej odżywczych produktów, ale ma swoje zalety. Jest dobrym źródłem witaminy E, PP, wapnia, żelaza czy magnezu. Na jej korzyść przemawia także łatwa dostępność, niska cena, uniwersalność - mąka pszenna jest do kupienia w każdym sklepie spożywczym, kosztuje niewiele, a nadaje się do większości wypieków. Nie musimy kombinować, naleśniki czy ciasta na mące pszennej (zwłaszcza oczyszczonej) zawsze wychodzą. Również
Powiedz dietom nieblenderem. 1 cebulka - Obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie. Składniki powyższe wymieszać. Dodać 2 roztrzepane jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki keczupu, oregano, pieprz, sól. Kotleciki obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanej oliwie. Smacznego! Przepis, zdjęcia, foto: Agnieszka Prus
Kuchnia smakówWykańczania zapasów ciąg dalszy. Tym razem wykorzystania doczekała się, wegetująca na półce od ponad pół roku, mączka kukurydziana – polenta. Nie bardzo miałam ochotę na polentę (ale planuję!), więc dodałam trochę mąki orkiszowej i zrobiłam ciasto na tartę. Jeśli, zamiast mąki orkiszowej, dodacie mąkę bezglutenową, najlepiej miks chlebowy, tarta będzie w pełni bezglutenowa. Osobiście ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenprzy tym zapowiedzieć, że to na pewno nie koniec i zobaczycie jeszcze różne inne zastosowania tego popularnego meksykańskiego placka. Tym razem kukurydzianego, który dość wyraźnie różni się smakiem od najczęściej wykorzystywanej na naszym gruncie tortilli pszennej lub z mąki mieszanej. Pomijając konieczność krótkiego i intensywnego usmażenia mięsa, które najpierw marynujemy w oliwie i przyprawach, tym razem użyjemy jedynie nieprzetworzonych termicznie(...)Chociaż wiele zależy też od ilości, bo jeśli spożyjemy jej więcej, może z powodzeniem być naszym obiadem. Tortilla z polędwicą wieprzową i warzywami 2016-01-17 14:06:31 Kukurydziana tortilla z polędwicą wieprzową, czyli lekka i zdrowa przekąska z chudym mięsem i dużą ilością świeżych warzyw. Zapisz przepis Drukuj Składniki 300g polędwicy wieprzowej 150g kukurydzy konserwowej 1 średni mięsisty
Kulinarna Pokusa110g cukru Składniki na owocowy wierzch: 500g wiśni 2 łyżki cukru 250ml + 9 łyżek soku/nektaru wiśniowego 40g mąki pszennej Wykonanie spodu: Masło i czekoladę roztop w "kąpieli wodnej". Dodaj łyżeczkę kakao i wymieszaj. Tortownicę (26cm) wysmaruj masłem. Płatki migdałowe i kukurydziane połącz razem w miseczce. Wlej do nich roztopione wcześniej masło z czekoladą. Wymieszaj, a następnie wyłóż tę masą tortownicę(...)wymieszaj ją z masą. Całość przełóż na czekoladowy spód i wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Wykonanie owocowego wierzchu: Wiśnie wymyj i wydryluj. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z 9 łyżkami soku. Resztę soku (czyli 250ml) zagotuj w rondelku z 2 łyżkami cukru. Dodaj mąkę, wymieszaj i chwile pogotuj. Ściągnij rondelek z palnika i dodaj wiśnie. Lekko
Mania Wypiekania