inspiracjaZafascynowałam się kuchnią Egipską. Jest różnorodna, aromatyczna, ciekawa i przede wszystkim inspirująca. Od dłuższego czasu czytam bardzo dużo o daniach wywodzących się z Egiptu. I tak
CzarnawisienkaZapraszam na ekstremalnie chrupiącą wersję sznycla drobiowego, w panierce z płatków kukurydzianych. Szybko, prosto i bardzo efektownie. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 szklanka płatków kukurydzianych 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz mąka - opcjonalnie masło ghee lub olej Wykonanie: mięso umyć, obrać z błon i powięzi, osuszyć. Poporcjować i delikatnie rozbić. Posolić i popieprzyć płatki kukurydziane umieścić(...)ciasta, następnie wymieszać z bułką tartą sznycle obtaczać w rozbełtanym jajku i przygotowanej panierce, lekko ją dociskając. Jeśli lubisz grube panierki obtocz najpierw mięso w mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach kukurydzianych smaż kotlety na rozgrzanym maśle po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: kotlety schabowe 4 sztuki, jajka 3 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, płatki kukurydziane 1,5 szklanki/z nutą cynamonu, masło klarowane 5 łyżek DODATKI: ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek siekany 2 łyżki, kalafior 1 mniejszy, marchewka 6 sztuk, masło 1 łyżeczka, sól - do smaku, bułka tarta 2 łyżeczki kotlety schabowe bez kości(...)rozbić tłuczkiem nie za cienko jajka roztrzepać z pieprzem, kucharkiem i włożyć schabowe, schować na 30 minut do lodówki płatki kukurydziane z nutą cynamonu wsypać do rozdrabniacza i zmiksować, wymieszac z mąką kotlety wyjąć z jajek i obtaczać w panierce, smażyć na gorącym maśle na rumiano kalafior ugotować w osolonej wodzie, mrachew pokrojoną w kawałki uotować w osolonej wodzie, nadmiar
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka lub 4 piersi z kurczaka przyprawa do mięsa (np. Delicat) 1/4-2 łyżeczek chili (opcjonalnie) w zależności kto jaką ostrość preferuje ok. 3-4 szklanek płatków kukurydzianych 2 jajka łyżka mąki pszennej olej do smażenia (np. Rapso-olej rzepakowy) Składniki salsy: puszka krojonych pomidorów ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę pęczek natki pietruszki sól, pieprz, chili Wykonanie: Mięso kurczaka kroimy(...)Płatki rozkruszamy na bardzo drobne kawałki, ale nie na proszek. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z łyżką mąki i dosypujemy 2 łyżeczki przyprawy do mięsa z chili (oczywiście chili można pominąć) Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w cieście i później panierujemy w płatkach kukurydzianych. Smażymy na oleju na złoty kolor. Salsa: natkę pietruszki drobno kroimy, dodajemy do niej pomidory
IMPRESJA SMAKUkukurydziane 1 jajko 1 łyżka mleka Wykonanie: Do mąki dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Jajko roztrzepujemy z łyżką mleka. Odsączone oliwki panierujemy w mące z przyprawami następnie w jajku i płatkach kukurydzianych i smażymy na rumiano w głębokim tłuszczu. Są idealne na ciepło, jak również nie tracą nic podane na zimno
Malinowe PocałunkiWkrótce Wielkanoc, może dlatego naszło mnie na babkę cytrynową. Chciałam żeby była wilgotna i puszysta, ponieważ suchych, zatykających babek, to ja nie lubię. Zaryzykowałam i popełniłam
Mia Cucina Sofietawiśni nadwiślanki . :) Tort najprawdopodobniej pierwszy raz został upieczony w 1915 roku przez niemieckiego cukiernika Josefa Kellera. 6 jajek, 180 g cukru pudru, 50 g kakao, 100 g mąki, 50 g skrobi kukurydzianej, sól, 500 g wiśni (już bez pestek), 2 łyżki cukru, kawałek laski cynamonu, łyżka skrobi kukurydzianej, sok z wiśni, wiśniówka, 1 l śmietany kremówki(...)Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać po trochę cukier i żółtka. Obie mąki i kakao wymieszać. Wysypać na ubite jajka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25-30 minut. Patyczek włożony
królestwo garówkokilek: 500 ml mleka 3,5%-3,8% 1 dojrzała cytryna niewoskowana o ładnej skórce 4 żółtka 100 g cukru brązowego 1 łyżka skrobii lub mąki ziemniaczanej (lub tradycyjnie kukurydzianej, jednak z nią nie jest tak aksamitny, acz ciekawy w smaku) 1. Cytrynę bardzo dokładnie myjemy, sparzamy, obieramy cienko skórkę, nożykiem do jarzyn, jak z jabłka. 2. W misce
Kuchnia Prezydentowejekstraktu z wanilii Składniki na nadzienie: 4 gruszki aromatyzowane czerwonym winem 15 ciasteczek amaretto Do dekoracji: 150 g musu z malin( lub innych owoców) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej( może być tez mąka ziemniaczana) cukier puder Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy, dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię, schładzamy w lodówce przez 1h. Na rozwałkowany spód ciasta(...)przez pierwsze 15 min), następnie obniżamy temp. do 180°C. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem przygotowujemy mus owocowy. W odrobinie zimnej wody rozpuszczamy skrobię kukurydzianą. W osobnym garnuszku podgrzewamy mus, do ciepłego musu dodajemy rozpuszczoną skrobię i mieszamy. Jeśli pojawią się grudki, “przecedzamy” mus przez sitko. Ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem a zagłębienia po gwiazdkach napełniamy ciepłym musem. Polecam
Mia Cucina Sofietadzieci, nie odkładają się w niej metale ciężkie, powinna być spożywana przy chorobie wrzodowej i nadkwasocie, ponieważ odkwasza organizm. Składniki : - 1 duża cukinia - 5-6 łyżek mąki ( ja użyłam jaglanej i trochę kukurydzianej) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 2 jajka Przygotowanie: Wymieszać mąkę z jogurtem, jajkiem, dodać startą na tarce i odciśniętą cukinię, wymieszać i smażyć przez kilka minut na rozgrzanym
zdrowa vege kuchniasię od innych szarlotek. Idealny deser na jesienne dni :) Przepis od mamy, ciasto robione w moim domu od zawsze :) Składniki ( forma o śr. 30 cm): - 1 szklanka mąki krupczatki - 1 szklanka kaszki kukurydzianej - ½ kostki margaryny - ½ kostki masła - ½ szklanki cukru pudru* - kilka łyżek jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 kg jabłek - cynamon - kilka łyżek cukru** - kilka łyżek wody Mąkę
Corner With Recipesmąki pszennej, ale wcale od nich nie odstaje. Składniki: (na keksówkę o wymiarach 20x10 cm) 400 g mąki bezglutenowej Mix B Schar lub dowolnej mieszanki mąk bezglutenowych, np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej itp. 50 g ziaren słonecznika 50 g siemienia lnianego 50 g sezamu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu 30 g świeżych drożdży 450-500 ml letniej(...)kilku łyżkach letniej wody. Po 10 minutach dodać do nich pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać łyżką (nie trzeba wyrabiać). W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Każda mąka inaczej chłonie wodę, jedna potrzebuję jej więcej, druga mniej. Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przemieszać łyżką i przełożyć do keksówki
Nastoletnie Wypiekaniewodą (żeby bez kitu się obyło) z pewnością poszłoby mniej mąki. Ostatecznie poprzestałam na 7 czubatych łyżkach, ale i ósma by nie zawadziła. Niestety nie miałam zdrowszej mąki (np. orkiszowej albo kukurydzianej). Ciasto wymieszałam na możliwie jednolitą masę. Pozostało rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia i nałożyć łyżką "kupki ciastkowe". Ciastka piekłam 40 minut(...)miodem z mniszka lekarskiego i przesmażonymi truskawkami Efekt? Kleik ryżowy w tym wcieleniu urzekł mojego Męża. Już doprasza się o kolejną porcję. I gdyby nie ta mąka można by ciasteczka potraktować jako wartościowy deser dietetyczny. Podane z syropem z mlecza (dużo się mówi o jego zdrowotnych właściwościach) i przesmażonymi bez cukru truskawkami. Na pewno niedługo znów zrobię te ciastka
Kuchnia po mojemuKombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną i smakową... Pyszności! Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie swoich bliskich! Efekt gwarantowany. (około 15 sztuk) 60g masła (zimnego) 110g mąki pszennej 25g skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana) 65g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego (możecie zrobić sami - klik ) 1 żółtko 1 łyżeczka kakao 1-2 łyżeczki kawy mielonej (nierozpuszczalnej; raz użyłam naturalnej(...)łyżka mleka 1 łyżka masła (płaska) Wszystkie składniki należy umieścić w misce lub na stolnicy, a następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Z każdego kawałka uformować owalny kształt
Di gotuje