smaku chałka jak glutenowa z najlepszej piekarni :) Do tego samodzielnie zrobione masło, kubek mleka i już mamy własnoręcznie zrobiony śniadaniowy raj :D SKŁADNIKI: - 200 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana, z dużą przewagą tej ostatniej) - 200 ml ciepłego mleka - 50 g cukru - 40 g rozpuszczonego masła - 2 jajka - 5 g drożdży suchych - szczypta soli - pół szklanki rodzynek
Kuchnia bezglutenowa Loliidealnie słodkie, lekko pulchne, bardzo sycące. Ze szklanką mleka lub napoju roślinnego smakuje wyśmienicie :) Ktoś życzy sobie kawałeczek? :) Składniki: 100 g mąki ryżowej (Incola) 90 g mąki gryczanej (Incola) 60 g skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g kakao gorzkiego, naturalnego 125 g erytrolu (lub inny wybrany słodzik) 100 g oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru
Zdrowie na języku :PCHLEB BEZGLUTENOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM Składniki: 1 szklanka mąki z kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki jaglanej 0,5 szklanki mąki z amarantusa 1 szklanka skrobi kukurydzianej 0,5 szklanki świeżo zmielonego siemienia lnianego 0,5 l ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1 łyżka naturalnego miodu (lub innego słodu) 1 łyżeczka soli himalajskiej Przygotowanie
Naturalna Kuchniaprzygotowania tych chrupiących kąsków z kurczaka nie użyłyśmy tłuszczu, nie są one smażone tylko upieczone bez jego dodatku. Jednocześnie do uzyskania pysznej panierki nie użyłyśmy mąki. Jako panierka posłużyły nam płatki kukurydziane i sezam. Koniecznie skuście się i przygotujcie je u siebie nawet jako propozycję obiadową podając z pyszną sałatką ze świeżych warzyw :) Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiamerykańskich czy jabłek. Owoce nie mogą być mrożone SKŁADNIKI 1 kubek jogurtu 125-150ml (w zależności od firmy waży najczęściej 150-200g) 2 kubki mąki pszennej tortowej 1 kubek skrobi ryżowej / kukurydzianej / ziemniaczanej 2 kubki cukru /może być cukier puder/ 1 kubek dobrej oliwy lub rozpuszczonego masła 3 jajka M lub L 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Karo in the KitchenPyszne ciasto sezonowe. Składniki: mąka pszenna (tortowa lub mniej oczyszczona) lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2-3 gałązki rabarbaru dodatkowo cukier puder do posypania Rabarbar myjemy i odcinamy tylko brzydkie końcówki. Kroimy w kostkę i opruszamy cukrem. Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej
prawdziwe jedzenieSkładniki: 1,5 szklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 2 jajka Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z mąką i oliwą, dosypać mąkę Obie masy delikatnie połączyć. Smażyć na odrobinie oleju lub oliwy. Smacznego. P. S Mleko można zastąpić
Luźna Kuchniasody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny 100g wiórków kokosowych Dodatkowo: 100g pokruszonych płatków kukurydzianych Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości. Mieszając - dodać jajka i aromat waniliowy. Wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Masę krótko wymieszać i połączyć z wiórkami oraz suszonymi owocami. Płatki kukurydziane lekko pokruszyć. Z ciasta formować
Di gotujepyszne chrupacze do ciepłego kakao czy porannej kawy. Owsiane ciasteczka (przepis na około 30 ciasteczek) 150g masła 150g cukru 1 jajo 150g mąki 50g sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300g płatków owsianych 150g płatków kukurydzianych 1 łyżka ekstraktu z wanilii Sezam uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać jajko, mąkę
Zapiski Młodej Żonypowiedzieć, że taka smakuje mi o niebo lepiej niż na kruchym spodzie, smakuje obłędnie, jest wyrośnięta i tak samo dobra glutenowa :) SKŁADNIKI: ciasto: - 200 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana, ryżowa i kukurydziana) - 250 ml ciepłej wody - 5 g drożdży suchych - łyżeczka soli - łyżeczka cukru - łyżeczka tymianku - 30 ml oliwy - 1 jajko farsz: - 2 duże buraki - 100 g sera
Kuchnia bezglutenowa LoliSKŁADNIKI: -250 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana, ryżowa i kukurydziana w równych częściach) - 250 ml wody - płaska łyżka soli - mała łyżeczka cukru - 30 ml oliwy z oliwek - 5 g drożdży świeżych - 200 g bobu - 200 g sera feta - 200 g sera mascarpone - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę - sól - pieprz - świeży tymianek SKŁADNIKI NA CIASTO WYMIESZAJ za pomocą
Kuchnia bezglutenowa LoliNigelli Lawson, ale ciasta było mało i było zbyt lepkie, dlatego zmieniłam proporcje. Wyszło pysznie. Tartę odróżnia od innych skład ciasta – dodaje się do niego drobną polentę (kaszkę kukurydzianą), która sprawia, że ciasto jest bardzo kruche – nawet lekko chrupiące i nic, a nic nie nasiąka. Dodatek polenty nie każdemu przypadnie do gustu, ponieważ ciasto ma inną strukturę(...)porcji. U mnie zniknęła pierwszego dnia. Można ją zrobić także z malinami zamiast jeżyn. Rustykalna tarta z jeżynami: 1 szklanka + 1 łyżka mąki (czubata szklanka) 6 łyżek drobnej polenty (kaszki kukurydzianej) 2 łyżki cukru pudru + do posypania 100 g masła (pół kostki) 1 łyżka margaryny lub oleju kokosowego (użyłam oleju) szczypta soli 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% koszyczek
Poezja smakuzmodyfikowałam większość kroków i wyszło. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, idealne. Najbardziej chyba mnie cieszy, że to wszystko bez chemii, gumy ksantanowej i mało wartościowych mąk takich jak ryżowa czy, co gorsza, kukurydziana . Czuję, że dzisiaj otworzyłam nowy rozdział w swojej kulinarnej podróży. Mam nadzieje, że będziecie mi w nim towarzyszyć! Możecie nadać bułeczkom bardziej ciabattowego kształtu. Możecie też(...)polecam na początek spróbować wersji minimalistycznej. Gotowe bułeczki najlepiej smakują z dojrzałym awokado, orzechami włoskimi, sałatą, pomidorkami suszonymi i sosem pesto. Mniam. Bezglutenowa i wegańska ciabatta Składniki: 240g mąki z tapioki 120g mąki gryczanej (najlepiej jasnej) 240ml + 80ml mleka migdałowego 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki drożdży instant w proszku 80ml ciepłej wody
Fill The Bowljedne z ulubionych babeczek moich dzieci. Takie małe serniczki do rączki ;) Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 3/4 masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)twarogu 1 łyżka kaszki kukurydzianej 1 jajko 1 żółtko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sok z pół cytryny
Amatorka kuchennakukurydzianych z domowym sosem BBQ - czyli zdrowa, domowa wersja fast foodów :)SKŁADNIKI8 pałek z kurczaka (mogą być też skrzydełka,czy kawałki piersi)5 łyżek mąki3 jajka 2 łyżki słodkiej papryki1,5 łyżeczki ostrej papryki4 szklanki płatków kukurydzianychsól, pieprz, czosnekPRZYGOTOWANIE Kurczaki obieramy ze skóry i przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i sproszkowanym czosnkiem. Obtaczamy w mące, jajku
Moje Kuchenne Rewelacjepodwójnej porcji, na blaszce z piekarnika. Znalezione tutaj (kilk).Składniki na dużą blachę:- 2 szklanki kaszy ugotowanej na sypko, (można z tego przepisu)- 12 sporych łyżek mąki gryczanej (kopiaste)- 4 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej- sok owocowy świeżo wyciskany ok.3/4-1 szklanki (u mnie mleko roślinne)- 60ml oliwy, oleju (chlebek będzie miał wyczuwalny smak oliwy, ja dałam więc dobrą oliwę(...)kurkumy (nie dałam gdyż nie miałam)Można także dodać: kmin rzymski, paprykę, itp.Kaszę ugotowaną na sypko (można z tego przepisu) i przestudzoną umieszczamy w misce. Dodajemy do niej mąkę, skrobię, oliwę, sól oraz przyprawy (z wyjątkiem sezamu) i dodając sok lub mleko miksujemy na dość gładką, gęstą masę. Mleko dodawałam stopniowo w miarę miksowania. U mnie wyszło go troszkę
Smaczne Zdrowe