mąka kukurydziana - 2091 przepisów (strona:105/140)

Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 273

Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Średnio wysoką (4-5cm) formę wielkości 21/28cm smarujemy smalcem i wysypujemy tartą bułką lub kaszą kukurydzianą. Odciskamy dokładnie masę ziemniaczaną, dodajemy do niej całą przestudzoną zawartość patelni, z całym tłuszczem, wsypujemy mąkę, przyprawiamy, nie dodając jeszcze jajek – i próbujemy – smakując (nie zjadamy masy, tylko ją wypluwamy). Pozwoli to ocenić czy babka nie potrzebuje więcej(...)mąki pszennej 3 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 pełnej łyżeczki soli ½- 1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 pełna łyżeczka pieprzu ziołowego (zielonego) 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 3-4 czubate łyżeczki majeranku 1 łyżka smalcu 3-4 łyżki bułki tartej lub drobnej kaszy kukurydzianej do wysypania formy

Karo in the Kitchen
Szarlotka kukurydziana z bezą 204

już kilka różnych przepisów jak zrobić pyszną szarlotkę. Dzisiaj kolejna propozycja. Jest to szarlotka na kruchym cieście, z dodatkiem płatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu. Ciasto:2 żółtka,2 i 1/2 szklanki mąki,szczypta soli,250g margaryny,1/2 szklanki cukru,łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki śmietany 12%,mleko. Żółtka wbić do szklanki, dolać mleka(...)wysokości.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, posiekaną margarynę, żółtka z mlekiem oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na nie natłuszczoną blaszkę o wym. 23x33cm. Dodatkowo: szklanka płatków kukurydzianych, 10 średnich jabłek,  *1/2 szklanki cukru cynamonowego, 2 łyżki zwykłego cukru,  2 białka. Ciasto w blaszce

Z miłości do słodkości
Pieczone knedle ze szpinakiem (bezglutenowe) 147

ziemniaków mącznych, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę, wystudzonych 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 jaja w tym jedna do posmarowania wierzchu sól do smaku Farsz: paczka rozmrożonego szpinaku paczuszka orzeszków piniowych sól  cebula pokrojona w kosteczkę oliwa do podsmażenia cebulki 2 ząbki czosnku odrobina białego wina kaszka kukurydziana do obtaczania Najpierw zróbcie farsz. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę dodać(...)odparować.   Lekko wystudzić Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a  środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec ok 50 minut

AZgotuj!
Babeczki dyniowo - kukurydziane. 143

foremkach i wyszło mi ich z 12 - 14 sztuk. Zapraszam Was gorąco do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam serdecznie :-).   BABECZKI DYNIOWO - KUKURYDZIANE.          Składniki na około 12 małych foremek lub 6 dużych:: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g dyni hokkaido, obranej ze skóry, bez pestek, grubo pokrojonej (kostka około

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tort z malinowym musem i marakują 205

ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka ötårta z jednej cytryny tłuszcz i mąka do opruszenia Curd z marakui 6 owoców marakui 1 cytryna, sok 1 łyżka kukurydzianej skrobii 50 g cukru 2 żółtka 1 jajko 50 g masła Malinowy mus 250 g malin 3 listki żelatyny 100 g kremowego twarożku(...)Dekoracja Perły cukiernicze Zacznij od upieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną dodając również wanilię. Wysmaruj formy tłuszczem i oprósz mąką. Dno przykryj papierowym krążkiem. Napełnij formy równymi porcjami ciasta, wstaw do piekarnika

codojedzenia
Pszenno-owsiane pancakes z kakao 130

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli do podania (wg uznania) pomarańcza miód serek wiejski/jogurt drobno posiekane orzechy płatki kukurydziane Przygotowanie: Jajka, mleko i olej ze szczyptą soli mieszamy trzepaczką w misce. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, płatki owsiane, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy przy pomocy łyżki

Kuchnia Ellie
Pszenica - wady i zalety. 217

produkty tak, żeby zachować równowagę, m.in. w kontekście węglowodanów przyswajalnych.  Produkt Wielkość porcji Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny porcji Chleb pszenny z białej mąki 30 g 71 10 Sok jabłkowy niesłodzony 250 ml 39 10 Płatki kukurydziane 30 g 74 19 Brązowy ryż 150 g 66 21 Biały makaron spaghetti, gotowany 11 minut 180 g 59 28 Tortilla kukurydziana(...)należy do najbardziej odżywczych produktów, ale ma swoje zalety. Jest dobrym źródłem witaminy E, PP, wapnia, żelaza czy magnezu. Na jej korzyść przemawia także łatwa dostępność, niska cena, uniwersalność - mąka pszenna jest do kupienia w każdym sklepie spożywczym, kosztuje niewiele, a nadaje się do większości wypieków. Nie musimy kombinować, naleśniki czy ciasta na mące pszennej (zwłaszcza oczyszczonej) zawsze wychodzą. Również

Powiedz dietom nie
Kotleciki z kalafiora 162

blenderem.  1 cebulka - Obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie. Składniki powyższe wymieszać. Dodać 2 roztrzepane jajka,  4 łyżki mąki pszennej,  2 łyżki keczupu,  oregano,  pieprz,  sól. Kotleciki obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych.  Smażyć na rozgrzanej oliwie. Smacznego! Przepis, zdjęcia, foto: Agnieszka Prus

Kuchnia smaków
Tarta pieczarkowo-porowa z wegańską ricottą 177

Wykańczania zapasów ciąg dalszy. Tym razem wykorzystania doczekała się, wegetująca na półce od ponad pół roku, mączka kukurydziana – polenta. Nie bardzo miałam ochotę na polentę (ale planuję!), więc dodałam trochę mąki orkiszowej i zrobiłam ciasto na tartę. Jeśli, zamiast mąki orkiszowej, dodacie mąkę bezglutenową, najlepiej miks chlebowy, tarta będzie w pełni bezglutenowa. Osobiście ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Tortilla z polędwicą wieprzową i warzywami 153

przy tym zapowiedzieć, że to na pewno nie koniec i zobaczycie jeszcze różne inne zastosowania tego popularnego meksykańskiego placka. Tym razem kukurydzianego, który dość wyraźnie różni się smakiem od najczęściej wykorzystywanej na naszym gruncie tortilli pszennej lub z mąki mieszanej. Pomijając konieczność krótkiego i intensywnego usmażenia mięsa, które najpierw marynujemy w oliwie i przyprawach, tym razem użyjemy jedynie nieprzetworzonych termicznie(...)Chociaż wiele zależy też od ilości, bo jeśli spożyjemy jej więcej, może z powodzeniem być naszym obiadem. Tortilla z polędwicą wieprzową i warzywami 2016-01-17 14:06:31 Kukurydziana tortilla z polędwicą wieprzową, czyli lekka i zdrowa przekąska z chudym mięsem i dużą ilością świeżych warzyw. Zapisz przepis Drukuj Składniki 300g polędwicy wieprzowej 150g kukurydzy konserwowej 1 średni mięsisty

Kulinarna Pokusa
Sernik na zimno z bananami i wiśniami 137

110g cukru Składniki na owocowy wierzch: 500g wiśni 2 łyżki cukru 250ml + 9 łyżek soku/nektaru wiśniowego 40g mąki pszennej Wykonanie spodu: Masło i czekoladę roztop w "kąpieli wodnej". Dodaj łyżeczkę kakao i wymieszaj. Tortownicę (26cm) wysmaruj masłem. Płatki migdałowe i kukurydziane połącz razem w miseczce. Wlej do nich roztopione wcześniej masło z czekoladą. Wymieszaj, a następnie wyłóż tę masą tortownicę(...)wymieszaj ją z masą. Całość przełóż na czekoladowy spód i wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Wykonanie owocowego wierzchu: Wiśnie wymyj i wydryluj. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z 9 łyżkami soku. Resztę soku (czyli 250ml) zagotuj w rondelku z 2 łyżkami cukru. Dodaj mąkę, wymieszaj i chwile pogotuj. Ściągnij rondelek z palnika i dodaj wiśnie. Lekko

Mania Wypiekania
Bezglutenowy chleb amarantusowy 115

Parę dni temu prezentowaliśmy bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany , a dzisiaj mamy dla was bezglutenowy chleb amarantusowy. Tak naprawdę jest z wielu mąk, ale to chyba właśnie ta z amarantusa nadaje mu charakterystycznego smaku. Tym cyklem wpisów o wypiekach bezglutenowych chcemy chociaż trochę pomóc osobom, które z różnych przyczyn glutenu nie spożywają. My akurat nie jesteśmy fanami takiego pieczywa, ale obiektywnie

Marder&Marder Manufacture
Muffiny jęczmienne z wołowym klopsikiem i sosem kukurydzianym 110

pieprz do smaku Muffiny: 80g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 250g pieczarek 1 szkl. mąki chlebowej 3/4 szkl. mleka 200g śmietany 30% 1 duże jajko 3 łyżki startego drobno żółtego sera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka czarnuszki sól i pieprz do smaku Sos kukurydziany: 10 łyżek kukurydzy z puszki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego(...)starty ser, śmietanę, przyprawy, mleko i mąkę. Mieszamy całość. Nakładamy po łyżce do foremek na muffiny, na środek kładziemy klopsika, przykrywamy masą, wypełniając foremkę aż po brzeg i pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Z foremek nie wyjmujemy gorących, a lekko przestudzone. Podawać można na ciepło i na zimno. Sos kukurydziany: Kukurydzę z jogurtem, kwaskiem (można też użyć

Kolorowy Przepisownik
Nuggetsy z boczniaków 149

łyżeczkę pieprzu  1 łyżkę sosu sojowego  olej do smażenia  panierka: bułka tarta / płatki kukurydziane / krakersy / chipsy  Przygotowanie:  W pierwszej kolejności czyścimy i myjemy dokładnie boczniaki, a następnie dzielimy każdego grzyba na 4-5 części.  Do miski wsypujemy mąkę, wszystkie przyprawy i wodę. Mieszamy wszystko dokładnie i tworzymy lejące się ciasto, w którym będziemy maczać

Bananowe Pole
Trzeci chleb 150

aktywnego zakwasu  żytniego Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 300g mąki pszennej chlebowej (ja dałam orkiszowej typ 1050) 10g soli cały wcześniejszy zaczyn od siebie dodałam 30 ml oleju kukurydzianego  1.  Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić gładkie, dość luźne ciasto. Wyrabiać ok. 10 minut(...)godziny. W tym czasie w godzinnych odstępach wyjąć ciasto z miski, wyrobić  i złożyć( w sumie 3 razy). 3. Po tym czasie uformować bochenek i wsadzić do oprószonego mąką koszyka do wyrastania chleba, złączeniem do góry. Mój chlebek wyrastał w durszlaku i w nim się piekł. ;) 4. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Będzie

Kuchnia Prezydentowej