słodkie. W smaku jak dla mnie przypominają chrupki kukurydziane :) Ja dodałam do nich kawałki gorzkiej czekolady, ale możecie je zastąpić ulubionymi suszonymi owocami lub w ogóle nic nie dodawać. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 20-24 ciasteczka: 200 g kaszy jaglanej 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko kawałki gorzkiej czekolady lub inne ulubione dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artmleka zagotować z cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, wymieszać. Następnie wlać do gotującego się mleka. Zagotować do uzyskania gęstego budyniu. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać powoli budyń miksując do uzyskania gładkiego kremu. Dodatkowo : 1 szkl. drylowanych wiśni 1 szkl. płatków kukurydzianych lekko rozdrobnionych Na ciasto umieszczone w blaszce wyłożyć wiśnie, następnie
Banana Smilesbroni się sama wyrafinowanym smakiem i nie potrzebuje żadnych udziwnionych dodatków. Wystarczy skropić ją sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Smakuje wyśmienicie! Szkoda też obtaczać ją w czymkolwiek, mące, a już absolutnie w bułce tartej. Nie tylko zatraci smak, ale niewidoczny będzie piękny, charakterystyczny pokrój łuski. Usmażyłam ją na patelni, tak jak to czyni K.Okrasa - na pergaminie. Super(...)podałam z frytkami z batatów i spaghetti z białej rzodkwi . Składniki: 2 filety z sandacza sok z 1/2 cytryny sól, pieprz pergamin olej 2-3 bataty 1 łyżka mączki kukurydzianej Wykonanie: filety umyć, oczyścić z ewentualnych łusek (jest ich bardzo niewiele), osuszyć. Pociąć na porcje. Skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem bataty obrać, pokroić w plastry, następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!panierka. SKŁADNIKI: ciasto na krokiety: 2 szklanki mąki 2 szklanki wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju, łyżka masła klarowanego farsz: 500 g łopatki zmielić na grubych oczkach 1 cebula sól, vegeta, pieprz i papryka 100 g śmietany 12-18% 1 jajko dodatkowo: 1 jajko bułka tarta oraz rozkruszone płatki kukurydziane olej do smażenia WYKONANIE: wszystkie składniki
Kuchnia BeatyPikantny i o pięknym kolorze krem kukurydziany podałam z wołowo-kukurydzianymi pulpecikami, śmietanką i rumianymi pieczarkami. Wbrew pozorom, słodycz zupki nie jest aż tak intensywna i z dodatkiem mięsa smakuje rewelacyjnie. Dziś zupką taką chcę poczęstować wszystkich twórców Akademii Kulinarnej Whirlpool z racji 3 urodzin. Mam nadzieję, że i Wam- Mistrzom spodoba się moja kuchnia i moje pichcenie. Życzę(...)duże 750ml bulionu drobiowego (można użyć kostki rosołowej) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz do smaku 2 małe ząbki czosnku 1 duża łyżka mąki 1 małe jajko 1 łyżka margaryny zwykłej 1 łyżka masła 5 łyżek oleju rzepakowego 1/4 szklanki śmietanki 30% 2 szczypty pieprzu cayenne 1 łyżka drobno startego sera żółtego Dekoracja: 1/2 łyżeczki papryki
Kuchnia w czekoladziesię do kruszenia herbatników, płatków kukurydzianych oraz rozdrabniania orzechów. Z Chop&Blend przygotowałam dla Was sernik, sernik o smaku chałwowym. Spód: 300 g herbatników kakaowych 170 g masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego w wiadereczku 1 szklanka cukru 5 jaj 200 g chałwy - smak waniliowy lub waniliowo-kakaowy 4 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: Masło rozpuścić, odstawić
kolorowotorcikowoOstatnio zrobiłam świetną pizzę z mąki żytniej, ale dzisiaj mam zamiar podzielić się z Wami przepisem na pizzę z polenty. Na jej korzyść przemawia łatwość jej wykonania, a zarazem fakt, że nie musimy martwić się, czy ciasto nam wyrośnie na drożdżach czy też nie. Składniki na spód z polenty: - 1l wody - 250g kaszki kukurydzianej - 1 łyżka oliwy - 1 łyżeczka
Be Fit Be Strongsemoliny lub mąki krupczatki 150 g masła/margaryny 80 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skladniki na krem cytrynowy: 5 jajek Sok (ok 120 ml) i skórka z 2 cytryn ekologicznych 120 gr cukru 250 ml śmietany 36% 2 łyżeczki skrobi ziemnaczanej lub kukurydzianej Zagniatamy kruche ciasto
Mia Cucina Sofietamąki pszennej 150 g mąki kukurydzianej(może być również: semolina lub kasza manna) ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki startego żółtego sera sól i pieprz do smaku 4 łyżki oliwy 320 ml kefiru 2 łyżeczki pesto 2 jajka sezam do posypania 1 pomidorek koktajlowy na każdego muffina Do podania: serek śmietankowy rukola Obie maki przesiewamy wraz z sodą
Mia Cucina SofietasmażeniaPrzepis:Do miseczki przesypujemy mąkę oraz musli - mieszamy. Następnie dodajemy jajko, cukier waniliowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Placuszki osuszamy na ręcznikach papierowych. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich i kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi
Emcia Pichcikukurydzianej 2 łyżki startego parmezanu po ½ łyżeczki majeranku, słodkiej papryki, kminu rzymskiego i imbiru. ½ cebuli sól do smaku 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu/zmiażdzone ziarenka/ 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: -Soczewicę ugotować do miękkości , odcedzić i zmielić. -Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. -Dodać zmieloną soczewicę , jajko, płatki, otręby, mąkę ,przyprawy
Zakamarki mojej kuchniszklanki wrzucamy kostke rosolową Po około 2-3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej Gotujemy mieszając cały czas przez ok. 6-8min. Pod koniec gotowania dodajemy 1-2 łyżki masła i mieszamy aż do rozpuszczenia(...)cebula 1 czerstwa bułka mleko (lub woda) do namoczenia bułki sól i pieprz,estragon ,ziola Marioli kasza kukurydziana .lub sezam do obtaczania olej do smażenia sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku lub w wodzie. Cebulę obieramy , drobno siekamy. Mięso wkladamy do miski ,dodajemy cebulę
w mojej kuchnigrubsze kawałki ale wtedy trzeba pamiętać, że trzeba je będzie dłużej smażyć na wolnym ogniu. W przeciwnym razie mogą być surowe w środku. 2. MARYNATA (ok. 2 min): mąkę mieszamy z wodą tak aby nie było grudek i aby ciasto było 2 razy gęstsze niż to na naleśniki (spływa po łyżce ale powoli), dosypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy (kolor marynaty(...)kurczaka wkładamy do ciasta-marynaty, dokładnie okrywamy nim każdy kawałek i zostawiamy w lodówce aż do chwili smażenia. Im dłużej, tym lepiej. 4. PANIERKA (3 min): > Bierzemy paczkę płatków kukurydzianych i odcinamy malutki otworek u góry aby wypuścić powietrze, po czym zakrywamy go i miażdżymy płatki tłuczkiem, drewnianą łopatką lub ręką aż objętość paczki zmaleje do połowy i nie będą
Nerds Kitchenmąki ziemniaczanej) Proporcje na 8 jajek: 160g cukru 240 g mąki (180g mąki pszennej +60 g mąki ziemniaczanej) Proporcje 9 jajek: 180 g cukru 270 g mąki (203 g maki pszennej+67 g mąki ziemniaczanej) Proporcje na 10 jajek: 200 g cukru 300 g mąki (225 g mąki pszennej+75 g mąki ziemniaczanej) Wykonanie biszkoptu: jajka ubić z cukrem(...)bardzo puszysta, a cukier idealnie rozpuszczony i nie tworzy się na górze biszkoptu krucha, cukrowa skorupka użyć drobnego cukru zamiast dodatku mączki ziemniaczanej można zamiennie użyć mączki kukurydzianej nie dodawać proszku do pieczenia lub sody. Psują smak, a doskonale ubite jajka mają dostatecznie dużo wtłoczonego powietrza, by biszkopt odpowiednio wyrósł i był puszysty piec bez termoobiegu, na środkowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kukurydziane placuszki to idealna propozycja dla osób, które nie mają na przygotowanie obiadu zbyt wiele czasu. Ich przygotowanie zajmuje niespełna pół godziny. Kukurydza nadaje placuszkom bardzo ciekawy słodkawy smak. Placki można podawać z różnymi dodatkami. Ja serwuję je w towarzystwie marchewki z groszkiem lub z bukietem surówek. Składniki: 2 puszki kukurydzy 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki posiekanego
Pobite gary Barbary