mąka kukurydziana - 2091 przepisów (strona:115/140)

Muffiny z kapustą i boczkiem. 149

Jeśli mowa o kwestii słodkości vs wytrawne, to muszę przypomnieć, że zrobiłem słodką muffinkę kukurydzianą ! Czyli mam alibi - być może potrafię zrobić coś podobnego do słodkiego ;) Już nie wspominając, że muffiny z brokułem uszłyby może za ekstrawagancki deser ;) Twarde stąpanie po ziemi w męskim kuchennym wydaniu ogranicza się czasami do pilnowania stanu piw w lodówce. Prawda, że tak się wielu(...)Moje muffiny są nie tyle z kapustą, co właściwie z kapusty, a wcale tego nie widać - prawda? No i pierwszy raz użyłem papilotek, tyle że jadalnych ;) Składniki: 140 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g startej kapusty pekińskiej 3 całe liście kapusty pekińskiej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 łyżeczka cukru 100 ml maślanki lub kefiru 1 łyżeczka

zadanie-gotowanie
Garden party 189

łyżki cukru pudru sok pomarańczowy do nasączania 4 łyżki jagód Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy składniki i przelewamy do foremki (użyłam foremki o średnicy 18 cm). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Przygotowujemy masę(...)KLIK Wszystkie drobne przekąski ułożyłam na drewnianej skrzyneczce i ustawiłam na krześle do którego przyczepiłam etykietki. W pudełeczkach na popcorn (również kupione na ebayu) podałam chrupki kukurydziane, ostre chipsy do piwa, babeczki czekoladowe oraz sałatkę owocową. Przepis na babeczki znajdziecie tu —>KLIK. Jedyna zmiana to użycie kropelek czekoladowych zamiast porzeczek. Widziałam, że podobne tagi i etykietki można zamówić

Mienta blog
Tarta z kremem czekoladowym 135

użyciem należy owinąć plastikową folią i chłodzić w lodówce przez około 30 minut.W tym czasie możemy przygotować formę do wypieku.W tym celu należy wysmarować ją masłem oraz oprószyć lekko mąką.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5-1 cm.Najbezpieczniej jest przenosić rozwałkowane ciasto do formy owinięte wokół wałka.Ciasto luźno rozwijać z wałka, nie należy go naciągać. Przed(...)dół) z obciążeniem.Następnie należy zdjąć obciążenie i piec około 10 minut.W między czasie możemy zabrać się za nadzienie :)100 ml zimnego mleka odlać i wymieszać z żółtkami, skrobią kukurydzianą i kakao.Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i masłem.Mleko z żółtkami i skrobią wlać na wrzące mleko, intensywnie mieszając trzepaczką.Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając

Kredowe Menu
Sernik z wiśniami i bananami na zimno 176

płatków kukurydzianych; Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao i wymieszać. Do ciepłej masy czekoladowej dodać płatki migdałowe i kukurydziane, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Krem serowy: 500 g śmietankowego sera (dałam ser biały zmielony); 500 g sera mascarpone(...)sernika i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężał (najlepiej na całą noc).  Wierzch sernika: 250 ml soku wiśniowego + 9 łyżek; 2 łyżki cukru; 40 g mąki ziemniaczanej; 500 g wiśni wydrylowanych; 200 g porzeczki czerwonej (u mnie); Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 9 łyżkami soku wiśniowego. Resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Do gotującego soku dodać

In my kitchen
Czarny bez w cieście kukurydzianym 127

W tym roku wyjątkowo pięknie kwitną kwiaty, drzewa i krzewy. Żal nie skorzystać z takiego dobrodziejstwa natury i nie usmażyć kwiatów tych czy owych w cieście

Moje Małe Czarowanie
TOVAGO-zawsze wygodne, zdrowe pieczywo z pełnych ziaren 113

rynku dostępnych obecnie jest kilka rodzajów pieczywa chrupkiego Tovago: pszenne  – bogate w składniki odżywcze, tworzone z pełnego ziarna pszenicy i kukurydzy; jest także cennym źródłem błonnika pokarmowego, kukurydziane  - to wyborny smak kukurydzy połączony z błonnikiem oraz niską zawartością tłuszczu i najmniejszą liczbą kalorii w jednej kromce - tylko 23, żytnie  – produkowane z pełnoziarnistego żyta i kukurydzy, odznacza się(...)paczuszek tego pieczywa i od razu przyglądnęłam się z bliska składowi. Jest zachęcające! Tovago to jedyna  wśród wiodących marek na polskim rynku produkująca zdrowe chrupkie pieczywo nie z mąki, a ze 100% pełnego ziarna. Pieczywo jest naturalne, a jednocześnie pożywne, smaczne i co najważniejsze - zdrowe.  Można je mieć zawsze pod ręką - dzięki unikalnej recepturze kromki Tovago zachowują swoją

Z Kuchni Do Kuchni
Enchilady z siekaną wołowiną 188

nadzienia, maczało się je jedynie w ostrym sosie. Obecnie istnieje wiele odmian tego dania w zależnosci od rodzaju użytego farszu i formy w jaką są złożone. Składniki: 4 - 6 kukurydzianych tortilli  300g mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) pokrojonego na cienkie plastry, a następnie w wąziutkie paseczki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka ugotowane na twardo pół puszki kukurydzy(...)papryczki chili, przecier pomidorowy, oliwę i zioła dokładnie zmiksować. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można dodać odrobinę wody (lub przecieru pomidorowego), jeśli natomiast jest zbyt rzadki można dodać nieco mąki). Przygotowany sos odstawić. Farsz - na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć aż cebula się zeszkli, dodać drobniutko pokrojoną papryczkę chili

Codzienne Gotowanie
Koko Yogo - zdrowe desery bezmleczne - moja opinia + kilka inspiracji 159

które zawierają bakterie probiotyczne . Jest to wspaniała alternatywa dla osób uczulonych na produkty mleczne i mleko, dla Wegan oraz osób z nietolerancją glutenu. Produkowane są ręcznie bez użycia jaj , mąki , cukru oraz bez soi . Cały asortyment Koko Yogo wytwarzany jest z najwyższej jakości BIO składników - bez użycia konserwantów .  Właściwości produktów:  - są produkowane z naturalnych składników roślinnych - to produkty(...)ekologiczna żywnością. Znajdują się w wielu takich punktach.   Dostępne produkty: - Deser Koko Yogo o smaku naturalnym BIO - 160g Skład: woda, wiórki kokosowe BIO 27%, glukoza BIO, skrobia kukurydziana, substancja zagęszczająca: agar, żywe kultury bakterii. - Deser Koko Yogo z dodatkiem nasion Chia BIO - 160g Skład: woda, wiorki kokosowe BIO 27%, nasiona CHIA BIO 10%, glukoza BIO, skrobia, substancja zageszczajaca: agar

Di gotuje
Pieczywo chrupkie - smaczne, zdrowe, fit :) 176

zajmująca się produkcją oraz sprzedażą pieczywa chrupkiego. Co wyróżnia pieczywo Tovago od innych podobnych produktów dostępnych na rynku? Fakt, że produkowane są ze 100% pełnego ziarna, a nie z mąki!   Pieczywo chrupkie Tovago bogate jest w błonnik, nie zawiera dodatku cukru oraz tłuszczu . Pozbawione zostało wszelkich chemicznych dodatków, konserwantów, ulepszaczy smaku . W składzie znajdziemy tylko i wyłącznie najwyższej jakości(...)serii limitowanych, po to stałe w ofercie, aż w końcu docierając do nowości. Poniżej przedstawię Wam właśnie dwie takie nowości oraz jedną propozycję stałą. KUKURYDZIANO-JAGLANE  kaszka kukurydziana (79%) * kasza jaglana (20%) * sól Wartości odżywcze w 1 kromce: energia: 23 kcal białko: 0,6 g tłuszcze: <0,5 g węglowodany: 5 g błonnik: <0,5 g KUKURYDZIANO

Zdrowie na języku :P
Bułeczki od Tatter 137

teraz codziennie jemy razem śniadania (i, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będziemy je jeść przynajmniej do końca listopada). Owszem, bywają na śniadanie placuszki, jadamy owsiankę, albo najzwyklejsze płatki kukurydziane z mlekiem. Pieczywo jednak jest niezwykle mile widziane. Tak naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam chleb... I bardzo mi z tym dobrze. Domowy jest stokroć smaczniejszy, można sobie nawymyślać(...)trzymałam je w piekarniku i nie zdążyły się odpowiednio przyrumienić), mięciutkie w środku, z makiem wciskającym się między zęby. Pyszne!Chrupiące bułeczki z makiemSkładniki:(na 12 bułeczek)625 g mąki pszennej400 ml letniej wody12 g świeżych drożdży2 łyżeczki cukru2 łyżeczki solidodatkowo:1 jajko1 łyżka wody15 g maku200 g mąki, wodę, drożdże i cukier dokładnie razem wymieszać. Odstawić na 15 minut.Po

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kuleczki drobiowe dietetyczne 149

bardzo zdrowa. A co to jest Brynta? To zmielone bardzo miałko otręby z 7 zbóż. Baza to otręby pszenne i min. owsiane, żytnie, z kaszy jaglanej, jęczmienne, kukurydziane i ryżowe. Jest bardzo bogata we włókna. Pożywne więc a jednocześnie lekkostrawne bo jak wiadomo włókien nasz organizm nie trawi i całkowicie pozbywa się ich. Mieszkający w Holandii na pewno ją znają(...)najlepiej z długim uchwytem) zagotować ok. 1 litra wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Z mięsa tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je talerzu posypanym Bryntą lub zwykłą mąką. Gdy wszystkie kulki są gotowe opruszyć je od góry Bryntą i mąką. Każdą kulkę obturlać w dłoniach by były ładnie okrągłe i wrzucać na wrzącek, za każym razem przechylając rondelek

Sztuka gotowania w/g Samiry
Babeczki ze bananōma (Bananowe babeczki) 116

mōm blisko Co potrza? 3 banany 100 g masła 0,5 szklōnki cukru 3 jajca 0,5 szklōnki mōnki pszynny 0,5 szklōnki mōnki krupczatki 0,5 szklōnki mōnki kukurydziany skōrka ze jednyj citrōłny [19] 1,5 łyżeczki proszku do pieczynioł 150 g biołyj szokolady Łoddzielcie biōłka [20] łod żōłtkōw. Do biōłek wciepcie trocha soli i ubijejcie. Na kōniec wsypcie(...)trzeba upiec [2] nie [3] nam, ō samogłoska w wymowie pomiędzy o i u [4] człowiek [5] rozglonda [6] mam [7] podoba [8] przerabiam [9] iść [10] skończył [11] mąka [12] różnych [13] całą skrzynkę [14] było [15] kredens [16] wyciągam rękę [17] biała czekolada [18] ktoś ją zjadł [19] skórka [20] białka [21] innej [22] rozgnieść [23] łapatkami

Chop w kuchni
Polenta 173

którymi tęsknię, tam uczestniczyłam z oddaniem we wszystkich wydarzeniach lokalnych, patriotycznych czy gastronomicznych. Tam idąc do lasu mogłam pić wodę bijącą ze zródeł, jeść jeżyny, czy zbierać kasztany na mąkę. Tam kosztowałam w piwnicach najwspanialszych win, prosto z beczek. Pisze ten tekst prosto z serca i wierzcie mi, że jest mi bardzo ciężko. Niektóre posty, aż zieją wspomnieniami. Niektóre(...)Niej! Więcej o polencie poczytacie na   Wikipedia Ale przejdzmy do przepisu , gdyż przepis Gosi jest idealny i polenta smakuje dokładnie tak...jak smakuje Piemontczykom! Składniki -1 szklanka kaszki kukurydzianej -3,5 szklanki wody -1 łyżeczka soli morskiej -2-3 łyżki masła -gruby świeżo mielony pieprz -200 g twardego żółtego sera, u mnie tarty parmezan -dodatkowo użyłam suszonych włoskich ziół

Z Kuchni Do Kuchni
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 303

upiec w tradycyjny sposób. Czym smarować/posypywać ciasto przed pieczeniem? Chleby czy bułki obsypane delikatnie mąką, a następnie nacięte przed pieczeniem, mają ciekawy wygląd po upieczeniu - miejsca z mąką są jaśniejsze, miejsca które rozeszły się po nacięciu, ciemniejsze. Posmarowanie roztrzepanym jajkiem, jajkiem z mlekiem lub samym mlekiem nada ciastu ciemniejszego koloru i połysku. Obsypywać chleby lub bułki można także(...)dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym Bułeczki z czarnuszką Bułeczki śniadaniowe Kajzerki Bułeczki orzechowe Bułki pszenno-kukurydziane Focaccia Drożdżowy wieniec serowy z siołami Wytrawne drożdżówki z serem i ziołami Pizza krakowska Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i żółtym serem Bułeczki z pieczarkami Jeśli macie pytania, piszcie w komentarzach

Codzienna kuchnia niecodzienna