placki z mąki i wody więc dużo lepiej przygotować je samodzielnie w domu. Pochodzą z kuchni meksykańskiej gdzie w zależności od regionu wypieka się je z mąki pszennej albo kukurydzianej. Zrobienie jest dość łatwe chociaż wymaga nieco siły i cierpliwości przy wałkowaniu. Ale naprawdę warto bo z zaledwie czterech składników otrzymamy kilka tortilli co u nas wystarczyło na solidny posiłek
Smaczna PyzaProdukty potrzebne: Ciasto; jajko 4Sztuki cukier 1,5 Szklanki mleko 2Szklanki mąka 1Szklanka płatki kukurydziane 2Szklanki cukier wanilinowy 1Łyżeczka proszek do pieczenia 1Łyżeczka olej 1/2Szklanki bita śmietana: śmietana 30% 330Mililitrów sok z cytryny 1Łyżeczka cukier puder 1Szklanka sos do deserów; owoce 200Gramów cukier 5Łyżek cukier puder 3 łyżki
pichcisztodrugą osobą :) Pamiętajcie, aby wyszło całkowicie bezglutenowo warto użyć proszku do pieczenia z certyfikowanym oznaczeniem przekreślonego kłosa. Składniki: 2 żółtka 3 białka 2 łyżki skrobi kukurydzianej 2 łyżki mąki amarantusowej 1 łyżka mąki migdałowej 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka oleju kokosowego Dodatkowo: masło migdałowe
Zdrowie na języku :PCzy ktoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć
Kulinarna rozmowaPyszne, miękkie pierniczki bez glutenu i bez cukru. Ładnie pachną i są interesujące w smaku. Jeśli chcemy, aby były wegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym
Mała Cukierenkamniejsze porcje i delikatnie rozbić. Posypać przyprawą Kucharek i odstawić minimum na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie obtoczyć w mące, następnie w rozstrzepanych jajkach a na koniec w lekko skruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć z obu stron na oleju do uzyskania złocistego koloru
Świat Domowej KuchniZebrałam tu 5 najważniejszych przepisów dla osób na diecie bezmlecznej. Polecam też osobom na diecie bezglutenowej przejrzenie moich przepisów na placki i naleśniki na mące ryżowej i kukurydzianej. racuszki bez mlekapulchne naleśniki bez mlekaplacki bez glutenu i bez mlekanaleśniki bez mleka i bez glutenuomlet
prawdziwe jedzenietroszkę tymianku i majeranku do smaku. Można również sos zmiksować.Można również nie dodawać cebuli, jak nie lubimy.Gdy sos jest za rzadki - albo jeszcze odparowujemy chwilę, albo zagęszczamyłyżką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody.Dodajemy do sosu, chwilę gotujemy.Teraz dokładamy kawałki kurczaka, mieszamy i podajemy. SMACZNEGO
Pasje JolkiPolenta jest narodowa potrawą włoską...Nigdy nie miałam przyjemności spróbować oryginalnej włoskiej wersji...Przyrządza się ją z maki lub kaszki kukurydzianej... Historia jej powstania sięga czasów republiki weneckiej gdy w czasie wojny, gdzie głównymi żołnierzami byli chłopi, którzy z oczywistych względów nie mogli wówczas uprawiać roli. Jedynym rozwiązaniem była kukurydza sprowadzana z Ameryki. Do dziś polentę podaje się jako pierwsze
NaKońcuJęzykapieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać tort całkowicie bez mleczny jak i bezglutenowy. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy lub ulubiona kwaskowa marmolada z domowej spiżarni polewa
w kuchni i w ogrodziezasadzie jeden przepis na Alexandrę. Nie przekonał mnie jeden ze składników - mąka ziemniaczana. Czytając na temat Alexandry można znaleźć wzmianki, iż oryginalne ciasto pieczone było na bazie mąki migdałowej i kukurydzianej. Troszkę zdezorientowana sięgnęłam po moją "biblię" - Larousse Gastronomique. Na tej książce w wielu przypadkach można polegać. Ciasto przygotowałam według przepisu Larousse. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrysukcesie ciasta na bazie mąki jaglanej nabrałam wielkiej ochoty do dalszych eksperymentów w temacie ciast bezglutenowych.Zakupiłam mąkę ryżową i kukurydzianą (nie gmo), zmieliłam kaszę jaglaną i siemię lniane i zrobiłam, prawie jedno po drugim, dwa ciasta, a po krótkiej przerwie jeszcze trzecie. Wyszły cudnie! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyosób 8 pałek z kurczaka ( albo inne ulubione kawałki) 2 łyżki domowego maggi 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz 2 łyżki oleju panierka 1 szklanka płatków kukurydzianych 1,5 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli selerowej szczypta bazylii szczypta oregano 1 łyżeczka soli sposób(...)marynatą, dokładnie nacieramy umyte uda kurczaka, a następnie o dstawiamy je w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Teraz siekamy płatki kukurydziane ( możemy je również rozdrobnić w blenderze). Rozdrobnione płatki wsypujemy do misy, dodajemy do nich mąkę, słodką paprykę, sól ( zwykła i selerową), oregano, bazylię pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Po godzinie wyjmujemy udka kurczaka z lodówki, osuszamy
Miód i pieprzmaku 150 ml syropu daktylowego/z agawy lub czegoś podobnego 150 ml wody po gotowanej ciecierzycy 100 g orzechów włoskich 250 ml mleka roślinnego 50 g kaszki kukurydzianej lub manny 2-3 gruszki Przygotowanie: Mak zalej gorącą wodą tak aby przykryła mak 2 cm ponad poziom i gotuj aż do odparowanie wody (w tym czasie przygotujesz ciasto) Namoczone daktyle wraz(...)tych 15 minutach w lodówce podpiecz ciasto w piekarniku w temp. 190 C przez 10 minut. W między czasie wlej mleko ma małego garnka, wsyp kaszkę kukurydzianą i zagotuj, gdy zgęstnieje lekko przestudź. Mak zmiel dwa razy (mnie Mikołaj nie wysłuchał i ponownie przepuszczałam mak przez praskę do czosnku, to prawie jak medytacja). W dużej misce połącz zmielony mak, ugotowaną
greenscarf