taco de harina - to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa się ona najczęściej z pszenicznej tortilli (w odróżnieniu od tacos, do których tortilla zrobiona jest z mąki kukurydzianej), która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu zmiękczenia i uczynienia bardziej elastyczną. W naszym przypadku, placki będziemy podgrzewać na suchej
Świat Domowej Kuchniporcjami kremu (patrz zdjęcie powyżej, użyłam woreczka foliowego z końcową Wilton M1). Mikołaje z lukru:8. Lukier w kolorze kremowym dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką kukurydzianą). Następnie wyciąć z niego okręgi, będą stanowiły one podstawę buzi Mikołajów. 9. Biały lukier również rozwałkować i powycinać z niego półkola – księżyce, używając tej samej wycinaczki, której
Mała CukierenkaW lodówce zalegało pudełeczko twarogu z którym nie wiedziałam co kompletnie zrobić. Kiedy głód przycisnął i kończył się termin ważności musiałam zużyć opakowanie. W taki sposób
Truskawkowa FiestaCzasem jest tak, że chciałoby się coś pochrupać np. podczas oglądania filmu, a w domu nie ma nic godnego uwagi. W takich przypadkach świetnie sprawdzają się
Kuchenny Skrawek NiebaKupiłam ostatnio mąkę kukurydzianą, bo jak się naczytałam o szkodliwości glutenu i jakie spustoszenia wywołuje w organiźmie osób nawet nie chorych na celiakię i o tym, że jego nadmiar może doprowadzić nawet do niedożywienia, bo ten kleisty gluten obklejając nasze jelita prowadzi do niewchłanialności związków odżywczych. Przerażona wizją glutenu obklejającą...Mini tortille kukurydziane z awokado is a post from
Nie Bo Piekłosmażonego w tempurze sushi przygotujemy pyszny, słodko-słony sos na bazie sosu sojowego — gęsty sos teriyaki w wydaniu domowym.Składniki na panierkę:1/2 szkl. mąki pszennej1/4 szkl. mąki kukurydzianej bądź ryżowej1 jajko1/2 szkl. lodowatej wody (woda koniecznie musi być bardzo zimna)szczypta solipół łyżeczki sody (niekoniecznie)Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy).Przygotowanie:Olej podgrzać
Food Squaresmakują obłędnie. Przepis jest banalnie prosty tak jak wykonanie, dlatego gorąco polecam.Porcja na 12 kotlecikówSkładniki:0,5 szklanki kaszy jaglanej pęczek pietruszki1 cebula 1 ząbek czosnku3 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka papryki słodkiejsól, pieprz do smakuolej do smażeniaPrzygotowanie:Kaszę jaglaną wsyp do garnuszka i zalej dwoma szklankami wrzącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Następnie ugotuj
Niezły MłynekJaglane dyniowe placki z nutelląinspiracjaTe placki... o mamuniu, kto by powiedział, że mogą smakować tak genialnie.Aa, tata zaczął przezywać mnie już "pani dynia"Przepis:40g ugotowanej
More food, love and dreamsDzisiaj miałam ochotę na naleśniki, no i wyszły. Jak zawsze na słodko, z białym serem ;) No i co jest w tym wszystkim najlepsze? Zrobiłam je
charlotte gotujeA teraz coś szybkiego i baaaaardzo smacznego ! :) Największym plusem jest to że zrobimy to w błyskawicznym tempie ;) A więc do dzieła ! Składniki na ciasto : (podane
charlotte gotujeJuż taki przepis jest u mnie dodany , ale napiszę jeszcze raz, ponieważ można jeść to na różne sposoby. Ja akurat wcinam te ciacho (jeśli można
charlotte gotujenaturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki zielnej lub czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala Lub własna mieszanka przypraw
Mania GotowaniaSkładniki: 120 gram makaronu penne bezglutenowego, u mnie z mąki kukurydzianej 1/2 bakłażana 1 puszka pomidorów w całości 1 cebulka 2 ząbki czosnku oregano bazylia 30 gram parmezanu 50 ml białego, wytrawnego wina garść orzechów włoskich kilka liści świeżej bazylii łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie
Mango PapajaRoasted strawberries with strawberry sauce. Składniki. 20dag truskawek 1 łyżeczka cukru pudru 100g sera ricotta 100ml śmietany kwaśnej 2 jajka 1 łyżka mąki kukurydzianej sól Sos. 20dag truskawek 1 łyżka aceto balsamico-krem 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego Wykonanie. Oczyszczone truskawki pokroić w ćwiartki i posypać cukrem pudrem. Pozostałe składniki zmiksować na puszystą masę. Do 4 ramekinów nałożyć truskawki
Kulinarny karnet Christopheraorzechy - w całości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować
głodny alergik