chlebach z maszyny. Dopiero potem, znacznie później, zacząłem sam wszystko robić, a maszynę wysłałem na emeryturę. I blog ewoluował. Ale na moment wróciłem do korzeni i zrobiłem chleb kukurydziany. Fajny wyszedł, taki lekko żółty. Mięciutki w środku. Jedyny jego mankament (w sumie nawet nie wiem, czy można to rozpatrywać w kategoriach mankamentu) to taki, że skórka była również miękka(...)odrobinę na słodko, idealnie pasuje do wędlin i serów. A syrop klonowy nadaje mu taki bardzo delikatnie wyczuwalny specyficzny posmak. Naprawdę warto spróbować. 500 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 400 g maślanki 5 g suszonych drożdży 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego 2 łyżeczki soli 40 g rodzynek No i jak to w maszynie: wszystko
Marder&Marder ManufacturePotrzebujemy: - 3 nieduże buraki - pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 2 ząbki czosnku - 1/3 szklanki startego selera (korzeń) - 2 łyżki prażonego słonecznika - 1 łyżka prażonych nasion siemienia lnianego - 2 łyżki mąki kukurydzianej Przyprawy: sól pieprz ok. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie: 1. Buraki gotujemy około godziny - im mniejsze tym szybciej się ugotują. Dodajemy sól i cukier do wody w proporcjach(...)buraczki się ugotują i ostygną na tyle, żeby się nie poparzyć - obieramy je i ścieramy na drobnych oczkach na tartce. Dodajmy pozostałe składniki - kaszę jaglaną, czosnek, słonecznik, siemię lniane, mąkę, selera i przyprawy - i wszystko razem dokładnie mieszamy. 7. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki/burgery i smażymy. Gotowe! Jeżeli decydujemy się na burgera szykujemy bułę (my zawsze podgrzewamy ją na patelni
Bananowe Polepieczenia 50g kakao bez cukru szczypta soli Krem: 200g jasnego brązowego cukru 500ml tłustego mleka 220g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60% 1 łyżka kakao bez cukru 60g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Krem: 1. Wszystkie składniki na krem oprócz aromatu waniliowego przełożyć do rondelka z grubym(...)papierem do pieczenia. 5. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Kolejno dodać do niego olej, maślankę, kawę, aromat i jajka, cały czas mieszając mikserem. 6. Do drugiej miski przesiać mąkę i kakao. Dodać proszek, sodę, oba cukry, sól i wymieszać. 7. Do suchych składników dodać mokre i bardzo krótko wymieszać mikserem. Ciasto przelać do przygotowanych tortownic, wyrównać i wstawić
Mała Cukierenkapomidor 2 garści zielonej fasolki ½ cukinii lub bakłażana 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki pasty curry (w zależności od tego jak ostre i intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala pieprz cytrynowy 1 łyżka sosu ostrygowego(...)oraz dodajemy pastę curry. Trzymamy na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos się trochę zredukuję. Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. * Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak przypraw możemy je podsmażyć na patelni, zanim zamarynujemy kurczaka
Mania Gotowaniacukru 6 żółtek 100 g przesianej mąki pszennej Na krem cytrynowy: 150ml soku z cytryny skórka z otartej cytryny 3 jaja 200g cukru 100g masła 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej Sposób przygotowania: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Przesianą mąkę, cukier i sól zagnieść w kulę, dodać masło, wyrobić i dodać jajko. Ciasto włożyć pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować na 3 mm. Schować do lodówki
Wielki apetytname":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-10-01 14:52:40","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/10\/P9290020-e1475333363720.jpg","description":null,"recipeYield":"12 ","recipeIngredient":["500 g dynia","150 g m\u0105ka kukurydziana","1 \u0142y\u017cka siemi\u0119 lniane","100 ml mleko (mo\u017ce by\u0107 ro\u015blinne)","1,5 \u0142y\u017ceczka soda oczyszczona","1 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","100 g erytrol(...)u0119. Kroimy po wystudzeniu."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Ciasto dyniowo-cytrynowe Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Porcje 12 Składniki 500 g dynia 150 g mąka kukurydziana 1 łyżka siemię lniane 100 ml mleko może być roślinne 1,5 łyżeczka soda oczyszczona 1 łyżeczka proszek do pieczenia 100 g erytrol lub inne słodziwo Sposób przygotowania Dynię
Kucharzycagrubą kostkę olej 3 szklanki wina 2 szklanki bulionu drobiowego 1 suszony liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej Sposób przygotowania Najpierw przygotujcie warzywa, żeby potem tylko wrzucić je do garnka. Umyjcie pieczarki, jeśli sa bardzo duże pokrójcie je na ćwiartki lub połówki. Obierzcie marchewki, przekrójcie na pół(...)małym ogniu przez ok. 40 minut. Po 20 minutach odlejcie do szklanki część sosu (2/3 szklanki) i poczekajcie aż przestygnie. Pod koniec gotowania wmieszajcie do szklanki z sosem mąkę, a następnie przelejcie miksturę do garnka z potrawą. Wymieszajcie i zagotujcie jeszcze 5 minut. Podawajcie potrawkę z pieczywem i winem lub ziemniakami
W kuchni wieczorempuszczą sok dopiero podczas pieczenia. Owoce mieszamy razem, dodajemy do nich 2 łyżki cukru (młody agrest jest bardzo kwaśny, ale 2 łyżki w zupełności wystarczą) i skrobię bądź wybraną mąkę dla zagęszczenia. Jeśli lubicie bardziej słodkie desery spokojnie możecie dać więcej cukru, a jeśli macie ochotę na opcję z mniejszą ilością kalorii – owoce możecie dosłodzić słodzikiem, który nie straci swoich(...)przestaną buzować. Można jeść samo, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub gałkę lodów. SKŁADNIKI 350g małego, nie do końca dojrzałego agrestu 350g truskawek 1 łyżka skrobi ziemniaczanej /mąki kukurydzianej / mąki ryżowej 2 łyżki cukru lub wybrany słodzik SKŁADNIKI KRUSZONKI ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki mąki migdałowej ½ szklanki płatków owsianych drobnych, błyskawicznych 75g masła 2-3 szczypty soli
Karo in the Kitchenpotrzebować: około 600 g piersi z kurczaka 1 brokuł (około 500 g) 250 g pieczarek 100 ml bulionu na sos: 300 ml bulionu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżka startego korzenia imbiru do smaku sól, pieprz olej do smażenia duża patelnia lub rondel Link do filmu(...)piersi kurczaka. Teraz na patelni przygotuję sos: Na około 2 łyżkach oleju podsmażam przez około 2 minuty czosnek z imbirem, następnie dodaję pozostałe składniki sosu: cukier, sos sojowy, mąkę, bulion, dokładnie mieszam i zagotowuję. Gdy sos się zagotuje dodaję pierś kurczaka, brokuł, pieczarki, dokładnie mieszam i całość smażę na małym ogniu jeszcze około 5 minut – danie jest gotowe. Tak przygotowaną
Uwaga Babcia Gotujemała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki pasty curry (w zależności od tego jak ostre i intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki lub cytryny 2/3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy(...)dodajemy pastę curry. Trzymamy na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuję. Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki. *możemy zrezygnować z pozostałych przypraw marynaty i dodać jedynie 3 łyżki przyprawy Bobmay Masala, lub odwrotnie-nie dodawać jej wcale. Jest to gotowa mieszanka, a ja osobiście wolę sama skomponować
Mania Gotowaniamąki pszennej bo wykonane jest na mące ryżowej i migdałach. Przepis jest mojego autorstwa więc mam nadzieję, że zyska swoich fanów. Składniki: 180 g mąki ryżowej 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ok.15 g 50 migdałów 100 g masła 100 g białej czekolady 1 gruszka 3 łyżki stołowe wody skórka starta z połowy cytryny 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli(...)Następnie kolejno wbijamy jajka za każdym razem mieszając energicznym ruchem jedynie do połączenia masy by nie napowietrzać masy. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz miód/syrop. 5. Wsypujemy migdały oraz mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wlewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 st C przez 20-25 minut. Ja po 10 minutach przykryłam wierzch
vaniliowoczekoladowaciacha na gorąco już od śniadania- wcale się im nie dziwię. Składniki na 6-12 ciastek: opakowanie ciasta francuskiego puszka mleka kokosowego 2 średniej wielkości banany 3 łyżki mąki kukurydzianej (80 g) 3 łyżki cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego (70 g) sok z połowy cytryny łyżka lub więcej skórki z cytryny lub pomarańczy (użyłam własnej roboty pomarańczowej kandyzowanej, przepis znajdziecie(...)będzie wystarczający do ich chłodzenia. Banany zblenduj na puszystą masę z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Do średniej wielkości garnka przełóż całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję dodaj masę bananową i zagotuj cały czas mieszając. Po koniec dorzuć skórki cytrusowe. Schłodzone spody ciastek wypełnij przestudzoną lekko masa budyniową zostawiając
greenscarfząbek czosnku ½ łyżeczki trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay(...)pastę curry. Trzymamy na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuję. Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki
Mania Gotowaniaczekoladowa chyba się mieści w kategorii czekolady… Takie informacje znalazłam na twoj-lekarz.com.pl:„Gorzka czekolada została po raz pierwszy doceniona przez Majów. Stworzyli ją ze sfermentowanych ziaren kakaowca, mąki kukurydzianej, miodu i chili. Napój ten nosił nazwę xocolatl. Aztekowie dosypali do niego wanilię, paprykę i płatki kwiatów. Ale dopiero w Europie Holender Jan van Hotel oddzielił masło kakaowe(...)mąki100 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)50 g cukru1 żółtko1/2 łyżeczki esencji waniliowejNa masę:150 g masła200 g gorzkiej czekolady3 jajka30 g cukru100 ml śmietany kremówki1. Mąkę z masłem rozetrzeć na okruszki. Dodać cukier i wymieszać. Dodać żółtko zmieszane z wanilią i zagnieść wszystko, a jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Zawinąć
UgotujmyTo.plBATONIK MA 210 kcal, a jako bonus dodam na końcu ''jak zgubić 150kcal w 8 minut, wiec czytajcie, róbcie i zajadajcie BEZ WYRZUTÓW! SKŁADNIKI: NA ‘’KRUCHE’’ CIASTO: -150g mąki kukurydzianej (koniecznie!) - łyżka oleju kokosowego (myślę, że jak dodacie łyżkę masła-nie margaryny! Też będzie dobrze!) - 50g jogurty greckiego (ja dałam pełnotłusty) - 3 żółtka NA ‘’KARMEL’’: -50 daktyli bez pestek(...)KARMEL’’ 1) Ugotuj wodę. 2) Zalej daktyle wodą. CIASTO KURYCHE: ROZGRZEJ PIEKARNIK DO 180* 1)Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj do połączenia wszystkich składników. 2) Wysyp odrobinę mąki na blat i rozwałkuj ciasto (dość cienko, ale bez przesady) 3) Na blachę wyłóż papier do pieczenia i przenieś ciasto.* *Ciasto będzie się łamało. Przenoś je na blachę kawałkami
fitolarun.blogspot.com