placek o średnicy 26 cm. Odłożyć na bok. Składniki na nadzienie: 500 g jabłek, umytych, wydrążonych i pokrojonych na plasterki 300 g truskawek mrożonych 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli W garnku z grubym dnem umieścić pokrojone jabłka i truskawki (nie rozmrażać), posypać cynamonem i zagotować, zmniejszyć ognień, dodać cukier i mąkę
Chocolate Muffin Blogdość mocno ograniczyłam, babeczki stały się przez to bardziej wytrawne z wyraźnym aromatem gorzkiej czekolady. Ważne aby użyć dobrej jakości czekolady i kakao. Muffiny czekoladowe 350g mąki pszennej 100g mąki kukurydzianej 400ml kefiru lub jogurtu naturalnego 160g masła 100g cukru 3 jaja 5 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mleka tabliczka gorzkiej czekolady ekstrakt waniliowy Mąkę
Zapiski Młodej Żonylubię jak są małe), ale równie dobrze możecie je zrobić duże, na dużej patelni, będzie jeszcze szybciej :-) SKŁADNIKI 3 jajka 6 łyżek mleka kokosowego lub migdałowego 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 brązowego cukru dowolne owoce sezonowe olej kokosowy do smażenia Jajka roztrzepujemy z mlekiem i z cukrem, nie na pianę, tylko tak żeby się wszystko połączyło. Następnie dodajemy mąkę
Czary - gary w kuchniNiesamowity, delikatny smak cielęciny otulony pomidorami i aromatyczną przyprawą, czubryca szarą od Rafex .Jest to mieszanka przypraw i zagęstnika w postaci mąki kukurydzianej. W składnikach znajduje się nasza ulubiona kozieradka oraz czarnuszka. Gorąco polecamy do spróbowania i odwiedzenia strony. Składniki 500 g szynki cielęcej 1 l mleka 3,2 % 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju rzepakowego 1 duża cebula
R'n'G Kitchensyczuańskiego - olej arachidowy do smażenia Marynata do kurczaka: - 2 łyżki jasnego sosu sojowego - 1 łyżka wina ryżowego (lub octu ryżowego) - ½ łyżeczki soli morskiej - 1 łyżka wody - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Sos: - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - 1 łyżka jasnego sosu sojowego - 2 łyżki cukru (dałam brązowy) - 1 łyżka octu ryżowego - 1 łyżeczka wina ryżowego - 1 łyżka bulionu(...)wody - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka strunowego. Składniki marynaty mieszamy w salaterce – zalewamy mięso, woreczek zamykamy i dokładnie rozprowadzamy marynatę na kurczaku. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie prażymy na suchej patelni orzeszki ziemne na złoty kolor. Następnie szykujemy warzywa oraz
mojewypiekiinietylkooliwą. Świetnie sprawdzą się na imprezie. Jedliście kiedyś? Które lubicie najbardziej? Ja zdecydowanie z makiem :)"Składniki:400 g mąki pszennej25 g drożdży1,5 łyżeczki cukru1 szklanka ciepłej wody100 g mąki kukurydzianej łyżeczka solimak, sezam, gruba sólSposób przygotowania:Do kubeczka wrzucamy drożdże dodajemy cukier i rozcieramy. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy.Do drugiej miski wsypujemy obie mąki dodajemy
Słodkie PrzyjemnościŚwięta coraz bliżej, więc pora upiec domowe i zdrowe pierniczki bożonarodzeniowe. Przepis wzięłam z głowy, ale wyszły naprawdę bardzo smaczne!Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej
Truskawkowa Fiestamąki 1 szczypta soli 4 jajka krem: 1,5 szklanki mleka3,2% 3 żółtka 80 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyża mąki pszennej 1 łyża mąki kukurydzianej (ew.ziemniaczanej) 50 g masła Przygotowanie: ciasto: Podgrzewamy w rondlu mleko z wodą i masłem. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia i d o ciepłej mieszaniny energicznie mieszając dodajemy całą
Bon appetit mon amie"Przygotowałam dla Was słodką propozycję śniadaniową. Lekkie placuszki podawane na plasterkach jabłka to idealna przekąska na lekkie śniadanie, lunch czy deser. Chrupiące z zewnątrz mięciutkie w
Słodkie PrzyjemnościPomysł na takie babeczko- bułeczki podpatrzyłam gdzieś w necie...jak dla mnie były za mocno "kukurydziane"..ale to wszystko zależy od gustu i smaku.. 1
Moje domowe kucharzeniePysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody (37-40 stopni) - 15 g drożdży świeżych - szczypta cukru - łyżka soli - łyżka oliwy z oliwek - mąka kukurydziana do podsypywania (nie jest niezbędna) Najpierw robię zaczyn. Kruszę drożdże do małej miseczki, dodaję cukier i dwie, trzy łyżeczki wody i ucieram grzbietem łyżeczki do uzyskania gładkiej jednolitej pasty
I tu będę miała takie teorzechowym posmaku z kremowym wnętrzem i chrupiącą skórką.... coś więcej do dodania? Przepis: (3 kotlety) 1/2 puszki białej fasoli duża ugotowana pietruszka (ok.150-200g) 1-2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki masła orzechowego (ok.40g) łyżeczka sosu sojowego jasnego/ciemnego szczypta sody oczyszczonej sól, pieprz kminek rzymski/słodka i ostra papryka/czosnek granulowany Pietruszkę zmiksować z fasolą na gładką masę. Dodać
More food, love and dreamsWyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1/2 szklanki gęstej śmietany sok i skórka otarta z 2 cytryn 6 łyżek masła 1 łyżka ekstraktu cytrynowego Masło roztopić, odstawić
Domowa cukiernia Ewydodatkiem chia i domowego cukru pudru różanego , który możecie zastąpić każdym innym. Do podania z waszymi ulubionymi dodatkami lub sosem malinowo-kokosowym. Podobne placki, przygotowane z mąki kukurydzianej, możecie zjeść w Gwatemali i w Peru przy granicy z Boliwią. Najczęściej podawane ze smażonymi bananami. Smacznego :) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 10 placuszków Składniki: Placuszki
SzczyptaSmaQlubię. Dzisiaj polecam szybkie i smaczne placuszki, sprawdzą się jako dodatek do obiadu, lub jako kolacja. SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy 1 jajko 4 łyżki mleka 3-4 łyżki mąki kukurydzianej odrobina oliwy 1posiekana papryczka chilli 2 łyżki posiekanej dymki 1 łyżka posiekanej, świeżej kolendry 1 łyżka startego, ostrego sera żółtego sól pieprz olej do smażenia A jak to zrobić
Kuchnia w opałach