majonez - 14247 przepisów (strona:669/950)

Sałatka z tortellini w sosie czosnkowym 251

Pomidorki przekroić na pół, ogórka w kostkę. Ogórka zostawić ze skórką. Kukurydzę odcedzić, mozzarellę pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Sos czosnkowy – do garnuszka dodać jogurt, majonez, keczup, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz świeżo mielony. Ząbki czosnku obrać i wycisnąć przez praskę. Dodać do garnuszka i dokładnie wymieszać. Wylać sos do sałatki i wymieszać. W razie

Kuchnia Pokoleń
Ciasto szpinakowe 104

miksuję na puch, następnie dodaję cukier i miksuję do jego rozpuszczenia. Po chwili cienką strużką wlewam olej cały czas miksując na dość wysokich obrotach. Ostatecznie uzyskuję masę o konsystencji majonezu. Dodaję rozdrobiony szpinak, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mieszam. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam dokładnie. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto i piekę przez

Mango Papaja
Sałatka ziemniaczana 241

Składniki: 3 średnie ziemniaki 3 jajka 2-3 ogórki kiszone 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona cebula 20 dkg wędzonego fileta z kurczaka majonez sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach … Czytaj dalej Sałatka ziemniaczana

czarrna od kuchni
Śledź w śmietanie z jabłkiem i chrzanem 179

Składniki 4 marynowane śledzie 1 jabłko łyżeczka majonezu kieleckiego 2 łyżki chrzanu - kieleckiego  sól, pieprz do smaku 250 ml śmietany Przygotowanie Śledzie pokroić w dowolne kawałki. Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Śmietanę połączyć z chrzanem i dodać do śledzia z jabłkiem..  Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotowe Smacznego

Gaździnka warzy
Sałatka warstwowa gyros 512

starty 1 szklanka, pieczarki marynowane 1 mały słoik, kukurydza konserwowa 1/4 puszki, pierś kurczaka 2 szt, przyprawa gyros 2 łyżki, szczypiorek posiekany 5 łyżek, olej do smażenia,  sos: majonez 5 łyżek, ketchup 2 łyżki, jogurt naturalny 1 łyżka, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie obieramy i kroimy w drobną

kulinarne odsłony pati
Sałatka z fasolą i wędzonym kurczakiem 298

Sałatka z czerwonej fasoli, kukurydzy i wędzonego kurczaka. Zamiast części majonezu, można użyć jogurtu naturalnego. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jajka i kurczaka pokroić w nieco grubszą kostkę. W dużej

Bullio
Wiosenna sałatka z ziemniaków truflowych i mięty z czarną quinoą i lokalnymi dodatkami 170

jedną buteleczkę w prezencie od mojej przyjaciółki, która mieszka w Malczycach, ale szybko mi się skończył, bo świetnie się sprawdził do sałatek, które pochłaniam w dużych ilościach i do majonezu, który od jakiegoś czasu robię sama.  Od Owoców Lutni kupiliśmy dwa fantastyczne octy, jeden z owoców dzikiej róży, a drugi z kwiatów czarnego bzu i ten właśnie wystąpi

Quinoa Raz!
Hummus w trzech smakach 183

łyżki oleju z pomidorów – pęczek szczypiorku – papryka czerwona oraz przyprawy: papryka ostra i słodka Przygotowanie: 1. Cieciorkę odcedzamy z zalewy (zalewę można wykorzystać do przygotowania majonezu -> sprawdź ) lub (jeśli używamy suchego ziarna) zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez 3,5h. Odcedzamy i zostawiamy do przestudzenia

Podwójnaporcja
Taszka - Petiscos, vinho i śpiew 136

aguachile z awokado, piklami z szalotki, ogórkiem i olejem z habanero. Pica pau: karkówka, pikle, escabeche, chipsy warzywne. Peixinhos da horta: krewetki, fasola oraz musztardowiec w tempurze podawane z majonezem kolendrowym. Rollsy z makreli i sałatka z ogórka. Deser z jabłkiem: krem jogurtowy, pistacje, jabłkowa granita, oliwa z oliwek. Deser z popcornu: krem z popcornu, klementynki, beza chmielowa, dżem

Food Square
Nuggetsy z kurczaka – pieczone 519

kukurydzianych. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym, lub sosem na bazie majonezu i ketchupu. Uwagi: Jajko najlepiej mieszać z musztardą i miodem tuż przed samym panierowaniem. Kiedyś chciałam sobie „przyoszczędzić” czas, przygotowałam jajo wcześniej i nic dobrego z tego

Smaki Na Talerzu
Sałata z jajkiem, pomidorami i rzodkiewką 185

dużą kostkę. Na talerzu ułożyć sałatę. Na sałatę ułożyć pomidory, rzodkiewki i jaja. Całość można lekko posolić przed polaniem sosem.  Sos: 2 łyżki jogurtu gęstego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy kremskiej szczypta soli, pieprzu i cukru Wszystkie składniki wymieszać i polać nimi sałatkę.   Można podawać z tostami lub innym ciepłym pieczywem. My rodzinnie, na kolację jemy

Ze smakiem bez glutenu
Sos tzatziki 182

wtedy się doskonale przegryzie. Należy go podawać schłodzonego, wtedy smakuje najlepiej. Koniecznie należy użyć gęstego jogurtu. Z innym jogurtem zrobi się nazbyt rzadki. Nie należy również dodawać śmietany lub majonezu. Koniecznie trzeba też użyć żywego świeżego czosnku, doda on tzatzikom odrobinę ostrości. Czosnek granulowany zupełnie się tutaj nie sprawdzi. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i szczypiorkiem 167

mięsa. Składniki: 4 duże ziemniaki 3 duże jajka pęczek szczypiorku - można więcej, można mniej, ile kto lubi sól pieprz Sos: 100 ml jogurtu gęstego 1 czubata łyżka dobrego majonezu 1 płaska łyżka chrzanu szczypta cukru Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w sporą kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i również pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Ziemniaki

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka Cezar z boczkiem 200

cytryny blendujemy/miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy parę kropli oleju i ponownie miksujemy. Zaczynamy powoli, bardzo cienką strużką dolewać olej, jednocześnie ciągle miksując lub blendując. Masa powinna zacząć gęstnieć (jak majonez). Jeśli sos będzie za gęsty, można rozrzedzić go wodą (ja zużyłam połowę – dodałam też wody, aby był bardziej lejący). Próbujemy czy dressing jest odpowiednio słony (od filecików). Sałaty pozbawiamy

Poezja smaku
PIECZONE SZPARAGI W PANIERCE PARMEZANOWEJ Z DIPEM CZOSNKOWO - CYTRYNOWYM 232

łyżeczki granulowanego czosnku sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką wody SKŁADNIKI NA DIP CZOSNKOWO - CYTRYNOWY: 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (można pominąć) 1 duży ząbek czosnku 0,75 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub limonki odrobina płatków chili sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku odrobina cukru WYKONANIE: Piernik nagrzej

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania