lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:11/284)

Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia 163

duże jajka - 1 żółtko - 80 g rozpuszczonego masła - 60 g drobnego cukru do wypieków - 14 g drożdży instant - woda różana - 1 łyżka wódki Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (szklanka cukru pudru + sok z cytryny + wrzątek) - kandyzowana skórka cytrynowa Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozgniecione ziemniaki, jajka i żółtko, letnie mleko, 1 łyżkę wódki i wodę różaną(...)objętość. Smażymy w szerokim garnku na oleju ze smalcem rozgrzanym do 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, następnie polewamy lukrem (cukier puder mieszamy z wrzątkiem oraz 1 łyżką soku z cytryny) i posypujemy kandyzowaną skórką cytrynową. Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia, to idealna propozycja dla niezdecydowanych. Pączki bez nadzienia dają

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z połówkami jabłek 411

mnie Philadelphia oryginalny)- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżki cukru z wanilią- 10 jabłek (u mnie Golden Delicious)- 1 opakowanie galaretki o smaku kiwiSkładniki na lukier:- ¾ szklanki cukru pudru- 1,5 – 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany  (u mnie Creme Fraiche 30%) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier z wanilią – mieszamy suche składniki. Masło(...)zrobiłam to widelcem). Wierzch ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzoną, ale jeszcze ciepłą polewamy lukrem (cukier puder ucieramy ze śmietaną na gładką masę). Wierzch posypałam niesolonymi, rozdrobnionymi  orzeszkami pistacjowymi.Szarlotka z połówkami jabłek przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Cudownie kruche i delikatne ciasto otulające ukryte wewnątrz jabłko, zabarwione

mojewypiekiinietylko
Tradycyjny Sernik Krakowski 309

tłustego twarogu 300 g cukr u 6 żółtek 2 białka 2 00 g masła budyń waniliowy (proszek) skórka otarta z jednej cytryny ok. 100-150 g rodzynek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa  Tradycyjny Sernik Krakowski - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć(...)stopni i pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec i pozostawi amy sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Studzimy. Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej konsystencji. Gdyby okazał się za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - wody. Przygotowanym lukrem polewamy wierzch sernika krakowskiego i ozdabiamy skórką pomarańczową. Moje

Słodka Strona
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 168

łyżki cukru Nadzienie: 400 g wydrylowanych wiśni 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 70 g masła 100 g mąki 35 g cukru pudru cukier waniliowy Lukier: cukier puder mleko aromat rumowy lub sok z cytryny  Ciasto: Z drożdży, 2 łyżek mąki i ok 70 ml ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na 20 minut(...)ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aż do podwojenia swojej objętości. Kruszonka: Wszystkie wymienione składniki łączymy i zagniatamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki. Nadzienie: Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat i ponownie zagniatamy. Dzielimy na na równe części. Każdą część formujemy na kształt placuszka. Na środku kładziemy porcję nadzienia

My simple kitchen
Pączki 195

puder + woda + cytryna Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu, podgrzewamy lekko mleko do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy, przekrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy.  3. Żółtka i jajko ucieramy z pozostały cukrem(...)kolor.  Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy.  9. Lekko ostudzone pączki nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy cukierniczej z długą końcówką.  10. Pączki możemy polukrować przygotowując lukier mieszając cukier puder około 10 łyżek z odrobiną wody i cytryny do uzyskania gęstej konsystencji. Pączki możemy też posypać tylko cukrem pudrem

Mój pomysł na
Klasyczne pączki z różą 248

żółtek (L) 20 ml wódki lub rumu 50 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 cytryny (umytej i wyszorowanej szczoteczką) 1 l oleju do smażenia (rzepakowy, kokosowy) Lukier: 200 g cukru pudru 3 - 5 łyżek gorącej wody oraz: konfitura z róży do nadziewania 50 - 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy   Mleko podgrzać by było ciepłe. Drożdże pokruszyć do miseczki(...)talerze wyłożone grubą warstwą ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki nadziewać konfiturą przy pomocy rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania. Ilość konfitury wedle uznania :-) Lukier: Cukier puder utrzeć z gorącą wodą na gładką masę. Gęstość lukru można dowolnie regulować poprzez dodanie wody lub większej ilości cukru. Lukier nie powinien być zbyt gęsty by łatwo pokryć nim pączki

maniapieczenia
Ciasteczka paluchy wiedźmy 711

szklanki mąki (nie co więcej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli kilka kropel aromatu migdałowego kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: 15 sztuk migdałów Lukier: 5 łyżek cukru pudru (czubatych) 2 łyżki soku w czerwonym kolorze (użyłam syropu barmańskiego z granatu) Wszystkie składniki ciasteczek, posiekać i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć(...)zgięcia na skórze a na końcu każdego z nich wetknąć połowę migdała. Przed pieczeniem ciastka dodatkowo schłodzić w lodówce. Piec około 10-12 minut w 190 stopniach. Przygotować lukier. Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem. Z ostudzonych ciastek delikatnie usunąć migdały i ponownie umieścić je na miejscu po uprzednim posmarowaniu lukrem

Di gotuje
Pieczone pierożki z dżemem lub owocami 148

pudrem, jednak ponieważ moi goście lubią lukier, lukrem zatem potraktowałam pierożki. Idealne do kawy. W dodatku jeśli tak jak w moim wypadku, zastosujecie kwaskowy dżem jako nadzienie, to słodki lukier świetnie współgra z kwaskowym wnętrzem. Ja lubię nałożyć sporo nadzienia, ale jeśli planujecie smażyć pierożki, dajcie go trochę mniej, bo może wypływać do tłuszczu i znacznie utrudniać smażenie. Lukier możecie(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w 180 stopniach ok 20 min, aż pierożki się zarumienią. Lukier Do soku z cytryny dodać tyle cukru pudru, aby otrzymać gęsty lukier. polukrować pierożki. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/pieczone-pierozki-z-dzemem-lub-owocami/ MieszamWGarnku Artykuł Pieczone pierożki z dżemem lub owocami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sernik dyniowy 151

zmielonego 1 szkl. cukru 1,5 szklanki puree z dyni 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka imbiru mielonego 0,5 łyżeczki kardamonu Lukier: cukier puder woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 lub 3 części, w zależności jak gruby spód chcemy mieć. Jedną część rozwałkować i wyłożyć(...)serową na podpieczony spód, wyrównać i piec około godziny w 180 stopniach. Wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce. Z wody i cukru pudru zrobić lukier - tutaj dokładny przepis KLIK . Lukrem polać schłodzony sernik, posypać posypką lub startą skórką pomarańczową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jagodzianki --- Jagody 190

jajka  12 łyżek cukru  50 g świeżych drożdży  2 szczypty soli  1,5 litra  jagód   4-6 łyzki cukru pudru Lukier: 1 pełna szklanka cukru pudru  2-3 łyzki soku z cytryny  Wykonanie Z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki łączymy pokruszone drożdże,które  odstawiamy

w mojej kuchni
Wielkanocna babka majonezowa z buraczanym lukrem 185

suchego patyczka. Po upieczeniu upuścić ciasto z wysokości 50 cm i odstawić na 30 minut, do wystygnięcia.  Wyjąć z formy i studzić na kratce. Lukier buraczkowy 1/2 małego ugotowanego buraczka 1/2-1 szklanki cukru pudru 1/2- 1 łyżeczka soku z cytryny. Buraka zetrzeć na najdrobniejszych oczkach.  Przetrzeć przez sitko - zależy nam, aby uzyskać pełen koloru i aromatu(...)wszystkiego soku, ja użyłam tylko 1 łyżeczki 1 łyżeczkę soku z buraczka wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny i rozetrzeć z cukrem pudrem.  Możecie regulować gęstość lukru dodając cukru pudru, lub soku z buraczków.  Gotowym lukrem udekorujcie upieczoną babkę, lub posypcie cukrem pudrem. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Donaty z piekarnika. 197

zostawiamy na lukier i do posmarowania donatów) 3 łyżki śmietany 50 g. masła 50 g. drożdży 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka do zaczynu 3/4 szklanki mleka Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Zostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić w rondelku, żółtka utrzeć z cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn oraz żółtka z cukrem i śmietanę(...)pieczenia. Smarujemy białkiem i zostawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - 10 minut. Do lekkiego zrumienienia. Wystudzone donaty polukrować lub posypać cukrem pudrem. Lukier: 2 łyżki białek 1 łyżka soku z cytryny 7-8 pełnych łyżek cukru pudru Białka wymieszać z sokiem z cytryny, stopniowo dodawać cukier puder i mieszać żeby powstał gładki

Agusiowe smakołyki
Pierniczki Lebkuchen 274

piernika20 g cukru cynamonowego1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej200 ml płynnego miodu100 g masła 60%100 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowejSkładniki na lukier:cukier puder około 3/4 szklanki wymieszany z sokiem z połowy cytrynyPrzygotowanie:Migdały mielimy w szatkownicy. Wszystkie  suche składniki umieszczamy w misie robota, mieszamy hakiem aby się równomiernie połączyły. Miód i masło przekładamy(...)gdyż pierniczki się lekko rozpłyną i urosną.Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 15 minut.Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Ja lukier nakładałam na ich powierzchnię za pomocą silikonowego pędzla. Smacznego.The post Pierniczki Lebkuchen appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka makowo-pomarańczowa 156

opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka skórka obtarta z niedużej pomarańczy odrobina soku z pomarańczy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 2-3 łyżki soku z pomarańczy 1. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy na puszystą masę, powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy skórkę pomarańczową(...)rzadsze, dodajemy drugą połowę białek i ponownie delikatnie mieszamy. 3. Masę przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.  4. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy. Rozsmarowujemy lukier na przestudzonej babce, posypujemy kandyzowaną skórką

Szefowa kuchni
Sernik w łaty 225

mnie twaróg Hanusi z Mlekovity) 200 g masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 budynie śmietankowe w proszku aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli) lukier: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać pozostałe produkty(...)pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyłożyć z formy obracając go tak by góra była jako spód sernika. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki do zastygnięcia. lukierCukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący.  Zaraz po wykonaniu polać sernik, gdyż pozostawiony lukier zastygnie

Kuchcik gotuje