lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:14/284)

Babeczki waniliowe z bogatym budyniowym wnętrzem 137

łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 450ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka Babeczki z budyniem można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier. Lukier: ok. ¾ szklanki cukru pudru ok.3 łyżki mleka lub soku z cytryny Kropelki: 40g czekolady 20ml mleka Miękką margarynę ucieramy łyżką lub szpatułką z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka(...)przez około 15 minut, na tzw. „złoty kolor”. Upieczone babeczki, jeszcze ciepłe, delikatnie wyjmujemy z foremek i układamy na siatce, by przestygły. Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. By zrobić lukier wystarczy dobrze wymieszać łyżeczką cukier puder z mlekiem lub sokiem z cytryny. Polukrowane babeczki pozostawiamy, by lukier stwardniał. Czekoladę łamiemy i zalewamy mlekiem, po czy gotujemy na wolnym

Smakowy Raj
Najlepsza Babka Piaskowa 187

szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej szklanka cukru cukier waniliowy (16 g)  płaska łyżka proszku do pieczenia szczypta soli  4 łyżki śmietanki kremówki 30% Lukier: ok. szklanka cukru pudru ok. 5 łyżek ciepłej wody Najlepsza Babka Piaskowa - S posób przygotowania : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy(...)stopni przez ok. 50-60 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy. Studzimy. Gdy babka piaskowa całkowicie ostygnie możemy przygotować lukier: Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy babkę

Słodka Strona
Dyniowe ciasteczka z pajęczyną 151

mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/2 szkl cukru pudru 2 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 150 g puree z dyni Lukier: 1,5 szkl cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny lub wody Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji 1 łyżeczka masła 1 łyżka mleka Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C przez około 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. 2. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny/ wodą do powstania gęstego, białego lukru. Rozprowadzić go na ciasteczkach dyniowych. Odstawić do zastygnięcia. 3. Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej

Nastoletnie Wypiekanie
Mini Pączki Hiszpańskie (Pączki Wiedeńskie - "Gniazdka") 196

Ostatki oraz Tłusty Czwartek. Mini Pączki Hiszpańskie - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki    Lukier: ok. szklanka cukru pudru ok. 5 łyżek ciepłej wody olej do smażenia Mini Pączki Hiszpańskie - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy(...)dużo naraz, papierem do góry. Gdy pączki podsmażą się ostrożnie ściągamy papier i przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoto. Gdy pączki lekko ostygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy

Słodka Strona
Makowiec z masą orzechową i serową 189

szkl kandyzowanych skórek i owoców Ser: 600g sera 3x zmielonego 1/2 kostka masła 15 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 4 żółtka (pianę z 4 białek ubić) 1 budyń śmietankowy Orzechy: 25 dag zmielonych orzechów włoskich 1/2 szkl wody 1/2 szkl cukru  Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny Dekoracja: Kandyzowane owoce i skórki Ciasto ucierane: Białka(...)niewielkich odstępach masę orzechową. Na wierzch wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy ok godzinę (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopniach. Ostudzić, polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami. Schłodzić. Lukier: Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać tyle wody aby otrzymać gęsty lukier

Smakołyki Asi
Domek z piernika 211

mąki). Z takiej małej porcji ciasta wychodzi około 5 blaszek zapełnionych ciasteczkami, więc i tak jest co robić :) Składniki na pierniki Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Ciasto przygotowujemy według przepisu . Na kartce rysujemy szablon. Będziemy potrzebować 1 kwadrat (u mnie wymiary 2×2 cm), 1 prostokąt (2×2,5 cm) i przód domku(...)nią wykrojone pierniki. Pierniki pieczemy około 5 – 7 min aż będą rumiane. Czas, kiedy pierniki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie prostego lukru. Białko miksujemy z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty inaczej spłynie z ciastek i nie będzie nadawał się na „klej”. Upieczone pierniki odkładamy do ostudzenia. Do nakładania lukru używam malutkich woreczków strunowych

Ciastkozercy
Drożdżówki z truskawkami 163

cukru 50 g masła Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Mleko podgrzać odlać około 100 ml wsypać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, pokruszyć drożdże i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, resztę mleka, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach hakiem(...)zależności od piekarnika. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Zimne polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Kruszonka: z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę.  Lukier: z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier

Ala piecze i gotuje
Pączki 365

Aromat rumowy;2 łyżki octu spirytusowego 10%;125 g margaryny;2 szklanki ciepłego mleka;Szczypta soli;600 g marmolady (u mnie o smaku różanym);Olej do smażenia.Lukier:1 szklanka cukru pudru;3 łyżki gorącej wody;100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.Sposób przygotowania:Przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć do miski . Dodać 6 łyżek mąki, 2 łyżki cukru i szklankę ciepłego mleka(...)około 1 - 2 minuty z każdej strony. Czas smażenia pączków jest uzależniony do ich wielkości.Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na papierowych ręcznikach i wystudzić.Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć energicznie łyżką z wodą. Tak przygotowanym lukrem polać pączki i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 40 pączków.Pączki należy wycinać

Gospodyni Miejska
Pączki ptysiowe 127

kostki masła 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier: łyżeczka wody cukier puder Wodę, sok z cytryny i masło umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dosypujemy po trochu mąki - masa powinna zacząć odchodzić od ścianek(...)góry, po czym delikatnie odrywamy papier od ciasta. Gniazdek nie należy smażyć zbyt gęsto, bo rozrastają się w trakcie pieczenia. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Lukier Cukier puder ucieramy z łyżeczką ciepłej wody do uzyskania gęstego lukru, którym polewamy usmażone pączki.   Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pączki oblane lukrem i czekoladą 160

LUKIER Cukier puder wsypujemy do miseczki . Wodę zagotować , Jedną dużą łyżkę mieszamy z 1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny . Wlewamy do cukru pudru . Dobrze mieszamy powstanie nam biały lekko płynny lukier, gęstość lukru zależy od ilości cukru pudru POLEWA CZEKOLADOWA Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować.Margarynę rozpuścić w rondlu, gorącą stopniowo dolewać do zmiksowanej masy, dalej

Kuchnia Danusi
Ciastka Amerykanki 133

śmietankowego bez cukru (2x40 g) 6 łyżek mleka               2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 szkl cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Masło utrzeć z cukrem, pod koniec dodać jajka i dalej miksować. Następnie wsypać mąkę, budyń, proszek do pieczenia oraz(...)siebie. Każdą lekko spłaszczyć dłonią.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do powstania gęstego lukru. Jeszcze ciepłe ciasteczka wysmarować od spodu lukrem. Smacznego!  Inspiracja/ źródło: klik

Nastoletnie Wypiekanie
Babka piernikowa 135

masła 100 g cukru(1/2 szklanki) 60 g przyprawy do piernika(1 opakowanie) 30 g kakako(3 łyżki) 20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki) 3 jajka cukier puder, lukier lub polewa do dekoracji Miękkie masło ucieramy z cukrem. Miód lekko podgrzewamy z kakałem. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy(...)piana nie opadła. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem, polewą lub lukrem. Uwaga ! Aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste to można wcześniej przesiać mąkę. Jak by zdjęcie się nie wyświetliło to proszę otworzyć poniższy link. Przepraszam za utrudnienia. Smacznego

Ciasta z tradycjami
Babka drożdżowa 297

Lukier 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody sok z cytryny (ok. połowy) Przygotowanie Z połowy ilości mleka, połowy mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn (wszystkie składniki wymieszać ze sobą). Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Cukier, żółtka i jajko ubić na puszystą masę. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, ubite jajka z cukrem (z pkt. 2), szczyptę soli(...)przygotowanej formy z kominem i pozwolić jeszcze trochę urosnąć. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC. Babka jest gotowa, gdy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Babkę polać lukrem. Cukier puder rozetrzeć z odrobiną wody i sokiem z cytryny (lukier powinien mieć gęstość śmietany). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com