szklanka cukru 1 szklanka oleju aromat pomarańczowy (około 5 kropel) 4 pełne łyżki skórki pomarańczowej szczypta soli tłuszcz do wysmarowania keksówki + np. kasza manna do obsypania Na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody + odrobina w zależności od pożądanej gęstości kolorowa posypka (u mnie mango) Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na biały puch. Do żółtek(...)być dłuższy. U mnie kiedyś piekła się nawet 60 minut. Proszę sprawdzać patyczkiem. Gdy babka przestygnie i wyjmiemy ją z formy polewamy ją lukrem i obsypujemy posypką. Przygotowanie lukru – cukier puder mieszamy dokładnie z łyżką gorącej wody (dolewamy odrobinę wody w trakcie dostosowując gęstość lukru). Smacznego Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój
Słodkie okruszkijajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 280 g 1,5 łyżeczki proszku do wypieków 1 szklanka cukru – ok. 220 g Składniki na kruszonkę: 100g masła (dobrej jakości, 82% tłuszczu) – pół kostki 100g cukru (u mnie cukier puder), ale może być też zwykły cukier lub cukier brązowy – ok. pół szklanki 200g mąki pszennej (najlepiej(...)szklanki Dodatkowo: ok 400g śliwek (u mnie węgierka, 14 sztuk) cukier puder lub lukier – opcjonalnie do ozdobienia wierzchu ciasta *szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto ze śliwkami i kruszonką – Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do wykonanie tego ciasta polecam twardsze śliwki, które nie puszczą zbytnio soków, a to zapobiegnie powstawaniu zakalca. Więcej
Kulinarne Przebojełyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*Składniki na lukier:2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Wszystkie suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę i przyprawy wsypać do miski i wymieszać. W garnku z grubym dnem podgrzać masło i miód. Mieszać(...)miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia (fot.4). Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem. Teraz przygotowujemy lukier. Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać po łyżce gorącą wodę, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę
Świat Ciastapół szklanki, mleko 1 szklanka, olej pół szklanki, jajko 1 szt, żółtka 2 szt, skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, sól szczypta, nadzienie: marmolada lub konfitura 1 mały słoik, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z pomarańczy lub cytryny 6-7 łyżek, dodatkowo: mleko do posmarowania pączków, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, drożdże, skórkę(...)pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. aż pączki będą rumiane. Do soku z pomarańczy stopniowo dodajemy cukier puder i intensywnie mieszamy. Jeśli chcemy gęstszą konsystencję lukru to należy dodać więcej cukru pudru, jeśli zaś wolimy rzadszą to dodajemy więcej soku. Gorące pączki polewamy lurem
kulinarne odsłony paticukru pudru 2 łyżki gorącej wody Sposób przygotowania: Na początki mak zalewamy 500 ml wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem, aby napęczniał. Następnie odkrywamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mak musimy dwukrotnie przemielić. Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w letnim mleku i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka należy utrzeć z pozostałym cukrem na puszysty krem. Cukier waniliowy(...)miejsca do wyrośnięcia przez ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wstawiamy na ok. 45-50 minut, aż będzie zarumienione. W tym czasie możemy przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Po upieczeniu i ostudzeniu makowiec polewamy przygotowanym lukrem. Dekorujemy skórką pomarańczową oraz orzechami laskowymi
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnełyżka spirytusu Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki amaretto) - suchy mak do posypania pączków Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozgniecione ziemniaki, jajka i żółtko, letnie mleko, po 1 łyżce likieru(...)objętość. Smażymy w szerokim garnku na oleju ze smalcem rozgrzanym do 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, następnie polewamy lukrem (cukier puder dokładnie mieszamy z likierem amaretto) i oprószamy suchym makiem. Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto cieszyły się największym powodzeniem. Sprawdzony i dobrze już znany przepis na ciasto
mojewypiekiinietylkododajemy do nich cukier puder i miksujemy jeszcze około 5 minut. Jeśli chcemy mieć kolorowe ciasteczka, gotową masę przekładamy do kilku miseczek i barwimy każdą na inny kolor. Naczynie z lukrem, którego nie będziemy używać, najlepiej przykryć zmoczonym, (ale nieociekającym wodą) papierem kuchennym. W ten sposób będziemy mieć pewność, że lukier nie wyschnie. Pierniczki pokrywamy lukrem, przy użyciu np. wypukłej(...)wyschły. Wysuszone pierniczki bez posypki można pomalować innym kolorem lukru, wystarczy przełożyć lukier do woreczka lub szprycy i narysować na pierniczkach co nam wena podpowie :) Polukrowane pierniczki pozostawić by lukier dobrze wysechł. Lukier z mlekiem, przyrządza się nieco szybciej niż ten z białek, wystarczy wsypać do miseczki cukier puder, wlać do niego mleko i wymieszać łyżeczką. Gotowym lukrem smarujemy pierniczki
Smakowy Rajłyżeczki mielonego ziela angielskiego lub gotowa przyprawa do piernika około 2 łyżeczek foremki do wycinania ciastek Upieczone pierniczki można udekorować lukrem , kolorową posypką itp.. na lukier : 1 białko około 200 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lukier powinien być dość gęsty Przygotowanie : Do miski daję mąkę , cukier puder , kakao , wszystkie przyprawy , sodę i wszystko razem mieszam łyżką(...)się z cukrem – można do tego celu użyć miksera . Na koniec dodaję kilka kropli soku z cytryny i dokładnie mieszam . Ja do przygotowania lukru użyłam około 200 g cukru pudru , ponieważ lukier musi być dość gęsty aby można było nim łatwo pisać i żeby nie spływał z pierniczków . Dekorowanie : Do worka z cienką końcówką nakładam lukier i dekoruję zimne pierniczki
Uwaga Babcia Gotujeminut do lekkiego zrumienienia.Po upieczeniu wyjąć na kratkę, żeby przestygło. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasta :)Lukier:cukier puder,sok z cytryny,garść orzechów.Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym w takich proporcjach, aby uzyskać gęsty, a jednocześnie lejący, lukier. Polać nim środek ciasta i posypać posiekanymi
Codzienna kuchnia niecodziennajajko 75 ml oleju 50 ml mleka 50 ml soku mandarynkowego (u mnie 100% Victoria Cymes ; można użyć pomarańczowego ) Dodatkowo: 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (płaskie) Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku mandarynkowego W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz sok. Suche składniki połączyć z mokrymi(...)ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i gorące polać lukrem (*). (Cukier puder dokładnie utrzeć z odrobiną soku mandarynkowego.) Muffiny pozostawić do ostygnięcia i stężenia polewy. (*) Babeczki dodatkowo posypałam skórką, jak jeszcze lukier był świeży. Wtedy wszystko łatwiej się przykleja
Di gotujeorzechy, piniowe lub włoskie – duża garść [40g] 2,50 zł masło – 2 łyżki [30g] 0,60 zł cynamon – 1 łyżeczka [4g] 0,20 zł // LUKIER // cukier puder – 4-5 łyżek [50g] 0,40 zł sok z cytryny – 1-2 łyżki [20g] 0,10 zł Razem 7,50zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN(...)pieczenia. Smarujemy je z wierzchu odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika (opcja góra i dół). Pieczemy około 25 minut do zarumienienia. 6. LUKIER (5 min) Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. W miarę potrzeby dodajemy więcej któregoś ze składników, aby dostosować gęstość lukru (najlepiej gdy jego konsystencja podobna jest do gęstej śmietany). Lekko oblewamy
Nerds Kitchenłyżki cukru pudru · 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej · 1 małe jajko (opcjonalnie) LUKIER (opcjonalnie) lub cukier puder · 3-4 łyżeczki gorącej wody lub soku z cytryny · 3/4 szklanki cukru pudru DODATKOWO(...)temp. 180 st. C, góra-dół – bez termoobiegu. Kiedy drożdżówki już urosną, piec je przez ok. 18 minut, aż do zrumienienia. Po przestudzeniu drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, gdyż nie są one tak słodkie w smaku. LUKIER Gorącą wodę lub sok z cytryny połączyć stopniowo z cukrem pudrem. Mieszać łyżeczką aż powstanie, gęsty lukier. Jeśli będzie
Calzonella.comłyżki cukru pudru · 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej · 1 małe jajko (opcjonalnie) LUKIER (opcjonalnie) lub cukier puder · 3-4 łyżeczki gorącej wody lub soku z cytryny · 3/4 szklanki cukru pudru DODATKOWO(...)temp. 180 st. C, góra-dół – bez termoobiegu. Kiedy drożdżówki już urosną, piec je przez ok. 18 minut, aż do zrumienienia. Po przestudzeniu drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, gdyż nie są one tak słodkie w smaku. LUKIER Gorącą wodę lub sok z cytryny połączyć stopniowo z cukrem pudrem. Mieszać łyżeczką aż powstanie, gęsty lukier. Jeśli będzie
Calzonella.commasła lub margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z pomarańczy Lukier: pół szklanki cukru pudru sok z pomarańczy ( kilka łyżek ) Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka masła lub margaryny 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej listki melisy do dekoracji Wykonanie: 1. Masło lub margarynę(...)niej ciasto. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy. 5. Lukier: Cukier puder wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy i ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier nie może być zbyt rzadki ponieważ spłynie nam z babki
IzabelawkuchniZdjęcia robione są na szybko, część pączków była lukrowana a część posypana cukrem pudrem. Śpieszyłam się bo miały być jeszcze dzisiaj rozwiezione gdyż rodzina czekała już na przed czwartkową dostawę pączków więc nie ma zbyt wielu zdjęć. Część jest z pączków z pudrem a część z lukrem. Z podanego przepisu wychodzi około 35 średniej wielkości pączków. Składniki: 300 g mąki(...)stron do momentu aż się zarumienią. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą za pomocą szprycy. Ja rozrzedzam trochę marmoladę gorącą wodą, żeby nie zatykała się wąska końcówka od szprycy. Przygotować lukier: Cukier puder rozpuścić w 3 -4 łyżkach gorącej wody, pączki polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie