lodówki.) (2 małe keksówki) 6 białek 250g cukru 160g maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła/margaryny 2 brzoskwinie + mąka ziemniaczana Lukier: 2 łyżki mleka cukier puder Białka z 2 łyżkami cukru ubić na sztywną pianę. Resztę cukru, mąki i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i za pomocą łyżki wymieszać z białkami(...)przełożyć do natłuszczonej formy. Obrane brzoskwinie pokroić na większe kawałki, delikatnie obtoczyć w mące i ułożyć na cieście. Całość piec około 40-45 minut w 180 stopniach. Przygotować lukier. Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w gorącym mleku i rozsmarować na ostudzonym cieście
Di gotujejajek 1 szklanka (200 g) cukru 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia 2 łyżki (20 g) cukru z wanilią 1 (250 g) pomarańcza Lukier: ok. 0,5 szklanki (100 g) cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: 1) Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i otrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok. 2) Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem z wanilią(...)dokładnie wymieszać. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy oraz dwiema łyżkami gorącej wody. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku. 7) Gotową, wystudzoną babkę udekorować lukrem
Fitsweet.meodkładamy do posypania ciasta przed ułożeniem owoców) - ekstrakt waniliowy (lub esencja migdałowa) - 1 dojrzały owoc mango Składniki kruszonki: - 150g mąki tortowej - 50g cukru pudru - 50g miękkiego masła Lukier: - 3/4 szklanki cukru pudru* - sok z cytryny * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Łączymy składniki kruszonki, przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki na ciasto(...)pestki i kroimy w kostkę. Układamy na cieście, posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 50 minut. Gotowe wyjmujemy i polewamy lukrem (ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym). Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką – wilgotne, bardzo aromatyczne, o ciekawej strukturze przypominającej z wygladu (po upieczeniu) ciasto drożdżowe. Niezwykle proste, niezwykle szybkie w wykonaniu
mojewypiekiinietylkomożna wykrawać serduszka, okręgi - czy inne kształty. (25-30 sztuk) 125g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko (duże) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego/śmietankowego Lukier: 2 łyżki mleka/wody/soku z cytryny lub pomarańczy cukier puder barwnik (opcjonalnie) Opcjonalnie: masa cukrowa ozdoby do dekoracji Mąkę przesiać z cukrem pudrem(...)pieczenia, lekko ponałuwać (inaczej porobią się bąbelki) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 10-12 minut w 180 stopniach. Ostudzić na kratce i udekorować wg uznania. Lukier. Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w ciepłym mleku/wodzie/soku, opcjonalnie dodać barwnik i rozsmarować na na ciasteczkach. Masa plastyczna. Masę cienko rozwałkować i za pomocą foremek (tych samych - co wykrawane
Di gotujeopcjonalnie 3/4 szklanki roztopionego masła 4 jajka (M) 2/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego) lub 1/2 szklanki ksylitolu 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy (tylko zewnętrzna, pomarańczowa część) LUKIER POMARAŃCZOWY 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy lub likieru pomarańczowego (Cointreau) 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy WYKONANIE CIASTO :Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ bez termoobiegu. Formę z kominem(...)szpatułką, widelcem lub łyżką. Masę wykładamy do przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. LUKIER : cukier puder przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i ucieramy stopniowo dodając sok z pomarańczy lub likier. Wykładamy na ciasto
cool and mintyspirytusu Składniki na masę makową: 500g suchego maku 150g cukru 3 łyżki miodu kandyzowana skórka pomarańczowa 100g rodzynek 50g płatków migdałowych 50g posiekanych orzechów włoskich 6 białek Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka wody sok z polówki cytryny Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia(...)zwinąć. Struclę zawinąć w pergamin dwa razy zostawiając ok 2cm luzu od góry. Struclę odstawić na ok 15 minut do wyrośnięcia. Piec 30-40 minut w 180 °C. Lukier: Cukier puder należny wymieszać z sokiem z cytryny i wodą. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać odrobinę cukru pudru, jeśli zbyt gęsta kilka kropel wody
Słodki Zakątekszklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z 1 pomarańczy 50 g świeżej żurawiny 50 g posiekanych orzechów włoskich LUKIER POMARAŃCZOWY 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu. Keksówkę o wymiarach 8x27 cm. (liczonej po dnie) dokładnie smarujemy masłem(...)formy, wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut do tzw suchego patyczka i do momentu, gdy wierzch się przyrumieni. Studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem (cukrem pudrem utartym z sokiem z pomarańczy
cool and mintywstawiamy blachę na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy muffinki przez 20-22 minuty, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Jak zrobić szybki lukier? Cukier puder przesiewamy do miseczki i dodajemy do niego tyle soku z cytryny, żeby cukier nabrał konsystencji gęstej śmietany. Przekładamy lukier do rękawa cukierniczego albo foliowej torebki w której odcinamy płytko jeden(...)przyprawy korzennej do pierników MOKRA MISKA 2 łyżki stołowe miodu 230ml mleka 50g masła, rozpuszczone 1 jajko M 1 małe jabłko (ok. 120g po oczyszczeniu) SZYBKI LUKIER 4-5 pełnych łyżek cukru pudru sok z cytryny
Karo in the KitchenSkładniki: 600 g mąki pszennej 250 g masła 200 g cukru muscovado 7 łyżek miodu opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej składniki na lukier królewski: 2 białka 200 g cukru pudru Wykonanie: 1. W rondelku rozpuszczamy masło razem z cukrem i miodem. Podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia składników, odstawiamy do wystygnięcia. 2. Mąkę przesiewamy razem(...)ściana przednia i tylna, 14 x 17 podstawa 20 x 30 cm oprócz tego dużo pierniczków Budowanie chatki: 1. Przygotowujemy lukier, 2 białka ubijamy na sztywno z cukrem , dodając kolejno po 1 łyżce cukru pudru. Lukier musi być bardzo gęsty. 2. Przygotowany lukier przekładamy do szprycy, lub woreczka foliowego odcinając końcówkę. I zaczynamy dekorowanie naszej chatki, wedle
Mój pomysł naoleju nadzienie: 200g maku 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej 1 białko łyżeczka esencji migdałowej Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Przygotować rozczyn: mleko podgrzać, żeby było ciepłe. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić(...)środku przygnieść łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok 40 minut. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w temp 180st.C. Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować. Smacznego
Obiad gotowydomowej mieszanki przypraw korzennych, ale tej "sklepowej" warto dać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KARMEL 2-3 łyżki cukru 2-3 łyżki wody + 1/4 szklanki wody LUKIER (opcjonalnie) 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny Wykonanie: - drożdże i jajko należy wyjąć wcześniej z lodówki - przygotować karmel: do rondelka wsypać cukier, zalać niewielką ilością wody(...)piec zbyt długo, bo mogą stwardnieć, najlepiej sprawdzić stan upieczenia, przełamując jeden z pierników - pierniczki po upieczeniu delikatnie zdjąć z blachy, ostudzić - można je od razu dekorować - lukrem (cukier puder dokładnie rozetrzeć z gorącą wodą lub sokiem z cytryny) lub polewą czekoladową, albo pozostawić bez niczego - pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce
Smakołyki Berenikiżółtko – 125 g cukru – 0,5 łyżeczki soli – 120 g masła (nie zamieniać) – osobno 300 g masła (należy je zmrozić!!!) Składniki lukier: – 350-400g cukru pudru – kilka łyżek wody – 200g posiekanych migdałów Wykonanie masa makowa: Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu 30 minut, zostawić do ostudzenia, albo nawet na całą(...)świętomarcińskie pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180-200 stopni) przez około 35-45 minut. Rogale powinny być zarumienione. Gdy lekko przestygną polewamy je lukrem (cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody, tak żeby był gęsty) i posypujemy posiekanymi migdałami. Z podanych porcji wychodzi około 20-25 rogali. Post Rogale świętomarcińskie pojawił się poraz
Pociąg Do Kuchniżółtko – 125 g cukru – 0,5 łyżeczki soli – 120 g masła (nie zamieniać) – osobno 300 g masła (należy je zmrozić!!!) Składniki lukier: – 350-400g cukru pudru – kilka łyżek wody – 200g posiekanych migdałów Wykonanie masa makowa: Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu 30 minut, zostawić do ostudzenia, albo nawet na całą(...)Rogale pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180-200 stopni) przez około 35-45 minut. Rogale powinny być zarumienione. Gdy lekko przestygną polewamy je lukrem (cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody, tak żeby był gęsty) i posypujemy posiekanymi migdałami. Z podanych porcji wychodzi około 20-25 rogali. Podobne przepisy Tarta z czekoladowym musem
Pociąg Do Kuchniprzyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 5 kropli olejku migdałowego 130ml mleka 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej 120 g rodzynek opłatki Lukier: cukier puder rum Przygotowanie: Rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową zalać mlekiem i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem lekko rozdrobnić w blenderze tak by zostały(...)nakładamy łyżeczką masę z lekką górką. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy około 9-10 minut. Z cukru pudru i rumu ucieramy lukier. Ciasteczka po wyjęciu jeszcze gorące przekładamy na metalową kratkę i ciepłe smarujemy lukrem. Przepis znaleziony na fb u p. Ali Kochanowskiej z małą modyfikacją
Ala piecze i gotujenią wykrojone pierniki. Pierniki pieczemy około 5 – 7 min aż będą rumiane. Czas, kiedy pierniki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie prostego lukru. Białko miksujemy z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty inaczej spłynie z ciastek i nie będzie nadawał się na “klej”. Upieczone pierniki odkładamy do ostudzenia. Do nakładania lukru używam malutkich woreczków strunowych
Ciastkozercy