lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:29/284)

Pyszna i łatwa babka 250

stan wypieku :) Mi czasem na środku robi się taki mały wulkan surowego ciasta  wtedy wydłużam czas pieczenia ok 15-20 minut i robię test patyczkiem. Można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub  ulubioną polewą. U mnie: Polewa czekoladowa: 2 łyżki masła 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier

The Sweet Damsel
Pączki z różnych stron świata 204

średnicy 6 centymetrów. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i partiami umieszczamy na nim pączki , smażąc po 5 minut z każdej strony. Wyciągamy i odsączamy. Na koniec przygotowujemy lukier, ucierając cukier puder z 3 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny. Dekorujemy nim pączki . Pączki z dziurką, czyli donuty Tego typu słodkości wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych. Najczęściej mają postać pączka(...)świeżych, 1,5 szklanki mleka, ½ szklanki cukru 1/3 szklanki roztopionego masła, ¼ szklanki wody, 2 łyżki ekstraktu z wanilii, ½ łyżeczki soli. Dodatkowo, potrzebne nam będą: olej do smażenia, cukier puder do przygotowania lukru lub polewa czekoladowa, słodka posypka do dekoracji. Mąkę przesiewamy, mieszamy z suchymi drożdżami (w przypadku świeżych – w pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem przez

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pleśniak 257

kakao 2 łyżki smalcu  wiśnie (użyłam mrożonych z własnego sadu, ale można użyć z kompotu, równie smaczne jest z gęstym dżemem kwaśnym np z czarnej porzeczki)cukier puder do lukru, który polejemy po całkowitym ostudzeniu ciasta   SPOSÓB WYKONANIA :- zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, smalcem, cukrem i żółtkami, w miarę szybko zagnieść ciasto będzie(...)samą górę trzemy naszą najmniejszą kulę- tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut (zależy to od naszego piekarnika)- po wystudzeniu z cukru pudru zrobimy lukier i polejemy wierz ciastagotowe pyszne kruche z cudowną pianką ciasto idealne do niedzielnej kawy :) Smacznego

Basia w kuchni
,,Migdałowe gwiazdeczki” 151

sprawdzą się jako słodki prezent dla rodziny i znajomych. Składniki: 3 białka 1 szczypta soli 250 g cukru pudru, przesianego 350 g zmielonych migdałów ¼ mąki pszennej Składniki na lukier: Szklanka cukru pudru Białko z jajka Przygotowanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy(...)partiami przesiany cukier puder i dalej ubijamy. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy zmielone migdały i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm grubości, wycinamy kształt gwiazdek. Pieczemy 6 minut w 180 stopniach. Każdą gwiazdkę lukrujemy lukrem. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone gwiazdeczki dekorujemy

Podróż w kulinaria
,,Domek z piernika’’ 156

mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Lukier: 1 białko 200 g cukru pudru Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę(...)wielkości poszczególnych elementów. Białko ubijamy na sztywno. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier puder. Powstały lukier przekładamy do jednorazowego rękawa cukierniczego. Lukrem przyklejamy ściany do podłogi. Czekamy chwilę, aż lukier zaschnie. Następnie przyklejamy dach. Domek dekorujemy dowolnie, resztą lukru. Na końcu domek posypujemy z góry cukrem pudrem

Podróż w kulinaria
Makowiec zwijany 1220

góry, przestudzić.                      Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem. Składniki na lukier: ·          1 szklanka cukru pudru ·          3 - 4 łyżki gorącej wody(...)Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Jeśli lukru będzie zbyt mało - dorobić. Uwaga ! składniki na rozczyn odejmujemy z w/w składników na ciasto drożdżowe. By przygotować rozczyn trzeba: Do niedużego garnuszka z 180 ml letniego mleka rozkruszyć

Proste Potrawy
Szybkie i miękkie pierniczki drożdżowe – z glazurą jak pierniczki Toruńskie 239

przesiewamy 220g mąki pszennej, mąkę żytnią i cukier puder. Wsypujemy sodę, przyprawę do piernika i kakao, wszystko razem dokładnie mieszamy. Do kubeczka wkruszamy świeże drożdże – dodajemy do nich łyżeczkę cukru pudru i łyżkę naszykowanej w misie miksera mieszanki z mąką. Rozcieramy drożdże z dodatkami i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn zacznie mocno pracować i drożdże wypełnią cały kubek. Mąkę(...)lukrem.   Cukier puder (na tą ilość pierniczków zużyłam około 2/3 szklanki) przesiewamy przez gęste sitko do miseczki i dodajemy do niego tyle wody z sokiem z cytryny i rumem, żeby cukier stał się bardzo płynny, jak słodka śmietanka 30% albo zagęszczone, słodzone mleko. To właśnie tak lekki, mocno uwodniony cukier daje efekt ośnieżonych pierniczków. Lukier nakładamy na pierniczki cieniutką

Karo in the Kitchen
GWIAZDA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO! 257

dodaję zdjęcie poniżej. Gwiazdę pieczemy godzinę w temp. 160 -170 stopni C. Przed włożeniem do pieca posmaruj ją roztrzepanym jajkiem, aby była pięknie złota ;-) Gwiazdę polukrowałam dodatkowo, najprostszym lukrem: cukier puder zmieszałam z sokiem z cytryny, aż do momentu otrzymania dość gęstej masy (tak jak śmietana), gwiazdę polałam lukrem i gotowe! Przepyszne ciasto na Święta i nie tylko! Podoba

SMYKWKUCHNI
Moje pierniczki. Dekorowane, lukrowane... świąteczne 188

domowej) do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka kakao 1/4 łyżeczki soli Ponadto: mąka do podsypywania ciasta   Do dekoracji: 1 białko do posmarowania pierniczków kolorowa posypka lukier: z cukru pudru i 1 białka + barwniki spożywcze     Wykonanie: Do garnka z grubym dnem wlałam miód, dodałam masło i oba rodzaje cukru. Podgrzewałam na średnim gazie. Mieszałam, żeby zawartość(...)piekarnika na około 10 minut. Po upieczeniu pierniczków od razu   wyłożyłam je na kratkę do wystudzenia.   A teraz zrobiłam lukier: Ubiłam białko. Po chwili wsypywałam cukier puder. Kiedy konsystencja lukru była odpowiednia, tzn. dosyć gęsta ale elastyczna, zabrałam się z lukrowanie pozostałych pierniczków.     Kiedy lukier na pierniczkach wysechł, mogłam się cieszyć sporą kolekcją świątecznych pierniczków. Zdaję

Kuchnia u Krysi
Szarlotka z połówkami jabłek 435

sztuki) POLEWA 80g (1/2 szklanki) cukru pudru 1-2 łyżki śmietany 18%  opcjonalnie 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta (jeśli boicie się namokniętego od jabłek ciasta) Wykonanie: - masło i serek powinny być schłodzone - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać - dodać kawałki zimnego masła, waniliowy serek homogenizowany oraz domowy cukier waniliowy, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto(...)warstwą ciasta oraz delikatnie pomiędzy jabłkami - ciasto nakłuć delikatnie widelcem - piec w 180-190 stopniach przez 50-60 minut do zrumienienia się ciasta - pod koniec pieczenia szarlotki przygotować lukier: cukier puder przesiać do miseczki, rozetrzeć ze śmietaną na gładką masę - upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, aż odparuje, gorącą polać lukrem, lub rozsmarować go na wierzchu ciasta, pozostawić

Smakołyki Bereniki
Baba ponczowa z rumem wg Magdy Gesler z szafranowym lukrem 173

stopniach przez 45 minut. Wypieczoną i wystudzoną babę przełożyć na półmisek. Poncz: szklankę wody gotujemy z cukrem,  dodajemy rum i wino. Studzimy. Pędzlem nakładamy poncz. Lukier: Cukier puder ok 1 szklanki + szczypta szafranu nasączonego w gorącej wodzie ( ok 3 łyżeczki) oraz sok z cytryny Zrób gęsty lejący się lukier. Oblej szafranowym lukrem wierzch baby

AZgotuj!
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 289

jest za gęsty, jest na tyle rzadki, że fefernuski bez problemu można w nim „wykąpać”. Gęstość lukru można bardzo łatwo regulować, dodając parę kropel wody lub łyżeczek cukru pudru. Ilości składników na lukier tak dobrałem, aby wystarczyły na moje 3 blachy fefernusków. Jeśli lukru będzie jednak za mało, wystarczy go dorobić w paręnaście sekund...Składniki:750 g mąki pszennej(...)wstaw blachę z fefernuskami i piecz je 19 - 20 minut.Wyjmij blachę z piekarnika. Przełóż fefernuski na kratkę do ostygnięcia.Po ostygnięciu fefernusków przygotuj rzadki lukier - w misce dokładnie wymieszaj cukier puder, sok z cytryny i wodę.Do lukru partiami wkładaj wystudzone ciasteczka. Delikatnie je zamieszaj, aby całe pokryły się lukrem i wyjmuj pojedynczo, aby ociekły z lukru. Ociekające fefernuski układaj

Grahamka, weka i kajzerka
Migdałowy makowiec 210

mleka- 200g mielonych migdałów- 6 białek- 200ml słodkiej śmietanki- ok. 50g migdałów w płatkach- 4 łyżki miodu- rodzynki- suszona żurawina- skórka pomarańczowa- esencja migdałowaDodatkowo:- płatki migdałowe do posypania- lukier (cukier puder,sok cytrynowy,wrzątek) Dzień wcześniej szykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez(...)makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić wieczorem). Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder – mieszamy składniki, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę (lub masło). Do miski z mąką przecieramy przez sito 2 gotowane żółtka oraz dodajemy 4 surowe – wyrabiamy ciasto. Dzielimy

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka kokosowo-serowe 23347

pewno ciekawa propozycja do wypróbowania. Ciasto z zewnątrz jest delikatne i miękkie dzięki użyciu twarogu, natomiast nadzienie w środku doskonale komponuje się z wiórkami kokosowymi. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub zostawić zupełnie bez niczego. Z podanych składników można uzyskać około 20 sztuk. Składniki na ciasto krucho-serowe: 200 g mąki 200 g zimnego masła 150 g twarogu(...)identyczny sposób przygotować pozostałe 3 kawałki ciasta. Piec przez około 25-30 minut, aż ciasto nabierze lekko złocistej barwy. Gotowe przełożyć na kratkę i ostudzić. Opcjonalnie ozdobić lukrem lub cukrem pudrem. Źródło:  pieprzczywanilia   drukuj przepis

Świat Ciasta
Muffiny z marmoladą i czekoladą 158

łyżeczka aromatu waniliowego (zamiennie może być migdałowy, rumowy, śmietankowy) 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka lub wody kilka łyżek marmolady różanej do dekoracji polewa czekoladowa, płatki migdałowe, zamiennie cukier puder, lukier, bakalie   Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy

Zasmakuj Kuchni