lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:28/284)

Drożdżowe serca z cynamonem i czekoladą 204

łyżki cukru* 1 łyżeczka cynamonu* 50 g gorzkiej czekolady*  2 łyżki cukru pudru* kilka kropel soku z cytrynyWykonanie:W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/4 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże.Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Jajka  z cukrem ubić na puszystą masę. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem(...)pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.Po tym czasie drożdżówki delikatnie, przy pomocy pędzelka posmarować rozpuszczonym masłem.Piec około 15 minut w 200 stopniach C. Przygotować lukierCukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym lukrem polać upieczone drożdżówki. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pączki hiszpańskie/wiedeńskie 2444

wielkości szprycy): 250 ml wody 100 g masła szczypta soli 200 g mąki pszennej 4 jajka 1 l oleju (może być także smalec) do smażenia sok z cytryny + cukier puder - na lukier Przygotowanie:Mąkę przesiać.Wodę zagotować z solą i z masłem.Gdy będzie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę. Mieszać energicznie aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić(...)stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Ostudzone pączki polukrować. Lukier: Wycisnąć sok z cytryny i ciągle mieszając dosypywać cukier puderlukier będzie biały i gęsty.Smacznego!Ps. Przyznajcie się ile zjedliście już dzisiaj pączków

Ze smakiem i z pasją
Babeczki cytrynowe angielskie 135

skórka otarta z 1 cytryny likier cytrynowy 2 łyżki , lub kilka kropel olejku cytrynowego cukier waniliowy sok z 1 cytryny 200 g cukru pudru Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić na puszysą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, oraz skórkę otartą z cytryny i aromat cytrynowy. Wymieszać, powoli dolewać masło(...)uważając, by nie było grudek. Foremki do babeczek napełnić do 3/4 wysokości i piec 15-18 min. w temp 195- 200 st C. Babeczki ostudzić i przygotować lukier:  Cukier puder ucierać z sokiem z cytryny aż powstanie puszysty biały lukier.  Posmarować babeczki  SMACZNEGO

Z Marcepanem
Pulchne drożdżówki z truskawkami 122

waniliowego (dałam domowy) ¾ szklanki letniego mleka (szklanka o pojemności 250 ml)   100 g masła śmietankowego ¼ łyżeczki soli Kruszonka: 75 g mąki 50 g cukru 40 g masła Lukier: cukier puder 1 łyżeczka soku z cytryny gorąca woda- odrobinę Dodatkowo: 300 g truskawek 1 rozmącone białko do posmarowania drożdżówek 1. Przygotować rozczyn: drożdże, 1 łyżkę mleka, 1 łyżeczkę cukru dobrze(...)stopni włożyć blaszkę z drożdżówkami, piec około 20 minut – do ładnego zrumienienia. Drożdżówki przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Piekłam na termoobiegu. Z cukru pudru, soku z cytryny, odrobiny gorącej wody utrzeć lukier i polukrować gotowe przestygnięte drożdżówki. Gdy nam zostanie więcej można mrozić i wyjąć jak niespodziewanie goście zapukają do drzwi

Kubki smaku
Pączki wiedeńskie 133

Składniki woda, 1 szkl masło, 125g jajka, 4 szt Składniki na lukier cukier puder, 100g sok z cytryny, 10ml Przygotowanie W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do wystudzenia. Do masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przekładamy do rękawa(...)kładziemy pączki papierem do góry. G dy się odkleją, usuwamy papier. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Wykładamy na ręcznik papierowy. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, tak aby lukier był lejący. Pędzelkiem smarujemy pączki. Odstawiamy na 10 minut aby lukier stężał

Gotowanie moimi oczami
Pączki hiszpańskie 219

pozwolić. Korzystając z zaproszenia Bożenki na wydarzenie Ciasto na niedzielę , tym razem usmażyłam pączki hiszpańskie. Składniki: - 500ml wody - 300g mąki tortowej - 120g masła - 6 średnich jaj - szczypta soli Lukier: - cukier puder - sok z cytryny - trochę wrzątku - woda różana (opcjonalnie) Dodatkowo: - olej do smażenia - papier do pieczenia - ręczniki papierowe Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie(...)papierem do góry. Po chwili papier zdejmujemy i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Z cukru pudru, soku cytrynowego, wody różanej i wrzątku przygotowujemy lukier ucierając wszystkie składniki. Pączki smarujemy gotowym lukrem. Pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie, gniazdka to jeden i ten sam wypiek. Lekkie, słodkie, pachnące różą – do kawy, herbaty

mojewypiekiinietylko
Babeczki jogurtowo-cytrynowe 182

jogurtu naturalnego - 75 g masła - 2 jajka - skórka otarta z 1 cytryny - 150 g mąki pszennej - 110 g drobnego cukru - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli lukier - cukier puder - sok z cytryny Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Jogurt mieszamy z masłem, jajkami i skórką cytrynową. Do miski wrzucamy wszystkie sypkie składniki i dolewamy do nich mokre składniki. Całość starannie mieszamy(...)Foremki na małe babeczki napełniamy przygotowaną masą i pieczemy w 180 C przez około 25 minut. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i polewamy lukrem wystudzone babeczki

Zainspirowana w kuchni
Bułeczki drożdżowo-serowe z wiśniami. 171

kostkę półtłustego) rozgniecionego widelcem. 3 jajka 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek) szczypta soli. Na nadzienie: 1 kg wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier : Cukier puder sok z cytryny Wykonanie : W dużej misce wymieszać mąkę , drożdże ,cukier , dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto . Najwygodniej zrobić to hakami miksera . Ciasto musi zrobić się gładkie , lśniące(...)bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok 2 cm odstepach. Posmarować  lekko roztrzepanym białkiem. Piec ok 25-30 min w 170'C Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier . Posmarować wystudzone bułeczki. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
#SŁODKI EKSPRES. JABŁECZNIK. 246

JABŁECZNIK NA HERBATNIKACH. /własny;/ na blaszkę małą, 20x20 cm 4 - 5 paczek herbatników petitków  1,5 - 2 kg jabłek*** szklanka cukru brązowego 3 galaretki agrestowe cynamon lukier: cukier puder sok z cytryny Blaszkę wykładam folią aluminiową lub spożywczą,  na dnie układam ciasno, dość dokładnie zakrywając przerwy herbatniki.   Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję(...)wykładam je na przygotowane herbatniki, wygładzam wierzch i przykrywam drugą warstwą petitków.  Przyciskam, zostawiam w lodówce na min 2h do całkowitego stężenia.  Z cukru pudru i soku z cytryny ucieram baardzo gęsty lukier, który nastepnie rozsmarowuję na powierzchni. Może to nastąpić zaraz po przykryciu jabłek ciastkami, zmniejszy się wtedy czas oczekiwania o moment twardnienia lukru. Kroję ostrym nożem

W kuchni Karmel-itki
Babka pomarańczowa 121

pieczenia skórka pomarańczowa kandyzowana likier pomarańczowy 2 łyżki , lub kilka kropel olejku pomarańczowego cukier waniliowy sok z 1 pomarańczy 200 g cukru pudru Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić na puszysą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, oraz skórkę kandyzowaną pomarańczową i aromat . Wymieszać, powoli dolewać masło uważając, by nie było(...)opruszyć bułką tartą, napełnić do 3/4 wysokości i piec ok 30-40 min. w temp 195- 200 st C (sprawdzić patyczkiem). Babkę ostudzić i przygotować lukier:  Cukier puder ucierać z sokeim z pomarańczy aż powstanie puszysty biały lukier.  Posmarować babkę i udekorować skórką pomarańczową. smacznego ! zapraszam też na : www.zmarcepanem.pl

Z Marcepanem
Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym (bez glutenu) 124

szklanki mąki kukurydzianej (50g) 1/3 szklanki cukru/ ksylitolu (90g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 100 ml oleju 1/2 szklanki gęstej śmietany Lukier: 1 łyżka soku z cytryny około 1/3 szklanki cukru pudru; około 55g) W pierwszej misce należy wymieszać obie mąki, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, olej oraz śmietanę. Suche składniki połączyć(...)Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-23 minuty (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.  Przygotować lukier. Cukier puder energicznie utrzeć z sokiem z cytryny i ozdobić nim muffinki. Mąka sojowa oraz ksylitol pochodzą ze sklepu Radix-Bis . Wiele osób pytało mnie o naczynia, które często znajdują się

Di gotuje
Pyszne rogaliki z podsmażonymi wiśniami 126

minut. Jak już rogaliki będą zimne polać je lukrem. Lukiercukier puder zalać odrobiną gorącej wody. Tylko tyle żeby uzyskać konsystencję gęstego lukru. Można zrobić lukier z sokiem z cytryny. Wykonanie w thermomix – do naczynia miksującego dodać pokruszone drożdże, wlać letnie mleko, dodać mąkę i cukier, temperatura 37C, czas 2 minuty, obroty 1 – zostawić do wyrośnięcia

Kuchnia Pokoleń
francuskie paluchy z cynamonem 140

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka cynamonu mielonego 2 łyżki masła 3 łyżki cukru dodatkowo: lukier: cukier puder wymieszany z wodą (proporce dowolne, w zależności jakiej gęstości chcemy uzyskać lukier) wykonanie: Ciasto rozwijamy. Masło roztapiamy i smarujemy nim całą powierzchnię ciasta. Cynamon mieszamy z cukrem i posypujemy mieszanką wierzch ciasta. Całość delikatnie przyklepujemy. Z tak przygotowanego ciasta wycinamy paseczki

Domowy Smak Jedzenia
Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) 145

ponowne jego upieczenie.  Babka jest bardzo wilgotna, puszysta, ma niesamowity aromat a do tego jest prosta i szybka w przygotowaniu. Do dekoracji babki wykorzystałam lukier na bazie cukru pudru, mleka i kurkumy, która nadała ciastu pięknego, żywego koloru. Polecam Wam serdecznie :) SKŁADNIKI Babka 400 g m ą ki pszennej   100 g cukru(...)proszku do pieczenia 180 ml oleju slonecznikowego 180 ml słodkiego wina musującego 1 laska wanilii 4 jaja Lukier 100 g cukru pudru 2-3 łyżki mleka 1 łyżeczka kurkumy w proszku **** INGREDIENTI Ciambella 400 g di farina 100 g di zucchero 16 g di lievito vanigliato 180 ml di olio di semi di girasole 180 ml di spumante dolce

La grande e la piccola cuoca
drożdżowiec śliwkowy... 120

margaryna 100 gram, mąka tortowa 60 dag, śliwki 1/2 kg, cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 2 łyżki ZACZYN: w miseczce drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka + 1 łyżeczką cukru i mąki - przykryć talerzykiem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłym miejscu jajka, cukier, szczypta soli, sok z cytryny utrzeć w robocie do jajek wsypać(...)minutę wyrobić i 3/4 ciasta dać do płaskiej formy silikonowej 24cm z kominkiem na cieście ułożyć połówki śliwek i dać resztę ciasta piec w 200C około 40 minut LUKIER: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na dość płynny lukier i polać nim ciasto taki drożdżowiec lubimy z masłem do kawy zbożowej z mlekiem............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię