mąki pszennej typ 500 120 g jogurtu greckiego 27 g masła 5 łyżek mleka 1 łyżka cukru 2 żółtka szczypta soli 2 dkg drożdży smalec do smażenia lukier: cukier puder 1 łyżkę soku z cytryny gorącą wodę Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko, wsypuję łyżkę mąki, szczyptę cukru i rozrabiam zaczyn. Powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam ściereczką(...)zrumienią się z jednej strony dopiero wtedy przekładam je na drugą stronę . Lukruję je jeszcze ciepłe. Do miski wsypuję cukier puder robię to na oko, dodaję sok z cytryny, i wlewam bardzo małym strumieniem odrobinę wody gorącej. Jak lukier jest za rzadki dosypuję cukru, jak za gęsty dolewam wodę. Oponki zanurzam z jednej strony w lukrze i układam na talerzu
wesoła kuchniaciasteczka dekorujemy.Lukier:cukier puder,ciepła (nie gorąca!) przegotowana woda,barwnik spożywczy.Do cukru pudru dolewamy 2-3 łyżki wody, barwnik i rozcieramy do uzyskania gęstego lukru.Formowanie choinki zaczynać od największej gwiazdki. Na jej środek nakładać małą łyżeczką lukier, na lukier nakładać gwiazdkę większą aż do zbudowania choinki
Codzienna kuchnia niecodziennaKruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia: ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki 50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki śmietany(...)cukier waniliowy, małe opakowanie nadzienie: powidła śliwkowe, połówki jabłka (lub mus jabłkowy) do posypania: cukier puder lub lukier (w wersji light bez posypki :)) Przygotowanie Mąkę posiekać z margaryną, dodać jaja, drożdże, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, zawinąć w płócienną szmatkę i włożyć do dużego garnka z wodą (ja wrzuciłam bez szmatki i też wyszło :)). Gdy wypłynie
coolinarnastrefa.blogspot.comNagrzać piekarnik do 180 C i piec 45 minut. Po kilku minutach po wyjęciu ciasta z piekarnika wyjąć ciasto z formy i zostawić aż ostygnie. Zimne ciasto polać lukrem. Cukier puder zalać odrobiną wrzącej wody i dokładnie rozmieszać. Dolać tyle wody żeby powstał lukier. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego wrzucić orzechy i migdały, zmiksować 4 sek, obroty
Kuchnia Pokoleńklik. Pączki 90 dkg mąki 7 dkg drożdży 15 dkg cukru (7 łyżek) 0,5 l mleka 9 żółtek 2 jajka 15 dkg masła cukier waniliowy sól marmolada Lukier cukier puder gorąca woda Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać odrobinę mleka i mąki do uzyskania gęstości śmietany. Przykryć zaczyn ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka(...)nadziewać marmoladą i odstawić na krótko do ponownego wyrośnięcia. Smażyć w głębokim oleju, z obu stron na złoty kolor . Do głębokiego talerzyka wsypać cukier puder i dolać odrobinę gorącej wody. Wymieszać do konsystencji dość gęstego lukru. Zanurzyć ostudzone pączki z jednej strony w lukrze, przełożyć je na kratkę i posypać podprażonymi, na suchej patelni wiórkami kokosowymi albo innymi ulubionymi dodatkami
Pieguskowa Kuchniazostawiamy około 2 cm nierozciętego ciasta. Przeplatamy kawałki ciasta rozcięciem do góry, łączymy końce formując wieniec. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut. Lukier: cukier puder mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny. Wystudzony wieniec polewamy lukrem
Smakowity Blog Kulinarnypieczenia 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki suchego maku 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu olejek migdałowy: kilka kropel Do dekoracji cukier puder lub lukier wg uznania Przygotowanie: W misce utrzeć mikserem margarynę z cukrem na puszystą masę dodając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania dodać olej oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia(...)dodatków. Ciasto wyłożyć warstwami do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki. Piec około 35 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i dowolnie udekorować lukrem lub cukrem pudrem. Babka jest puszysta, delikatna a dzięki olejowi nie jest sucha
W garach u Gosiprzyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, a następnie wypełnić budyniem (fot.2).Piec w temperaturze 190ºC przez około 15-20 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Przygotować lukier. Cukier puder wsypać do miseczki, rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą (jeśli lukier będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody więcej). Polukrować bułeczki za pomocą pędzelka, i od razu
Świat Ciastaroztopionego masła - 1 mała łyżeczka olejku waniliowego Masa serowa - 600 g serka białego ( u mnie "mój ulubiony"z wielunia,nie ma żadnych zbędnych dodatków ) - 4 duże łyżki cukru pudru - 1 żółtko Lukier - 6 dużych łyżek cukru pudru - 2 duże łyżki soku z cytryny - 4 duże łyżki ciepłej wody Drożdże rozrobić z cukrem i częścią mleka ,wlać do miski(...)czasie szykujemy drugą porcję bułek tak samo jak pierwszą. Tak pięknie rosną.... Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę i jeszcze ciepłe ale nie gorące polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem . Smacznego
Wypieki Reneokoło 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować(...)wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego i żółtko jajka na gładką masę. lukrem smarować pierniczki. Można dodatkowo udekorować je posypką
Pyry na Gazziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia + cukier puder, lukier lub polewa Masło rozpuść odstaw do przestygnięcia. Do misy miksera wbij jajka i dodaj cukier. Całość ucieraj ok. 10 minut, do czasu aż powstanie jasna i puszysta masa. Do mamy jajeczno-cukrowej dodaj ziarna wanilii. Mąkę przesiej do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Do ubitych jajek dodawaj mieszankę mąki
365 dni dookoła kuchnitortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa 1 słoik dżemu ananasowego 2 galaretki o smaku ananasowym 350 g kremówki 2 paczki ciastek pepitek cukier puder do lukru 1 1/2 szklanka soku z ananasa Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka, na samym końcu przesianą mąkę, proszek i olej. Delikatnie mieszamy wylewamy(...)pozostawiamy do schłodzenia. Drzem mieszamy z połową galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta
Jadło i czytadłogodzinę. Ma wyglądać mniej więcej tak:Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy w nim ciasto ok. 30 minut. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem:- cukier puder ok. 4 łyżek- sok z cytryny 2 łyżeczki- mleko lub śmietanka 2 łyżkiCałość chwilkę podgrzewamy, następnie miksujemy do białości. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy cukier puder.Ciasto wyjmujemy z formy
Z butelką mleczka w tlepudru – 3/4 szklanki 3 małe jajka lub 2 duże 2 łyżeczki amoniaku (14 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki mleka (około 190 ml) na lukier: 5 łyżek gorącej wody około 250 g cukru pudru Link do filmu z przygotowania: Ciastka Amerykanki Przygotowanie: Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta do amoniaku dodaję około 2 łyżek mleka, mieszam i odstawiam na czas przygotowania(...)miski wlewam gorącą wodę i dodaję stopniowo cukier puder cały czas miksując. Ilość cukru pudru zależy jak gęsty lukier chcemy uzyskać ( ja użyłam około 220 g cukru pudru). Tak przygotowanym lukrem maluję spód ciastek i odkładam do zastygnięcia lukru. Ciastka Amerykanki są gotowe, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotuje