lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:23/284)

Ciasteczka waniliowe kurczaczki 144

ciasteczka. Piec w temperaturze  160°C przez około 30 minut, aż się zarumienią. Ostudzić na kratce  (fot.3) . Teraz przyszedł czas na przygotowanie lukru do dekoracji. Cukier puder przesiać do miski przez drobne siteczko. Sok z cytryny przecedzić, aby pozbyć się pestek i miąższu. Białko przelać do miski i zacząć ubijać na najniższych obrotach miksera. Jak tylko się spieni(...)troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty, dodać kilka kropel soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie gładki i nie powinien być wyczuwalny w nim cukier puder.  Największą część lukru zabarwić na żółto i pokryć nim całe ciasteczka. Odczekać, aż lukier dobrze zastygnie i dokończyć dekorację, rysując kolejno białe oczka, oraz pomarańczowe dzióbki i nóżki  (fot.4

Świat Ciasta
Ciastka z kremem russel kawowym 182

łyżka śmietnay 18% Krem russel kawowy: 2 jajka 200 g masła  2 łyżki naparu z kawy  100 g cukru Lukier: 1 białko  100 g cukru pudru  Przygotowanie: Lukier: Białko ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść nożem na stolnicy, następnie szybko zagnieść rękoma. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez(...)ciastek posmarować z jednej strony lukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż lukier się zarumieni. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Krem russel kawowy: Jaja wybić, wymieszać z cukrem. Do rondla wlać odrobinę wody i podgrzać ją. Postawić miskę z wybitymi jajkami z cukrem na rondel i napowietrzyć masę, podgrzewając ją do temperatury 37-42ºC. Przerwać ogrzewanie

Słodka Strefa
Ciastka z kremem russel kawowym 205

łyżka śmietnay 18% Krem russel kawowy: 2 jajka 200 g masła  2 łyżki naparu z kawy  100 g cukru Lukier: 1 białko  100 g cukru pudru  Przygotowanie: Lukier: Białko ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść nożem na stolnicy, następnie szybko zagnieść rękoma. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez(...)ciastek posmarować z jednej strony lukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż lukier się zarumieni. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Krem russel kawowy: Jaja wybić, wymieszać z cukrem. Do rondla wlać odrobinę wody i podgrzać ją. Postawić miskę z wybitymi jajkami z cukrem na rondel i napowietrzyć masę, podgrzewając ją do temperatury 37-42ºC. Przerwać ogrzewanie

Słodka Strefa
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 382

rodzynek 50 g orzechów włoskich rozłupanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki miodu 100 g cukru trzcinowego 4 białka 1 kieliszek rumu (lub likieru migdałowego) Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Wieczorem przed pieczeniem zaparzyć mak, zalewając go w misce 1,5 szklanki wrzącej wody. Zostawić na noc. Rano mak dobrze osączyć na gęstym sitku. Przygotować(...)roladę, dobrze zlepić na łączeniach. Ułożyć na papierze do pieczenia posmarowanym olejem, łączeniem do dołu. Piec w 170°C (termoobieg) przez 30 - 35 minut. Przestudzone makowce posmarować lukrem z cukru pudru utartego z wodą. Jeżeli lukier jest za gęsty, dodać odrobinę wody. Gdyby był za rzadki, trochę cukru pudru. Smacznego

Pełny talerz
Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween 430

natutalnego2/3 szklanki cukru pudrucukier waniliowy1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaLukier:szklanka cukru pudru4 łyżki ciepłej wodyok. 20 g gorzkiej czekolady (lub czarnego barwnika)Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Sposób przygotowania:Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce(...)noża wykrajać odpowiednie kształty). Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni. Lukier:Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej konsystencji. Każde ciasteczko maczamy w przygotowanym lukrze i przekładamy na papier do pieczenia lub tackę. Gdy lukier zastygnie za pomocą

Słodka Strona
Lukrowane pierniczki 245

ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier:2 białka, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie polukrować pierniczki. Przechowywać je w szczelnym pojemniku

Z miłości do słodkości
Babka ze szpinakiem i galaretkową bitą śmietaną 156

soku z cytryny - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta różowej soli himalajskiej Masa: - 1 kubeczek śmietanki 30% - 1 galaretka truskawkowa - 2 łyżki cukru trzcinowego - 1 szklanka gorącej wody Lukier: - cukier puder - sok z cytryny Przygotowuję ciasto: Szpinak blenduję razem z olejem na gładką i jednolitą masę. W drugim naczyniu ubijam jaja ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier, a następnie(...)chwilę, aż wszystko będzie ładnie połączone. Odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Upieczone i przestudzone ciasto kroję wzdłuż, wykładam masę i przykrywam. Gotową babkę dekoruję lukrem i kolorową posypką lub też cukrem pudrem. Przepyszne ciasto gotowe ;-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Pączki z budyniem 182

pomocą drewnianego patyczka przewrócić na drugą stronę. Smażyć ponownie , aż nabiorą złotego koloru. Upieczone pączki rozłożyć na papierowych kuchennych ręczniczkach zostawić tak, aż ostygną. Zimne pączki polać lukrem. Lukiercukier puder i gorąca woda. Tyle żeby masa nabrała konsystencji lukru. Ciasto Thermomix – założyć motylek, wbić żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, czas 30 sek, obroty 3, masę wylać

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówka z serkiem waniliowym i malinami 150

duże jaja 1 opakowanie drożdży instant (7 g) skórka starta z jednej cytryny szczypta soli około 220 ml mleka Dodatkowo: 400 g serka waniliowego około 70 dag malin Lukier: cukier puder sok z cytryny Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Składniki dobieramy z powyższej puli ingrediencji. Do garnuszka wlewamy 100 ml letniego mleka, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszamy(...)ciasto i odstawić ciasto do kolejnego rośnięcia (na około 20 minut). W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto piec przez około 30 - 35 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier i posmarować nim jeszcze lekko ciepłe ciasto

My simple kitchen
Serowe pączki nadziewane frużeliną 222

pączki muszą być, tym razem przygotowałam serowe pączki nadziewane frużeliną truskawkowo-arbuzową i dwu kolorowym lukrem ! Przygotowałam 25 pączków serowych, które nadziałam frużeliną po usmażeniu i polukrowałam lukrem z utartego cukru pudru z niewielka ilością zimnej wody, do drugiej części lukru dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Serowe pączki  są błyskawiczne w wykonaniu, gdyż nie wymagają zbytniego wysiłku, ani oczekiwania(...)stron na złoty kolor. Układamy pączki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie pączki nadziewamy za pomocą szprycy, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy lukrem królewskim, lub lukrem z 1/2 szkl. cukru +1-2 łyżki wody z dodatkiem barwnika spożywczego. The post Serowe pączki nadziewane frużeliną appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanocna babka z białek 246

kryształu 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 250g masła 180ml ciepłego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400g mąki pszennej Szczypta soli Sok z połowy pomarańczy Lukier: Sok z połowy pomarańczy ¾ szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Białka przekładamy do dużej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy powoli cukier oraz cukier z wanilią. Gdy białka są sztywne i całość lśniąca(...)upieczeniu (jak patyczek będzie suchy pozostawiamy ciasto w formie na ok 15 minut, po czym ścinamy spód, obracamy i polewamy przygotowanym z soku oraz cukru pudru lukrem

Kuchnia w czekoladzie
Ciastka kruche - przez maszynkę 132

cukry wanilinowe ( jeżeli ktoś ma prawdziwe jeszcze cukry waniliowe tym lepiej ;) ) 20 dag cukru pudru 2 jajka 30 dag  masła , bądź margaryny Dodatkowo: posypka do dekoracji ciasta , lukier ( cukier puder + woda) Wykonanie: Wykonanie jest bardzo proste zanim zaczniemy zabawę z ciastami musimy mieć maszynkę do mięsa z odpowiednią nakładką , która nam pozwoli na kręcenie różnych ciastek. Wszystkie składniki zagniatamy(...)sobą zaczynając od maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodanie masła / margaryny, jajek, cukru pudru, cukru waniliowego. Następnie ciasto owijamy w folię i wkładamy na godzinę do zamrażalki. Nie jest to konieczne ale lepiej się ciasto mieli kiedy nie przywiera z powodu nadmiernego ciepła do rąk. Ciasto mielimy przez maszynkę i tniemy je według własnych upodobań co do długości ciastek

W Moim Magicznym Domu
Pączki hiszpańskie - gniazdka 161

który po chwili sam się odklei. Wyjmujemy go i przewracamy naszego pączka na drugą stronę.  Osuszamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i studzimy na kratce. Lukier: cukier puder sok z cytryny, limonki albo pomarańczy Cukier puder należy bezwzględnie przesiać, a dopiero następnie łączyć z sokiem. Trudno podać proporcje, dlatego proponuję przesiać około pół szklanki i dodawać(...)można tak jak to robi Hońka, czyli tuż nad zlewem. Nadmiar sam ścieknie i będzie łatwiej go posprzątać. Gniazdka równie smaczne są z samym cukrem pudrem. Jak mamy chęć i fantazję, to nim zastygnie lukier możemy udekorować je dodatkowo cukrowymi posypkami

Karczma Honorietty
SZARLOTKA Z NUTĄ POMARAŃCZY 142

Jest obłędnie pyszna i z całą pewnością będzie Waszą ulubioną! Spróbujcie !!! POTRZEBUJEMY:  KRUCHE CIASTO:  200 g zimnego masła 300 g przesianej mąki 100 g lub mniej cukru pudru 2 żółtka Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki. MASA JABŁKOWA ok. 6,7 miękkich jabłek na szarlotkę 2 łyżki brązowego cukru(...)piekarnika i pieczemy około 20- 25 minut w temp około 180 stopni (u mnie z termoobiegiem)  LUKIER  Z kilku łyżeczek soku pomarańczowego i kilku łyżek cukry pudru przygotowujemy lukier. Sok podgrzewamy , wsypując cukier puder do rozpuszczenia. Przestajemy dodawać cukier, gdy masa jest dosyć gęsta . Ostudzone ciasto polewamy lukrem pomarańczowym. SMACZNEGO

WYSPA SZCZĘSLIWA
MAKOWIEC LENIWEJ GOSPODYNI ( BEZ MĄKI ) 219

jest szybkie, proste w przygotowaniu, bez żadnego większego wysiłku. Nazwa raczej bierze się od tego. Polecam ciasto, bo jest tego warte. Idealne na świąteczny stół. Wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i prezentuje się skromnie, ale elegancko.  PRZEPIS 1 szkl. cukru pudru 4-5 szt. jabłek grubo startych 250 g. maku 150 g. margaryny 6 jajek 6 łyżek(...)kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do obsypania lub lukier Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Wlewać po 1 żółtku, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mak, kaszę, proszek do pieczenia i starte jabłka. Starannie wymieszać. Z białek ubić pianę. Połączyć z masą makową, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 25x30 cm. wyłożonej

Kuchnia Paulettes