lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:24/284)

Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 285

spirytusu ½ olejku rumowego lub pomarańczowego 100g migdałów (najlepiej bez skórki) 200g rodzynek (+ ok. 2 łyżki mąki) 100ml rumu lub wódki 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy Lukier: ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Na początek rodzynki przepłukujemy gorącą wodą, a następnie wsypujemy je do słoika i zalewamy alkoholem, aby moczyły się w nim co najmniej(...)pieczemy w temperaturze około 200°C przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 35 minut. Gotową babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Sposób na lukier Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy mleko i mieszamy łyżeczka, aż powstanie nam jednolita, gęstawa konsystencja. Lukrujemy i gotowe :) Pozdrawiam :) R E K L A M A google

Smakowy Raj
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem dyniowo-miodowym. 156

jabłek lub dyni. Takie nadzienie dobrze jest doprawić cynamonem, kardamonem lub innymi korzennymi przyprawami, nabierają wtedy wyrazistości i intensywności. Dla podkreślenia smaku można je również udekorować cynamonowym lukrem, lub oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z korzennymi przyprawami, choć u mnie najczęściej znikają jeszcze gorące, nieupudrowane ;) Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z nadzieniem dyniowo-miodowym:  na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki(...)puder lub lukier do dekoracji       Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, a następnie przelewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól

Rozpustne gotowanie
Domek z piernika - przepis świąteczny 224

mąki pszennej1 jajko250 g margaryny250 g miodu naturalnego150 g cukru30 g kakao1 łyżeczka sodyprzyprawa do piernika (ilość w zależności od upodobań) lukier królewski  1 białko jajaok 2 szklanek cukru pudru(cukier bardzo drobno zmielony i przesiany)dodatkowo  elementy ozdobne brokat jadalny, drobne kolorowe kuleczki (wszytko zależy od naszej wyobraźni)SPOSÓB WYKONANIA ;- miód zagotowałam z margaryną, cukrem(...)minut (trzeba pilnować ) Po dokładnym wystudzeniu zabieramy się za budowanie konstrukcji i ozdabianie  - robimy lukier królewski - ubijamy białko na sztywno po czym dodajemy po łyżce przesianego cukru pudru lukier musi być gęsty - przed składaniem domku wszystkie elementy dobrze jest  ozdobić - najpierw mocujemy ścianę boczną do której dokładamy ściankę szczytową ( ja całą konstrukcję budowałam na sklejce, nakładamy

Basia w kuchni
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC CZYLI MAKOWA CHOINKA 111

jajko 30 g masła NADZIENIE 400 g masy makowej (ja użyłam własnej roboty bez dodatku rodzynek) 1 słoik powideł śliwkowych 1 żółtko 2 łyżki mleka LUKIER 1 łyżka wody 1 szkl. cukru pudru Przygotować ciasto: Mąkę przesiać. Do szklanki dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki, cukier i połowę lekko podgrzanego mleka. Odstawić na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Zaczyn(...)odstawić na 20 minut. Jajko roztrzepać z mlekiem a następnie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.  Choinkę piec w temp.. 180 st C przez ok 35 min. Przygotować lukier: cukier puder przesiać przez sitko. Dolać wody. Ucierać do momentu aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Przestudzone, upieczone ciasto polać lukrem oraz posypać posypką cukrową „Espumisan Max to wyrób medyczny

Kuchnia w oparach
PROSTA BABKA Z SUSZONYMI OWOCAMI BERBERYSU 146

szklanki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka cukru drobnego * 2 łyżeczki cukru waniliowego * 3 jajka większe * 170 g masła * 30 g suszonego berberysu * cukier puder+ woda do zrobienia lukru Wykonanie: Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku i dalej mieszać mikserem. Następnie dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i proszek do pieczenia(...)dodać suszony berberys i ciasto wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto przelać do keksówki, piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 50-55 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody

Zrób to smacznie
pierniczki z przepisu mojej Babci (bez leżakowania, miękkie) 142

pierniczków ~250g mąki pszennej ~125g miodu ~75g cukru pudru ~60g margaryny ~jajko ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~15g domowej przyprawy do piernika (lub ok.20-25g sklepowej) ~lukier: cukier puder i gorąca woda Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Miód, cukier i margarynę rozpuścić w garnuszku i dodać do mąki, wbić jajko, wymieszać (ja zrobiłam(...)kulki, następnie lekko je spłaszczyć i ułozyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 170*C. Studzić na kratce. Cukier puder wymieszać z małą ilość wody, aby powstał lukier. Gdy pierniczki ostygną - polukrować je na całej powierzchni, odstawić do zaschnięcia lukru. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Ekspresowe CIASTO CYTRYNOWE z lukrem 209

szklanka cukru 0,5 szklanki oleju sok z 2 dużych cytryn 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy Składniki – lukier: sok z połówki cytryny ok. 1/2 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Do miski daj jajka oraz cukier. Utrzyj je na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodawaj po trochę oleju, dodaj też jogurt naturalny oraz(...)ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kurkumą. Dodawaj je stopniowo do ciasta. Ciasto wyłóż na formę do pieczenia (keksówkę). Piecz około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Aby przygotować lukier cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Kiedy ciasto ostygnie posmaruj je powstałym lukrem. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz

Via Gusto
Babka serowa 198

szkl cukru 1/2 szkl oleju rzepakowego kilka kropel aromatu waniliowego  300 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy: 120 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: odrobina masła i mąki do przygotowania formy 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Formę na babkę z kominkiem o pojemności(...)będzie taka potrzeba można babkę lekko przyciąć od dołu ostrym nożem (podczas pieczenia mocno się wybrzuszy). Ja troszkę spodu ścięłam, by stała ciasto "stało prosto". Resztki można spałaszować ;). Lukier cytrynowy: Cukier puder przesiać do miseczki, dodać sok z cytryny. Utrzeć składniki widelcem, by uzyskać gęsty lukier. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku. Serową babkę polać lukrem

Nastoletnie Wypiekanie
Babka cytrynowa 106

cytrynowego lub łyżeczka ekstraktu cytrynowego sok wyciśnięty z połowy cytryny opakowanie cukru waniliowego (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na lukier: cukier puder  sok wyciśnięty z połowy cytryny skórka cytrynowa do dekoracji lub kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło i odstawić do ostudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę(...)upieczone gdy patyczek do niego wbity jest suchy. Upieczone ciasto wystudzić i polukrować. Wykonanie lukru: Do miseczki wycisnąć sok z połówki cytryny i sukcesywnie dosypywać cukru pudru, aż osiągnie się pożądaną konsystencję. Ciasto polać lukrem i udekorować skórką otartą z cytryny lub kandyzowaną skórką cytrynową.      Przepis pochodzi z bloga: www.siepieczeigotuje.blogspot.com

Mania Wypiekania
Drożdżowe babeczki z gorzkimi pomarańczami i lukrem. 126

słodkich bułeczek i dużych bab z rodzynkami. Ja postanowiłam nadziać babeczki konfiturą z gorzkich pomarańczy i przykleić kwiaty cukrowe, przy pomocy lukru królewskiego.   Można je również posypać cukrem pudrem, polać lukrem, lub użyć słodszego nadzienia i nie dekorować wierzchu. Składniki:        250 g mąki   (typ   480) 2 i 1/2 łyżki cukru(...)świeżych drożdży 4 jaja 225 g masła 1 i 1/2 łyżeczki soli 375 g konfitury z gorzkich pomarańczy/ ulubionej konfitury lukier królewski/ cukier puder kwiaty cukrowe Sposób przygotowania: Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy 3 jaja, zaczyn drożdżowy

DominikaDolci
Pączki z marmoladą z lukrem i skórką pomarańczową 194

tortowej 6 ż ółtek 50 g drożdży 250 ml mleka 100 g masła 1 łyżka cuk ru 1 łyżeczka soli 25g wódki olej 2l lukier : sok z 1 cytryny około 3/4-1 szklanka cukru pudru (dodatkowo 1 łyżka kawy mielonej) dodatkowo : Marmolada twarda wieloowocowa Jamar skórka kandyzowana pomarańczowa Przygotowanie : P rzygotowujemy rozczyn - do ciep łego mlek a wsypujemy łyżkę cukru oraz(...)zarumienieni a po kilka chwil z dwóch stron. Pączki wyciągamy na papierowy ręcznik, pozostawiamy do odsączenia. Przygotowujemy lukier: z cytryny wyciskamy sok, przecedzamy a następnie stale miksując wsypujemy cukier puder - lukier ma mieć gładką konsystencję Jeżeli chcemy uzyskać lukier kawowy na koniec dosypujemy mielona kawę i miksujemy. Lukrem smarujemy pączki, oprószamy skórką pomarańczową.  Smacznego!      Jak już

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kruche Ciasteczka - Walentynki 193

pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 3 krople olejku waniliowego bądź paczka cukru z prawdziwą wanilią  Dodatkowo: foremki posypka do dekoracji lukier (cukier puder + woda) Wykonanie: Wszystkie składniki dodajemy do siebie i wyrabiamy ciasto. Wkładamy masę na około 30 minut do zamrażarki. Wyciągamy, rozwałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy ciasta w dowolnym(...)przez około 10-15 minut. Aż się zarumienią. Lukrujemy i ozdabiamy według gustu. Ciastka są kruche i słodkie :) jeżeli chcemy zredukować smak słodyczy, najlepiej zrobić lukier cytrynowy , bądź do ciasta dać mniejszą ilość cukru pudru

W Moim Magicznym Domu
Babka makowa 136

odmierzamy tą samą szklanką. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml (dla niewtajemniczonych - nie oznacza to, że wagowo składniki powinny ważyć 250 g). Po upieczeniu babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.  Składniki na podłużną formę o długości ok 30 cm: 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki krupczatki 1 niepełna szklanka suchego maku mielonego 1,5 łyżeczki proszku(...)piec przez ok 35-40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu i przestygnięciu przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny i energicznie mieszając dosypywać stopniowo cukier puderlukier stanie się gęsty. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
piernikowa chatka 181

mniejsze ściany i   7 na  11,5 i 9,5  ściany wyższe:. Podstawa 20 cm na 18 cm.   Lukier tworzymy z białek wymieszanych z cukrem pudrem. Lukier do dekoracji musi być bardzo gęsty żeby nie rozpłynął się więc jeżeli po dodaniu podanej przez mnie ilości cukru dalej jest lejący dodaj o więcej:) Udanej zabawy z lukrowaniem

ciastkarnia na kruchym spodzie
ciasteczka dekorowane lukrem królewskim-halloween :-) Idealne na prezent 138

LUKIER KRÓLEWSKI Do dekorowania ciasteczek najlepszy jest lukier królewski, robiony na bazie białka. Aby dekoracje wychodziły ładne, lukier musi mieć odpowiednią konsystencję. Ogólnie-  Do rysowania konturów, czy kształtów lukier powinien się nie rozpływać, czyli gdy robicie lukier, musicie wziąć patyczek i sprawdzić czy ładnie się trzyma patyczka czy spływa. gdy wypełniamy ciasteczka lukier powinien być troszkę rzadszy. Do lukru(...)królewskiego potrzebujemy białko  szczyptę soli sok z cytryny i cukier puder Lukier ucieramy na najniższych obrotach,do uzyskania pożądanej konsystencji. Potem dzielimy go sobie na partie i dodajemy barwniki. Do dekorowania używam zwykłych woreczków strunowych :-) Warto zrobić takie ciasteczka, są idealnym pomysłem na prezent. Nie ważne, że może wyjdzie coś krzywo, czy nie idealnie. Osoba,której wręczycie takie ciasteczko

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku