dyniowe. Składa się ono z trzech wilgotnych i mięciutkich placków, przełożonych słodkim cynamonowym kremem. I muszę tu dodać, że krem nie należy do najmniej kalorycznych (jego składniki to masło, cukier puder, cynamon i przyprawa korzenna), ale nadaje ciastu wyrazistości. Ciasto długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi aż 450 g puree z dyni. I znowu proponuję dynię odmiany Hokkaido, jest naprawdę pyszna(...)Miękkie masło utrzyj w misce na puszystą masę. Dodaj do niego cukier puder, cynamon i przyprawę do piernika i ucieraj do rozpuszczenia się cukru, na bardzo gładką masę. LUKIER: Cukier puder, kakao i odrobinę wody wymieszaj w szklance do uzyskania pożądanej konsystencji. SKŁADNIE CIASTA:Połóż pierwszy placek na ozdobnym talerzu lub paterze. Posmaruj jedną częścią kremu cynamonowego. Przykryj drugim plackiem
Słodko-Słony Świat Ilonymnie orkiszowa) 2 jajka 100g roztopionego masła 100g miodu 130g cukru pudru 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao Na lukier: 1 biało 1 szklanka cukru pudru (lub więcej) Dodatkowo: pokruszone landrynki na witraże Wykonanie: Wszystkie składniki na pierniczki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto od razu wałkujemy na grubość około 4mm wycinamy pierniczki(...)landrynki (z okopką). Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy lukrem. Lukier: białko (wcześniej jajko należy umyć i sparzyć wrzątkiem) ucieramy z cukrem pudrem. Jeśli lukier jest zbyt rzadki do tworzenia wzorków dodajemy więcej cukru pudru. Dekorujemy dowolnie pierniczki. SMACZNEGO! Pierniczki dekorowaliśmy za pomocą rewelacyjnych butelek firmy Wilton. Polecamy nie tylko do świątecznych wypieków
Smak mojej kuchnimąki 150 g chłodnego masła 50 g zmielonych/startych na tarce orzechów makadamia 80 g cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej dżem malinowy (użyłam malinowego z lipą) lukier plastyczny/ cukier puder Sposób przygotowania: Przesianą mąkę z masłem siekamy nożem. Żółtka roztrzepujemy z cukrem i pastą waniliową. Dodajemy do mąki. Dorzucamy orzechy i wyrabiamy ciasto kruche. Wkładamy do woreczka(...)momentu , a ż powierzchnia ciasta przestanie się błyszczeć, a brzegi lekko się zarum ienią. Studzimy na metalowej kratce. Przekładamy chłodne ciastka dżemem i dekorujemy lukrem plastycznym/ cukrem pudrem. Smacznego
DominikaDolcipomarańczy, wyszorowanej i sparzonej Dodatkowo: ulubiona marmolada/dżem do nadziania tłuszcz do smażenia, u mnie olej rzepakowy z dodatkiem smalcu cukier puder do oprószenia lub lukier ( 1 szklanka cukru pudru rozprowadzona z kilkoma łyżkami gorącej wody; gęstość lukru można regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli wyjdzie za rzadki lub wody - jeśli wyjdzie za gęsty; proporcje w razie potrzeby można zwiększyć
Opowieści z piekarnikapszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier Łyżka kwaśnej śmietany 4-5 łyżek cukru pudru parę kropel ulubionego aromatu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło(...)końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 C. Lukier Cukier puder dokładnie wymieszać ze śmietaną i polukrować nim babkę. rrarossa@gmail.com
RAROSSA350g mąki 200g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 75ml mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalenj 3 łyżeczki kakao szczypta soli Składniki na lukier: 150g cukru pudru 3 łyżki bardzo mocnej kawy (zaparzonej najlepiej w ekspresie lub kafetierce) lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody kakao do posypania (opcjonalnie) Wykonanie ciasta(...)nakładamy cześć z kawą, potem część z kakaem, a na końcu część waniliową. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Wykonanie lukru: Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dolewamy kawę i energicznie mieszamy. Jeśli lukier będzie wg nas zbyt gęsty można dodać jeszcze jedną łyżkę wody. Polewamy ciasto przygotowanym lukrem, a następnie posypujemy kakaem. Blacha : keksówka
Mania Wypiekaniapieczenia. Masa twarogowa/ masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (3 x kostka twarogu półtłustego 250 g) 3 jajka ½- ¾ szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy op. 40 g 1 łyżka mąki ziemniaczanej olejek waniliowy do dekoracji : lukier i posypka czekoladowa Twaróg kupiłam już zmielony, więć nie trzeba go przeciskać przez praskę. Cukier ucieramy z jajkami a następnie dodajemy zmielony twaróg(...)piekarnika w temp. 180°C. Pieczemy przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Murzynka z serem wyjmujemy, studzimy i np. lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Jak przygotować lukier do ciasta? Przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z wodą w kubku za pomocą łyżeczki (ok. 3/4 szklanki cukru pudru + 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem z cytryny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajka 100 g rozpuszczonego masła skórka otarta z 2 pomarańczy 300 ml ciepłego mleka Dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych garść suszonej żurawiny garść orzechów pekan lub włoskich Lukier: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki wrzątku * PRZYGOTOWANIE Zaczyn Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, którą należy w nim dokładnie(...)sztuk, a w każdej następnej o 1 mniej). Odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie piecz ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Lukier Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotuj lukier. Wylej go następnie na upieczoną choinkę, nadając wzór łańcuszka. Ozdób żurawiną i orzechami
Food Squareszklanki cukru 3 żółtka 2 jaja 1 szklanka mleka 800 g mąki pszennej 100 g masła kieliszek spirytusu (opcjonalnie) Dżem (najlepiej taki gęstszy) 1 l oleju, smalcu Lukier: Szklanka cukru pudru 2-4 łyżek wody Przygotowanie: Drożdży rozcieramy z 3 łyżeczkami cukru na płynną konsystencję. Odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z pozostałym cukrem przez(...)stopni i być ostrożnymi podczas wkładania pączków do oleju. Po tym wykładamy na papierowe ręczniczki, lekko studzimy i jeszcze ciepłe nadziewamy dżemem. Studzimy. Robimy lukier. Do cukru pudru dodajemy wodę i rozcieramy na gładki lukier. Lukrem dekorujemy pączki. Smacznego
Kuchnia Łukaszapierniczki 550g mąki pszennej 300g miodu 120g masła 100g cukru pudru 60g przyprawy do piernika 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao Na lukier 1 białko Około szklanki cukru pudru Masło rozpuszczamy w malutkim garnuszku. Jeśli miód jest w stanie stałym również go podgrzewamy, aby stał się płynny. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia(...)blat do ostygnięcia. Przygotowujemy lukier: Do szklanki wbijamy białko i dodajemy tyle cukru pudru, aż lukier osiągnie pożądaną konsystencje. Jeśli chcemy wykonać pierniczki to układamy na przemian pierniczki, lukier, aż stworzymy choinkę. Pomiędzy pierniczki nie dajemy za dużo lukru by nam nie „spłynął”. Całość posypujemy cukrem pudrem w formie śniegu, barwnikami lub posypką. Poniżej prezentujemy kilka sposobów na ozdobę świątecznych
Kolizje Smakówgodziny (50 – 60 minut w zależności od piekarnika) do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni C. Babkę wystudzić w foremce, następnie wyjąć i posypać przez siteczko cukrem pudrem lub polukrować lukrem i udekorować według uznania. Ps. Do ciasta(...)można dać 4 łyżki dżemu (np. z czarnej porzeczki, czy z wiśni) lub wymieszać z powidłami (np. 1 łyżka dżemu + 3 łyżki powideł śliwkowych). Wierzch babki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego Artykuł Babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukWraz z ciastkami ułożyć jabłko przekrojone na 4 części ( ja dodatkowo umieściłam w miseczce skórkę z obranej pomarańczy ). Po dobie można dekorować lukrem, czekoladą itp. Lukier: - 1 białko - 2,5 - 3 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku(...)cytryny Na wolnych obrotach miksera delikatnie rozluźnić strukturę białka, dodawać stopniowo cukier puder, a na końcu sok z cytryny. Gęstość cukru należy regulować ilością dodanego soku i cukru pudru. Lukier nakładać na pierniczki przy pomocy worka cukierniczego, bądź własnoręcznie zrobionej tutki z papieru do pieczenia. Odsyłam to Tego ( klik ) filmu. Na filmie bardzo dobrze jest pokazane
kawawszklancemąki 1 szklanka ciepłego mleka 4 łyżki ciepłej wody 2 łyżki masła 2 łyżki margaryny 3 żółtka 60 g cukru szczypta soli olej do smażenia Na lukier: cukier puder odrobina wody sok malinowy do zabarwienia kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Drożdże zalać ciepłą wodą i wymieszać z łyżką cukru, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut(...)minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzać olej i wrzucać na niego krążki - nie za ciasno, bo jeszcze urosną. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Z cukru pudru, wody i soku przygotować potrzebną ilość lukru. Maczać w nim ostudzone donaty i każdy udekorować posypką
Pasja Smakustał się bardziej plastyczny. Na stolnicę wysypujemy nieco cukru pudru, żeby lukier się nie przyklejał i dał się swobodnie rozwałkowywać ( ja robiłam to na silikonowej macie), po czym rozwałkowujemy lukier na grubość około 0,5 mm pamiętając, żeby zrobić to z zapasem. Następnie bardzo delikatnie przekładamy rozwałkowany lukier na torcik i formujemy go powoli przyklepując, kierując się ku dołowi. Namiar(...)zrobimy wszystko powoli nie ma szans, żeby coś zepsuć ;) A teraz kolej na naszą piękna różę :) Odrywamy spory kawałek kolorowego lukru, po czym wyrabiamy go, podsypując cukrem pudrem. Możemy użyć biały lukier i zabarwić go barwnikiem. Na początku formujemy średniej wielkości kulki, które następnie formujemy w łezkę. Od spodu podsypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na bok. Łezki będą stanowiły bazę
Sajkofanka smakupachnący migdałami i słodki keks z bakaliami i lukrem. Zaraz po piernikach to druga obowiązkowa pozycja w słodkim menu na Święta! Składniki: 250g mąki pszennej, przesianej + 1 łyżka 180g cukru 5 jajek 250g masła (lub margaryny) łyżeczka proszku do pieczenia ok. 300g mieszanki bakalii – żurawina, rodzynki, daktyle, kandyzowana pomarańcza cukier puder, sok z cytryny kandyzowane owoce do posypania(...)tartą. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy lukier. Do miski wlewamy łyżkę soku z cytryny i dodajemy cukier puder. Lukier powinien być gęsty i szklisty. Ciasto polewamy lukrem i posypujemy kandyzowanymi owocami. Smacznego
Życie ze smakiem