cukier waniliowy 200ml letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g zmielonych orzechów laskowych 275g mąki Wierzch można pokryć, do wyboru: - gotową polewą czekoladową i prażonymi orzechami laskowymi* - cukrem pudrem, - lukrem, Na początek smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą tortownice średnicy 24cm z oczkiem. Następnie mielimy orzechy laskowe na miałką mączkę. Czekoladę trzemy na drobnej tarce. Margarynę ucieramy z cukrem
Smakowy Rajpieczenia 100 g ananasa kandyzowanego Polewa: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Zielony barwnik Jajeczka: 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wiórek kokosowych 10 g cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 jajko 30 ml oleju 100 ml soku pomarańczowego 6 skorupek Żółty lukier (cukier puder + sok z cytryny + żółty barwnik) Koszyczki(...)mieszamy mokre produkty (jajko, olej, sok pomarańczowy), w drugiej suche produkty (mąka, cukry, wiórki kokosowe). Suche produkty łączymy z mokrymi. Masę przelewamy do 2/3 wysokości skorupek. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku do 200*C przez 15-20 minut. Studzimy i delikatnie obieramy ze skorupki. Dekorujemy żółtym lukrem. Koszyczki: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy silikonowe foremki na babeczki, wstawiamy
VioletoweKucharzenieniż 4 mm (podsypując jak najmniejszą ilością mąki) i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut.Do ozdobienia:Pierniczki dekorować roztopioną czekoladą lub lukrem (cukier puder utarty z odrobiną wody lub soku z cytryny) i posypać np. cukrowymi koralikami, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.Smacznego
Oryginalny smakblogu ;) ] Bita śmietana się tu nie sprawdzi, gdyż rozpuści nam masę cukrową. Co będzie nam potrzebne: 250 g pianek marshmallows ok. 2-3 łyżki wody ok. 500 g cukru pudru Przygotowanie: Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. ( Do garnka z gotującą wodą wstawiam miskę z piankami i 2 łyżkami ciepłej wody, można dać więcej jeśli będzie bardzo gęste.) i mieszam(...)RADY : Gotową masę najlepiej wałkować na naoliwionym blacie. Nie należy masy wałkować zbyt grubo (rozrywa się ) najlepiej na 3 mm, Do przyklejenia dekoracji możemy rozpuścić piankę, lub użyć lukru (cukier puder i woda) Masa szybko wysycha, jeśli nie używamy jej od razu najlepiej ją szczelnie owinąć folią
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...blogu ;) ] Bita śmietana się tu nie sprawdzi, gdyż rozpuści nam masę cukrową. Co będzie nam potrzebne: 250 g pianek marshmallows ok. 2-3 łyżki wody ok. 500 g cukru pudru Przygotowanie: Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. ( Do garnka z gotującą wodą wstawiam miskę z piankami i 2 łyżkami ciepłej wody, można dać więcej jeśli będzie bardzo gęste.) i mieszam(...)RADY : Gotową masę najlepiej wałkować na naoliwionym blacie. Nie należy masy wałkować zbyt grubo (rozrywa się ) najlepiej na 3 mm, Do przyklejenia dekoracji możemy rozpuścić piankę, lub użyć lukru (cukier puder i woda) Masa szybko wysycha, jeśli nie używamy jej od razu najlepiej ją szczelnie owinąć folią
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem/ zmielonymi migdałami/ kandyzowaną skórką / orzechami- wybór należy do nas :). Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody(...)będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Jeśli lukru będzie zbyt mało - dorobić. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościłyżki oleju 0,5 opakowania cukru waniliowego 4 - 5 łyżek jogurtu greckiego lub śmietany 2/3 szklanki mleka 2 jajka ORAZ: twarda marmolada do nadzienia kolorowa posypka, wiórki kokosowe LUKIER: cukier puder sok z cytryny gorąca woda WYKONANIE: ZACZYN: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. CIASTO: Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy mleko, jogurt(...)minut. PIECZENIE: Pączki pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. C ustawienie góra dół ok. 10-15 minut. Musimy uważać żeby ich nie spiec, będą twarde. LUKIER: Robiłam na oko: przesiany puder połączyłam z kilkoma kroplami soku z cytryny i gorącej wody. Wymieszałam aby był gęsty, ale z łatwością dał się polewać. Moje pączki z dziurką namoczyłam w lukrze
Pani na deserfrancuskiego - zimne, z lodówki 1 roztrzepane jajo Brzoskwinie mieszamy z przyprawami korzennymi i ekstraktem, odstawiamy. Cukier i cynamon mieszamy i również odstawiamy na bok. Ser ucieramy ręcznie z cukrem pudrem aż masa będzie gładka, dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Kremówkę ubijamy ręcznie rózgą, nie musi być idealnie ubita. Dodajemy do sera, mieszamy, odstawiamy. Kiedy już mamy wszystko przygotowane, wyciągamy ciasto(...)pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Pieczemy w 205°C przez ok 15-18 minut, aż będą złote. Po ostudzeniu, można ciasteczka polać lukrem lub cukrem pudrem. Przepis na lukier tu >> Ja zrobiłam z połowy porcji, czyli 5 łyżek cukru pudru i 2 łyżki gorącej wody + aromat waniliowy. Smacznego
Calzonella.comtempie błyskawicznym! Robi się je niezwykle szybko i zawsze się udaje! Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej i absolutnie nie pomijajcie w przepisie sody! Podane z cukrem pudrem, lukrem, albo np. mleczną czekoladą smakuje obłędnie! Można śmiało upiec je w mniejszej tortownicy i rozkroić na 2 blaty a środek wypełnić kremem mascarpone – fajny torcik w błyskawicznym tempie. Koniecznie
Ostra na Słodkorozpuszczonego masła szczypta soli 1 puszka gotowej masy makowej cukier puder 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1. Do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do momentu aż rozczyn zacznie unosić się do góry. Zaczyn dodajemy do mąki. 2. Żółtka ubijamy z cukrem. Przelewamy do mąki z zaczynem, dodajemy pozostałe mleko, szczyptę soli. Wyrabiając(...)zaklejamy. Przekładamy do keksówek, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. 4. Makowce pieczemy w temperaturze 185 stopni przez około 40 minut. Gotowe makowce studzimy. Przygotowujemy lukier: cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie, polewamy nim ciasto, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Pozostawiamy do wystygnięcia
Szefowa kuchnikażdą okazję". Więcej informacji na stronie: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki . Składniki: 1 szklanka z czubkiem mąki pszennej typ 450 1 jajko 1/2 kostki masła (100 g) 3 łyżki cukru pudru ozdoby lukier (przygotowany z 1 białka i 1 szklanki cukru pudru) kolorowe perełki kolorowy cukier kolorowe orzeszki Na kuchenny blat wysypać mąkę, cukier puder, dodać masło, wbić jajko(...)ostudzone ciasteczka udekorować lukrem*, kolorowymi perełkami/orzeszkami i cukrem** *aby przygotować lukier na samym początku trzeba ubić białko na sztywną pianę, a następnie dodawać powoli cukier puder. Miksować cały czas, aż uzyskamy gęsty lukier; przygotowaną masę można podzielić na 2 części i do jednej z nich wsypać odrobinę niebieskiego barwnika ** przygotowanie kolorowe cukru jest banalnie proste - do woreczka wsypać zwykły
Ugotowaćmąki;Szczypta soli.Nadzienie:300 g aronii;100 g białego cukru;150 ml wody.Lukier:125 ml cukru pudru;1,5 łyżki gorącej wody;1 kropla aromatu śmietankowego.Dodatkowo:1 jajko do posmarowania drożdżówek po wierzchu.Sposób przygotowania:Aronię włożyć do niewielkiego garnka, dodać cukier, zalać wodą i gotować przez około 30 minut na niewielkim ogniu, aż owoce zaczną pękać i puszczać sok.Aroni(...)Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut.Upieczone drożdżówki studzić na kratce.W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder energicznie wymieszać z gorącą wodą i kroplą aromatu śmietankowego.Wystudzone drożdżówki udekorować lukrem.SMACZNEGO!Etap 1 Etap 2Etap 3Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 12 małych drożdżówek.Margarynę
Gospodyni Miejskabloga. Składniki: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Kamis 230 g mąki pszennej 30 g ciemnego kakao Lukier 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 łyżka mleka Przygotowanie:Masło utrzeć, dodać cukier puder i ucierać aż masa będzie kremowa i jasna. Dodać żółtko, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać(...)pół i przyklejamy jako uszy. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min w 170 st z termoobiegiem. Zimne ciasteczka udekorować lukrem. Lukier: do cukru pudru dodać mleko i wymieszać. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby się nie rozpływał. Białym lukrem udekorować ciasteczka, później dodać kakao i udekorować kakaowym lukrem. Czas pieczenia może być inny
Ala piecze i gotujesparzonej ) Nadzienie serowe: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego ( najlepiej gęstego, zwartego ) 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 żółtko 1 całe jajko Lukier pomarańczowy: niecała szklanka cukru pudru kilka łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Gdy zmienią konsystencję(...)kratkę i odstawić do wystudzenia. Wystudzone drożdżówki polukrować. Lukier pomarańczowy: Cukier puder umieścić w miseczce, dodać sok z pomarańczy i rozetrzeć wszystko razem grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Lukier powinien być bardziej rzadki niż gęsty. Jeśli będzie zbyt gęsty - dodać soku z pomarańczy, jeżeli za rzadki - dodać cukru pudru. Smacznego
Opowieści z piekarnikacukru brązowego 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g syropu klonowego pozostałe: 1 słoiczek konfitury wiśniowej wiórki kokosowe lukier / cukier puder, białko jaja, sok z cytryny/ Pierniki: Masło, syrop klonowy, cukier brązowy przekładam do garnka i podgrzewam aż cukier się rozpuści. Mieszam cały czas. Zdejmuje z ognia syrop i studzę(...)małymi foremkami. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni góra dół. Pierniki układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekę około 5-7 minut aż się lekko zarumienią. Dekoracja: Lukier robię z pudru, białka i soku z cytryny. Przekładam do tyłki i dekoruję nim każdy piernik z wycięciem na około. Od razu posypuję wiórkami kokosowymi zanim lukier zastygnie. Konfiturę zmiksowałam blenderem
wesoła kuchnia