tutaj „Pierniczki Świąteczne” (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do ozdoby Lukier Królewski „Royal Icing” Przepis na dużą porcję: 20g proszku bezowego (użyłam proszku marki Wilton) 120g wody 750g cukru pudru Dodatkowo: barwniki spożywcze posypki cukrowe cukierki Royal Icing: Do miski wlać wodę, dodać proszek bezowy i przesiany cukier puder, miksować przez(...)sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. Jeśli będzie bardzo gęsty, można dodać jeszcze 1-2 łyżeczki wody, jeśli za rzadki, dodać jeszcze cukru pudru. Lukier można przechowywać w lodówce przez około 5 dni, jakby się rozwarstwił jeszcze raz go zmiksować na jednolity krem. Do ozdabiania pierniczków użyłam tylek 0, 1, 2 i 3 marki
Mała Cukierenkajajka cukier waniliowy 350 g mąki 50 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z jednej cytryny sok z pół cytryny szczypta soli 100 ml mleka Lukier: cukier puder sok z cytryny mleko Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na miękki puch. Dodawać stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami(...)sobą połączyć. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec w temperaturze 175 stopni przez godzinę i 5 minut (sprawdzić patyczkiem). Z cukru pudru, odrobiny soku z cytryny i mleka przyrządzić lukier. Polać nim wystudzone ciasto i posypać je wiórkami kokosowymi. A na koniec chciałabym się jeszcze rozwiać tajemnicę otrzymanej przeze mnie wczoraj przesyłki :) Otóż dostałam
My simple kitchenksylitolu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) – 0,5 szkl. soku pomarańczowego Hortex – 3/4 szkl. mleczka kokosowego z puszki – skórka z połowy pomarańczy Lukier: – 60g cukru pudru – 2 łyżki soku pomarańczowego Hortex – 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki Sposób przygotowania: 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, a ż ółtka miksujemy(...)ubitymi białkami mieszając powoli i dokładnie. 4. Całość wlewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. przez 30 min. (do tzw. suchego patyczka). 5. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym. 6. Polewamy lukrem przestudzone ciasto. Smacznego
Podwójnaporcjaksylitolu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) – 0,5 szkl. soku pomarańczowego Hortex – 3/4 szkl. mleczka kokosowego z puszki – skórka z połowy pomarańczy Lukier: – 60g cukru pudru – 2 łyżki soku pomarańczowego Hortex – 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki Sposób przygotowania: 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, a ż ółtka miksujemy(...)ubitymi białkami mieszając powoli i dokładnie. 4. Całość wlewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. przez 30 min. (do tzw. suchego patyczka). 5. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym. 6. Polewamy lukrem przestudzone ciasto. Smacznego
Podwójnaporcjapomarańczy(świeża) 5 łyżek majonez kielecki 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta Lukier 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki mleka około 0,5 szkl cukru pudru żółty barwnik* Przygotowanie: Białka z solą ubić na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dosypywać cukier i miksować. Gdy białka będą gładkie(...)nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu wyjąc z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać lukrem. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem i mlekiem na gładką masę. Dodać niewielką ilość barwnika i ponownie utrzeć. *W zależności jak intensywny chcemy uzyskać kolor lukru, dodajemy stopniowo niewielkie ilości barwnika
Ala piecze i gotujełyżki cukru* 1 łyżeczka cynamonu* 50 g gorzkiej czekolady* 2 łyżki cukru pudru* kilka kropel soku z cytrynyWykonanie:W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/4 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże.Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem(...)pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.Po tym czasie drożdżówki delikatnie, przy pomocy pędzelka posmarować rozpuszczonym masłem.Piec około 15 minut w 200 stopniach C. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym lukrem polać upieczone drożdżówki. Smacznego
kolorowotorcikowowielkości szprycy): 250 ml wody 100 g masła szczypta soli 200 g mąki pszennej 4 jajka 1 l oleju (może być także smalec) do smażenia sok z cytryny + cukier puder - na lukier Przygotowanie:Mąkę przesiać.Wodę zagotować z solą i z masłem.Gdy będzie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę. Mieszać energicznie aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić(...)stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Ostudzone pączki polukrować. Lukier: Wycisnąć sok z cytryny i ciągle mieszając dosypywać cukier puder aż lukier będzie biały i gęsty.Smacznego!Ps. Przyznajcie się ile zjedliście już dzisiaj pączków
Ze smakiem i z pasjąskórka otarta z 1 cytryny likier cytrynowy 2 łyżki , lub kilka kropel olejku cytrynowego cukier waniliowy sok z 1 cytryny 200 g cukru pudru Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić na puszysą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, oraz skórkę otartą z cytryny i aromat cytrynowy. Wymieszać, powoli dolewać masło(...)uważając, by nie było grudek. Foremki do babeczek napełnić do 3/4 wysokości i piec 15-18 min. w temp 195- 200 st C. Babeczki ostudzić i przygotować lukier: Cukier puder ucierać z sokiem z cytryny aż powstanie puszysty biały lukier. Posmarować babeczki SMACZNEGO
Z Marcepanemwaniliowego (dałam domowy) ¾ szklanki letniego mleka (szklanka o pojemności 250 ml) 100 g masła śmietankowego ¼ łyżeczki soli Kruszonka: 75 g mąki 50 g cukru 40 g masła Lukier: cukier puder 1 łyżeczka soku z cytryny gorąca woda- odrobinę Dodatkowo: 300 g truskawek 1 rozmącone białko do posmarowania drożdżówek 1. Przygotować rozczyn: drożdże, 1 łyżkę mleka, 1 łyżeczkę cukru dobrze(...)stopni włożyć blaszkę z drożdżówkami, piec około 20 minut – do ładnego zrumienienia. Drożdżówki przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Piekłam na termoobiegu. Z cukru pudru, soku z cytryny, odrobiny gorącej wody utrzeć lukier i polukrować gotowe przestygnięte drożdżówki. Gdy nam zostanie więcej można mrozić i wyjąć jak niespodziewanie goście zapukają do drzwi
Kubki smakuSkładniki woda, 1 szkl masło, 125g jajka, 4 szt Składniki na lukier cukier puder, 100g sok z cytryny, 10ml Przygotowanie W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do wystudzenia. Do masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przekładamy do rękawa(...)kładziemy pączki papierem do góry. G dy się odkleją, usuwamy papier. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Wykładamy na ręcznik papierowy. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, tak aby lukier był lejący. Pędzelkiem smarujemy pączki. Odstawiamy na 10 minut aby lukier stężał
Gotowanie moimi oczamipozwolić. Korzystając z zaproszenia Bożenki na wydarzenie Ciasto na niedzielę , tym razem usmażyłam pączki hiszpańskie. Składniki: - 500ml wody - 300g mąki tortowej - 120g masła - 6 średnich jaj - szczypta soli Lukier: - cukier puder - sok z cytryny - trochę wrzątku - woda różana (opcjonalnie) Dodatkowo: - olej do smażenia - papier do pieczenia - ręczniki papierowe Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie(...)papierem do góry. Po chwili papier zdejmujemy i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Z cukru pudru, soku cytrynowego, wody różanej i wrzątku przygotowujemy lukier ucierając wszystkie składniki. Pączki smarujemy gotowym lukrem. Pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie, gniazdka to jeden i ten sam wypiek. Lekkie, słodkie, pachnące różą – do kawy, herbaty
mojewypiekiinietylkojogurtu naturalnego - 75 g masła - 2 jajka - skórka otarta z 1 cytryny - 150 g mąki pszennej - 110 g drobnego cukru - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli lukier - cukier puder - sok z cytryny Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Jogurt mieszamy z masłem, jajkami i skórką cytrynową. Do miski wrzucamy wszystkie sypkie składniki i dolewamy do nich mokre składniki. Całość starannie mieszamy(...)Foremki na małe babeczki napełniamy przygotowaną masą i pieczemy w 180 C przez około 25 minut. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i polewamy lukrem wystudzone babeczki
Zainspirowana w kuchnikostkę półtłustego) rozgniecionego widelcem. 3 jajka 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek) szczypta soli. Na nadzienie: 1 kg wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier : Cukier puder sok z cytryny Wykonanie : W dużej misce wymieszać mąkę , drożdże ,cukier , dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto . Najwygodniej zrobić to hakami miksera . Ciasto musi zrobić się gładkie , lśniące(...)bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok 2 cm odstepach. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Piec ok 25-30 min w 170'C Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier . Posmarować wystudzone bułeczki. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaJABŁECZNIK NA HERBATNIKACH. /własny;/ na blaszkę małą, 20x20 cm 4 - 5 paczek herbatników petitków 1,5 - 2 kg jabłek*** szklanka cukru brązowego 3 galaretki agrestowe cynamon lukier: cukier puder sok z cytryny Blaszkę wykładam folią aluminiową lub spożywczą, na dnie układam ciasno, dość dokładnie zakrywając przerwy herbatniki. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję(...)wykładam je na przygotowane herbatniki, wygładzam wierzch i przykrywam drugą warstwą petitków. Przyciskam, zostawiam w lodówce na min 2h do całkowitego stężenia. Z cukru pudru i soku z cytryny ucieram baardzo gęsty lukier, który nastepnie rozsmarowuję na powierzchni. Może to nastąpić zaraz po przykryciu jabłek ciastkami, zmniejszy się wtedy czas oczekiwania o moment twardnienia lukru. Kroję ostrym nożem
W kuchni Karmel-itkipieczenia skórka pomarańczowa kandyzowana likier pomarańczowy 2 łyżki , lub kilka kropel olejku pomarańczowego cukier waniliowy sok z 1 pomarańczy 200 g cukru pudru Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić na puszysą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, oraz skórkę kandyzowaną pomarańczową i aromat . Wymieszać, powoli dolewać masło uważając, by nie było(...)opruszyć bułką tartą, napełnić do 3/4 wysokości i piec ok 30-40 min. w temp 195- 200 st C (sprawdzić patyczkiem). Babkę ostudzić i przygotować lukier: Cukier puder ucierać z sokeim z pomarańczy aż powstanie puszysty biały lukier. Posmarować babkę i udekorować skórką pomarańczową. smacznego ! zapraszam też na : www.zmarcepanem.pl
Z Marcepanem