lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:12/284)

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami 169

jaja 2 szt śmietana 18% 4 łyżki masło pół kostki mleko 2 szklanki drożdże świeże pół kostki cukier pół szklanki szczypta soli Dodatkowo: śliwki węgierki  12 szt Lukier: cukier puder 1 szklanka sok pomarańczowy 4 łyżki Wykonanie: Mąkę wsypujemy do misy( przesiewamy ją najpierw) robimy dołek i wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem.Dodajemy 2 łyżki cukru i pokruszone(...)papierze do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem i zostawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce polewamy je lukrem z cukru pudru i soku pomarańczowego

Różowa kuchnia
Orzechownik 120

łyżki cukru 1 łyżka ciemnego rumu skórka otarta z połowy cytryny szczypta cynamonu Dodatki: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki aromatycznego alkoholu (lub więcej, jeśli masa jest zbyt gęsta) ew. ozdoby (orzechy, posypki, czekolada, inne) Wykonanie: Ciasto. Drożdże wymieszać z cukrem, chwilę poczekać, by się rozpuściły. Mąkę przesiać. Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, włożyć do szczelnego foliowego woreczka, zamknąć(...)zostawić do przestudzenia. Zimną polukrować i ew. ozdobić. Masa. Czekoladę zetrzeć. Połączyć z pozostałymi składnikami - orzechami, cukrem, bułką tartą, mlekiem, białkiem (bez ubijania), skórką cytrynową, rumem, cynamonem. Lukier. Cukier puder połączyć z alkoholem (jeśli jest za gęsty, dodać więcej alkoholu; jeśli zbyt lejący, cukru pudru). Posmarować lukrem ciasto. Przed zastygnięciem posypać ozdobami. Smacznego :). Znajdź mnie

Rodzinka w kuchni
Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową 172

łyżek mleka 2 łyżeczki sody 500 g mąki 1 jajko 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1/2 łyżki cynamonu marmolada kandyzowana skórka pomarańczowa Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wody kandyzowana skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: 1. W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem i odstawiamy do ostudzenia. W misce mieszamy mąkę, przyprawę do pierników(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę rosną i pieczemy w 160 stopniach bez termoobiegu ok. 12 minut. 3. Lukier: Cukier puder dokładnie utrzeć z wodą. Gotowym lukrem polać całe pierniczki lub zrobić esy-floresy i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego :) https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 

Na Ciasteczkowych Papierach
Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia 129

duże jajka - 1 żółtko - 80 g rozpuszczonego masła - 60 g drobnego cukru do wypieków - 14 g drożdży instant - woda różana - 1 łyżka wódki Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (szklanka cukru pudru + sok z cytryny + wrzątek) - kandyzowana skórka cytrynowa Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozgniecione ziemniaki, jajka i żółtko, letnie mleko, 1 łyżkę wódki i wodę różaną(...)objętość. Smażymy w szerokim garnku na oleju ze smalcem rozgrzanym do 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, następnie polewamy lukrem (cukier puder mieszamy z wrzątkiem oraz 1 łyżką soku z cytryny) i posypujemy kandyzowaną skórką cytrynową. Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia, to idealna propozycja dla niezdecydowanych. Pączki bez nadzienia dają

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z połówkami jabłek 386

mnie Philadelphia oryginalny)- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżki cukru z wanilią- 10 jabłek (u mnie Golden Delicious)- 1 opakowanie galaretki o smaku kiwiSkładniki na lukier:- ¾ szklanki cukru pudru- 1,5 – 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany  (u mnie Creme Fraiche 30%) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier z wanilią – mieszamy suche składniki. Masło(...)zrobiłam to widelcem). Wierzch ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzoną, ale jeszcze ciepłą polewamy lukrem (cukier puder ucieramy ze śmietaną na gładką masę). Wierzch posypałam niesolonymi, rozdrobnionymi  orzeszkami pistacjowymi.Szarlotka z połówkami jabłek przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Cudownie kruche i delikatne ciasto otulające ukryte wewnątrz jabłko, zabarwione

mojewypiekiinietylko
Tradycyjny Sernik Krakowski 271

tłustego twarogu 300 g cukr u 6 żółtek 2 białka 2 00 g masła budyń waniliowy (proszek) skórka otarta z jednej cytryny ok. 100-150 g rodzynek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa  Tradycyjny Sernik Krakowski - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć(...)stopni i pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec i pozostawi amy sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Studzimy. Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej konsystencji. Gdyby okazał się za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - wody. Przygotowanym lukrem polewamy wierzch sernika krakowskiego i ozdabiamy skórką pomarańczową. Moje

Słodka Strona
Babka na melasie z wiśniami 168

aromatu waniliowego 220 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka rozmiar L 150 g cukru 200 g odpestkowanych wiśni Lukier: 80 g cukru pudru 2 łyżki soku lub kompotu z wiśni Dodatkowo: masło i odrobina mąki do formy garść wiśni do dekoracji (u mnie z kompotu) Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny(...)się będzie piękny zapach melasy. Po godzince pieczenia wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić na 15 minut, po czym wyjąć formę z babką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Lukier: Cukier puder rozetrzeć z sokiem wiśniowym. Gęstym lukrem polać babkę. Na wierzch umieścić wiśnie. Przed krojeniem odczekać chwilkę, aż różowy lukier zastygnie. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 140

łyżki cukru Nadzienie: 400 g wydrylowanych wiśni 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 70 g masła 100 g mąki 35 g cukru pudru cukier waniliowy Lukier: cukier puder mleko aromat rumowy lub sok z cytryny  Ciasto: Z drożdży, 2 łyżek mąki i ok 70 ml ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na 20 minut(...)ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aż do podwojenia swojej objętości. Kruszonka: Wszystkie wymienione składniki łączymy i zagniatamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki. Nadzienie: Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat i ponownie zagniatamy. Dzielimy na na równe części. Każdą część formujemy na kształt placuszka. Na środku kładziemy porcję nadzienia

My simple kitchen
Pączki 168

puder + woda + cytryna Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu, podgrzewamy lekko mleko do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy, przekrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy.  3. Żółtka i jajko ucieramy z pozostały cukrem(...)kolor.  Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy.  9. Lekko ostudzone pączki nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy cukierniczej z długą końcówką.  10. Pączki możemy polukrować przygotowując lukier mieszając cukier puder około 10 łyżek z odrobiną wody i cytryny do uzyskania gęstej konsystencji. Pączki możemy też posypać tylko cukrem pudrem

Mój pomysł na
Klasyczne pączki z różą 221

żółtek (L) 20 ml wódki lub rumu 50 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 cytryny (umytej i wyszorowanej szczoteczką) 1 l oleju do smażenia (rzepakowy, kokosowy) Lukier: 200 g cukru pudru 3 - 5 łyżek gorącej wody oraz: konfitura z róży do nadziewania 50 - 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy   Mleko podgrzać by było ciepłe. Drożdże pokruszyć do miseczki(...)talerze wyłożone grubą warstwą ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki nadziewać konfiturą przy pomocy rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania. Ilość konfitury wedle uznania :-) Lukier: Cukier puder utrzeć z gorącą wodą na gładką masę. Gęstość lukru można dowolnie regulować poprzez dodanie wody lub większej ilości cukru. Lukier nie powinien być zbyt gęsty by łatwo pokryć nim pączki

maniapieczenia
Ciasteczka paluchy wiedźmy 679

szklanki mąki (nie co więcej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli kilka kropel aromatu migdałowego kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: 15 sztuk migdałów Lukier: 5 łyżek cukru pudru (czubatych) 2 łyżki soku w czerwonym kolorze (użyłam syropu barmańskiego z granatu) Wszystkie składniki ciasteczek, posiekać i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć(...)zgięcia na skórze a na końcu każdego z nich wetknąć połowę migdała. Przed pieczeniem ciastka dodatkowo schłodzić w lodówce. Piec około 10-12 minut w 190 stopniach. Przygotować lukier. Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem. Z ostudzonych ciastek delikatnie usunąć migdały i ponownie umieścić je na miejscu po uprzednim posmarowaniu lukrem

Di gotuje
Pieczone pierożki z dżemem lub owocami 124

pudrem, jednak ponieważ moi goście lubią lukier, lukrem zatem potraktowałam pierożki. Idealne do kawy. W dodatku jeśli tak jak w moim wypadku, zastosujecie kwaskowy dżem jako nadzienie, to słodki lukier świetnie współgra z kwaskowym wnętrzem. Ja lubię nałożyć sporo nadzienia, ale jeśli planujecie smażyć pierożki, dajcie go trochę mniej, bo może wypływać do tłuszczu i znacznie utrudniać smażenie. Lukier możecie(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w 180 stopniach ok 20 min, aż pierożki się zarumienią. Lukier Do soku z cytryny dodać tyle cukru pudru, aby otrzymać gęsty lukier. polukrować pierożki. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/pieczone-pierozki-z-dzemem-lub-owocami/ MieszamWGarnku Artykuł Pieczone pierożki z dżemem lub owocami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sernik dyniowy 121

zmielonego 1 szkl. cukru 1,5 szklanki puree z dyni 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka imbiru mielonego 0,5 łyżeczki kardamonu Lukier: cukier puder woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 lub 3 części, w zależności jak gruby spód chcemy mieć. Jedną część rozwałkować i wyłożyć(...)serową na podpieczony spód, wyrównać i piec około godziny w 180 stopniach. Wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce. Z wody i cukru pudru zrobić lukier - tutaj dokładny przepis KLIK . Lukrem polać schłodzony sernik, posypać posypką lub startą skórką pomarańczową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jagodzianki --- Jagody 160

jajka  12 łyżek cukru  50 g świeżych drożdży  2 szczypty soli  1,5 litra  jagód   4-6 łyzki cukru pudru Lukier: 1 pełna szklanka cukru pudru  2-3 łyzki soku z cytryny  Wykonanie Z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki łączymy pokruszone drożdże,które  odstawiamy

w mojej kuchni
Wielkanocna babka majonezowa z buraczanym lukrem 150

suchego patyczka. Po upieczeniu upuścić ciasto z wysokości 50 cm i odstawić na 30 minut, do wystygnięcia.  Wyjąć z formy i studzić na kratce. Lukier buraczkowy 1/2 małego ugotowanego buraczka 1/2-1 szklanki cukru pudru 1/2- 1 łyżeczka soku z cytryny. Buraka zetrzeć na najdrobniejszych oczkach.  Przetrzeć przez sitko - zależy nam, aby uzyskać pełen koloru i aromatu(...)wszystkiego soku, ja użyłam tylko 1 łyżeczki 1 łyżeczkę soku z buraczka wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny i rozetrzeć z cukrem pudrem.  Możecie regulować gęstość lukru dodając cukru pudru, lub soku z buraczków.  Gotowym lukrem udekorujcie upieczoną babkę, lub posypcie cukrem pudrem. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk