lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:8/284)

Szybkie trójkątne pączki kokosowe 159

lukrze maczane i wiórkami kokosowymi obsypane. Szybkie, łatwe, bez wyczekiwania, małe pączki kokosowe gotowe są do zjadania.  Chwilę tylko czekamy i z tej porcji 32 pączki mamy. Składniki: 350 g mąki, 25 g drożdży, 100 m mleczka kokosowego, 50 g cukru białego, szczypta soli, 50 g masła, 2 jajka, 1 łyżka spirytusu, ponadto: ok. 1 ½ szklanki cukru pudru(...)swoją objętość. Pączki smażymy z dwóch stron, powoli żeby miały czas na wyrośnięcie. Przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju i układamy na kratce z piekarnika. Lukier: Cukier puder mieszamy z 2-3 łyżkami ciepłej przegotowanej wody. Ma być lekko lejący. Każdy pączek maczamy w lukrze i przyklejamy na wierzch płatki kokosowe. Można zamiast płatków posypać wiórkami kokosowymi

Moniki Smakołyki
Millefeuille 368

Polecam! Składniki: (na 7 sztuk) Spody: 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) cukier puder do oprószenia Krem patissiere: 370 ml mleka 30 ml śmietanki kremówki 30% 50 g cukru 20 g masła 10 g cukru waniliowego 3 żółtka 20 g mąki pszennej 10 g mąki kukurydzianej Lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki naturalnego kakao Przygotowanie: Krem(...)ciasta francuskiego oprószyć cukrem pudrem i zapiekać jeszcze przez około 5-10 minut w tej samej temperaturze do ładnego zarumienienia. Wyjąć i delikatnie przenieść na kratkę do studzenia. Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem do uzyskania gęstego lukru. 2 łyżeczki lukru przełożyć do innej miseczki, dodać do niego mniej więcej pół łyżeczki naturalnego kakao i dobrze wymieszać, by otrzymać ciemny

Nastoletnie Wypiekanie
Śliwkowe ciasto z lukrem 139

łyżeczko proszku do pieczenia MASA ŚLIWKOWA: 1 kg śliwek (po wypestkowaniu)  200g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 opakowania budyniu waniliowego + 100ml wody LUKIER: 120g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki zagnieść szybko w elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą rozwałkować(...)wyłożyć na blachę wyścieloną ciastem. Pozostałe ciasto rozkawałkować na prostokąt o wielkości takiej, jak wierzch blaszki, przykryć nim górę placka (śliwki). Piec w 180'C około 50 minut. LUKIER: Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru. Polać nim ciepłe ciasto. Całość schłodzić

Cakes By Kejt
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 255

Poza pierniczkami obowiązkową rzeczą jest lukier. Ale nie taki zwykły lukier z wody i cukru pudru, nam potrzebny jest lukier królewski! Co to takiego? To najlepszy z możliwych lukrów, wręcz stworzony do dekorowania pierników i tworzenia na nich przecudnych wzorów. Składa się z cukru pudru i białka z kurzego jaja, opcjonalnie z kilku kropli soku z cytryny. Dla osób, które(...)dosypać cukru pudru.  wersja "gęstsza" idealna do rysowania konturów i precyzyjnych wzorów SKŁADNIKI lukier królewski w wersji "rzadszej" cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kiedy przygotujemy rzadszą wersję lukru wystarczy 1/4 lukru przełożyć do oddzielnej miseczki, stopniowo dosypywać do niej cukier puder i miksować na niskich obrotach. Lukier powinien być naprawdę gęsty, po nabraniu na łyżeczkę nie powinien  prawie

DefinicjaSmaku
Ciasto z sercem 171

proszku do pieczenia łyżka cukru z prawdziwą wanilią pół szklanki cukru barwnik spożywczy czerwony w żelu   Na ciasto jasne: 150g masła lub margaryny 300g mąki 200g drobnego cukru do wypieków łyżka cukru z prawdziwą wanilią 80ml mleka 3 jajka skórka otarta z połowy cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli   Na lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki(...)warto się wspomóc rękawem cukierniczym, gdyż ciasto jest dość gęste). Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.   Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny lub wodą i barwnikiem, dekorujemy ciasto

Smak mojej kuchni
Ciasteczka wyciskane 155

przełamane zostaje przez smak marmolady i kwaskowatego lukru. Głównym problemem w ich przygotowaniu jest konieczność posiadania  specjalnej maszynki, szprycki do wyciskania ciasteczek. Składniki: 30 dag mąki 20 dag masła 3 żółtka 10 dag cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego aromat cytrynowy lub pomarańczowy Dodatkowo: marmolada wieloowocowa 0,5 szklanki cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Schłodzone(...)bardzo uważać, gdyż ciasteczka mogą szybko się przypalić. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce do przestudzenia, by w trakcie zdejmowania nie zdeformowały się (nie pokruszyły).  Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, Jeśli lukier byłby zbyt rzadki należy dodać cukru pudru, natomiast jeśli byłby zbyt gęsty odrobinę soku. Udekorować ciasteczka. Smacznego

My sweet a life
Babka mocno cytrynowa 131

masła 1,5 szklanki cukru 5 jajek (żółtka i białka osobno) 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 cytryny Na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Formę o wymiarach 35 x 11 cm dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórki i wycisnąć(...)ciastem i delikatnie wmieszać w masę. Powstanie gładka, jednolita średnio-gęsta masa. Przelać do formy, wyrównać powierzchnię i piec koło 50-55 min. Po upieczeniu wyjąć z formy. Lukier: Cukier puder przełożyć do miseczki i stopniowo dodawać sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. (Lukier nie może być zbyt gęsty, gdyż trudno będzie go nałożyć, ani zbyt lejący, gdyż

My sweet a life
Ciasto drożdżowe makowo-jabłkowe 159

jajko 3 żółtka 60g masła szczypta soli Nadzienie: 4 duże jabłka  1 mała puszka masy makowej (400g) 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru Lukier i dekoracja: 200g cukru pudru gorąca woda 150g skórki pomarańczowej kandyzowanej 1. W misce umieszczam drożdże, po łyżce mąki i cukru, dolewamy trochę mleka. Przykrywamy, odstawiamy aż zaczyn zacznie(...)zaokrąglamy i również mocno sklejamy. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Studzimy. 4. Do cukru pudru wlewamy odrobinę gorącej wody, tak by po wymieszaniu lukier uzyskał pożądaną konsystencję. Smarujemy nim ciasto, posypujemy skórką pomarańczową

Szefowa kuchni
Ciasto miodowe 160

mleka Krem: 1/2 szklanki cukru pudru  1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka soku z cytryny Lukier : 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Ciasto: W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód i przyprawę(...)rozbić blenderem. Masło zmiksować na puszystą konsystencję, pod koniec dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną masę oraz sok z cytryny. Miksować do czasu powstania gładkiego, jednolitego kremu. Lukier : Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony lukier zastygnie

Kuchcik gotuje
Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem 126

polecenia! Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem  SKŁADNIKI: Na ciasto: 80 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 250 ml ciepłego mleka 250 ml oleju 5 jajek 5 szklanek mąki 10 g cukru wanilinowego 1 szklanka jagód Na kruszonkę: 100 g masła 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru 1/2 cytryny(...)minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni.  W razie niepewności można sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy.    Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier, którym polewamy gotowe, wystudzone ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
na białkach kokosowo-makowe ciasto... 134

proszek do pieczenia 1 łyżeczka, wiórki kokosowe 1 szklanka, mak suchy 1 szklanka, białka 10 sztuk, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, margaryna 200 ml LUKIER: cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, mleko 1-2 łyżeczki, wiórki kokosowe 2 łyżki mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, suchy mak w misce wymieszać, cukier i cukier(...)połączyć składniki niska forma silikonowa, średnica 28 cm, do formy wyłożyć ciasto, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka lukier: do cukru pudru wlać sok cytrynowy, mleko i wymieszać na dość płynny lukier, polać na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi - ciasto jest lekkie, aromatyczne, pyszne........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Jagodzianki 162

łyżeczki soli 1 małe jajko 1 łyżeczka skórki startej z cytryny Nadzienie: 250 g jagód 1,5 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) Lukier: cukier puder wrzątek dowolny aromat (opcjonalnie)  Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka   Przygotować zaczyn. W garnuszku podgrzać mleko aby było ciepłe (nie gorące). Następnie pokruszyć drożdże,dodać jedną łyżeczkę cukru(...)Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować nim jagodzianki. Bułeczki piec około 20 minut, aż do zrumienienia. Gdy jagodzianki wystygną posmarować je lukrem przygotowanym z cukru pudru, wrzątku i aromatu

My simple kitchen
Bożonarodzeniowy keks z lukrem i bakaliami 148

stołu! * SKŁADNIKI Keks: 200 g masła 200 g cukru pudru 5 jajek 1 laska wanilii 500 g bakalii* 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny kilka łyżek wrzątku Do dekoracji: suszone figi żurawina orzechy (włoskie, laskowe, migdały) * PRZYGOTOWANIE Keks Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj(...)wymiarach 12x26 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Wlej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez godzinę do suchego patyczka. Odstaw do przestudzenia. Lukier Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku. Lukrem o konsystencji gęstej śmietany oblej wierzch keksa. Udekoruj kawałkami suszonych owoców i orzechami. *Bakalie: W moim domu do keksa obowiązkowo

Food Square
Babka pomarańczowa 255

pieczenia 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy ( wyszorowanej i sparzonej ) 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy lub ekstraktu z wanilii ( można pominąć ) Lukier pomarańczowy: 1/2 szklanki cukru pudru 2 - 3 łyżki soku z pomarańczy opcjonalnie - skórka otarta z pomarańczy Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać(...)następnie wyjąć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie babkę polukrować.   Lukier : Cukier puder, sok z pomarańczy i skórkę ( jeśli dodajecie ) umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli jest zbyt rzadki lub soku z pomarańczy - jeżeli jest zbyt gęsty.   Smacznego :-) A tak przy

Opowieści z piekarnika
Ciasto dyniowe 140

prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z pomarańczy szklanka puree z dyni łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki cynamonu Na lukier:  szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody łyżka soku z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrami na jasny, puszysty krem. Dodajemy po 1 jajku miksując krótko po każdym dodaniu. Następnie dodajemy skórkę(...)składników. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Ciasto pieczmy w 180 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.  Lukier: cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z pomarańczy do uzyskania gęstego lukru. Dekorujemy ciasto. SMACZNEGO! Do dekoracji ciast i ciasteczek lukrem lub czekoladą polecamy pojemniki marki Wilton dostępne w sklepie

Smak mojej kuchni