lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:6/284)

Słodkie środy - Wielkanocna babka z kremem 177

ciasto : 5 jajek 250 g mąki wrocławskiej 200 g cukru drobnego do wypieków 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna 1 szczypta soli krem : 100 ml soku z cytryny 150 ml mleka 1/2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem 100 g masła 1 łyżka cukru pudru lukier : sok z 1 cytryny około 1 szklanka cukru pudru (tyle(...)całkowitego wystygnięcia.  Zimny budyń miksujemy z masłem dodając cukier puder.  Babkę przekrawamy na pół - przekładamy kremem. Wstawiamy babkę do lodówki.  Przygotowujemy lukier. Sok z cytryny przelewamy do miski, dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstej konsystencji lukruLukier nakładamy na babkę, dekorujemy skórką cytrynową.  Babkę wkładamy na godzinę do lodówki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Najlepsze Klasyczne Domowe Pączki 175

szklanki mąki (740 g) 200 g cukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 7 łyżek ciepłej wody konfitura z róży (ewentualnie marmolada różana) kandyzowana skórka pomarańczy (opcjonalnie)  olej do smażenia Najlepsze Domowe Pączki - Sposób przygotowania: Ok. 3 łyżki(...)pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Za pomocą szprycy każdego pączka nadziewamy konfiturą z róży. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. Pączki maczamy w przygotowanym lukrze

Słodka Strona
Drożdżówki z brzoskwiniami 170

brzoskwini z puszki, odsączonych – garść truskawek kruszonka: – 1.5 płaskiej łyżki masła – 3 łyżki maki pszennej – łyżka pokruszonych płatków migdałowych – 3 łyżki cukru lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 lyzki goracej wody dodatkowo: rozklocone duze jajko Noc przed pieczeniem odsaczamy brzoskwinie, kroimy na mniejsze kawalki i laczymy w naczyniu z tymiankiem w ilosci okolo(...)Pieczemy w temperaturze 190 stopni, okolo 10-12 minut. Upieczone drozdzowki beda puchate, zarumienione, wyrosniete. Wykladamy je po upieczeniu na kratke. Dekorujemy po lekkim przestudzeniu albo cukrem pudrem albo lukrem. Lukier: laczymy cukier puder i odrobine wody, ucieramy bardzo dokladnie aby byl gladki i bialy. Gotowym lukrem ozdabiamy drozdzowki. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Ciasteczka z żurawiną i pistacjami 130

stołu. Ciasto: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu waniliowego 150 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki śmietanki 30% Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny żurawina suszona pistacje Ciasto: masło, żółtka i śmietanka powinny być dobrze schłodzone. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i masło posiekać. Dodać pozostałe składniki(...)zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać foremką kwiatuszki. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzić. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gesty lukier. Polać ciasteczka i udekorować posiekana żurawina i pistacjami. Ciasteczka podałam w salaterce Palette Light Blue Ambition Przepis bierze udział

Smakołyki Asi
Millefeuille z kremem czekoladowym 159

kremowych ciast. Spody: 1 arkusz ciasta francuskiego świeżego Krem czekoladowy: 25 dag mascarpone 25 dag śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru 10 dag czekolady deserowej Lukier: 10 dag cukru pudru 1-2 łyżki mleka orzechowy krokant do posypania Wykonanie deseru: Spody:  Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości  prostokąty.  Ułożyć(...)ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy lub kwiatka, wyciskać rozetki kremu na jeden francuski prostokąt docisnąć drugim ciastkiem, znów wycisnąć porcję kremu przykryć ostatnim trzecim blatem ciasta francuskiego. Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem na jednolitą gładką gęstą konsystencję polukrować gotowy przełożony deser  i posypać orzechowym krokantem, tak postępować aż do skończenia z wszystkimi ciastkami. Podawać lekko schłodzony. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Choinki z Czekoladowych Pierniczków 421

dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z blaszki. Uważajmy, aby nie przypalić ciastek, ponieważ ze względu na ciemną barwę podczas pieczenia nie widać kiedy pierniki zaczynają się rumienić.Lukier:Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty(...)pudru, gdy zbyt gęsty - odrobinę wody.Na największą gwiazdkę wykładamy porcję lukru (ok. łyżeczkę) i przykładamy kolejny piernik tej samej wielkości. Następnie znów wykładamy lukier i przykładamy mniejszy pierniczek, czynności powtarzamy do wyczerpania ciasteczek przygotowanych na jedną choinkę stopniowo zmniejszając porcję wykładanego lukru. Wierzchołek przystrajamy najmniejszą gwiazdką. Wskazówka: Aby uniknąć ześlizgnięcia się choinki pod wpływem dużej liczby warstw i lukru

Słodka Strona
Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem cynamonowym 167

masła 50 g brązowego cukru 1 małe jajko 210 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao ¼ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Lukier królewski: 1 szklanka cukru pudru 1 białko kilka kropli soku z cytryny * PRZYGOTOWANIE Ciasto piernikowe Miód przelej do rondelka, dodaj masło, mleko oraz cukier. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści(...)razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru. Lukier przelej do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o małej średnicy albo śniadaniowego woreczka, nacinając jego końcówkę. Lukrem ozdób pierniczki i odstaw do zastygnięcia polewy. *Dla pokrycia większych powierzchni rozrzedź lukier białkiem, aby był płynny. Krem cynamonowy Kremówkę ubij na wysokich obrotach miksera z mascarpone, cukrem pudrem i cynamonem przed samym składaniem

Food Square
Drożdżówki z serem 254

kostki) 1 szklanka mleka (250 ml) 1 całe jajko i 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania) 70 g rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: ok. 3/4 szklanki cukru pudru do lukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='450 - 500 g prawdziwego twarogu * 2 żółtka jaj (białka nie będą potrzebne) 4 łyżki cukru pudru (jeśli ser jest kwaskowy(...)kostki) 1 szklanka mleka (250 ml) 1 całe jajko i 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania) 70 g rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: ok. 3/4 szklanki cukru pudru do lukru'; document.write(" "); Przygotowujemy rozczyn z 1/4 szklanki lekko ciepłego mleka, 35 gramów drożdży, 2 łyżek mąki i 1 łyżki cukru pudru. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Do dużej miski

Poezja smaku
Ciasteczka Klawisze 250

mąki pszennej – 200 g masła – 50 g cukru pudru – 1 cukier wanilinowy – 2 żółtka Lukier: – 1 białko – 1 szklanka cukru pudru   Wykonanie: Lukier – Białko utrzeć z cukrem pudrem, ręcznie lub za pomocą miksera. – Lukier ma być bardzo gęsty. Jeśli taki nie jest, to dodać jeszcze cukier puder. Ciasto(...)Masło utrzeć z cukrem pudremcukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać żółtka i mąkę, przemieszać i zagnieść ciasto. – Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. – Następnie rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 cm. – Lukier rozsmarować nożem na schłodzonym

To co kocham
Sernik krakowski 164

ciasto: -250 g mąki pszennej -100 g cukru pudru -125 g masła, zimnego -łyżeczka cukru wanilinowego -1 jajko Masa serowa: -1 kg tłustego zmielonego twarogu * -8 jajek -100 g masła -250 g cukru -3 łyżki cukru waniliowego -3 łyżki mąki ziemniaczanej -100 g rodzynek -1 żółtko (roztrzepane, do posmarowania kratki) Lukier: -150 g cukru pudru -sok z cytryny Przygotowanie --> Kruche(...)szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. --> Ciasto piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. --> Lukier: --> Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny (ja pominęłam). --> Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, należy dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty dodać odrobinę więcej soku z cytryny. --> Smacznego Notatki * Przy

Marta Gotuje
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 147

cukier waniliowy 1 łyżkę (używam z prawdziwą wanilią, ale może być też zwykły )kruszonka 100 g margaryny (używam naszej ulubionej)pół szklanki cukru3/4 szklanki mąki  lukier szklankę cukru pudru wody letniej (w zależności jaką płynność lukru lubimy)sok z cytryny 1 łyżkę  SPOSÓB WYKONANIA :- 10 dag drożdży pokruszyć do miski posypać tym 1 szklanką cukru(...)minut (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika ) najlepiej sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy ciasto jest gotowe- wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy sok z cytryny i polewamy ciasto)Smacznego

Basia w kuchni
PĄCZKI - NAJLEPSZE 203

mąki pszennej 10 dag tłuszczu ( masło,margaryna) 5 żółtek 5 dag drożdży 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 kieliszek spirytusu marmolada smalec do smażenia z olejem cukier puder bądź lukier Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżką cukru,rozprowadzić ok 2 łyżkami ciepłego mleka ( ewent wodą o temp 20-30 st.C) , dodać 2 łyżki mąki - rozczyn ma mieć(...)strony. Gdy połowa pączka się zarumieni ,odwrócić go i  dosmażyć bez przykrycia. Usmażone pączki wyjąć,odsączyć na papierowym ręczniku,przełożyć na półmisek. Posypać cukrem pudrem bądź polać zrobionym lukrem. Lukier:   3/4 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2- 3 łyżki ciepłej wody Cukier zalać wodą,dodać sok z cytryny i starannie ucierać. Gdy lukier jest

Niespełnione zdolności kulinarne
Zielona babka jogurtowa z bitą śmietaną na Dzień Świętego Patryka. 156

płaska łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli zielony barwnik masło i mąka do formy KREM: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 % około 2 łyżki przesianego cukru pudru śmietanfix (opcjonalnie) LUKIER: 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody zielony barwnik cukier puder do oprószenia      Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy(...)pół. Śmietanę ubijamy na sztywno, na koniec ubijania dodajemy cukier puder (do smaku) i śmietanfix. Gotową masę wykładamy na pierwszy krążek ciasta, przykrywamy drugim.      Lukier. 100 g cukru pudru mieszamy z barwnikiem, dodajemy sok z cytryny i ewentualnie wodę. Ciasto oprószamy cukrem pudrem, a z lukru robimy esy-floresy ;D. Ciasto przed podaniem chłodzimy co najmniej

Rozpustne gotowanie
Domowe Mini-Pączusie 221

łyżki na zaczyn 5 żółtek 1 jajko opak. cukru waniliowego 80 g masła łyżka wódki /spirytusu/ octu 1/3 łyżeczki soli olej do smażenia Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 7 łyżek ciepłej wody konfitura z róży (ewentualnie marmolada różana) kandyzowana skórka pomarańczy (opcjonalnie)  olej do smażenia Domowe Mini-Pączusie - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy(...)Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Za pomocą szprycy z cienką, długą końcówką każdego pączka nadziewamy konfiturą z róży. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. Mini-pączki maczamy w przygotowanym lukrze

Słodka Strona
Drożdżówki z serkiem 155

łyżki słodkiej śmietany lub mleka [ nie dałam] 2 – 3 łyżki cukru 2 żółtka skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy [ nie dałam] Lukier: [ u mnie cukier puder zamiast lukru] ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlać połowę mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać

Moje domowe kucharzenie