czas zostawiam na chwilę warzywa w oleju, ale zazwyczaj trwa to tylko do czasu nagrzania piekarnika. Polecam na szybki, zdrowy i smaczny posiłek. Składniki dla 4 osób: 4 filety z łososia (po ok.170g) 1 opakowanie serka kremowego grillowana papryka i oliwki - Tapas 4 łyżki bułki tartej sół i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego(...)żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec przez 15 minut. Łososia umyć, osuszyć, lekko oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na podpieczonych warzywach. Kawałki łososia posmarować pozostałym serkiem i posypać schłodzoną kruszonką. Temperaturę obniżyć do 180°C, piec przez 12-15 minut, w zależności od grubości filetów. Na ostatnie 2 minuty włączyć opcję grill, żeby wierzch się przyrumienił
Pełny talerzobiad. Przynajmniej ja sobie takie cenię. Łososia w cieście pokochałam od pierwszego przyrządzenia. Rodzinka od pierwszego podania . Na piątkowy obiad jak znalazł. Składniki: opakowanie świeżego ciasta francuskiego dwa filety z łososia opakowanie szpinaku mrożonego w liściach przyprawa do ryby 2 ząbki czosnku sól ziołowa żółtko Wykonanie: Ciasto rozłożyć i delikatnie rozwałkować. Podzielić na 4 części. Rozmrozić szpinak na patelni(...)Przestudzić. Nałożyć na każdy kawałek ciasta mniej więcej do połowy. Przyprawić rybę i podzielić tak żeby powstały 4 mniej więcej równe kawałki . Można ale nie trzeba jej obsmażać. Nałożyć filet na szpinak. Farsz nakryć pozostałą częścią ciasta. Brzegi skleić widelcem. Na górze zrobić 3-4 nacięcia. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około
Mama z miastaSkładniki: 2 porcje fileta z łososia 2 łyżki masła 1 łyżka przyprawy cafe de paris 2 ząbki czosnku 1 szalotka 1/2 kalafiora 1/2 papryczki chili 1 płaska łyżeczka soli 2 … Czytaj dalej Łosoś cafe de paris z kuskusem z kalafiora
czarrna od kuchniProste, szybkie i jednocześnie eleganckie danie. ŁOSOŚ W CYTRUSACH Z... Artykuł ŁOSOŚ W CYTRUSACH Z TYMIANKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEsałat 1 marchewka 4 łyżeczki tartego parmezanu 10 pomidorków koktajlowych grzanki ziołowe (można je zrobić z 2 kromek chleba, odrobiny masła i ziół prowansalskich) 2 garści rukoli duży filet z łososia pieprz cytrynowy + sól Sos vinegret (z jogurtem naturalnym): 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki miodu 3 ząbki czosnku sól, pieprz(...)Całość posypujemy 1/2 parmezany oraz połową grzanek. Wykładamy również rukolę. Filet myjemy, posypujemy sola oraz pieprzem i grillujemy (na patelni grillowej lub grillu elektrycznym). Można to również zrobić w tosterze z nakładką np do pannini :) Grillowanie powinno potrwać około 5 minut do zarumienienia ryby. Łosoś wykładamy na sałatę, posypujemy pozostałymi grzankami oraz parmezanem. Podajemy polana sosem. Smacznego
ChilliJemypiątunio...rybka musi być bo je uwielbiam. Tym razem propozycja łososia ze szparagami. Składniki: 30 dag makaronu wstążki lub kokardy ( u mnie z pszenicy durum) 30 dag fileta z łososia 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sok z cytryny sól,biały pieprz 1/2 pęczka bazylii Łososia umyć,osuszyć,oprószyć
Niespełnione zdolności kulinarnedomu, każdy lubi rybę na swój sposób, dlatego tym razem robimy podwójne menu. Łosoś gotowany na parze z włoszczyzną oraz dorsz smażony w migdałach SKŁADNIKI: 2 dzwonki łososia 2 filety z dorsza ziemniaki pieczone z masłem i rozmarynem szpinak w śmietanie sol, pieprz,czosnek, jajko, mąka, migdały, włoszczyzna Oba filety należy oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć(...)ręczniku papierowym, następnie oprószyć solą i pieprzem. Łososia umieścić w garnku na parze i gotować wraz z włoszczyzną 10-15 minut pod przykryciem. Natomiast dorsza obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w płatkach migdałów. i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru panierki z migdałów. Obie ryby podałam ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami z masłem
MarciochaKucharzyjednak jeśli nie spróbujecie, nie przekonacie się. Zaskakuje kremową konsystencją łososia i lekką chrupkością spowodowaną poprzez dodanie pestek dyni do pesto. Smacznego! porcja dla 1 osoby Składniki: jeden filet z łososia 90 g makaronu ryżowego 2 garście szpinaku 2 łyżki pestek dyni 5 łyżek oliwy z oliwek sól/pieprz 3 łyżki startego parmezanu łyżka soku z cytryny 5 pieczarek
Jaglusiadawna chciałam upiec łososia z makiem. Wreszcie udało mi się. Skorupka z maku jest chrupiąca tak jak lubię. Całość bardzo smaczna. filet z łososia 4 sztuki mak 2 łyżki sól i pieprz 1 łyżeczka rukola 1 opakowanie awokado 1 sztuka pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek 3 łyżki sok z cytryny 4 łyżki Łososia umyj, posól i oprósz pieprzem. Wsyp
AZgotuj!podobnej sytuacji a dodatkowo nie macie pomysłu jak podać łososia to polecam Wam ten oto przepis. Już nigdy nie będziecie w kropce ; ) Do przygotowania potrzebujemy (2 porcje): filet z łososia (ok 200 g na osobę) szpinak (liściasty lub zmielony) czosnek wg uznania sól, pieprz 1 kulkę mozarelli Przygotowania zaczynamy od przyrządzenia szpinaku. Ja kupiłam mrożony i okazało się
Szybko Tanio SmacznieRybka w piątek to idealna kolacja. Ja polecam łososia na rukoli z pysznym sosem. Oczywiście danie błyskawiczne ! Niebo w gębie! Smacznego! Składniki : * 200-300g świeżego fileta z łososia * łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz * łyżka soku z cytryny * garść rukoli * łyżka oliwy z oliwek * łyżka soku z cytryny * łyżka soku z limonki * łyżka soku
Magiczne Życie MartyDzisiaj zapraszamy na łososia z sosem brokułowym a do tego czarny kontrastowy makaron Składniki: - 130 g czarnego makaronu tagliolini - 4 kawałki fileta z łososia - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki śmietanki 18% - 1 brokuł - sól, pieprz - 1 łyżka soku z cytryny Porcja na 2 osoby. Na gotującą się wodę wrzucamy różyczki brokuła, solimy. Gdy brokuł jest już
Kuchenne Wariacjeziemniaków 100g różyczek z brokuła bez łodyg kawałek filetu z łososia (150g-200g) pęczek koperku sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie: Filet z łososia ugotować lub (tak jak ja) upiec w folii. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki. Wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić (ok. 1/2 łyżeczki). Zagotować. Przykryć, zmniejszyć gaz i gotować
Moja DelicjaSalmon with leek-caper sauceSkładniki.4 filety z łososia bez skórkiOstra marynata cytrynowo-pieprzowa.1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego2 szalotki2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka soli1 łyżka oleju sezamowego2 łyżki oliwy z oliwekSos porowo-kaparowy.1 por mały2 łyżki kaparów konserwowych5 dag masła100 ml wina białego wytrawnegosólpieprz1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc
Kulinarny karnet Christopheraobiad, odpowiedź zwykle brzmiałaby "Łososia!" To jedną z naszych ulubionych ryb, a wersja tymiankowa smakuje nam najbardziej. Trudno wyobrazić sobie prostsze danie - zawsze udaje się wyśmienicie :) Łosoś jest bogaty w witaminy A,D,E oraz grupy B i jest jednym z najlepszych źródeł cennych niezbędnych kwasów omega-3 i omega-6, które zwiększają odporność, wspierają prawidłowy rozwój mózgu(...)zdrowszy naturalny tłoczony na zimno, który ma delikatny charakterystyczny kokosowy aromat.Składniki:filet z łososia bez skóry (najlepiej z dzikiego łososia)sóltymianekolej kokosowy do smażenia W przypadku uczulenia na kokos do smażenia najlepiej użyć oleju rzepakowego lub ryżowego.Przygotowanie:Filety opłukać, osuszyć. Posolić, oprószyć tymiankiem (dla młodszych dzieci tymianek można rozetrzeć). Smażyć na rozgrzanym oleju
głodny alergik