dodajemy do żółtek. Delikatnie podgrzewamy cały czas, mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki. Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem Składniki: Filet z łososia – 500g Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra) kapusta kiszona – 200g 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka
Kuchnia Bazyliikubki smakowe. Jeżeli kochacie jeść ryby tak jak i ja polecam z całego serca tej przepis. Pieróg z wędzonym łososiem 2 op gotowego ciasta francuskiego 500 g uwędzonego fileta z łososia (można zastąpić świeżym) 2 cebule 3 średnie ziemniaki 1 żółtko Cebulę pokroić w półkrążki, ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki a łososia pokroić w kostkę, usuwając ewentualne
Pieguskowa Kuchniaziemniakami. Jest to idealny obiad na lato. Ryby jadamy często przez cały rok, a latem niemalże codziennie. Lubicie łososia? Łosoś w koprze Składniki: na 5 porcji 800 g fileta z łososia sól i czarny pieprz do smaku 3 łyżki kopru, pokrojonego 1 cytryna 1 kg ziemniaków sól morska do smaku 2 łyżki oliwy Sos koperkowy 4 łyżki majonezu, domowego
codojedzeniaczasie blendujemy ( funkcja TURBO, prędkość 4 ) i gotowe! Podajemy z posiekanym koperkiem i podprażonymi orzechami. Pycha! Smacznego! ŁOSOŚ TERIYAKI Z TABBOULEH I WARZYWAMI SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * filet z łososia – 200 g * mała pomarańcza – 1 szt * świeży korzeń imbiru – 1 cm * brązowy cukier – 1 łyżka * czerwona cebula – 1 szt * papryczka chili – 1 szt * czosnek
Ostra na Słodkoblogu jest już tatar z łososia i myślałam, że lepszy być nie może. No cóż, myliłam się. Tatar z łososia, z mango, na awokado jest jeszcze lepszy. Składniki: - filety z łososia (bez skóry) – ok. 800g - 1 czerwona cebula - 4 większe ogórki kiszone - dojrzałe mango (1/2 wystarczy) - dojrzałe awokado - oliwa cytrynowa - różowa sól himalajska - pieprz czarny grubo mielony - cytryna
mojewypiekiinietylkogotowego sosu Teriyaki np. Tao Tao, jednak moim zdaniem przygotowany samemu smakuje o niebo lepiej. Polecam. Łosoś teriyaki Składniki dla 2 osób Składniki: Około 400g fileta z łososia (dwa dość duże i grube kawałki) 1/3 korzenia imbiru 1/2 cebulki dymki (zielonej części) 1/2 papryczki chili 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 cytryny 1/2 limonki 50 ml sosu
Mania GotowaniaSpaghetti z łososiem i cukinią! Składniki: - spaghetti (najlepiej włoskie) -300 g filet z łososia - 1 szt cukinii - natka pietruszki - 1/2 cebuli cukrowej - 30% śmietanka - sok z cytryny - sól morska - pieprz cytrynowy Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, dusimy około 5 minut na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną cukinię, dusimy kolejne 5-7 minut
SMYKWKUCHNIZamiast szparagów możesz użyć innych warzyw np. brokułów czy fasolki szparagowej. Dla 2 osób - 2 filety z łososia 150 g - pół łyżeczki soli i pieprzu - łyżka masła klarowanego - 1 pęczek szparagów białych - 1 pęczek szparagów zielonych - pół cytryny - łyżeczka soli - łyżeczka masła - łyżeczka cukru - 2 litry wody - 5 jaj - łyżeczka musztardy - łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - łyżka octu(...)zielone i gotuj jeszcze 5 minut. Podczas gdy szparagi się gotują rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, ułóż łososia skórą do dołu i smaż 5 minut, po czym przewróć i smaż kolejne 4 minuty. Zmniejsz ogień do minimum, (lub wyłącz całkiem jeżeli filety są cienkie ) przewróć z powrotem na skórę i przytrzymaj kolejne 3-4 minuty pod przykryciem
Pasje Jolkipięknej sztuki fileta z łososia zwykle coś zostanie, więc gospodarnie przyrządzamy jeszcze coś innego :) Często z założenia staram się robić "dwie pieczenie na jednym ogniu" :) Połowę łososia upieczonego wczoraj użyłam do pasty :)Składniki:4 jaja gotowane na twardo,pieczony łosoś (200 gram, ja użyłam przyrządzonego do Sałatki z rukoli i pieczonego łososia w pomarańczowym dresingu), 2-3 łyżki majonezu
Delicious Titbitschrupały” podczas jedzenia. Jeżeli jednak chcecie by danie było bardziej fit, zrezygnujcie z warstwy majonezowo-serowej. Sam łosoś z porem również smakuje świetnie:) Na 4 porcje: 2 filety z łososia (po około 250-300g każdy) 2 pory 2 łyżki Oleju Wielkopolski Miks z Kokosem + do posmarowania formy 4 łyżki śmietany 30% 15g serka topionego sok z połowy
Smaki Na Talerzumamy klęskę urodzaju. A co możemy sobie ugotować z odpadków wg. przepisu Juliana Karewicza? Bardzo smakował mi łosoś z sosem teriyaki zero waste. Składniki na każdą osobę: filet z łososia łyżeczka prażonego sezamu do posypania łyżeczka drobno posiekanego szczypioru z dymki do posypania sos teriyaki – wychodzi duża ilość, którą możemy przechowywać do tygodnia w lodówce szklanka
Ugotowane pozamiataneznudzić. Jeśli łosoś w standardowej wersji Ci się „przejadł”, spróbuj odświeżyć przepis i zrobić coś innego. ŁOSOŚ z BURACZKOWYM PESTO Składniki na 4 porcje : duży, prostokątny filet z łososia (ok. 450g) 1 ugotowany czerwony burak 1 ząbek czosnku 50g orzechów włoskich 30g parmezanu ząbek czosnku 1/2 pęczka (doniczki) bazylii 1/2 małej cytryny łyżka oliwy sól, pieprz
Dietologbyło i to bardzo. Po powrocie do domu przez kilka dni chodziła za nami chęć przygotowania takiego łososia w domu. I wiecie co? Udało się! Polecam. 4 filety z łososia 1/2 szkl. sosu teriyaki sok z 1/2 limonki 2 łyżki miodu 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili 2 łyżeczki oleju sezamowego
Smaki Na TalerzuSkładniki : • 600 g fileta z łososia bez skóry • pęczek zielonych szparagów • 2 łyżki tartego parmezanu • oliwa z oliwek • sól • pieprz cytrynowy • sok z cytryny Przygotowanie : Łososia dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Odłamujemy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości warzyw. Skrapiamy oliwą. Grillujemy łososia i szparagi
KUCHNIA POLSKAdość kalorycznych daniach pora na coś lekkiego. Dla mnie bardzo letnie danie, które nadaje się na każdą porę roku. W końcu nawet w zimie przyda się trochę słońca. filet z łososia sos teriyaki małe cukinie pomidorki koktajlowe czosnek cebula olej sól Ja miałam filet ze skórą, więc zaczęłam od jej zdjęcia. Całość
Polska ZupaSkładniki: Filet z łososia ocet balsamiczny sok z cytryny sól ziołowa (u mnie PRYMAT) świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Filet podzielić ma mniejsze części. Umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z cytryny, octem balsamicznym i oprószyć solą ziołową oraz pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut. Patelnię grillową mocno rozgrzać i smażyć na niej łososia
The Sweet Damselmusztardowo - miodowym z pomidorkami, z pieczonymi frytkami i mizerią. Bardzo lubię połączenie ryby z sosem słodko- ostrym, łosoś sprawdza się zawsze. Smakuje tym małym i tym dużym. SKŁADNIKI: - filety z łososia - 200 g pomidorków koktajlowych - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki musztardy z pomarańczami (do kupienia np. w Lidlu) - 2 łyżeczki miodu
SMYKWKUCHNISoczysty i delikatny łosoś w chrupiącej panierce z bułki tartej i mielonego lnu. Składniki: -filet z łososia bez skóry -bułka tarta z lnem -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -2 jajka -olej do smażenia Łososia kroimy na porcje. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Jajka roztrzepujemy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Łososia panierujemy w panierce, jajku i ponownie
Maminek kulinarnyGravlax, to cytując Wikipedię: " tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej
Stare Garyłososia z dużego kawałka i koniecznie zaopatrzyć się w sznurek wędliniarski, który można go dostać w sklepach gospodarstwa domowego lub pasmanteriach.Dużym nożem wyciąć skórę z łososia i pesetą wyjąć ości. Filety umyć, osuszyć i przekroić poziomo na 2 cieńsze płaty, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Na patelni na maśle zeszklić cebulę, dodać surowy ryż i smażyć przez(...)desce rozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę.Zawinąć szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać listki laurowe. Za pomocą pędzelka posmarować roladę 3 łyżkami oliwy z oliwek.Rolad
Świat Domowej Kuchni