rybka pływać lubi 😋 Łosoś jest delikatną rybką, w tej postaci mogą go śmiało zjeść nawet dzieci bez obaw, że gdzieś tam trafią na ość. Składniki: 700g łososia (filet) sól, pieprz oliwa z oliwek sok z ½ cytryny Galaretka: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera ½ pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pęczek lubczyku 1 łyżka posiekanej drobno(...)natki pietruszki 1/3 puszki groszku konserwowego 4 łyżeczki żelatyny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Łososia myjemy, osuszamy i nacieramy sola oraz pieprzem. Układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160st C ok 20 minut. Studzimy i delikatnie nacinamy od spodu oddzielając mięso od skóry. Przekładamy na wysoki półmisek. Posypujemy groszkiem
Kuchnia w czekoladziestrony Akademii Smaku , również bardzo smaczny, moim zdaniem dobry nie tylko do ryb ale również do mięs. Bardzo polecam taki zestaw! składniki (2 porcje) 500 g filetów łososia ze skórą sól, zmielony pieprz na wywar 1 szklanki wody 1/2 szklanka białego wytrawnego wina 1/2 cytryny, pokrojona w cienkie plasterki 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki 1 liść
Stare Garyaromatów, tak odmienna od kuchni polskiej a taka smaczna i nietuzinkowa. Dla mnie to początek spotkań z kuchnią dalekiego wschodu. Jak na razie jestem zachwycona ;-) Zapraszam ;-) Składniki:łosoś filet około 30dagsos teriyakiświeża kolendrasos sojowy jasnysos sojowy ciemnyocet ryżowysłodki ocet ryżowycukinia zielona pokrojona na małe paseczkicebula w paseczki2 ząbki czosnkuświeży imbir3 pieczarkigrzyby Munpapryka czerwonakukurydzamakaron Chow Meinchililimetaolej przygotowanie(...)Łososia kroimy w paski marynujemy przez około godzinę w sosie teriyaki. Skrapiamy limetą. Smażymy na oleju podlewamy łyżeczką sosu sojowego jasnego.Posypujemy świeżą kolendrą.Warzywa (cebula, pieczarki, cukinia, papryka, kukurydza) i namoczone grzyby Mun, smażymy w woku dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę świeży korzeń imbiru, chili. Podlewamy sosem sojowym ciemnym, octem ryżowym, słodkim octem ryżowym. Przykrywamy dusimy około
SMYKWKUCHNIcytryny2 łyżeczki słodkiej papryki4 łyżki marynaty teriyakidodatki: cukinia, pomidorki cherry, chleb, ryżW misce dokładnie wymieszać oliwę, sok z cytryny, marynatę teriyaki, słodką paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Filet łososia podzielić na cztery porcje. Kawałki łososia dokładnie natrzeć marynatą i odstawić na minimum godzinkę a najlepiej na noc o lodówki. Następnie łososia przełożyć do natłuszczonego rusztu i grillować
Monia miesza i gotujełyżek olejusól,pieprz4 plastry świeżego ananasamasło klarowaneryż- mieszanka parabolicznego i dzikiegoPrzygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę cytrynową, do smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie łososia przełożyć na folię
Monia miesza i gotujeciągu 30 minut, także można również uznać to za szybki obiad. Warzywa które użyłam do tego przepisu mogą być zastąpione innymi, np. szparagami, szpinakiem, marchewką. Spróbujcie :) Składniki: * 4 filety łososia * 2 średnie brokuły * 2 papryki (czerwona i zielona) * 12 małych ziemniaków * łyżka soli i pieprzu poziom trudności: łatwa kaloryczność: niska porcja: 4 osoby czas przygotowania 40 minut Ziemniaki myjemy
Klasyka GotowaniaDelikatna ryba w aromatycznej, ostrej marynacie na bazie smaków kuchni azjatyckiej: ciemnego sosu sojowego, pachnącego świeżego imbiru, orzeźwiającej limonki, chrupiącego sezamu i pikantnej małej papryczki. Składniki: 400g fileta z łososia oliwa z oliwek sól pieprz Marynata: 1 czerwona cebula 3cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 limonka 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oliwy(...)oliwek Dodatkowo: 150g mrożonego zielonego groszku 150g ryżu jaśminowego sok z połowy limonki sól pieprz 2 łyżki masła oliwa z oliwek Wykonanie: 1. Fileta z łososia pokroić na 4 części, oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek, a następnie odstawić na około 30 minut. 2. Marynata: Do malaksera wrzucić pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, imbir, czosnek
Szalona Kuchnia Ewelinycytryną. Przygotowanie tego dania zajmuje w sumie pół godziny, a dziecko w atrakcyjnej formie otrzymuje bogactwo witamin i substancji odżywczych właściwych rybie. Składniki (na jeden dziecięcy posiłek): kawałek fileta łososia bez skóry (nigdy go nie ważyłam) 2 plasterki cytryny łyżka posiekanego kopru szczypta soli i pieprzu łyżka masła Przygotowanie: Umytą rybę lekko solimy i obsypujemy pieprzem. Odstawiamy
Kuchnia po mojemuszpinakiem i sosem gorgonzola można podać i na lunch i na obiad i gwarantujemy Wam, że nie będziecie mieć dość. Składniki: ok. 300g ulubionego makaronu ok 150g łososia – filet bez skóry opcjonalnie 150g polędwiczek z kurczaka 2 garści szpinaku baby ok. 100-150 ml śmietany 30% lub 36% (zależy jak bardzo gęsty sos lubicie – im mniej śmietany(...)100g sera gorgonzola – do wyboru słodkiego lub pikantnego (dolce/ piccante) 2 łyżeczki posiekanego lub suszonego tymianku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 łyżka oliwy Wykonanie: Szpinak opłukać. Łososia pokroić w długie paski (w poprzek włókien) i dalej w sporą kostkę. Polędwiczki z kurczaka pokroić w duże kawałki (zwykle 1 polędwiczka na 3-4 kawałki jest ok). Zagotować wodę
Pociąg Do Kuchniduża cebula po ½ łyżeczki - kminu rzymskiego, kolendry i kurkumy 2 puszki krojonych pomidorów 200 ml rosołku warzywnego ( albo wywaru rybnego) 300 g mrożonego groszku ok 800 g łososia ( filet) sok z 1 limonki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Instructions Cebulę drobno posiekać Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez chwilę aż się zeszkli. Dodać(...)smażyć przez chwilę aż przyprawy zaczną pachnieć, dodać pomidory i bulion, doprawić solą, pieprzem i cukrem - gotować przez 10 minut. Po 5 minutach dorzucić groszek. W tym czasie łososia obrać ze skóry i pokroić w kostkę, dodać do sosu i gotować jeszcze przez ok 5 minut, bardzo delikatnie mieszając, na koniec doprawić limonką i w razie potrzeby jeszcze solą
Cooking for Emilywięc łyżeczkę, a cała buteleczka stoi i czeka, aż jakiś pomysł na wykorzystanie przyjdzie mi do głowy. Spróbujcie. Inne, dobre i bardzo proste danie. Składniki: ok. ½ kg łososia (filet ze skórą) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina Mirin (można też kupić sos sojowy z dodatkiem Mirin) 2 łyżki syropu klonowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego(...)czarny sezam do posypania Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę: W miseczce mieszamy wszystkie składniki (sos sojowy, syrop klonowy, Mirin, przeciśnięty czosnek, starty imbir, olej ryżowy oraz sól i pieprz). Łososia myjemy, kroimy na 4-5 porcji. Osuszamy i każdy kawałek zanurzamy w marynacie. Układamy w szklanym naczyniu, zalewamy pozostałą częścią marynaty. Naczynie szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki
bistro mamaobiecać na jednej porcji nie poprzestaniecie ;-))). Ta zupa jest uzależniająca hehehe. Zresztą musicie zrobić i się przekonać innej rady nie mam ;-)))) SKŁADNIKI dla 4 osób: - 2 spore filety z łososia norweskiego - kilka małży nowozelandzkich (jeśli nie masz możesz pominąć ten składnik) - 3 jędrne marchewki - 4 ząbki czosnku - 1/3 pęczka natki pietruszki - 1/3 pęczka kolendry - 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku(...)opakowanie śmietany 18% - sól - ewentualnie bulion krewetkowy w proszku ( do kupienia na dziale kuchnie świata) WYKONANIE: - marchewkę i ziemniaki obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy na drobno - filet z łososia myjemy pod wodą, dokładnie obieramy z łusek, wszystkich ości, nie możesz przegapić żadnej, więc wykonaj to dokładnie - marchewkę kroimy w drobną kostkę - ziemniaki w ćwiartki bądź ósemki, jeśli
SMYKWKUCHNIPrzepis dla wielbicieli cukinii, ale nie tylko. Składniki 2-3 średnie cukinie (400 g) 4 łyżki oleju rzepakowego 100 g rosołu drobiowego 300 g fileta z łososia 2 łyżeczki soku cytrynowego 8 małych gałązek koperku sól pieprz 2 łyżki octu z sherry 1 łyżeczka ostrej musztardy ( dijon ) pół łyżeczki miodu 2 dojrzałe pomidory Przygotowanie Cukinie umyłem(...)krótko z obu stron na średnim ogniu. Podlałem 50 ml rosołu, dusiłem cukinię przez 5 minut na małym ogniu, następnie zdjąłem z patelni, osączyłem i odstawiłem. Rosół zachowałem. Filet z łososia pokroiłem na 8 cienkich plastrów. Każdy plaster skropiłem sokiem z cytryny, obłożyłem gałązką koperku, posoliłem, popieprzyłem i złożyłem wzdłuż na pół. Łososia położyłem na patelni, Dolałem pozostałe
R'n'G Kitchenkoniec smażenia dodaję sól, pieprz, wyciśnięty czosnek.Na drugiej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i szklę na niej cebulę. Gdy cebula jest zeszklona na patelnię wrzucam pokrojony w kostkę filet łososia i smażę przez kilka minut. Następnie do farszu dodaję przygotowany wcześniej szpinak. Całość mieszam.Sos beszamelowy:Na patelni rozpuszczam masło, patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę - dokładnie mieszam
Smakowity Blog Kulinarnyfarsz: 200 g śmietany gęstej 18 % 160 ml pomidorowa koncentrat z przyprawami Winiary 1 jajko 2 białka sól, pieprz 100 g sera feta natka pietruszki 25 dkg łososia filet sól, pieprz przyprawa do ryb 1 por biała część 11 kulek mozzarelli Spód: Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, zimne masło pokrojone, sól, paprykę, wodę i ciasto zagniatam bardzo(...)odwracając je. Zdejmuję papier i ciasto ugniatam do boków. Spód nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 20 minut aż się zarumieni. Farsz: Łososia kroję w kostkę, doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryb i wstawiam na godzinę do lodówki. Do miski wlewam śmietanę, dodaję koncentrat pomidorowym jajko, białka, pokrojony ser feta, natkę, pieprz. Na wystudzony
wesoła kuchnia