łosoś filet - 1020 przepisów (strona:14/68)

Pieczony łosoś z buraczanym purée i awokado 160

się” od super składników, jest świetnie skomponowana smakowo, bogata w zdrowe tłuszcze, a dzięki wykorzystaniu upieczonych wcześniej buraków – do przygotowania w kwadrans. Składniki na 2 porcje: 2 filety z łososia pozbawione skóry i ości (najlepiej dzikiego) 2 nieduże awokado 4 małe upieczone buraki około 1-cm kawałek korzenia świeżego imbiru około 2 łyżki soku z limonki + drobno otarta(...)całego owocu kilka plasterków czerwonej cebulki (opcjonalnie) 2 łyżeczki oleju kokosowego świeża kolendra do podania nierafinowana sól, pieprz i suszony imbir Skórkę z limonki drobno otrzeć, odłożyć. Filety z łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ryby polać połową łyżki soku z limonki, posolić, posypać pieprzem i suszonym imbirem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić

Even Better Food
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 385

łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji) Łososia umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce wymieszać olej z trzema rodzajami suszonej papryki oraz jednym ząbkiem czosnku, startym na tarce lub przeciśniętym przez praskę. Filety ryby posolić z obu stron i natrzeć mieszanką oleju i przypraw (wykorzystać około 1/4 – 1/3 oleju(...)oleju (w razie potrzeby dodać kilka kropel oleju więcej). Wyjąć z piekarnika naczynie, temperaturę pieczenia zwiększyć do 175°C. Do papryki dodać pozostałe warzywa – wymieszać. Na warzywach ułożyć filety łososia, całość ponownie wstawić do piekarnika i piec zależnie od grubości ryby, około 8 – 13 minut. Smacznego! Łosoś nie powinien być wypieczony nadmiernie, by nie stał się suchy. Lepiej jest

Even Better Food
ŁOSOŚ W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z JABŁKAMI I ROZMARYNEM 137

zniknie z powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia". Abyśmy mogli nadal korzystać z miodu i jego dobroczynnych właściwości, ratujmy pszczoły!   Dla 4 osób: ● 4 filety z łososia (ok. 200 g każdy) ● 6 łyżek oliwy z oliwek ● 3 łyżki miodu ● 4 łyżki musztardy Dijon ● 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ● 2 ząbki czosnku ● sok z ¼ cytryny(...)słodkie jabłka ● masło do smażenia   Przygotowanie: Filety z łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W płaskim naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę, czosnek i sok z cytryny. W przygotowanej marynacie obtocz rybę, przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Rybę przełóż do naczynia do pieczenia, piecz około 15 minut w temperaturze 190°C. W międzyczasie obierz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Łosoś z warzywami w sosie chrzanowym 120

okazję staram się przygotować danie z tej ryby. Gotowany z warzywami na parze, polany sosem chrzanowym,  posiada wyjątkowy smak.Danie szybkie warto wypróbować. SKŁADNIKI ok 1/2 kg. łososia -filet sól , pieprz warzywa rożne- typu  marchew, kalafior, por, brokuł, ziemniaki ( właściwie to, co mamy) pół cebuli szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki chrzanu olej WYKONANIE Warzywa kroimy na drobne, łososia

W kuchennym oknie Ewy
Rillettes z łososia 139

pyszne smarowidło jest doskonałą alternatywą dla wędlin i serów, a przygotowanie zajmie niewiele czasu.  Tak podane rillettes może być ozdobą szwedzkiego stołu Składniki: 350 g świeżego fileta do łososia 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub miękkiego masła (użyłam 1 łyżkę oliwy) 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 2 łyżki posiekanego szczypioru 2 łyżki posiekanej natki(...)kolendry 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (ewentualnie jeśli lubicie) 1/2 łyżeczki wędzonej papryki lub mielonej papryki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Filet z łososia posmarować oliwą z oliwek za pomocą pędzla (aby ryba nie wysychała podczas pieczenia), przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Łososia piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut

Codziennik Kuchenny
Penne z łososiem i szpinakiem 135

jest aromatem parmezanu, czosnku i gałki muszkatołowej - to zdecydowanie podkreśla wyjątkowość tak podanej ryby. Propozycja szybkiego, pysznego i zdrowego obiadu na dzisiaj :) Składniki na 2 porcje: 250 g łososia (filet)  250 g szpinaku (liście) 100 g makaronu pełnoziarnistego (penne) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz ostra papryka - szczypta gałka muszkatołowa(...)szczypta Przygotowanie: Łososia oczyść ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki - dopraw solą i pieprzem. Na patelni (nieprzywierającej) rozpuść masło i przesmaż łososia z obu stron - z każdej ok. 2-3 min. i przełóż do miseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka - przesmaż na tej samej patelni. Do cebuli wrzuć szpinak i czosnek (przeciśnięty przez praskę) - wymieszaj i duś

Alutka-Gotuje
Makaron z łososiem w sosie śmietankowo-koperkowym 176

Proste danie, które przyrządzimy w kilkanaście minut, w sam raz na letni obiadek. Łososia z makaronem łączy pyszny sosik ze śmietanki z dodatkiem aromatycznego koperku. składniki: 400 g łososia (filet bez skóry) 1 cebula 200 ml śmietanki 30 % 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz olej kokosowy do smazenia ok 300 g makaronu, u mnie kolorowa wstążka Wstawić wodę(...)makaron. Łososia pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obarć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Przyrumienić cebulkę. Dodać pokrojonego łososia. Smażyć chwilę aż łosoś zmieni kolor. Następnie wlać śmietankę. Dodać koperek i wszystko razem dusić aż sos zgęstnieje. Makaron ugotwać al'dente. Dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem. Delikatnie wymieszać i nałożyć na talerze

Monia miesza i gotuje
62.Szparagi pod puszystą chmurką: czyli zapiekane szparagi pod łososiową "pierzynką"! 189

tego, że na straganach można dostać jeszcze piękne szparagi, bo potem może nam ich zabraknąć! Zapraszamy do zapoznania się z przepisem: Składniki: 1 pęczek szparagów (7-9 sztuk) filet z łososia (ok.400g) 2 żółtka 2 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku garść posiekanych listków świeżej bazylii 1/5 szklanki białego, półwytrawnego wina garść startego parmezanu parmigiano reggiano (lub grana padano(...)formy Przygotowanie: Szparagi dokładnie myjemy, obieramy i odcinamy łykowate końce. Gotujemy je w sporej ilości posłodzonej i osolonej wody z dodatkiem masła ok.10minut (od wrzącej wody, do miękkości). Filet z łososia dokładnie myjemy i przecinamy wzdłuż na 3 plastry o grubości ok.1-1,5cm. Każdy plaster dokładnie osuszamy ręczniczkiem papierowym, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i skraplamy sokiem z cytryny. Ugotowane

Symfonia Smaków
Czarny łosoś z sosem Veloute 200

wielu, wielu lat. Uwielbiam ją pod każdą postacią! Do wspaniałego sosu, który może stanowić bazę do wielu potraw, tym razem dobrałam dodatki w wersji deluxe, a są nimi filet z łososia opiekany w maku oraz cudownie czarny makaron.  Mam nadzieję, że przepis spodoba się nie tylko "czarnym charakterom." Myślę, że pokochają go również Ci z Was, którzy cenią(...)sobie prostotę w wersji luksusowej, bo takie właśnie jest to danie.  Składniki: filet z łososia (ilość zależna od apetytu)  mak świeżo zmielony czarny pieprz (młynek) świeżo zmielona sól morska (młynek) oliwa z oliwek do smażenia Opcjonalnie: czarny makaron Składniki na sos: 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina

Garniec Magalie
Łosoś z młodymi ziemniaczkami, szparagami i sosem koperkowym 153

Składniki (na 1 porcję) - filet z łososia (ok. 100 g), - 3 młode ziemniaki  (ok. 210 g), - 6 szparagów (ok. 138 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g) - cytryna, - sól, - pieprz, - koperek, - ½ opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g). Sposób przygotowania: 1. Filet z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy łososia obustronnie na patelni teflonowej

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczony łosoś z wędzonym boczkiem 166

wędzonym boczkiem. Takie połączenie jest świetne, boczek fajnie się wytapia i daje dodatkowy aromat. Znowu mamy proste danie, w którym łączymy różne smaki z powodzeniem. Składniki: filet łososia ok 1 kg porcjujemy na 5 mniejszych plastrów  5 plastrów wędzonego boczku pieprz cytrynowy sól  szczypta papryki ostrej Potrzebne składniki znajdziecie tutaj   Przygotowanie: Oczyszczonego i osuszonego łososia przypraw

Niezły Młynek
Tagliatelle szpinakowe z łososiem w sosie śmietanowo-imbirowym z pietruszką ;-) 182

Prezentuję dzisiaj kolejny przepis na rybę, tym razem łososia. Łosoś jest bardzo smaczną rybą i bez problemu komponuje się z wieloma składnikami. Jest to ryba, która dość często znajduje miejsce na moim stole,  z wielu powodów min.  bardzo szybko możecie ją przygotować, filety nie zawierają w ogóle ości, czy pieczemy, czy dusimy, czy robimy(...)parze zawsze wychodzi idealna. Nie pozostaje  mi nic innego jak zaprosić Was na szybki, smaczny i nietuzinkowy obiad. co nam będzie potrzebne:- świeży imbir- śmietanka 30%- filet łososia około 300g- natka pietruszki lub natka kolendry- oliwa z oliwek- masło solone- sól, pieprz- cytryna- tagliatelle szpinakowe najlepiej włoskie z mąki durum   Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja

SMYKWKUCHNI
Szaszłyki z łososiem i ananasem 163

latem, dlatego znów przygotowałam szaszłyki z dodatkiem cytrynowej śmietany. Lekkie i ciekawe połączenie ryby z ananasem. Oczywiście dołączam przepis do wyzwania z Winiary. Składniki: 1 ananas 500 g filetów łososia 2 opakowania WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem cytryna 100 g śmietany 18% Wykonanie:Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie i zetrzeć skórkę.  Z łososia ostrym

Pasja Smaku
Grillowany łosoś z zapiekanymi ziemniakami w ziołach 168

ziemniaków. Dla mnie to wspaniały czas, gdyż ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią. Do młodych ziemniaków wspaniale pasuje delikatne grillowane mięsko lub ryba. Ja dzisiaj na elektrycznym grillu przygotowałam filet z łososia. W połączeniu z opiekanymi ziemniakami wyszło aromatycznie i pysznie :)Ziemniaczki:ziemniaki,sól, pieprz,zioła prowansalskie,olej.Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą. Jeśli nie są to młode ziemniaki(...)wysmarować olejem - przełożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec odkryte do miękkości i zrumienienia.W czasie, kiedy ziemniaki będą się piekły, przygotować rybę.Ryba:filety z łososia,sól, pieprz (najlepiej biały),cytryna,suszona bazylia,suszony tymianek,olej.Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łosoś w papilotach, podawany na plastrach cytryny, pod kołderka z duszonych porów i świeżych ziół. 80

miesiąc, więc zaczęłam szukać przepisów. Znalazłam setki, z których wybrałam 10, następnie, drogą losowania, ten jeden.Okazał się strzałem w dziesiątkę-zasmakował nawet mi :) SKŁADNIKI:(2 porcje) 2 filety łososia ok. 10 cm pora (biała lub jasnozielona część) 6 plasterków cytryny ok. 3-4 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki i mięta)  sól pieprz kilka malutkich kosteczek sera feta

Kopystką po garach

Proponowane wyszukiwania