łosoś filet - 1020 przepisów (strona:12/68)

Łosoś pieczony w cieście filo z sosem pomidorowym 175

francuskim, było pysznie i zainspirowało mnie to do dalszych poszukiwań. Może ktoś inny wymyśli coś jeszcze lepszego na bazie mojego przepisu ;D Składniki (2-3 porcje): - 300 g fileta z łososia* - 5 łyżek przecieru pomidorowego - 1/2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry - 5 arkuszy ciasta filo - sól ,pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżeczka garam masala - olej rzepakowy/masło do posmarowania(...)Filet z łososia pozbaw skóry, przetnij na 5-6 kawałków. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą garam masala. Odstaw do lodówki. W tym czasie w miseczce wymieszaj przecier z pastą curry. Ciasto filo przetnij na 4 części (na pół i jeszcze raz na pół). Ułóż na sobie 3-4 kawałki ciasta filo do środka włóż kawałek łososia, posmaruj

Corner With Recipes
Pieczony łosoś z kiszoną kapustą curry 239

podawana z sandaczem w majeranku.  Ja postawiłam na łososia, którego upiekłam z cytryną i kolendrą. Bardzo, ale to bardzo polecam Wam to połączenie :) SKŁADNIKI Ryba: 600 g fileta z łososia 1 cytryna sól morska pieprz cytrynowy kilkanaście gałązek kolendry oliwa z oliwek  Kiszona kapusta curry: 200 g kiszonej kapusty - posiekanej 2 szalotki - drobno posiekane 1 ząbek czosnku(...)minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekaną kapustę i dusimy następne 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, limonką i miodem. Mieszamy i przekładamy na talerze. Na kapuście układamy upieczone filety z łososia. Całość posypujemy siekaną kolendrą i od razu podajemy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Łosoś zapiekany z jarmużowym pesto // Baked salmon with kale pesto 162

łatwe Czas przygotowania:  20 minut Ilość porcji:                 2 Wartość kaloryczna:   390 kcal Składniki: 2 filety z łososia 1 cytryna 3 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (100g) garść liści bazylii garść pestek słonecznika garść pestek dyni 6 orzechów brazylijskich (lub innych, ulubionych) kilka kropel oliwy garść (najlepiej świeżo) startego(...)Parmezanu (lub Pecorino, Dziugasa etc.) sól i pieprz Przygotuj: moździerz (niekoniecznie)* blender naczynie do zapiekania Podaj z: ulubioną kaszą lub ryżem Najpierw musimy rozgrzać piekarnik do 180°C. Filet z łososia osusz dokładnie i ułóż na nim plasterki z połowy cytryny. Pozostałą cytrynę zostaw do podania. Czosnek trzeba rozgnieść w moździerzu na pastę (można dodać odrobinę soli), następnie dodać

Bazując na smaku
Grillowany łosoś w pomarańczowej marynacie pod kruszonką i sałatką z botwinki 175

marynatę: Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę na tarce, do tego wycisnąć sok z obu pomarańczy, dodać wszystkie pozostałe składniki (czosnek należy zmiażdżyć) i dokładnie wymieszać. Filety łososia należy pokroić w kawałki. Na płaskie naczynie wylewamy połowę marynaty, na tym układamy rybę i zalewamy resztą marynaty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.  2. Przygotowujemy kruszonkę: Chleb(...)grubych oczkach. Składniki sosu mieszamy ze sobą, dodajemy do sałatki i mieszamy.   4. Filety wyjmujemy z marynaty i grillujemy  po 4 minuty z każdej strony. W czasie grillowania marynatę przecedzamy przez sito i gotujemy do zgęstnienia.  5. Kawałki łososia układamy na talerzu, polewamy sosem, posypujemy ciepłą kruszonką i podajemy z sałatką z botwinki

Jadło i czytadło
Grillowany łosoś, brązowy ryż i ruccola z podpiekanymi pomidorkami 158

moich banalnie prostych, studenckich obiadów :) Łosoś z grilla z sosem jogurtowo-chrzanowym, brązowy ryż z kaparami i ruccola z podpiekanymi pomidorkami koktajlowymi. Składniki:  1 porcja 1 filet z łososia norweskiego (u mnie mrożony od SeaFood4You ) 0,5 woreczka brązowego ryżu łyżeczka kaparów z zalewy (polecam  Figaro 6 pomidorków koktajlowych garść ruccoli 0,5 cytryny 1 łyżka(...)dzieła: Jako pierwszy przygotowujemy ryż - wrzucamy go do wrzątku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 30-40minut. Tak, ryż brązowy potrzebuje nieco więcej czasu... :) Filet z łososia nacieramy odrobiną oliwy z oliwek, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz rozmarynem i odstawiamy na 10 minut. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy, na rozgrzaną patelnię do grillowania wkładamy łososia

Spektrum Smaku
ŁOSOŚ Z PIECA Z MASŁEM ZIOŁOWYM I TYMIANKIEM 159

racji braku czasu na dłuższe stanie przy garach, na stół wjechał dzisiaj Łosoś z pieca. Pyszne i soczyste mięsko z nutą tymianku. Mniam... SKŁADNIKI: 250 g świeżego łososia (filet) przyprawa do ryby masełko ziołowe (przepis znajdziesz  tutaj ) kilka gałązek świeżego tymianku A jak to zrobić: Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć przyprawą do ryby. Na wierzchu ułożyć

Kuchnia w opałach
Sandefjordsmør 254

wielka była moja ignorancja! Zainspirowany wyjazdem, postanowiłem przyrządzić coś samemu. Krótki research i już wiem, co chciałbym zrobić na początek. Wybór padł na Sandefjordsmør. Składniki (dla dwóch osób): Filet z łososia ok 400-500 gram Mały brokuł Dwie nieduże marchewki Mała cukinia Pęczek świeżej kolendry – około garści 1,5 szklanki śmietany 22% kwaśnej Cytryna 200g masła Gałka muszkatołowa(...)warzywa się ugotują, możesz zająć się łososiem. To jest zaleta gotowania na parze – wystarczy wyłączyć ogień pod garnkiem i zostawić pod przykryciem, a woda idealnie podtrzyma temperaturę. Filet z łososia przekrój w poprzek linii kręgosłupa na porcje. Dobrze by było, gdyby w najgruszym miejscu każda porcja miała przekrój zbliżony do kwadratu. Rozgrzej porządnie grilla lub patelnię grillową, posól

manslogblog
Łosoś w truskawkach 155

wspaniałą rybkę. Przyrządzenie tego dania jest banalnie proste, a smakuje rewelacyjnie! Po prostu "raj w gębie"! Delikatny łosoś i słodkie truskawkawki = poezja smaku;)  2-4 dzwonki surowego łososia (filet) 200g dojrzałych truskawek sok z połowy cytryny oliwa sól, pieprz Żaroodporne naczynie wylać niewielką ilością oliwy, ułożyć łososia (jeżeli mamy kawałki ze skórą,  to kładziemy skórą do dołu

Codzienne Gotowanie
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 151

Cóż zrobić? Zmierzyłam się z tym zadaniem choć sama za łososiem nie przepadam. Bardzo proste w wykonaniu. Ku mojemu zdziwieniu wyszło bardzo smaczne danie :) Składniki: 300-400 g fileta łososia  1 opakowanie szpinaku 3 ząbki czosnku  4 łyżki twarogu 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy z chilli 1 płat ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ) sól pieprz ćwiartka cytryny

Jemy Pijemy
Łosoś na szpinaku z płatkami migdałów 175

naprawdę pyszny szpinak na gorąco korzystając z mrożonych brykietów. Nasz obiad uzupełni jaśminowy ryż z imbirem i cytryną :) ZAPRASZAM! Dla 2 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 filety z łososia (ok.150-200g) Opakowanie szpinaku w brykiecie (450g) Cytryna 5 ząbków Polskiego czosnku Świeżo zmielony pieprz Sól himalajska 200g ryżu jaśminowego imbir mielony pieprz cytrynowy (prymat) płatki migdałów Olej rzepakowy(...)lyżki masła śmietana kremówka 30% tł 4-5 łyżek cukier Przygotowanie: 1/ Filety z łososia nacieramy pieprzem cytrynowym a następnie olejem i odstawiamy na talerzyk 2/ Obrane ząbki czosnku siekamy drobno, rozgrzewamy masło w garnku i wrzucamy rozdrobniony czosnek. Przesmażamy 5 minut a następnie wrzucamy opakowanie szpinaku. Na małym gazie pozwalamy się rozmrozić szpinakowi. 3/ Gdy szpinak już jest

Kuchnia PROzdrowotna
Grillowany łosoś z włoską gremolatą 151

czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. Składnik na gremolatę na 2 porcje łososia:1 cytryna - jedynie skórkaoliwa z oliwek2 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól morskadodatkowo potrzebujemy:2 filety łososia ze skórąświeży tymianekświeży koperekpieprzoliwa z oliwek do smażenia albo klarowane masłoGremolata: Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę z cytryn trzemy na tarce. Wszystko

Bon Appetit Małgorzaty
Łosoś w syropie klonowym 173

łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do ryb ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu pęczek świeżego koperku, drobno posiekanego Przygotowanie: Filety z łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki. Łososia natrzeć przygotowaną marynatą i marynować w lodówce przez 4 godziny. Łososia grillować w średniej temperaturze przez

naRuszcie
Łosoś pod pierzynką Magdy Gessler 565

wychodzi bardzo delikatny, aromatyczny, troszkę pikantny za sprawą musztardy i chrzanu, mięciutki, pod chrupiącą 'pierzynką' - niebo w gębie! Zapraszam do pieczenia! Składniki dla dwóch osób: 2 bardzo świeże filety z łososia ze skórą sok z cytryny  sól morska pieprz świeżo mielony  Marynata: 100 g śmietany 18% 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy rosyjskiej (ja użyłam miodowej(...)chleba tostowego, pokruszona 3 łyżeczki miodu mały pęczek koperku (pominęłam, bo nie lubię koperku ;), posiekany CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: min. 3 GODZ. POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Filety z łososia myjemy, osuszamy, pozbywamy się ewentualnych łusek ze skóry. Nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.  2. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą, dokładnie obtaczamy

My Culinary Art
Łosoś w buraczkach 165

buraczkach z dodatkiem koperku. Buraczek nadaje rybie fajnego koloru i ciekawego lekko słodkiego smaku. Polecam to danie na szybki, a smaczny i zdrowy obiad. Składniki :  2 filety łososia ze skórą 1 ugotowany burak (kupuję gotowe) sól, pieprz oliwa koperek - drobno posiekany Przygotowanie :  Łososia od strony skóry posmarować niewielką ilością oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym(...)folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na około 20 minut lub do czasu aż ryba nie będzie surowa w środku (w zależności od wielkości i grubości filetów). Podawać z ziemniaczkami.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Łosoś, ryż, groszek i seler naciowy 192

Składniki: 50 g ryżu jaśminowego na osobę groszek mrożony seler naciowy bulion warzywno - drobiowy filet z łososia sól i pieprz świeży koperek Przygotowanie: Ryż przepłukać do uzyskania klarownej wody i ugotować wg wskazań na opakowaniu. Odcedzić na sitku. W tym samym garnku możemy teraz podgrzać pokrojony seler naciowy i groszek. Ilość zależy od naszego uznania. Gotuję je do miękkości(...)bulionie. Dolewam go tylko tyle, by przykrył warzywa. Następnie mieszam warzywa z ryżem i gotowe! Natomiast filet z łososia możemy przygotować poprzedniego dnia lub praktycznie przed gotowaniem. Należy go przepłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i osolić. Taki ląduje w lodówce przynajmniej na pół godziny. Następnie gotujemy go na parze z 10 minut uprzednio posypując koperkiem

Karczma Honorietty

Proponowane wyszukiwania