Zapraszam na uczte - w roli głównej łosoś z panierką z płatków migdałowych . Do tego młode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem - Palce Lizać ! Składniki ( 3 porcje ) : filet z łososia - 3szt. płatki migdałowe. jogurt naturalny gęsty lub kwaśna śmietana - 3 łyżki. cytryna - 1szt. sól , pieprz - do smaku. Sposób przyrządzenia : Filety z łososia dokładnie myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Cytrynę dokładnie szorujemy(...)zalewamy wrzątkiem .Skórkę z całej cytryny ścieramy na drobnych oczkach. Filety z łososia nacieramy solą , pieprzem oraz startą skórką z cytryny . Obficie skrapiamy sokiem z cytryny Odstawiamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie filety smarujemy gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną ( jak kto woli ) i posypujemy płatkami migdałowymi . Pieczemy w temp.200 stopni przez 25 minut
Bazylia kontra RozmarynSKŁADNIKI 4 filety z łososia 250 ml jogurtu naturalnego 40 g świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 szalotka 1 cytryna koperek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 4 filetti di salmone 250 ml di yogurt bianco 40 g di zenzero fresco 2 spicchi d'aglio 1 scalogno 1 limone aneto fresco sale, pepe olio(...)minut. Wyłączamy gaz, dodajemy jogurt i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę gotujemy na parze ok. 15-20 minut. Ugotowane filety z łososia podajemy z sosem imbirowym. **** PREPARAZIONE
La grande e la piccola cuocaTradycyjne danie kuchni szwedzkiej. Znane pod nazwą LACHSPUDDING Polecam amatorom łososia. Składniki 800 g ziemniaków 400 g fileta z łososia 4 jajka(...)mleka sól pieprz pęczek koperku 100 g masła Przygotowanie Ziemniaki po umyciu ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Po wystudzeniu i obraniu pokroiłem w plasterki. Filet łososia po usunięciu ości i szarej warstwy tłuszczu przekroiłem wzdłuż na połowę, a następnie na ukośne plasterki o grubości ok. ½ cm. Posmarowałem masłem formę do zapiekanek o pojemności 2,5 litra
R'n'G Kitchendrób niż ryby. Jeżeli lubicie dania zapiekane w folii to na pewno - tak przygotowany łosoś przypadnie wam do gustu. Składniki dla 2-3 osób: 400 g świeżego fileta z łososia sok z połowy cytryny 50 g masła (1/4 kostki) sól, pieprz bazylia do ozdoby Filet z łososia umyć i osuszyć. Za pomocą noża pokroić(...)mięso z ryby łatwo od niej odejdzie). Każdą część przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny i ułożyć po małym kawałku masła. Przygotowane filety z łososia zawinąć w folię aluminiową. Piec około 30-40 minut w 180ºC. Przed podaniem łososia udekorować plasterkiem cytryny i świeżą bazylią. Podawać z frytkami i ulubioną surówką
UgotowaćPolecam przepis ! ------------------------------------ Liczba porcji: 4 ------------------------------------ SKŁADNIKI: 500g filetów z łososia norweskiego bez skóry 8 pszennych tortilli 2 garście rukoli + 2-3 liście sałaty masłowej lub salonova 2 dojrzałe awokado+sok z jednej cytryny 2 pomidory duża kulka sera mozzarella lub opakowanie sera feta kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy marynata dla łososia : 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek 2 łyżki(...)oliwek i doprawiamy do smaku solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem. W trakcie przyjęcia : Krok 5. Grillujemy łososia norweskiego: grill mocno nagrzewamy, ruszt smarujemy oliwą, wykładamy zamarynowane filety łososia, wierzch smarujemy marynatą, grillujemy 3 minuty, odwracamy delikatnie na drugą stronę, ponownie smarujemy marynatą i grillujemy przez kolejne 3 minuty. Gotową rybę zdejmujemy i kroimy w paski. Krok 6. Płaty
Moja Książka KucharskaŁosoś to moja ulubiona ryba, a kiedy podaje ją w gładziutkim jak muslin cytrynowym sosie budyniowym, ślinianki na samą myśl zaczynaja wariować. SKŁADNIKI: 600 g filet a z łososia ze skórą(...)soku z cytryny 2 jajka 1 łyżka miodu 25 g masła śmietankowego (82%) 50 g ostrej musztardy 3 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Nagrzać piekarnik do tmp. 120*C Filet łososia oczyścić usuwając łuski ze skóry. Naciąć filet na porcje nie przecinając skóry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia aby skóra w trakcie pieczenia nie przywarła do dna blaszki. curd
Sztuka gotowania w/g SamiryFilet z łososia (ze skórą)PieprzOliwa z OliwekKoperek, Oregano, BazyliaKilka plasterków cytrynyPrzygotowanie: Łososia doprawiamy pieprzem, nacieramy odrobiną oliwy z oliwek. Na wierzch dajemy kilka plasterków cytryny, świeży koperek, bazylię i oregano. Himalajski Kamień Solny rozgrzewamy w grillu przez około 15 minut na dużej mocy. Po tym czasie grilla wyłączamy a na rozgrzany kamień wykładamy przygotowane łososia i pieczemy(...)rozgrzanej soli przez około 15-20 minut. Więcej o himalajskim kamieniu solnym możecie znaleźć na stronie DYNAMIC Centrum Grilla Filety z łososia pieczone na rozgrzanym kamieniu solnym is a post from: naRuszcie.plThe post Filety z łososia pieczone na rozgrzanym kamieniu solnym appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieupieczony w najprostszy sposób, z minimalną ilością przypraw. Sos jest wystarczająco wyrazisty. Bardzo dobre połączenie - polecam!przepis z tej stronyskładniki(2 porcje)2x po 150g filety z łososia lub 2 dzwonkasól i pieprz3 łyżki oliwy z oliweksos chimichurripłatki chili do posypaniaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 205 st C° Umieść filety z łososia w naczyniu do pieczenia(...)oliwą z oliwek i posypać solą i pieprzem (z obu stron).Umieścić naczynie do pieczenia w piekarniku i piec przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż łosoś jest upieczony. Filety wyłożyć na talerze, polać sosem chimichurri i natychmiast podawać, najlepiej z zielona sałatą. W osobnej miseczce podać dodatkową porcję sosu. Smacznego
Stare Garyporto, więc spróbowałam z tym trunkiem. Zupa jest ciekawa, choć raczej postna. Sprawdzi się jako danie na przystawkę bardziej niż zupa sama w sobie.Składniki:filet z łososia ze skórą 300gwłoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, por, ćwiartka selera)cebula z wbitym goździkiem1 listek laurowy4 ziarna ziela angielskiego4 ziarna pieprzu4 gałązki suszonego tymiankuskórka z 1 cytryny200ml wina portoplasterki z cytryny1(...)wodyłyżka masłaSposób przygotowania:Filet z łososia oddzielić od skóry, posolić i odstawić na bok.Skórę z łososia włożyć do 3l garnka lub większego. Dodać liść skórkę z cytryny, liść laurowy, ziele, pieprz i tymianek. Dolać 1,5l wody i zagotować, w miarę możliwości usuwając szumowiny.Warzywa z włoszczyzny pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle w osobny rondelku
W kuchni wieczoremprostym pilawie. Tym razem wypróbowałam prosty patent na łososia, który znalazłam w telefonie na BBC Good Food , gdy kombinowałam obiad ze znalezionej w lodówce bulwy fenkułu :) Filety z łososia pieczone z dodatkiem kopra włoskiego i pomidorków są przepyszne i proste do zrobienia. Warzywa po upieczeniu nabierają słodkiego smaku. I to takie dwa w jednym - bo jarzyna oraz białko robią(...)porcje: 1 duża bulwa kopru włoskiego (lub 2 mniejsze) pół pęczka posiekanej natki pietruszki sok i skórka otarta z 1 cytryny opakowanie 250 g pomidorków koktajlowych oliwa 4 filety z łososia sól, pieprz 200 g pełnoziarnistego ryżu Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Odetnij zielone, ale tez białe końce z kopru włoskiego i odłóż na bok. Bulwę przekrój
Chilli Czosnek i Oliwakulebiaka przygotowałam jeszcze sos pieczarkowy. Kulebiaka dekorujemy pietruszką. Łososia można zastąpić mintajem lub dorszem i zamiast w mleku, możemy ugotować rybę w bulionie. Składniki: 1 szklanka mleka ½ kg świeżego łososia 100 g pieczarek 1 cebula 1 mała marchewka 100 g ugotowanego ryżu 1 op.- ciasto francuskie 1 jajko sól do smaku pieprz: do smaku miks sałat Jajko 2 łyżki oleju(...)patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy pieczarki i marchewkę, solimy. Całość smażymy na patelni, często mieszając, następnie przekładamy do miski i mieszamy z ugotowanym ryżem. Filety łososia płuczemy pod wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Wlewamy mleko do garnka, dodajemy pieprz i wkładamy filety z łososia. Gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wyciągamy łososia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGOTOWE! Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym Składniki na 5 porcji: · filet łososia, 700 g · biała kasza gryczana, 500 g · liść laurowy, ziele angielskie(...)momentu, aż będzie miękka i odcedź. 6. Ugotowaną cukinię wymieszaj z pesto ziołowym. Na talerzu ułóż pesto, kawałki cukinia, kaszę gryczaną i smażony filet z łososia. 7. GOTOWE! zdj. fotografa I przepisy od grupy barmanów Rabarabry ;-) Kawa Inka z gorzkim kakao, pudrem z cynamonu, smoothie bananowym z żółtych
SMYKWKUCHNIczasie łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Robimy także pesto z pietruszki. Do malaksera (ewentualnie moździerza) wrzucamy natkę pietruszki (bez najgrubszych łodyg), pokrojony na cztery części ząbek czosnku, pestki dyni, parmezan, sok z cytryny oraz oliwę. Miksujemy na gładko (można też utłuc i rozetrzeć w moździerzu). Przyprawiamy solą i pieprzem. Pesto smarujemy na każdym filecie ryby zostawiając trochę(...)minutach pieczenia dyni, wyjmujemy blachę, dokładamy filety z łososia z pesto, wkładamy z powrotem i pieczemy jeszcze razem przez kolejne 12-14 minut (w zależności od grubości filetów). Łososia z pieczoną dynią przekładamy na talerze i podajemy z pozostałym pesto. Post Łosoś z pieczoną dynią pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuAromatyczny, soczysty pieczony filet z łososia z bogactwem witamin w postaci świeżych warzyw i owoców to doskonały pomysł na pełnowartościowy lekki obiad. Składniki: 310g fileta z łososia 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku 500g świeżego bobu 80g dowolnej sałaty 180g truskawek 1 kiwi 1/2 zielonego ogórka 2 małe papryczki chilli (opcjonalnie(...)sałatkowego 1/3 czerwonej cebuli 1 pęczek kolendry 90g solonych orzeszków ziemnych sól cukier Dressing: 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu Wykonanie: 1. Filet z łososia umyć, wysuszyć, skropić miodem wymieszanym z sokiem z cytryny, posypać posiekanym koperkiem, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie piec
Szalona Kuchnia Eweliny