łosoś filet - 1020 przepisów (strona:7/68)

Szparagi, tak już są! 164

mogłabym je jeść codziennie. Dzisiaj przepis na łososia pieczonego w piekarniku, ze szparagami i kaszą jaglaną ze szczypiorkiem.    Składniki: (3 porcje) -pęczek szparagów -3 kawałki fileta z łososia -125g kaszy jaglanej -3 łyżki cebulki dymki - łyżka płatków migdałowych -olej rzepakowy -cytryna -oliwa z oliwek Filet z łososia myjemy, solimy, układamy w naczyniu żaroodpornym skórą(...)dołu i obficie polewamy oliwą z oliwek. Filet doprawiamy pieprzem, posypujemy płatkami migdałowymi i układamy po plasterku cytryny.  Łososia pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Kaszę jaglaną gotujemy w 350 ml osolonej wody wraz z łyżką oleju, co jakiś czas mieszając.  Po ugotowaniu dodajemy posiekaną cebulkę dymkę i mieszamy.  Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe

Receptura smaku
Pieczony łosoś i risotto z pomidorami 204

dawna miałam ochotę na rybę. Postawiłam na pieczonego łososia i kremowe risotto z pomidorami. Idealnie zaspokaja głód.  Składniki: 2 filety z łososia 2 łyżeczki przyprawy do ryb 1 łyżka soku z cytryny 130 g ryżu arborio 1 pomidor 1 łyżeczka oregano świeże listki tymianku sól, pieprz ok. 500 ml bulionu 100 ml białego(...)wina 1 mała biała cebula 2 łyżki masła 1/2 mozzarelli 1 łyżka oleju Wykonanie:  Filety z łososia zalać sokiem z cytryny i posypać przyprawą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie łososia obsmażyć na patelni. Następnie każdy z filetów zapakować w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut/160 st.C. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła

Pasja Smaku
Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami 181

kilka z nich wypróbować i powiem szczerze, ze byłam mile zaskoczona. Efekty były bardzo aromatyczne i smaczne. Najbardziej przypadł mi do gustu przepis na „Łososia al forno” czyli filet z łososia faszerowany masłem, zapiekany z ziemniakami. Danie nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest przy tym niezwykle wręcz przyjemne dla podniebienia. Polecam!Czas przygotowania: 60 minut(...)całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 30 minut. W między czasie masło mieszamy z pozostałą natką, skórką cytryny oraz solą i pieprzem. Filety z łososia myjemy i wycieramy. Odwracamy skórką do góry, wykonujemy 3 poprzeczne nacięcia, które faszerujemy przygotowanym masłem. Upieczone warzywa posypujemy serem, układamy między nie rybę i pieczemy jeszcze przez 15. Smacznego

Kolizje Smaków
Łosoś smażony z patelni, z sosem maślano-cytrynowym 342

lata istnienia bloga nie pojawił się ani razu. Mimo, że to jedno z najszybszych i najprostszych rybnych dań jakie możecie przygotować w domu. Dzisiaj podstawowy przepis na filet z łososia z patelni. Szybko smażony – chrupki z zewnątrz i wilgotny w środku. A do ryby – maślany sos z cytrynowo-czosnkowym akcentem. Łosoś to wdzięczna i prosta w obsłudze ryba(...)świeżo usmażoną rybę, polewamy pozostałym sosem. Podajemy od razu, gorącą. My zjedliśmy ją z wiosenną sałatką z ziemniaków i fasolką z pesto – perfekcyjny, lekki zestaw! SKŁADNIKI filet z łososia (na zdjęciach 550g) sól pieprz olej ryżowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia SOS MAŚLANY Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM 3 łyżki masła 3 łyżki natki pietruszki 1 łyżka soku

Karo in the Kitchen
Pieczony łosoś w posypce z curry 168

można podać w towarzystwie ryżu lub kuskusu z gotowanymi warzywami na zwykły obiad. Bardzo dobrze smakuje również w towarzystwie mieszanki sałat z sosem winegret. Łosoś przed pieczeniem Składniki: filet łososia ze skórą mieszanka curry (używam curry z młynka Kotanyi) 1-2 szczypty soli kawałek cytryny (do skropienia sokiem  łososia po upieczeniu) Przygotowanie: Łososia oczyścić z ości, posypać solą

Codziennik Kuchenny
Zupa krem z marchewki z pesto i łososiem 158

pokrojone w kostkę marchewki. Smażę około 20 minut.  Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo  doprawiłam bazyliowym pesto oraz pieczonym filetem z łososia w ziołach.  1 filet z łososia około 300-400 g 1 łyżka bazyliowego pesto 3 ząbki czosnku zmielone suszone pomidory sól himalajska mielone chilli Na łososia wylewamy sporządzona marynatę i zapiekamy przez 10 minut

ClauditteMissCooking
Łosoś, soczewica i sos śmietanowo-musztardowy. 162

kiedy znów wpadnę tu z kolejnym przepisem. Mam nadzieje, że mi to wybaczycie i nadal chętnie będziecie tu zaglądać. Łosoś z soczewicą i sosem musztardowo-śmietanowym. składniki: 4 filety z łososia bez skóry 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 2 garście zielonej fasolki szparagowej z mrożonki 1 cebula posiekana natka pietruszki około 2 łyżki sól, pieprz tymianek(...)zimną wodą, solimy. Wody powinno być  razy więcej niż soczewicy. Dokładamy marchewkę, całą, obraną cebulę i gotujemy przez 35 minut. W połowie gotowania dokładamy do garnka fasolkę. Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Każdy filet zawijamy w folię aluminiową, robiąc paczuszkę. Rybę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki
Łosoś z cytryną i koperkiem 145

bardzo często. Polecam również łososia z pistacjami, na którego przepis niedawno umieściłam na blogu: KLIK . :-) 500g filetów z łososia 1 cytryna kilka gałązek świeżego koperku sól, pieprz 1. Filety z łososia myjemy, pozbywamy się skóry. Kroimy na mniejsze części. 2. Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Koperek siekamy. 3. Filety nacieramy skórką z cytryny

Szefowa kuchni
Łosoś w porach 129

wyśmienicie – jest delikatny i soczysty. Mięciutkie pory doskonale się z nim komponują. Kilka składników wystarczy, aby na naszych talerzach zagościło coś pysznego. Łosoś w porach: 2-3 filety z łososia pacyficznego (bez skóry) 3 pory (łącznie ok. 250-300 g) 2 czubate łyżki mascarpone 1 mały pęczek koperku skórka i sok z połowy cytryny 2-3 łyżeczki kaparów(...)sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2-3 filety z łososia pacyficznego (bez skóry) 3 pory (łącznie ok. 250-300 g) 2 czubate łyżki mascarpone 1 mały pęczek koperku skórka i sok z połowy cytryny 2-3 łyżeczki kaparów sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Pory obieramy, pozbawiamy wystających części i zewnętrznej

Poezja smaku
Cytrynowy łosoś z piekarnika. 161

proste w przygotowaniu, łosoś jest smaczny i  soczysty, każdy otrzyma porcję gorącą, a pracy jest mniej niż przy smażeniu ryby na patelni. Składniki na 6 osób. 6 filet z łososia 1 cytryna 1 kulka mozzarella 2 żółtka 250 ml śmietana 36% przyprawa do ryb 1,5 kg ziemniaki ugotowane 2 pory 5 dag masło 1 łyżka oliwy gałka(...)rozłożyć  na środku naczynia, po dwa plasterki obok siebie. Filety z łososia doprawić przyprawą do ryb, poukładać na plasterkach cytryn. Kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną i żółtkami i  polać łososia. Posypać uprażonym czarnym sezamem i położyć na każdym filecie połowę pomidorka koktajlowego. Dwa pory pokroić w krążki , przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś z ryżem z warzywami 107

warzywami. Idealne danie dla osób dbających o dietę, lecz równie idealne dla osób jedzących to co chcą. Smakuje obłędnie, pomimo ości które skrywa łosoś. Serdecznie polecam! Składniki: * 2 filety łososia * szklanka ryżu * jeden duży kabaczek * świeża pietruszka * jedna duża marchewka * sól, pieprz * zioła prowansalskie * 2 łyżeczki masła (opcjonalnie) Ryż gotujemy w 3 razy większej ilości wody (1 szklanka ryżu

Klasyka Gotowania
Łosoś pieczony z serem 169

długodojrzewający ser, którego smak jest na tyle wyrazisty by dorównać smakowi ryby. Klasyczne połączenia są najlepsze, w tym przypadku wystarczą zaledwie dwa składniki by powstał smaczny posiłek. 2 filety z łososia 100g twardego sera długodojrzewającego sól, pieprz  1. Filety z łososia nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na minimum 20 minut. 2. Ser ścieramy na małych oczkach tarki

Szefowa kuchni
Łosoś na puree z kalafiora 133

Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree z kalafiora: 4 filety z łososia oliwa z oliwek (np. aromatyzowana truflą) skórka + sok wyciśnięty z połowy cytryny zioła prowansalskie sól morska, świeżo mielony pieprz Puree z kalafiora: 1 średni kalafior 1 szklanka mleka(...)czosnku 2 łyżki śmietany 36% 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Filety z łososia pozbawiamy skóry. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Przyprawiamy je solą i pieprzem z obu stron. Na wierzch ścieramy odrobinę skórki z cytryny. Delikatnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Odstawiamy. Kalafior

Poezja smaku
Łosoś w sosie żurawinowym 173

kwaskowa żurawina równoważona przez porto doskonale pasuje do ryby i sprawia, że z chęcią sięga się po kolejną jej porcję.  Łosoś w sosie żurawinowym  Składniki: 4 filety z łososia 2 szalotki 200 g świeżej żurawiny 100 ml porto 100 ml bulionu warzywnego 10 g masła olej Kujawski tłoczony na zimno do smażenia sól, pieprz Drobno posiekane szalotki(...)Alkohol odparuje pozostawiając tylko aromat. Do garnka dodajemy bulion i żurawinę, którą gotujemy na małym ogniu kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy masło, sól i pieprz do smaku. Filety z łososia bez skóry doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy na oleju Kujawskim z obu stron po 2 minuty. Ciepłego łososia podajemy z sosem żurawinowym.   Dla 4 osób. Czas

Przysmaki Karolki
Łosoś z serem i sosem tatarskim 118

łatwy w wykonaniu, lecz na pewno trzeba liczyć się z faktem, że dodaje naszej rybce nieco kaloryczności. Jednak w słusznej sprawie warto czasami zgrzeszyć, wyszło naprawdę pysznie. :-) 2 filety z łososia 100g twardego sera długodojrzewającego 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ogórek kiszony 1/2 małej cebuli 5 marynowanych podgrzybków 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki chrzanu sól, pieprz(...)Filety z łososia nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na minimum 20 minut. 2. Ser ścieramy na małych oczkach tarki. Posypujemy nim obficie filety. 3. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. 4. Kiedy łosoś się piecze przygotowujemy sos: cebulę i podgrzybki drobno kroimy, ogórka ścieramy na tarce. Mieszamy z majonezem, musztardą, chrzanem, solą i pieprzem

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania