łosoś filet - 1020 przepisów (strona:15/68)

Łosoś w papilotach, podawany na plastrach cytryny, pod kołderka z duszonych porów i świeżych ziół. 80

miesiąc, więc zaczęłam szukać przepisów. Znalazłam setki, z których wybrałam 10, następnie, drogą losowania, ten jeden.Okazał się strzałem w dziesiątkę-zasmakował nawet mi :) SKŁADNIKI:(2 porcje) 2 filety łososia ok. 10 cm pora (biała lub jasnozielona część) 6 plasterków cytryny ok. 3-4 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki i mięta)  sól pieprz kilka malutkich kosteczek sera feta

Kopystką po garach
Aromatyczny i soczysty łosoś z grilla 96

Składniki: 1 filet z Łososia około 300-350 g 1/2 natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka przyprawy do ryb 3 łyżki oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku skórka z 1/2 cytryny pieprz i sól Przygotowanie: Umyty filet z łososia lekko posypujemy solą i pieprzem, następnie marynujemy w marynacie z : drobno posiekanej natki, przeciśniętego czosnku przez praskę

ClauditteMissCooking
Tatar z łososia z foie gras i galaretką z białego wina 224

Kolejna dość skomplikowana, jednak warta zachodu potrawa :) Zainspirowało mnie TO danie, troszkę je zmieniłam. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: świeży filet z łososia odrobina soku z limonki kilka plastrów limonki pietruszka do dekoracji Składniki na winna galaretkę: 200 ml białego wina 20 g białego cukru 10 g żelatyny w proszku kilka kropli aromatu pomarańczowego Składniki(...)minut. Po tym czasie przekładamy do wysokiego naczynia, od razu wrzucamy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki mus i wkładamy do lodówki do schłodzenia. 3. Filet z łososia drobno siekamy, doprawiamy odrobiną soku z limonki. Wkładamy do lodówki do lekkiego schłodzenia. 4. Na talerze wykładamy po 3 galaretki, na nie kładziemy po około łyżce tatara. Mus wkładamy

My Culinary Art
Łosoś z kaparami w sosie winno-maślanym 156

chili przekrojone wzdłuż (3-4 min.), po usunięciu papryczek usmażyć na oliwie łososia.     Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 2     Składniki: 400 g łososia (filet lub 2 dzwonka),  2-3 łyżki stołowe kaparów,  100 ml białego wytrawnego wina,  60 g masła,  zioła: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku(...)oliwa,  świeżo zmielony czarny pieprz,  sól morska.   Przygotowanie: Łosoś: oczysz czoną i osuszoną rybę posypać solą i pieprzem, przyklepać przyprawy ręką. Smażyć na patelni zwykłej lub grillowej po ok. 5 minut z każdej strony, aż ryba będzie odpowiednio wysmażona.  Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu (np. na garnku z ugotowanymi ziemniakami). Sos: na smaczkach

SzczyptaSmaQ
Łosoś ze szparagami stroganoff 137

obiad w 15min :)Zaczynamy:  Składniki:1 filet łososiaok 200 gr małych pieczarek- baby2 pęczki szparagów3 ząbki czosnkuok 300 ml śmietany200 gr serka Philadelphiasól, pieprz, paprikasok z cytryny ok 1-2 łyżkioliwanatka pietruszki Wykonanie:Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju.Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki I pokrojonego w kostkę łososia. Smażymy ok 2 min Dodajemy szparagi, czosnek ( wyciśnięty przez

Smaki Edyty
Łosoś na parze z imbirem i papryczką chilli 178

bambusowego parownika. Można go zastąpić metalowym lub przygotować naszą rybkę w parowarze. Danie jest banalne w wykonaniu i przyrządza się je bardzo szybko. Składniki (dla 2 osób): 2 filety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru + kapusta(...)paseczki, pozbywając się nasion.  3. W bambusowym parowniku układamy liść lub dwa kapusty pekińskiej (żeby sos nie wyciekał). Wrzucamy połowę imbiru, szczypioru i papryki. Układamy nasze filety z łososia skórą do dołu, polewamy przygotowanym wcześniej sosem i przykrywamy resztą składników. Na koniec pęczek świeżej kolendry. Zamykamy i gotujemy na parze 20 minut. Gotowe! :) Wskazówka: Na dolnym poziomie parownika

Tajskie smaki
Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 179

ząbki czosnku 330 ml śmietanki 30% 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny pieprz ziołowy sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Filet łososia myjemy w zimnej wodzie a następnie dokładnie suszymy. Oprószamy solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy łososia z obydwu stron na złoty kolor (smażenie zaczynamy od strony

Qchnia po prostu
Makowe pancakes z syropem klonowym 182

Kilka tygodni temu otrzymałam świąteczną paczkę od Netto z produktami Premieur. Zawartość... pierwsza klasa :). Co było w paczuszce? M.in. wędzony łosoś, filety Anchovies, masło orzechowe, ocet balsamiczny, sok z czerwonych sycylijskich pomarańczy, pakistańska sól krystaliczna, pieprz czarny ziarnisty, kawa ziarnista, syrop klonowy i wiele innych! Bardzo dziękuję za tak smaczną przedświąteczną niespodziankę. Na pierwszy ogień poszedł oczywiście mój ulubiony(...)wędzony łosoś. Z ryżem i warzywami smakował wybornie! Kilka dni później zrobiłam makowe pancakes z otrzymanym w paczuszce syropem klonowym (przepis poniżej). Tutaj szczególnie zwracam się do łasuchów... z przepisu otrzymujemy zaledwie 9-10 placuszków, więc jeśli wiecie, że to dla Was nikła ilość, raczę podwoić porcję!   Składniki: (na ok. 9 sztuk)   1 duże jajko 1/2 szkl

Nastoletnie Wypiekanie
Terrina z łososia w maku 153

którego efekt jest zaskakujący i dla oczu, i dla podniebienia - terrina z łososia w maku. Składniki na formę keksowa 30 cm x 12 cm: - 1,1 kg świeżego łososia (filet bez skóry) - 2 czerstwe kajzerki (namoczone w wodzie) - 2 duże cebule (lub 3 średnie) - 4 jajka - 2 – 3 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu - 2 łyżeczki wędzonej soli morskiej (cypryjska(...)masło do wysmarowania formy - mak do oprószenia formy i terriny Łososia i cebulę kroimy w dużą kostkę. Odkładamy trochę ładnych „kostek” do ułożenia w całości. Pozostałą rybę, z cebulą przekładamy do malaksera. Dodajemy startą skórkę z wyparzonej cytryny, odciśnięte bułki, całe jajka i sól – miksujemy pulsacyjnie. Dodajemy zielony pieprz marynowany – mieszamy łyżką (pieprz ma pozostać w całości). Formę keksową wykładamy

mojewypiekiinietylko
Makaron z cukinią i szpinakiem podany z łososiem 132

Spróbujcie! Składniki : * makaron spaghetti * mała cukinia * duża garść świeżego szpinaku lub szklanka mrożonego * oliwa z oliwek * 3-4 łyżki śmietany kremówki * ząbek czosnku * sok z połowy cytryny * świeży łosoś - filet * sól, pieprz Przygotowanie : Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny i usmażyć bądź upiec. Makaron ugotować al dente. Czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać cukinie i szpinak. Przyprawić i poddusić(...)Dodać śmietanę i wymieszać całość z makaronem. Podawać z łososiem

Magiczne Życie Marty
Żytnia tarta z łososiem i szpinakiem - idealnie kruche ciasto! 144

filetów z łososia ząbek czosnku łyżka masła 100 g twarogu chudego czubata łyżka serka chrzanowego czubata łyżka mąki ryżowej 3 jajka odrobina mleka sól, pieprz, czosnek w proszku Na maśle podsmażyć czosnek, dodać wcześniej opłukane liście szpinaku. Podgrzewać na większym ogniu, mieszając, aż zwiędnie, po czym zdjąć z patelni. Dodać odrobinę soli i pieprzu. Filety z łososia opłukać, oprószyć

Kuchnia Ellie
Burgery z łososia, jarmużu i kopru 115

cytryny sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki bułki tartej do podania cząstki cytryny, puree ziemniaczane i zielona fasolka lub w formie burgera w bułce   Filet łososia kroimy na mniejsze części i miksujemy w malakserze na pastę. Dodajemy jamruż, koperek, sok z ćwiartki cytryny oraz szczyptę soli oraz pierzu i ponownie miksujemy. Dodajemy oliwę z oliwek

Mango Papaja
Łosoś z grilla na sałatce z rukoli 128

właśnie taki grilowany oraz w sushi. Tych drugich jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale kto wie, ostatmio widziałam nori w Tesco i bardzo mnie kusiło. Składniki: 4 filety łososia ze skórą 1/2 pęczka natki pietruszki garsć liści bazyli skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku sól morska do smaku 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Gosia gotuje
Łosoś pieczony z pomidorkami cherry 130

czubata łyżka cukru sól, pieprz 1/2 szklanki oliwy 2 ząbki czosnku suszona bazylia, suszone oregano 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 3 filety z łososia kilkanaście czarnych oliwek Wykonanie: Pomidorki pokroić na pół, włożyć do miski, posypać cukrem, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu - wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia przecięciami do dołu i polać(...)odłożyć na talerz a pozostałą oliwę wymieszać z łyżeczką oregano, solą, pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny.  W naczyniu żaroodporny ułożyć folię aluminiową, a na niej filety z łososia. Polać je przygotowaną wcześniej oliwą i posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st.C. Łososia podawać z pomidorkami i kaszą kuskus

Pasja Smaku
Czosnkowo- cytrynowy grillowany łosoś z warzywami po prowansalsku 90

Składniki: 2 filety z łososia- każdy po 300 g 10 ząbków czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 cytryna 1 natka pietruszki 1 natka koperku sól i pieprz 1 cukinia 1 duży pomidor malinówka 1 duża cebula 1 główka czosnku oliwa z oliwek zioła prowansalskie Przygotowanie: Filety z łososia myjemy i przekładamy do głębszego naczynia tak aby każdy

ClauditteMissCooking
Curry z łososiem 144

minut. Nie jest może najtańsze, ale w przedziale do 10 zł się spokojnie mieści, no i smakuje wybornie. Jeśli lubicie łososia, koniecznie spróbujcie! Składniki: 500 g łososia (filet)400 g mleka kokosowego1 cebula 2 łyżki czerwonej pasty curry (ok. 1/2 małego słoiczka) 1/2 cytryny1 łyżeczka cukru1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)sól 1/2 pęczka świeżej kolendry lub ew. pietruszki garść(...)rodzynek (opcjonalnie) 300 g ryżu Sposób przygotowania:Łososia pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Podsmażyć krótko na odrobinie oliwy lub oleju aż zetnie się z wierzchu (w środku nadal powinien być surowy), odstawić.Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na odrobinie oliwy (najlepiej zrobić to w woku, ale jeśli go nie macie może być też duża, głęboka patelnia

Obiad za dychę

Proponowane wyszukiwania