łososia skórka z 1/4 kiszonej cytryny ( link do przepisu tutaj ) lub 4 plastry świeżej cytryny 8 bardzo cienkich plasterów solonego masła (np. Kerrygold, Lurpak lub Meersalz Butter) 8 cienki plasterków cebuli pół pęczka szczypiorku sól i pieprz do smaku solanka - 3 łyżki stołowe soli rozpuszczone w takiej ilości zimnej wody, aby filet był całkowicie zanurzony(...)solance na 15 minut, dzięki temu ryba będzie bardziej soczysta. Po wyjęciu z solanki, przekroić filet na dwie części, każdą doprawić solą i pieprzem. Na folii aluminiowej położyć w podanej niżej kolejności: - 2 plasterki masła i 2 plasterki cebuli - 1 część filetu z łososia - pozbawione miąższu małe kawałki skórki z kiszonej cytryny (lub 2 plasterki świeżej cytryny) - znowu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadobrze można by w ten sam sposób uwędzić łososia. Tak też zrobiłam i powiem Wam, że rybka wyszła wyśmienita. Delikatna, krucha i aromatyczna. Polecam Wam ten sposób :) 300g filet z łososia sól himalajska pieprz świeżo zmielony garść zielonej herbaty liściastej liść laurowy 3 ziarenka ziela ang. metalowa puszka np. po czekoladkach folia aluminiowa Filet umyć i dokładnie osuszyć(...)herbatę, liść laurowy i ziele angielskie. Kawałek folii (wymiary o 1-2 cm większe od dna puszki) nakłuć widelcem w kilku miejscach. Położyć na rozsypanych ziołach. Na folii ułożyć łososia. Puszkę zamknąć pokrywką i postawić na małym ogniu na kuchence. Mojej rybce wystarczyło 20 minut wędzenia. Podawać na ciepło lub zimno. Ja podałam łososia z miksem sałat z żółtą papryką
Smakołyki Asilicząc marynowania ryby przyrządzenie posiłku zajmuje zaledwie 30 minut. Łosoś po śródziemnomorsku smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Łosoś po śródziemnomorsku Składniki: na 4 porcje 600 g fileta z łososia sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 ogórek 250 g koktajlowych pomidorów 1 mała czerwona cebula 2 awokado 6 rzodkiewek 100 g mieszanej sałaty, u mnie
codojedzeniadodajemy do żółtek. Delikatnie podgrzewamy cały czas, mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki. Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem Składniki: Filet z łososia – 500g Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra) kapusta kiszona – 200g 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka
Kuchnia Bazyliikubki smakowe. Jeżeli kochacie jeść ryby tak jak i ja polecam z całego serca tej przepis. Pieróg z wędzonym łososiem 2 op gotowego ciasta francuskiego 500 g uwędzonego fileta z łososia (można zastąpić świeżym) 2 cebule 3 średnie ziemniaki 1 żółtko Cebulę pokroić w półkrążki, ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki a łososia pokroić w kostkę, usuwając ewentualne
Pieguskowa Kuchniaziemniakami. Jest to idealny obiad na lato. Ryby jadamy często przez cały rok, a latem niemalże codziennie. Lubicie łososia? Łosoś w koprze Składniki: na 5 porcji 800 g fileta z łososia sól i czarny pieprz do smaku 3 łyżki kopru, pokrojonego 1 cytryna 1 kg ziemniaków sól morska do smaku 2 łyżki oliwy Sos koperkowy 4 łyżki majonezu, domowego
codojedzeniaczasie blendujemy ( funkcja TURBO, prędkość 4 ) i gotowe! Podajemy z posiekanym koperkiem i podprażonymi orzechami. Pycha! Smacznego! ŁOSOŚ TERIYAKI Z TABBOULEH I WARZYWAMI SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * filet z łososia – 200 g * mała pomarańcza – 1 szt * świeży korzeń imbiru – 1 cm * brązowy cukier – 1 łyżka * czerwona cebula – 1 szt * papryczka chili – 1 szt * czosnek
Ostra na Słodkoblogu jest już tatar z łososia i myślałam, że lepszy być nie może. No cóż, myliłam się. Tatar z łososia, z mango, na awokado jest jeszcze lepszy. Składniki: - filety z łososia (bez skóry) – ok. 800g - 1 czerwona cebula - 4 większe ogórki kiszone - dojrzałe mango (1/2 wystarczy) - dojrzałe awokado - oliwa cytrynowa - różowa sól himalajska - pieprz czarny grubo mielony - cytryna
mojewypiekiinietylkogotowego sosu Teriyaki np. Tao Tao, jednak moim zdaniem przygotowany samemu smakuje o niebo lepiej. Polecam. Łosoś teriyaki Składniki dla 2 osób Składniki: Około 400g fileta z łososia (dwa dość duże i grube kawałki) 1/3 korzenia imbiru 1/2 cebulki dymki (zielonej części) 1/2 papryczki chili 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 cytryny 1/2 limonki 50 ml sosu
Mania GotowaniaSpaghetti z łososiem i cukinią! Składniki: - spaghetti (najlepiej włoskie) -300 g filet z łososia - 1 szt cukinii - natka pietruszki - 1/2 cebuli cukrowej - 30% śmietanka - sok z cytryny - sól morska - pieprz cytrynowy Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, dusimy około 5 minut na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną cukinię, dusimy kolejne 5-7 minut
SMYKWKUCHNIZamiast szparagów możesz użyć innych warzyw np. brokułów czy fasolki szparagowej. Dla 2 osób - 2 filety z łososia 150 g - pół łyżeczki soli i pieprzu - łyżka masła klarowanego - 1 pęczek szparagów białych - 1 pęczek szparagów zielonych - pół cytryny - łyżeczka soli - łyżeczka masła - łyżeczka cukru - 2 litry wody - 5 jaj - łyżeczka musztardy - łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - łyżka octu(...)zielone i gotuj jeszcze 5 minut. Podczas gdy szparagi się gotują rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, ułóż łososia skórą do dołu i smaż 5 minut, po czym przewróć i smaż kolejne 4 minuty. Zmniejsz ogień do minimum, (lub wyłącz całkiem jeżeli filety są cienkie ) przewróć z powrotem na skórę i przytrzymaj kolejne 3-4 minuty pod przykryciem
Pasje Jolkipięknej sztuki fileta z łososia zwykle coś zostanie, więc gospodarnie przyrządzamy jeszcze coś innego :) Często z założenia staram się robić "dwie pieczenie na jednym ogniu" :) Połowę łososia upieczonego wczoraj użyłam do pasty :)Składniki:4 jaja gotowane na twardo,pieczony łosoś (200 gram, ja użyłam przyrządzonego do Sałatki z rukoli i pieczonego łososia w pomarańczowym dresingu), 2-3 łyżki majonezu
Delicious Titbitschrupały” podczas jedzenia. Jeżeli jednak chcecie by danie było bardziej fit, zrezygnujcie z warstwy majonezowo-serowej. Sam łosoś z porem również smakuje świetnie:) Na 4 porcje: 2 filety z łososia (po około 250-300g każdy) 2 pory 2 łyżki Oleju Wielkopolski Miks z Kokosem + do posmarowania formy 4 łyżki śmietany 30% 15g serka topionego sok z połowy
Smaki Na Talerzumamy klęskę urodzaju. A co możemy sobie ugotować z odpadków wg. przepisu Juliana Karewicza? Bardzo smakował mi łosoś z sosem teriyaki zero waste. Składniki na każdą osobę: filet z łososia łyżeczka prażonego sezamu do posypania łyżeczka drobno posiekanego szczypioru z dymki do posypania sos teriyaki – wychodzi duża ilość, którą możemy przechowywać do tygodnia w lodówce szklanka
Ugotowane pozamiatane