Gravlax, to cytując Wikipedię: " tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej
Stare Garyłososia z dużego kawałka i koniecznie zaopatrzyć się w sznurek wędliniarski, który można go dostać w sklepach gospodarstwa domowego lub pasmanteriach.Dużym nożem wyciąć skórę z łososia i pesetą wyjąć ości. Filety umyć, osuszyć i przekroić poziomo na 2 cieńsze płaty, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Na patelni na maśle zeszklić cebulę, dodać surowy ryż i smażyć przez(...)desce rozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę.Zawinąć szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać listki laurowe. Za pomocą pędzelka posmarować roladę 3 łyżkami oliwy z oliwek.Rolad
Świat Domowej KuchniPasztet rybny SKŁADNIKI:CIASTO350 g mąkijajko -1 sztmargaryna -200 gsólFARSZfilety z łososia -0,5 kgsłodka śmietanka -400 gbiałko jaj -1 sztsok z 1 cytrynypieprz kajeńskiświeżo zmielony pieprzsos worcestersólPONADTOżółtko -1 sztmarchewki -2 sztseler -1 sztpor -1 sztbulion warzywnyfilety rybne o białym zwartym mięsie -250 gprzyprawa do ryb-1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Ciasto Mąkę zagnieść z jajkiem,solą(...)margaryną na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz. FARSZ Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem kajeńskim,odstawić na 20 minut do lodówki. Łososia zmiksować ze śmietaną i białkiem,doprawić solą i pieprzem. Warzywa obrać,opłukać,pokroić w drobną kostkę. Ugotować warzywa
Kuchnia Danusitego smaczna i zdrowa ryba. Dziś mam dla Was przepis na łososia z sosem malinowym podanym z puree ziemniaczanym i sałatką z fetą i granatem. Polecam :) 2 filety z łososia (po ok. 120 g) łyżeczka oliwy 2 łyżki soku z limonki 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki cayenne 0/5 szklanki malin szczypta cukru szczypta pieprzu glassa balsamiczna (najlepiej malinowa
Mienta blogpestkami granatów to ostatnio moje ulubione połączenie ;) Polecam wszystkim, szczególnie tym dbającym o linie - sałatka jest lekka i pożywna, a do tego niesamowicie smaczna. Składniki : 2 filety z łososia (250-300g) 2 dymki 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sok z połowy cytryny 1-2 łyżeczki soli morskiej garść pestek dyni mieszanka sałat 1 łyżka octu jabłkowego(...)jest delikatniejszy) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz pestki granatu sos balsamico (opcjonalnie) Przygotowanie : Łososia włożyć do małego rondelka lub na głęboką patelnię, zalać zimną wodą, dodać dymkę, ziarna pieprzu, sok z cytryny i sól. Zagotować, gdy woda się zagotuje odwrócić filety na drugą stronę, zdjąć garnek z ognia i odstawić na 7 minut. Wyjąć filety
Codzienne Gotowaniekombinacja, którą mam zamiar Wam dzisiaj przedstawić, przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Tak smacznego i soczystego łososia chyba nie mieliście jeszcze możliwości próbować. Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy: – filet z łososia (kawałek o dowolnej wielkości) – musztardę sarepską – jogurt grecki W celu stworzenia marynaty należy wymieszać musztardę z jogurtem w proporcji 2:1 (2 łyżki musztardy
Szybko Tanio SmacznieŁosoś na makaronie z pesto Lekki i aromatyczny obiadek :) Składniki 200 g fileta z łososia 1 łyżka majonezu 1 łyżka miodu przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól 100 … Czytaj dalej Łosoś na makaronie z pesto
czarrna od kuchniwedług tego przepisu smakuje rewelacyjnie podawany z ryżem i smażonymi warzywami. A przygotowanie tego łososia jest bardzo proste przy użyciu wędzarni Bradley Smoker. Składniki: 1 duży filet z łososia Solanka: 1l wody 125 ml soli 125 ml syropu klonowego 60 ml ciemnego rumu 60 ml soku z cytryny 10 ziaren ziela angielskiego 10 całych ząbków czosnku
naRuszciesosu worchestershire 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka kuminu 1 ząbek czosnku pieprz sól dodatkowo 1/4 świeżego ananasa 1 czerwona cebula patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet z łososia myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm ( usunęłam również skórę z filetów, ale nie trzeba tego robić przed grillowaniem). Wszystkie składniki marynaty łączymy
DefinicjaSmakuLekki i zdrowy wiosenny obiadek Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami SKŁADNIKI: pęczek zielonych szparagów 2 filety z łososia ze skórką sos serowy (z serków topionych, śmietany) korbacz (oscypek - makaron) sól, pieprz, cytryna Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować na parze około 10 minut. Zahartować w zimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem
MarciochaKucharzystad też mojezainteresowanie. Polecam wszystkim, smakuje naprawdę pysznie,z dodatkiem kaszy kuskus i sałatką ze świeżych pomidorów. ŁOSOŚ CYTRYNOWO-IMBIROWY. /przepis Nigelli Lawson/ 1 porcja 100-150g fileta z łososia skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka słodkiej mielonej papryki łyżka oliwy z oliwek czosnkowej sól, pieprz do podania: 100-150g kaszy kuskus ugotowanej
W kuchni Karmel-itkiSpróbujcie a przekonacie się jak do łososia pasują słodkie owoce. Zresztą zajrzyjcie do kategorii „ryby” a znajdziecie tam mnóstwo przepisów na takie ciekawe połączenia smaków :) 2 filety z łososia (po ok. 150 g) marynata: łyżka oliwy łyżka soku z cytryny łyżeczka zielonego tabasco 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta kolorowego pieprzu 1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry(...)malinowa Umyte filety nacieramy marynatą. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron (lub pieczemy na tradycyjnym grillu). Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. Arbuza pozbawiamy pestek i kroimy w kosteczkę. Gotowe owoce mieszamy z mozzarellą i posiekanym szczypiorkiem. Talerze ozdabiamy glassą, nakładamy na nią łososia. Podajemy z sosem
Mienta blogmoim domu o jakiegoś czasu minimum raz w tygodniu podawana jest ryba w różnych postaciach. Bo jest zdrowa i moim zdaniem smaczniejsza jak jakiekolwiek mięso. Składniki: 4 filety z łososia masło 10 gram bułki tartej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z ½ limonki oliwa z oliwek 50 gram parmezanu Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Filety posmarować masłem(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego. Bułkę tartą wymieszać z posiekaną natką pietruszki, 1 łyżką oliwy, sokiem z limonki i startym parmezanem. Przykryć łososia przygotowaną mieszanką i piec w piekarniku przez 10-12 minut. Podawać z miksem sałatek wymieszanych z pomidorkami koktajlowymi i sosem greckim
Tradycyjna KuchniaTarta francuska z łososiem i brokułem porcja dla 4 osób Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku s os: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki startego sera (mieszanka parmezanu, cheddar/gouda) 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury
JaglusiaCześć ! Nastała jesień, więc przemycam wszędzie ostrzejsze przyprawy. Dziś padło na curry. W wersji z łososiem się zakochałam ! To zdecydowanie moje comfort food. Składniki (2 porcje): 1 większy filet z łososia 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry 200 ml mleka kokosowego 1/2 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczka kuminu 1-2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki przegotowanej wody
Moja pasja smaku