uwagi na wysoką przyswajalność białka łosoś stanowi idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię oraz wszystkich, którzy cenią zdrowy tryb życia. Jedzmy więc łososia na zdrowie! Składniki: Łosoś: filet z łososia ze skórą 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią sól pieprz cytrynowy Salsa: 1 pęczek natki pietruszki 1 czerwona papryczka chili sok z 1/2 cytryny
Smakowity Blog Kulinarnyzupa lekko przestygnie i zmiksuj blenderem na gładki krem (miksowanie gorącej zupy stępi ostrza blendera). Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotuj pulpety z łososia Filet z łososia bez skóry i większych ości (gdyby się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek
Moja DelicjaWitam, W dzisiejszej notce chciałabym przedstawić przepis na danie idealne na wieczorną kolację przy świecach. By przygotować ten wspaniały posiłek potrzebujemy: Łosoś: * filet z łososia ze skórą(ja użyłam 1 dla 2 osób) *sól, pieprz *cytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej
Wspólne smakiprzepyszna, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsza niż świeżo po przygotowaniu. Podaję przepis na 3-4 porcje, ja robiłam z podwójnej ilości.Składniki:- 300g halibuta ( u mnie filet)- 200g łososia ( filet)- 12 surowych krewetek- 1 czerwona cebula (dałam zwykłą)- 1/2 kopru włoskiego (fenkułu)- 2 łodygi selera naciowego- 1/2 malutkiej dyni- 2 ząbki czosnku- papryczka chili- 2 łyżki oliwy
Smaczne ZdroweBardzo prosty przepis na bardzo wykwintny obiad (w moim mniemaniu oczywiście ;P) Przepis znalazłam na blogu Pieprz czy wanilia Składniki na dwie porcje : 2 porcje filetów z łososia otarta skórka z 1 cytryny + sok z 2 cytryn 1 łyżka oliwy kilka gałązek świeżego tymianku sól dodatkowo pieczone ziemniaczki : kilka ziemniak(...)miski wycisnąć sok z 2 cytryn; dodać świeże listki tymianku, 1 łyżkę oliwy i otartą skórkę z 1 cytryny. Wymieszać. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety łososia włożyć do miski z marynatą. Pozostawić na ok. 30min. Jeśli marynata nie zakrywa całego mięsa - w połowie czasu – przerzucić mięso ryby na drugą stronę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić
cucinareSkładniki:1 kg filety z łososia,1 kg filety z pstrąga,1 kostka warzywna,4 łyżki żelatyny,4 jajka,2 marchewki,1 pietruszka,1 seler,1/2 groszku zielonego,1 pomidor,1/2 papryki,natka pietruszki.Przygotowanie: Kawałki fileta z łososia i pstrąga gotujemy w wodzie z obranymi warzywami : marchewka, pietruszka i seler. Dodajemy do wywaru kostkę rosołową
Aga w kuchniczarno cebule 1/2 cukinii 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu gałkę muszkatołową, sól, pieprz jogurt lub śmietankę do zupy 0,3 kg świeżego fileta z łososia 0,3 kg świeżego fileta z dorsza 0,1 kg wędzonego łososia Marchew, pietruszkę, seler, seler naciowy, kalarepę, ziemniaki obieramy, kroimy w zgrabną kostkę i zalewamy zimną wodą(...)opaloną cebulę. Gotowanie od zimnej wody wydobywa cały smak i aromat z warzyw. W miarę gotowania dodajemy cukinię, brokuły i kalafior. Jak wszystko zmięknie, dorzucamy pokrojone w kostki filety z łososia i dorsza. Gotujemy przez około 10 min. Ryba ma być jędrna i soczysta. Zupę zaprawiamy jogurtem bądź śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, posypujemy sporą ilością koperku. Dokładamy
ladykitchenpostanowiliśmy, jak co roku - darować karpiowi życie.Kupiliśmy filety z łososia.Przyrządzimy je w sposób bardzo prosty.Składników niewiele:-filety z łososia-przyprawa do ryb-jedna cebula-olej Cebulę kroimy w plastry i układamy na półmisku. Posypujemy ją przyprawą do ryb i skrapiamy olejem. Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na części. Posypujemy przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i przekładamy na cebulkę.Pozostawiamy na ok. godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy łososia skórką
Maminek kulinarnymąki gryczanej 200 ml ciepłego mleka 2 kopiaste łyżki puree z dyni jajko 10 g świeżych drożdży szczypta soli i pieprzu olej rzepakowy do smażenia łosoś i salsa: filet z łososia ok. 400 g ok. 2 cm pikantnej papryczki chili łyżka soku z limonki 6 truskawek pół pęczka szczypiorku 1/4 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu dodatkowo: 4 łyżki serka Almette(...)dyni i mieszamy na gładką papkę. Dodajemy rozpuszczone drożdże, jajko i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości oleju. Filet z łososia dzielimy na 4 części. Nacieramy sokiem z limonki oraz posiekaną papryczką. Gotujemy na parze około 7 minut. W tym czasie truskawki kroimy w kosteczkę i mieszamy z posiekanym
Mienta blogWiele osób zastanawia się co można grillować? Odpowiadam – wszystko, to na co macie w danym momencie ochotę. Możemy grillować mięso, warzywa, ryby, a nawet owoce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!opisem przygotowania fileta. Na dno sporego naczynia ( takiego aby zmieścił się rozłożony filet) wysypujemy dość grubą warstwę soli ( około 200 gram), układamy na niej fileta łososia, skórą do dołu. Rybę przesypujemy resztą soli i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Ważne jest by sól, której użyjemy była naprawdę gruba ( ja niestety nie mogłem takiej(...)grubej soli, jest fakt, że mięso ryby wchłonęłoby miałką sól i całość zrobiłaby się zbyt sucha i słona). Drobno siekamy pęk koperku i grubo pokrywamy nim wierzch fileta. Ostrym nożem kroimy łososia na skośne plastry i układamy je na półmisku. Podajemy z cząstkami cytryn, posypując odrobiną grubo zmielonego pieprzu
Miód i pieprzłososia umyć, osuszyć, przełożyć na małą blaszkę do pieczenia i delikatnie przekroić na 2 części. Rybę przyprawić solą oraz pieprzem, skropić odrobiną soku z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Śmietanę wymieszać z chrzanem. Przygotowany sos rozsmarować na wierzchu łososia. Blaszkę z łososiem wstawić do piekarnika i piec około 17 minut, aż do zmiany koloru łososia. Uwaga: podczas wkładania łososia(...)piekarnika, z naczynia żaroodpornego (tam, gdzie pieką się ziemniaki) należy zdjąć pokrywkę - i piec je jeszcze razem z łososiem, aż do lekkiego przypieczenia . Upieczonego łososia delikatnie przekroić wzdłuż nacięcia, zdjąć skórkę, a sam filet przełożyć na talerz. Na sam koniec przygotować szparagi: umyć, odłamać twarde końcówki. Na patelni rozpuścić masło i dodać szparagi, które należy delikatnie posolić. Smażyć
UgotowaćZrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny. Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem."B. Leśmian, "W malinowym chruśniaku" Rolady z łososia w nori (4 porcje):duży filet łososia norweskiego (600-800 g)8 płatów alg noriolej sezamowy lub arachidowysól morskaFilet podzielić na 8 równych części. Każdy kawałek posolić. Następnie umieścić na macie do zawijania sushi płat nori
Food Squareniż to kupne. Brokuły proponuję lekko zblanszować. Powinny być lekko chrupiące. Brokuły z łososiem smakują wybornie. Podaję je bardzo często właśnie do łososia. Pieczony łosoś Składniki: 600 g fileta z łososia 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku ¾ łyżeczki płatków chili 1 duży brokuł 4 plastry cytryny, grube 1 łyżka oliwy Pesto z bazylii 1 doniczka(...)świeżej bazylii 50 g migdałów 100 ml oliwy 1½ łyżka utartego parmezanu szczypta soli Nastaw piekarnik ma 200ºC. Filet z łososia podziel na 4 porcje. Oprósz solą, pieprzem i chili. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Na każdy kawałek połóż plaster cytryny. Wstaw rybę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Ugotuj brokuły al dente
codojedzeniabogaty sos doskonale uzupełnia smak łososia, nadając mu bardzo delikatny aromat. Składniki: 4 filety z łososiana sos: 1 posiekana drobno średnia cebula1 ½ szklanki dobrego ketchupu½ szklanki ciemnego rumu1/3 szklanki sosu Worcestershire¼ szklanki octu z jabłek2 łyżki chili w proszku2 łyżki papryki2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych½ łyżeczki mielonego kminku½ łyżeczki mielonej kolendry¼ łyżeczki pieprzu cayenne¼ łyżeczki soli¼ łyżeczki mielonego(...)minuty. Następnie dodajmy pozostałe składniki i mieszając doprowadźmy wszystko do wrzenia. Całość duśmy na małym ogniu około 5 minut. Sos zdejmijmy z ognia i ostudźmy do temperatury pokojowej. Filety z łososia posypmy solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewajmy grilla, naoliwmy dobrze ruszt żeby filety nie przywierały do rusztu. Grillujmy około 10-12 minut na każdy 2 cm grubości
naRuszcie