ZUPA RYBNA Z ŁOSOSIEM NORWESKIM! NAJSMACZNIEJSZA! SKŁADNIKI dla 4 osób: - 2 spore filety z łososia norweskiego - kilka małży nowozelandzkich (jeśli nie masz możesz pominąć ten składnik) - 3 jędrne marchewki - 4 ząbki czosnku - 1/3 pęczka natki pietruszki - 1/3 pęczka kolendry - 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku - 8 szt młodych ziemniaków - 7 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości - 1/2 do 1 łyżeczki(...)opakowanie śmietany 18% - sól - ewentualnie bulion krewetkowy w proszku ( do kupienia na dziale kuchnie świata) WYKONANIE: - marchewkę i ziemniaki obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy na drobno - filet z łososia myjemy pod wodą, dokładnie obieramy z łusek, wszystkich ości, nie możesz przegapić żadnej, więc wykonaj to dokładnie - marchewkę kroimy w drobną kostkę - ziemniaki w ćwiartki bądź ósemki, jeśli
SMYKWKUCHNIMożecie zastąpić część kurek innymi grzybami np. pieczarkami, ale odradzam raczej grzyby typu maślaki czy prawdziwki. Przygotowanie : 25 min. Pieczenie : 35 min Porcja dla 4 osób: ● 4 filety z łososia bez skórki (po 125 g każdy) ● 400 g kurek ● 1 cebula ● 1 ząbek czosnku ● 3 łyżki posiekanego szczypiorku ● 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ● 4 plasterki cytryny (opcjonalnie(...)posiekany czosnek, i rozgnieciony lub rozkruszony stostowany chleb lub bagietkę. Nagrzej piekarnik do temperatury180°C. Pozostałe kurki podsmaż przez 5 minut na oliwie, posól, popieprz. Odstaw. Filety z łososia posól, popierz, ułóż na rozłożonym na blasze papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodopornym . Na filety wyłóż przygotowaną kruszonkę z kurek, chleba i ziół, s krop oliwą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWyrazista w smaku, pachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z łososiem w towarzystwie świeżych warzyw oraz aromatycznych przypraw. Składniki: 600g fileta z łososia 1 ostra papryka chilli sok i skórka z 1/2 cytryny 1kg ziemniaków 3 czerwone cebule 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 1 por 1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól olej rzepakowy Wykonanie(...)Marynata Papryczkę chilli bardzo drobno posiekać, dodać sok i skórkę z połowy cytryny, składniki dokładnie wymieszać. 2. Filet z łososia umyć i pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i natrzeć marynatą. 3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do rozgrzanego garnka z olejem i dusić pod przykryciem. Doprawić roztartymi w moździerzu ziarenkami pieprzu
Szalona Kuchnia Ewelinyfilet z łososia ze zdrowymi, suszonymi jagodami goji stanowią idealną kompozycję smaków. Suszone jagody goji pod wpływem temperatury stają się mięciutkie i rozpływają się w ustach, po prostu pycha… Łososia podałam z mało popularnym (A szkoda !) amarantusem, który zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych z dodatkiem szafranu i cukinii. Koniecznie spróbujcie Składniki: 2 filety z łososia
Oryginalny smakUdało mi się kupić piękne filety z łososia, musiałam więc je podać w oryginalnej oprawie;):) Postanowiłam przyrządzić go w nieco słodkiej wersji, z dodatkiem brzoskwiń i sera oraz pasty czosnkowej i aromatycznej pietruszki. Całość wieńczą chrupiące orzechy włoskie... Składniki:4 filety z łososia,2 brzoskwinie,4 plastry sera,3 ząbki czosnku,2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)oraz sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, natrzeć pastą czosnkową. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 30minut do lodówki. Natłuścić naczynie żaroodporne i ułożyć filety. Polać łyżką stopionego masła. Piec ok. 20 min w temp. 190st. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Obłożyć nimi rybę, przykryć plastrem sera, na koniec
Z miłości do słodkościkalafior, a do tego pyszny łosoś. Po formy do zapiekania i grilowania zajrzyjcie na stronę homemart.plSkładniki dla 4 osób: 1 kalafior 50 - 60 dag filetów lub medalionów z łososia płatki czosnku sól pieprz cytrynowy lub czarny oliwa z oliwek 2 łyżki soku z cytryny majeranek mąka 1.Kalafior dzielimy na małe kawałki, układamy na formie do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy(...)czosnkowymi. W piekarniku ustawiamy grill lub termoobieg, rozgrzewamy piekarnik na 175 C, i zapiekamy kalafior przez 60 minut, obracając często aby równo się opiekał. Oliwę dozujemy wg. potrzeby.2. Filety z łososia solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym i majerankiem, skrapiamy kilkoma kroplami cytryny. Na talerzu przygotowujemy mąkę i obtaczamy w nich przyprawione filety. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety
Apetyczna babeczkaczarny, 1 plasterek cytryny, 1 woreczek ryżu basmati. Przygotowanie: Filet z łososia myjemy pod zimną wodą. Nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Łososia gotujemy na parze w parowarze ok. 20 minut. W rondelku gotujemy ryż w osolonej wodzie. Przekładamy na talerz filet z łososia, podajemy go z plasterkiem cytryny. Obok kładziemy kopczyk z ryżu. Smacznego
Aga w kuchniPrzepis dedykuję Asi i wstawiam na specjalne jej życzenie, gdyż podczas pobytu u nas zachwycała się nieustannie smakiem tego łososia. Asiu, a teraz do dzieła! :) Składniki: 1 cały filet łososia ze skórą (nie mniejszy jednak niż 500 g) starty świeży chrzan (kilka łyżek) - ja wzięłam taki ze słoiczka skórka otarta z cytryny 3 łyżki soli morskiej 1-2 łyżki
Kuchnia Prezydentowejsię częściowego powierzchniowego zwęglania. Po za tym potrawy prócz temperatury czerpią z niego sól oraz inne naturalne bogactwa mineralne, które znajdują się wewnątrz bloków solnych. składniki: 1 duży filet łososia ze skórą (około 1 ½ kg)1 Himalajski kamień solnydo sosu/glazury2 łyżki soku z limonki2 łyżki octu (ryżowego, jabłkowego lub białego wina)2 łyżki musztardy Dijon2 łyżki miodu2 łyżki świeżo(...)pieprzu¼ łyżeczki pieprzu cayenne60 ml oliwy z oliwekPrzygotowanie: Przy pomocy blendera wymieszać wszystkie składniki sosu na gładką jednolitą masę. Przygotować łososia. Ponacinać na zewnątrz (nie przecinając skóry, w nacięcia polecamy włożyć plasterki cytryny), przy pomocy np., pędzelka silikonowego filety natrzeć przygotowaną mieszanką. W międzyczasie w grillu w temperaturze (180-200°C ) rozgrzewać kamień solny. Na rozgrzany kamień solny wyłożyć
naRuszciepotraw, szczególnie dań jednogarnkowych z dodatkiem mięsa lub ryby. To danie jest proste, a w dodatku jest eleganckie i wyraziste, nieprzeciętne w smaku. SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia bez skóry ( po ok. 150 g każdy) 250 g makaronu ryżowego, lub chińskiego makaronu jajecznego biały sezam do obsypania filetów MARYNATA I SOS: 4 łyżki sosu sojowego
Calzonella.comsię w zlewający tłum, ani tym bardziej wybijać się z niego za wszelką cenę. Po prostu BYĆ SOBĄ. ŁOSOŚ PIECZONY Z CZĄBREM. /własny;/ 2 porcje 2 kawałki fileta łososia 1/2 łyżeczki suszonego cząbru sok z 1/2 cytryny 30-40g masła 2-4 plastry cytryny sól, biały pieprz, odrobina granulowanego czosnku Łososia opłukałam, odcięłam delikatnie skórę, natarłam solą
W kuchni Karmel-itkikwasów Omega-3, które działają bardzo korzystnie na nasze zdrowie.Mięso łososia można dostać pod różną postacią. Najzdrowszą i najbardziej wartościową wersją tej ryby jest świeży filet. Jest nieco droższy od łososia w dzwonkach, ale na pewno o wiele smaczniejszy. Zdecydowanie wart swojej ceny i warto zajadać go od czasu do czasu. Moja propozycja na dziś to łosoś(...)się nimi zajadać, nawet wtedy, gdy ilość ości zdecydowanie przewyższa nasze oczekiwania... No cóż, dłubanie nie jest taką złą sprawą - cierpliwość z pewnością w tym wypadku się opłaca! :) Łosoś na warzywach - filet z łososia 400g - 2 buraczki, 3 marchewki, pół gruszki Marynata: - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka musztardy Dijon - sok z połowy cytryny - sól, pieprz
Sajkofanka smakuzawartego w rybie. Dlatego tym razem w moje trafił dosyć mięsisty kawałek łososia. Kilka dodatkowych składników i powstała przepyszna kolacja, do zrobienia której, zapraszam również Was. Składniki: 250g fileta z łososia 200g makaronu tagliatelle 50g szpinaku świeżego 50g rukoli 50g orzechów nerkowca 2 ząbki czosnku kilka pomidorków cherry 100ml oliwy z oliwek sok z cytryny sól pieprz cukier Przygotowanie(...)Filet z łososia dzielimy wzdłuż na 2 kawałki. Każdy z nich opruszamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy oliwą. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po skropieniu sokiem z cytryny na rybie może pojawić się biały nalot. Nie należy się obawiać. Sok z cytryny ścina białko, powodując, że ryba zostanie soczysta. Potrzebuje o wiele krótszej obróbki termicznej
Jacob TastesSKŁADNIKI 2 filety z łososia ze sk ó r ą 2 cukinie 1 limonka 1 z ąbek czosnku 1 cm imbiru bazylia szczypiorek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 2 filetti di salmone 2 zucchine 1 lime 1 spicchio d'aglio 1 cm di zenzero fresco basilico erba cipollina sale, pepe olio d'oliva(...)listkami bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinie wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1 godz. Filety z łososia skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rybę układamy na natłuszczonej formie
La grande e la piccola cuoca