wieprzowego, np. z łopatki; - garść grzybów suszonych; - 2 duże cebule; – 2 marchewki, 1 pietruszka; – 3,5 kg kiszonej kapusty; - 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego; pieprz, sól Dodatkowo: – jajka, bułka tarta Wykonanie: Składniki na naleśniki zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, smażyć naleśniki. Mięso, marchewkę i pietruszkę zalać zimną wodą, NIE PRZYPRAWIAĆ, gotować do miękkości mięsa
dom-agi.pltrochę dziwne, ale pierwszy raz jadłam je, gdzieś w przydrożnej knajpce na drodze z Zakopanego do domu. Wcześniej nie znałam tego dania, gdyż u nas raczej nigdy nie gotowało się takich rzeczy. Jeśli chodzi o te kołduny z restauracji, to powiem tylko tyle, że nie były złe, a nawet całkiem smaczne. Oczywiście pewien czas temu postanowiłam zrobić je sama(...)śmiało dla 4 – 5 osób, a nadmiar ugotowanych kołdunów zawsze można zamrozić i będzie jak znalazł na czarną godzinę :) Składniki na rosół: 50 dag mięsa wieprzowego (np. karkówki lub łopatki) 1 ½ - 2 litry wody 1 płaska łyżka soli 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 średnia marchewka 1 średni korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Natka pietruszki Nadzienie: ugotowane mięso
Smakowy RajCzasem lekki, zdrowy posiłek może zachwycić niejednego smakosza golonki i moim zdaniem takie właśnie jest to danie. Mój Tato jak wcześniej wspominałam, to prawdziwy niejadek, robiący
Gosia gotujegórze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia nie posiadam, lecz tażin można bez problemu przygotować w zwykłym, szerokim garnku. Ja skusiłam się na odświętny gulasz wołowy gotowany na kwaskowatym soku z granatów, przyprawiony daktylami, które zagęszczają sos i nadają mu słodki smak. Dodatek dyni może nie jest konieczny, ale doskonale tutaj się odnajduje. Całość jest niesamowicie aromatyczna, korzenna(...)równomiernie się obsmażyło. Wlewamy wodę i drewnianą łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy sok z granatu, dodajemy pokrojone na ćwiartki daktyle i morele. Dodajemy sól. Przykrywamy naczynie pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy co najmniej 2 godziny. Po tym czasie do dania dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy jeszcze ok. 40 minut. Tażin najlepiej przygotować dzień
Poezja smakudoszło w czasach wojen napoleońskich. Jeżeli była to potrawa mająca wzmacniać żołnierzy, to również Wam pomoże nabrać sił na zbliżające się mrozy. 4 porcje 3 h składniki: 500 g łopatki wołowej 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki 250 g pieczarek 2 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz, 4 liście laurowe(...)wody i zagotowujemy. Następnie przekładamy do rondla z mięsem. Do mięsa dodajemy zblendowane pomidory z puszki, dolewamy wody aby zakryła zawartość rondla. Doprawimy liśćmi laurowymi i zielem angielski. Wszystko gotujemy około 2 godzin do momentu, aż mięso będzie miękkie. Przygotowujemy pieczarki, krojąc je w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy grzyby. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy
Ania i Marcin gotująPolecam serdecznie szczególnie dla tych, którzy nie mają za dużo czasu, a chcą zjeść coś sycącego. Składniki: 300 g mięsa mielonego wołowego 700 g mięsa mielonego z szynki /łopatki 1 cebulka 1 nieduża kapusta pekińska 1 ugotowany woreczek ryżu przyprawy do smaku: sól, pieprz , papryka słodka i ostra, czubryca, piersi cytrynowy Przygotowanie: Mięso(...)smaku ulubionymi przyprawami, musi być intensywnie ;) Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które delikatnie obsmażamy na rozgrzanej patelni Przekładamy do garnka z grubym dnem, polewamy wodą tak żeby przykryła kotlety Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 20 min Z wywaru, w którym gotowane były kotlety można przygotować przepyszny sos (jak pomidorowy dodać należy dodać pomidory z puszki i zredukować) Smacznego
Gotowanie z pasjąłyżeczka suszonego tymianku 0,5 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 kotlety schabowe (jeżeli nie jesteście na diecie może to być trochę tłustsze mięso np. łopatka) szczypta słodkiej i ostrej papryki, może być też wędzona sól, pieprz 1 łyżka mąki kukurydzianej 2-3 łyżki wody Przygotowanie : Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę(...)grube plasterki, wrzucić do garnka, dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie, zalać wodą, tylko tyle aby zakryła marchewki, zagotować. Gdy cebula się zeszkli dodać ją do gotującej się marchewki wraz z tymiankiem i kolendrą. Gotować aż marchewka będzie na wpół miękka. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wielkości kęsa. Dodać do gotującej się marchewki, zmniejszyć
Codzienne Gotowaniedotychczasowe maślankowe ciasto na pierogi przegrało z przepisem, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Szybkie, proste, nie brudzące rąk, wspaniale się rozwałkowujące, nie rozpadające się w trakcie gotowania to niewątpliwe zalety tego ciasta na pierogi. Za przepis dziękuję mojej młodszej siostrze- wreszcie doczekała się ode mnie słów, że jej przepis jest lepszy od mojego :). Dzisiaj zapraszam na pierogi(...)proporcji wyszło mi 45 pierogów. Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki tortowej 1 szkl gorącej wody 125g masła 1 jajko sól Farsz mięsny ugotowane mięso z kurczaka i łopatki cebula masło sól i pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać podsmażoną na maśle cebulkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do miski wlać przegotowaną wodę
Pieguskowa Kuchniazawiedziecie się. Jest o niebo lepszy od kupnego, pozbawiony MOM-u, soi i innych wynalazków. Jeśli macie ochotę, to naprawdę polecam. Składniki na pasztet pieczony z kruszonką: 1 kg łopatki wieprzowej (może być tłusta) 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 300 g wątróbki drobiowej kajzerka 2 cebule 1 marchewka 1/2 małego selera 1 mała pietruszka liście(...)łyżki bułki tartej Wieprzowinę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, łyżeczkę soli, dolewamy wodę do 3/4 wysokości mięsa i gotujemy około 50 minut. Po tym czasie dodajemy obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por i gotujemy kolejne 30-40 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy dodajemy pokrojone cebule, a gdy się zeszklą, oczyszczoną wątróbkę
Rozpustne gotowaniezrobić. Zrazy wołowe przyrządza się z różnych rodzajów tego mięsa. Najbardziej oczywistym wyborem jest oczywiście tzw. wołowina zrazowa, która jest częścią udźca. Ale często wykorzystuje się również rostbef, antrykot, łopatkę czy nawet polędwicę. Często już u sprzedawcy możemy otrzymać mięso pokrojone w cienkie plastry, a nawet już ubite. Jeśli jednak nie jest to możliwe, będziemy musieli sami pokroić(...)kolor zrazów, ale przede wszystkim utrwala ich kształt i „zamyka” przed ucieczką soków. Różne są szkoły i upodobania jeśli chodzi o podanie zrazów. Do najpopularniejszych dodatków należą m.in. gotowane ziemniaki i kopytka . Zwykle podaje się je również z sosem z duszenia, którego może być więcej lub mniej. Wg przepisu poniżej – raczej mniej, ale jeśli ktoś woli inaczej, to trzeba
Kulinarna Pokusamielona 1/2 łyżeczki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka łopatkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju rzepakowym na rumiano, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, wsypać papryki w proszku, 1 kostkę rosołową, wszystko podsmażać z 15 minut pokrojoną kapustę w garnku zagotować z wodą, kapustę dodaję porcjami, gdyż pod wpływem gotowania kapusta się kurczy i więcej do garnka jej się zmieści
W Mojej Kuchni LubięZ dużych muszli makaronowych można wyczarować efektowne danie. Ja zrobiłam nadzienie z mięsa mielonego a do tego sos pomidorowy. Robiąc zapiekankę z makaronu i mięsa nie
Ala piecze i gotujespożywanie. Postanowiłam wykorzystać pomysł jaki niedawno podejrzałam u Di gotuje . Mianowicie jest to wykorzystanie andrutów pomiędzy które nakłada się farsz mięsny, obtacza w panierce i smaży. Dość ciekawy efekt można tym sposobem uzyskać. Coś typu smażona ryba ;) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowina, a dokładnie łopatka wieprzowa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej
MamaOskarkaSmaczny pomysł na drugie danie, urozmaicony poprzez kaszę gryczaną, którą powinniśmy spożywać ze względu na jej wartości odżywcze.. Składniki: 1/2 kg łopatki mieszanka ziół do
kgwjanczewoliści młodej kapusty (poza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała część) jajko 3 łyżki bułki tartej oliwa do smażenia sól czarny pieprz, zioła prowansalskie 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy
Pyry na Gazwedle upodobań gęstości zupy) ok 40 dag łopatki bez kości (lub kości na zupę) 2 łyżki octu (do smaku) 1 łyżkę cukru (do smaku) śmietanę słodką 18 % ok 1/4 szklanki sól, pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA : Fasolę moczymy na noc we wodzie, skróci, to znacznie czas gotowania. Namoczoną fasolę, umyte mięso(kości) zalewamy wodą i gotujemy
Basia w kuchni