Korzenne Ciasto z Kremem Zabajonym 202Pamiętam, że do kuchni pchałam się od dziecka. Z początku podpatrywałam i wylizywałam łopatki od miksera z kremu albo garnuszek po czekoladzie. Już nie pamiętam jaką potrawę zrobiłam od początku do końca sama, ale na pewno była to jakaś zupa lub ciasto. Pamiętam, że gotowanie podobało mi się bardzo już w tedy! Dzisiaj z tym samym entuzjazmem jak kiedyś jako
rabarbarowo
Makaron w kremowym sosie z dyni z szynką parmeńską i mascarpone 227Dynia zacznie się rozmrażać. Gdy już się rozmrozi wlej na patelnię trochę wody. Niech gotuje/ dusi się na patelni (bez przykrycia). Gdy woda odparuje dolej jej znowu. Powtarzamy ten proces tak długo, aż kawałki dyni zaczną się rozwalać. Wtedy wlej mleko i lekko rozwalając dynię łopatką lub łyżką doprowadź do odparowania i zgęstnienia dyniowo- mlecznego sosu. Gdy konsystencja sosu już
Moja Micha
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 351ćevapčići grillowałyśmy wczoraj wspólnie z Olą i Pyzą! Dzięki, dziewczyny za kolejną odsłonę gotowania z Prezydentową! ;) Składniki: 350 g dobrego mięsa mielonego wołowego 150 g mięsa jagnięcego (lub tylko wołowego - 500g wtedy) UWAGA - proszę nie robić z gotowego mielonego ze sklepu, tylko zmielić np- łopatkę lub karkówkę, to ważne!!! 3 łyżki ajvaru pikantnego (miałam oryginalny, domowy, prosto z serbskiej wioski
Kuchnia Prezydentowej
Magiczne ciasto limonkowe 353dodaję do utartych żółtek. Mąkę przesiewam i dodaję do żółtek. Mleko gotuję, studzę do temperatury pokojowej i cieniutkim strumieniem dolewam do ciasta. Następnie wyciskam sok z limonki i również mieszam z ciastem. Na końcu ubijam białka na sztywną pianę ,mieszam za pomocą łopatki, ciasto przekładam do formy o wym.24x25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewam
Ciasteczkowy Potwór
Placek nie do końca po węgiersku. 298gulasz: -> 1 kg łopatki wieprzowej -> 500g pieczarek -> 1 cebula -> 3 ząbki czosnku -> 3 papryki czerwone -> 2-3 łyżki mąki -> sól, pieprz, słodka papryka -> 3 ziarna ziela angielskiego -> jogurt naturalny na wierzch Wykonanie: Placki : Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie rozmrażamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Gołąbki 384Kucharekpół łyżeczki soli1 średnia cebula 2 łyżki smalcu2 jajkaodrobina pieprzu70 dag chudego mięsa z łopatki wieprzowej1 dużą zwarta główka kapustyBulion do duszenia gołąbków Ostrym nożem wyciąć głąb z kapusty, tak aby nie uszkodzić liści. W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę włożyć do wrzątku, gotować ok. 10 minut. Czas gotowania zależy od tego jakiej kapusty używamy. Młodą gotujemy krócej. Kapustę wyjąć
Praktyczna pl
Placki ziemniaczane z mąką gryczaną i wieprzowina duszona w maślanym sosie z odrobiną grzybów 182placki; 700 g ziemniaków 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól 1 cebula pieprz ziołowy staropolski ok 1 łyżka 1 jajko 1 łyżeczka sody mięso w sosie
Gotowanie jest łatwe
Soba z wołowiną i szpinakiem / Soba mit Rindfleisch und Spinat 233pozostałe składniki to blanszowany szpinak, cieniutko krojona cebula i gotowana wołowina, całość zwieńczona wyrazistymi przyprawami i garścią ziół pozwala przenieść moje kubki smakowe na długą chwilę do Kraju Kwitnącej Wiśni. Znacie już ramen ? Poznajcie sobę - japońską zupę z wołowiną i szpinakiem. Składniki na 4 duże porcje: WYWAR 600 g łopatki wołowej 2 cm świeżego imbiru (obranego, pokrojonego w grube(...)większe kęsy (moje było bardzo miękkie) 1. Oczyszczone mięso kroimy na 4 części, wkładamy do garnka, zalewamy 2-ma litrami zimnej wody, dodajemy imbir, papryczki, cebulę w łupinie. Gotujemy 2 h na wolnym ogniu. Wyciągamy cebulę, imbir i papryczki, dodajemy resztę składników, oprócz soku z cytryny, gotujemy kolejną godzinę. Wyciągamy mięso, odkładamy; będzie nam potrzebne w późniejszym etapie. Wywar doprawiamy
Kuchnia Prezydentowej
Makaron z pulpecikami, gałką i cynamonem 187smaku 2 ząbki czosnku mąka do panierowania olej do smażenia Dodatkowo: paczka makaronu...ja miałam kolanka listki pietruszki 1 łyżka masła 1 mięsisty pomidor 1 cebula Sposób przygotowania: Łopatkę kupiłam w całości, umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę, d. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam cynamon, gałkę,sól pieprz,paprykę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę(...)Następnie na patelni na której smażyłam pulpeciki poddusiłam cebulę i obranego ze skórki, pokrojonego pomidora, dodałam makaron, masło i podpieczone pulpeciki. Podlałam wszystko 4 łyżkami wody z gotowania makaronu, przykryłam i dusiłam n a malutkim ogniu 15 minut. Na samym końcu doprawiłam potrawę szczyptą pieprzu, posypałam startym serem i listkami pietruszki. Już nie gotowałam, tylko przykryłam na chwilę
Gosia gotuje
Sos pomidorowy z mięsem mielonym 304się on w lazanii. Konsystencja sosu jest idealna także do wszelkiego rodzaju makaronów (np. Spaghetti Bolognese), naleśników, pizzy oraz warzyw. Sos pomidorowy z wołowiną. Składniki 400 g wołowiny np. łopatka, łata, szponder, mostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach 50 g selera naciowego (jedna cienka łodyga), pokrój w drobną kosteczkę 1 cebula, obierz i drobno posiekaj 2 średniej(...)łyżka koncentratu pomidorowego 1 listek laurowy sól ok. 2 łyżki cukru 300 ml zimnej wody 2 łyżki oleju rzepakowego czarny pieprz, opcjonalnie Przygotowanie Wybór Ciœnienia Niskie Czas Gotowania 10 min Otwieranie Garnka Naturalne Jeœli powy¿sze wskazówki nic Ci nie mówi, zapraszam tutaj . rozgrzej otwarty, pusty szybkowar na palniku wlej olej do rozgrzanego szybkowaru dodaj cebulę, szczyptę soli
Szybko Szybkowar
Szaszłyki z papryką w orientalnej marynacie 185Można jednak znacznie skrócić ten czas, danie będzie mniej aromatyczne, ale równie dobre...polecam. Zapraszam także na: Szaszłyki drobiowe Mini szaszłyczki z karczku Składniki na 6 porcji: 600 g łopatki wieprzowej 150 g peklowanej słoniny 2 duże cebule 2 czerwone papryki Składniki na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru(...)Pieczemy przez 30-3 5 minut na grillu (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze 16 0°C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ja podałam do nich gotowane ziemniaki sałatę z vinegretem i buraczki . Smacznego
Gosia gotuje
Domowa wędlina + film 188Gotowany schab jest bardzo aromatyczny i kruchy, pełen smaku przypraw, które wnikają do samego środka. To rewelacyjna propozycja dla zabieganych, gdyż jego przygotowanie nie wymaga wiele uwagi. Taka wędlina idealnie smakuje na zimno, pokrojona w plastry, podana z sosem tatarskim, chrzanowym lub sałatką. składniki na 1,5 kg wędliny 1,5 kg schabu lub innego mięsa ( łopatki , karkówki(...)boczku, fileta z indyka ) 2 litry wody 1/3 szklanki soli ( schab, filet z indyka ) lub 1/2 szklanki soli ( łopatka, karkówka, boczek ) 1 łyżka cukru 4-5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 5-6 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu przepis Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól, cukier, ziołowy pieprz
Smakowite Dania
Omletowe wrapy z pastą z bobu 179rozprowadzamy ją po powierzchni poruszając patelnią. Podgrzewamy aż boki się zetną, podważamy łopatką i przewracamy na drugą stronę. Po kilku sekundach zdejmujemy z patelni. pasta z bobu ok. 1/2 opakowania mrożonego bobu ząbek czosnku łyżka jogurtu odrobina soku z cytryny sól i pieprz Bób gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony i przestygnięty miksujemy na gładką pastę
Kuchnia Ellie
Zupa z wołowiną na bogato 291mięso jest już prwie miekkie dodajemy zacierkę, przecier pomidorowy i śmietanę do zupy. Gotujemy przez kolejnych około 10 minut (zacierka musi być miękka). Serwujemy z pieczywem i kwaśną śmietaną. Smacznego! Wybierając wołowinę poprośmy w sklepie o kawałek, który naddaje się najlepiej na tą zupę czyli: łopatkę, karkówkę, goleń, pręgę albo udziec. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper
mecooks
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem 249dodatkiem, polecam:) 2 duże główki młodej kapusty około kg mięsa z łopatki lub szynki 50 dag ryżu 2-3 cebule smalec sól pieprz majeranek czosnek w granulkach sos: koncentrat pomidorowy śmietana około 200 ml pieprz biały mielony sól do smaku łyżka skrobi Mięso gotuję z odrobiną soli. Po ugotowaniu, studzę i obieram. Cebulę przesmażam na smalcu
Takie tam pichcenie
Kartacze 188warte spróbowania. Składniki: 20 dużych ziemniaków 0,5 kg mięsa z łopatki 20 dag mąki boczek wędzony cebula 2 jajka sól pieprz Połowę ziemniaków ścieramy na tarce i odsączamy (najlepiej na sitku położyć gazę). Masa ziemniaczana powinna być raczej sucha niż mokra. Pozostałe gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Ugotowane i starte ziemniaki łączymy. Dodajemy mąkę, jajko, sól
Salonik smaków
Papryka faszerowana 239Od zawsze lubiłam paprykę, zwłaszcza czerwoną i żółtą za ich słodki smak. Nie wyobrażam sobie, żeby nie przyrządzić faszerowanej papryki kiedy jest teraz tak tania, a
upichcic
FORSZMAK 333oleju, przekładamy do osobnego garnka. Wędlinę i boczek podsmażamy na oleju po łopatce. Przekładamy do mięsa. Na końcu podsmażamy cebulę i tez przekładamy do garnka z mięsem. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę, ząbek czosnku (jeśli tolerujemy) i gotujemy na małym ogniu ok 1.5h, uzupełniając plyn jeśli wyparuje. Po tym czasie sprawdzamy
Walijskie Pichcenie
Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak w sosie pomidorowym 225grubej kaszy, (pęczak lub jęczmienna ) 1 kg mięsa, najlepiej mielona łopatka lub szynka 2 duże cebule 3 łyżki smalcu sól pieprz zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia od www.Skworcu.com.pl Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego, KLIKNIJ TUTAJ. 1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do niej kapustę i w miarę jak liście miękną odcinam wierzchnie liście
Apetyczna babeczka