łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:25/138)

Boczek rolowany nadziewany mięsem mielonym 303

Dziś mięsko na kanapkę. Zrolowany boczuś nadziałam mięskiem mielonym z cebulką. Wędlinka palce lizać.składniki:1, 5 kg chudego boczku bez skóry650 g mięsa mielonego z

Monia miesza i gotuje
Klopsy w skórkach 174

Składniki:-6 ćwiartek z kurczaka-0,5 kg łopatki-3 jajka-3 czerstwe bułki-przyprawa do mięs lub barbecue-pieprz-sól lub warzywko-3 marchewki-jedna cebula-3 ząbki czosnku-olej   Z surowych ćwiartek z kurczaka zdejmujemy całe skórki i posypujemy je solą i pieprzem.Pozostałe mięso gotujemy tak, jak na rosół, dodając do niego marchewkę, opaloną cebulęi

Maminek kulinarny
Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 325

niepełna łyżeczka soli NADZIENIE NA KOŁDUNY /50-60 sztuk/ 230g łopatki lub szynki wieprzowej 230g wołowiny (polędwica, antrykot, rostbef) 100g surowej słoniny, bez skóry 200g cebuli 50g masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 0,5 kostki bulionowej wołowej + 8 łyżek wrzącej wody świeżo mielony pieprz rosół drobiowy do gotowania i podania natka pietruszki do posypania

Karo in the Kitchen
Zupa ogórkowa z ryżem i pulpecikami 173

Zupę ogórkową zawsze gotuję z ziemniakami. Jednak widziałam, że wiele osób zajada zupkę z ryżem więc i ja postanowiłam spróbować jak to smakuje. Do zupki dodałam też mięsną wkładkę w postaci pulpecików. Przyznam szczerze, że zupka ogórkowa z ryżem jest równie pyszna jak z ziemniakami i na stałe zagości  w naszej domowej karcie zup. Kto jeszcze nie próbował musi(...)ryżu 1 duża marchewka 4 duże kiszone ogórki 450 g mięsa mielonego z łopatki 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz Do garnka wlać bulion i zagotować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do garnka z bulionem. Gdy bulion się zagotuje wsypać ryż. Gotować na wolnym ogniu aż ryż bedzie prawie miękki. W międzyczasie przygotować pulpeciki

Monia miesza i gotuje
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 331

żyłkami tłuszczu, a mięso to dodatkowo wzbogacam trzymaną zawsze na takie czarne godziny w zamrażalce wołową łopatką. Moje proporcje znajdziecie na liście składników. Teraz o mieleniu. MIELENIE MIĘSA Maszynka do mielenia to podstawowe wyposażenie kuchni jeśli macie ochotę, czas i chęci na prawdziwe gotowanie, z własnych składników, z pełną kontrolą. Mięso na burgery nie może być ani zbyt drobno(...)równomiernie.   MAŁY KOTLET CZY DUŻY KOTLET? Jeśli próbujecie w domu robić piętrowe burgery typu BigMac albo macie małe bułki, usmażcie mniejsze kotlety, na wysokość 1,5cm. Jeśli gotujecie w rozpustnym stylu dowolnym – zrobicie burgery grubsze, takie na 2cm. Jakie są idealne proporcje wagowe?   Przyjęło się, że mały burger to około 120g mięsa (1/4 funta, 4 uncje) a duży

Karo in the Kitchen
Zupa klopsowa 294

Pomimo dość przerażająco wyglądającej listy składników oraz długości instrukcji, przygotowanie tej zupy nie wymaga szczególnie dużo wysiłku, a składniki w znakomitej większości są dostępne od ręki. Co prawda czas gotowania liczy się w godzinach, ale czynności, które trzeba wykonać jest w rzeczywistości niewiele i zupa przez większość czasu „robi się sama”. Zupa klopsowa 2015-06-07 01:03:35 Popularna(...)łyżeczka suszonego majeranku sól Klopsy 500g mielonej wieprzowej szynki (lub łopatki, albo innej części wg upodobań) 2 szalotki 1 duże (L) jajko kawałek czerstwej bułki (10-15g) 100 ml mleka > 3% 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki natka pietruszki Instrukcje Marchewki obieramy i kroimy w nieduże

Kulinarna Pokusa
Żeberka pieczone w syropie z mniszka lekarskiego 162

weekend udało mi się pogodzić obie przyjemności, czyli spędzanie czasu na wolnym powietrzu i gotowanie. Na weekendowy obiad przyrządziłam żeberka w słodko pikantnej marynacie z miodowego syropu z mlecza. Składniki (na dwa obfite dwuosobowe obiady): ok 1 kg żeberek z łopatki 3 - 4 łyżeczki miodu z mlecza 3 - 4 łyżeczki musztardy stołowej 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżka(...)jednym ogniu - nasze żeberka i Maksia skrzydło indycze  Początkowo miał być to tylko sobotni obiad, ale żeberka okazały się bardziej mięsne niż kościste. Dzięki temu miałam z głowy gotowanie na niedzielę i więcej czasu na spacerowanie. Uwielbiam te chwile, kiedy przygotowuję coś nowego i Mężowi smakuje. Żeberka nie wiedzieć czemu, robię bardzo rzadko. Jest to przecież przepyszne mięso, które

Kuchnia po mojemu
CHILI CON CARNE Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 144

mieszając. Zalewamy 2 szklankami gorącego bulionu lub wody, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy bez otwierania przez 10-12 minut. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do ostygnięcia. Lekko solimy, spulchniamy widelcem lub łopatką. Przed podaniem podgrzewamy. SOS :Czosnek i cebulę ścieramy na tarce, papryczkę chili drobno siekamy, ziarna(...)czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i  pokrojone pomidory. Zagotowujemy, dolewamy gorący bulion lub wodę, przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 1-2 godziny. W międzyczasie kilka razy mieszamy. Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy odsączoną kukurydzę i pokrojone szparagi. Gotujemy bez przykrycia

cool and minty
Gołąbki Teściowej (gotowane)- etapy przygotowania 159

Zwijanie, to przysłowiowa bułka z masłem. Nie wspominając już o gotowaniu, bo to robi się samo.  Gołąbki polecam, bo są bardzo smaczne, a podane z ulubionym sosem (u mnie pieczarkowy) smakują jeszcze lepiej! Składniki: Na ok 50 sztuk: 3 duże główki kapusty 1.5 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) 1.20kg ryżu długoziarnistego dobrej jakości 4 cebule 1/2 kostki(...)Sposób przygotowania: 1. Z kapusty odrywamy pierwsze liście i myjemy z wierzchu. Ostrym noże wycinamy ze środka głąb. Każdą główkę zanurzyć wyciętą częścią do spodu we wrzącej wodzie i gotować ok 5 minut. Po tym czasie główkę obrócić i gotować kolejne 5, powoli wyciągając widelcem pierwsze liście. Z każdej główki ściągamy kilkanaście największych, a mniejsze pozostawiamy do wyścielania

Kuchnia w czekoladzie
Mielonka z SZYNKOWARA 176

Pyszna mieloneczka z szynkowara na kanapki. Jest bardzo prosta w wykonaniu dzięki czemu możemy szybciej cieszyć się domową wędlinką. Składniki 500 gr mięsa mielonego z szynki 500 gr mielonej łopatki 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki majeranku 1/2-3/4 łyżeczki pieprzu 100 ml wody 2 płaskie łyżeczki zwykłej soli lub 1 i 1/3 zwykłej soli + 2/3 soli czosnkowej ew. 2 ząbki czosnku(...)szynkowar odstawiamy  do lodówki na 2-3 h. 6. Po tym czasie wyjmujemy nasz szynkowar z lodówki, wstawiamy do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu mięsa. 7. Włączamy gaz  i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę

Gotowanie...to proste !
Budyniowe ciasto z borówkami 335

Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać olej. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wyłożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego(...)delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i wlać do niej galaretkę. Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i stale ucierając wlać przestudzoną czekoladę z galaretką. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w krem. Biszkopt delikatnie nasączyć mieszanką wody z sokiem cytrynowym lub mocną herbatą

https:KKuchniaMniam
Polska biała kiełbasa – od podstaw 374

kilka. Po pierwsze – mięso musi się ze sobą skleić . Żeby mogło się skleić potrzebuje wody, która podczas wyrabiania masy uwalnia kolagen z włókien mięśniowych. Najwięcej kolagenu mają karkówka i łopatka, dlatego były drobniej mielone – żeby uwolnić go jak najwięcej. A po co mięso musi się skleić? Po to, żeby przy krojeniu czy zdejmowaniu flaka na talerzu zostały Wam plasterki(...)liście laurowe. Wkładam surową kiełbasę i temperatura wody spada prawie od razu do około 73-75⁰C . Zamykam garnek pokrywką i na minimalnym ogniu, woda nie może się gotować, parzę kiełbasę do chwili osiągnięcia temperatury 68-70⁰C wewnątrz kiełbasy – trwa to około 30 minut . Po pół godzinie kiełbasę wyławiam i studzę. Parzoną kiełbasę po całkowitym wystudzeniu wkładam do lodówki

Karo in the Kitchen
Krem z dyni 278

kremu z brokułów , chcesz tylko przykryć „części stałe”. Zostaw na małym ogniu – niech się gotuje. Dynia, a przynajmniej ta, którą miałem, robi się miękka w zawrotnym tempie (porównuję do buraków/marchewki). Gdy będziesz mógł ją bezszmerowo przekroić drewnianą łopatką, zdejmij zupę z ognia i zblenduj na gładki krem. Wstaw z powrotem na ogień i dodaj mleczko kokosowe

manslogblog
szybkowar-żeberka cielęce z fasolą jasiek... 141

łopatkę posypaną mąką, dodać pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażać co jakiś czas mieszając do zrumienienia mięsa łopatkę z patelni dać do szybkowara z fasolą, dodać przyprawy, wlaś pmidory, wodę, włożyć żeberka do fasoli, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 45 minut, szybkowar otworzyć najlepiej rano, fasola wciągnie wywar, będzie miękka, aromatyczna, żeberka również

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami... 185

łyżek/mielone, woda 6 szklanek SOS: wywar grzybowy - z gołąbków gotowania, prawdziwki 2 łyżki/zmielone, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, mąka pszenna 5 łyżek, woda 1/2 litra ryż ugotować w nie solonej wodzie, odsączyć z wody woreczki, wsypac do miski, dodać mieloną łopatkę, jajka, pieprz zmielony, kucharka, podsmażoną na maśle cebulę, prawdziwki suszone zmielone w młynku(...)mięsa z ryżem, zawijać ciasno liście w szybkowarze /9 l/ rozłożyć sitko aby nie przypaliła się kapusta, na sitku układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 30 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, ja gotowałam późnym wieczorem i otworzyłam rano gołabki z szybkowara wyjmować do miski, wywar przelać do mniejszego garnka

W Mojej Kuchni Lubię