łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:17/138)

Bigos „wypasiony”... na zimę, na święta.... 197

przepisem z Wami. Zdaję sobie sprawę, że nie można zadowolić każdego własnym smakiem. Przepis podaję tym, którzy nie gotowali bigosu i tym, którzy chcą spróbować mojej wersji       Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty słodkiej 60 dag łopatki wieprzowej lub mięsa od szynki 250 g żeberek 300 g wędzonego boczku 300 g różnych rodzajów kiełbasy(...)pieprz cukier lub 1 łyżeczkę miodu 200 ml czerwonego wina słoiczek przetartych pomidorów (najlepsze domowe) lub 2 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie: Grzyby namoczyłam (najlepiej na noc). Potem wstawiłam do gotowania. Kiedy były miękkie (po około 30minutach) zdjęłam z gazu.  Gotowałam krótko, ponieważ te grzyby będą długo gotowane w bigosie, dlatego nie ma potrzeby zbyt długiego gotowania. Kapustę

Kuchnia u Krysi
Pierogi nieziemskie 186

ziemniaki z obiadu i zastanawiacie się co z nimi zrobić, to spróbujcie tych niesamowitych pierogów. Jeżeli macie jakieś ważne plany, to gotowanie tych pyszności przełóżcie na inny moment bo już po jednym kęsie rozłożą Was one na łopatki.  Wpadniecie w ekstazę i już nic więcej tego dnia nie będziecie w stanie zrobić.  Po prostu rozpłyniecie 😍. Składniki: farsz Ziemniaki

Ukojenie Podniebienia
Świeżyna w słoju. 191

troszkę wytopionego smalczyku i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Teraz zabieramy się za mięso. Łopatkę kroimy w kostkę od 1-3 cm. Wrzucamy mięso do garnka dolewamy wodę i solimy, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Jeżeli płynu będzie za dużo zdejmujemy pokrywkę aby woda trochę odparowała. Około 10 minut przed

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa klopsikowa 200

Propozycja na szybki i smaczny obiad dla każdego.  Skład: 0,5 kg mielonej łopatki, 0,75 kg warzyw, 3-4 litry wody, jajko, sól, pieprz, ziele, liść, koperek. Warzywa gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy 4 ziela, 2 liście.  Mięso doprawiamy, dodajemy jajko i lepimy klopsiki. Do gotującej się zupy wkładamy polepione mięso, gotujemy parę minut

chleba naszego
Sadzone jajko smażone na wodzie 204

Przygotowanie: Na małą patelnię wlej wodę na wysokość około 1-1.5cm i zagotuj ją. Gdy już wrzy, wbij delikatnie jajko. Gotuj je aż do ścięcia, co jakiś czas polewając od góry żółtko gorącą wodą. Za pomocą łopatki delikatnie przełóż jajko na talerz, osusz kuchennym papierowym ręcznikiem i dopraw solą i pieprzem.  A Wy jak najbardziej lubicie przyrządzać jajka

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Danie główne. Kotlety schabowe w glazurze z cydru jabłkowego 186

patelni i odkładamy na talerz.   Patelnię deglasujemy – na resztki które przywarły do gorącej patelni wylewamy całą marynatę z kotletów, a łopatką zeskrobujemy wszystko to dobre, co zostało przypalone na dnie. Dodajemy łyżkę musztardy Dijon, mieszamy i gotujemy, aż większa część sosu odparuje i stanie się gęsta i lepka, a cebula znacząco zmięknie. Wkładamy kotlety i całość jeszcze chwilę razem

Karo in the Kitchen
Pappardelle z cukinii w sosie pomidorowym 191

koncentratu pomidorowego – ok 200 ml mleka roślinnego (ja używam kokosowego) – sól, pieprz do smaku – świeże zioła Za pomocą łopatki do krojenia sera, kroję cukinię w cienkie plastry i otrzymuję cukiniowe pappardelle. W dużym garnku gotuję wodę z odrobiną soli – gdy woda będzie gorąca, wrzucam pokrojoną cukinię, ale nie gotuję. Zostawiam na ok 10 minut po czym

Szybko Tanio Smacznie
Gulasz po węgiersku z plackami ziemniaczanymi 213

mamy w lodówce. Jako dodatek możemy podać wspomniane placki ziemniaczane, ale równie dobrze (zwłaszcza jak nie mamy czasu)może to być gotowany ryż, czy kasza. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: około1h Składniki: 0,5 kg mięsa ( np. łopatki albo gotowej mieszanki gulaszowej) Cebula Papryka ( ja użyłam czerwonej, ale równie dobrze może to być po pół żółtej i pół czerwonej) Szklanka

Kolizje Smaków
gołąbki z kapustą pekińską 492

prawie tradycyjnych gołąbków. Jednak należy pamiętać, że pekińska jest znacznie delikatniejsza i nie trzeba jej przed owijaniem blanszować. Podczas gotowania spokojnie zmięknie - tylko dobrze wytnijmy grubą część (to ta biała). Składniki: liście kapusty pekińskiej mięso mielone (miałam mieszane 700 g łopatki i szynki i 300 g wołowiny) 1 ugotowany woreczek ryżu 1 nieduża cebula ulubione przyprawy - sól, pieprz, oregano, papryka(...)kapusty pozbawiamy grubej części (można powiedzieć głąba)  ma liściu układamy łyżkę farszu i dokładnie zwijamy  układamy w garnku  - najlepiej takim z grubym dnem zalewamy wodą i gotujemy - ok 20-30 min  dodajemy pomidory i redukujemy sos Gołąbki są wspaniałe same w sobie, nie trzeba im chyba żadnych dodatków :)  Smacznego

Gotowanie z pasją
Gulasz Z Łopatki A'la Węgierski 155

takie zimne i pochmurne dni, taki gulasz jest odpowiednim daniem obiadowym ;) Składniki 3 - 3 i 1/2 szkl wody 500 gr mięsa z łopatki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 marchewka 1/2 małego korzenia pietruszki 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka gęstej śmietany pieprz, sól, papryka słodka i ostra w proszku, warzywa suszone bez soli coś(...)warzywko mąka pszenna do obtoczenia mięsa  i  do zagęszczenia gulaszu opcjonalnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1. Na oleju obsmażamy cebulę pokrojona w piórka, następnie przekładamy ja do gotującej się wody. 2. Na tym samym tłuszczu obsmażamy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mace pszennej. Obsmażamy tak tylko aby mięso się ścięło ze wszystkich stron. W trakcie obsmażania

Gotowanie...to proste !
Zupa gulaszowa 379

Pożywna i rozgrzewająca zupka pełna kawałków mięsa i warzyw. Zupka idealna na jesienny czy zimowy obiad. Można ją doprawić ulubionymi przyprawami. składniki: 700 g mięsa wieprzowego, łopatka lub szynka 2,5 l wody 2 czerwone papryki 2 cebule 5 średnich obranych ziemniaków 250 g pieczarek 3 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki ostra(...)koncentratu pomidorowego olej do smażenia Do garnka wlać wodę i zagotować. Mięso pokroić w niedużą kostkę. Następnie mięso przyrumienić na rozgrzanej patelni z olejem. Potem przełożyć do garnka z gotującą wodą. Cebule obrać i pokroić w pół plastry i również wrzucić do garnka. Dodać listki laurowe i odrobinę soli, gotować aż mięsko będzie prawie miękkie. W międzyczasie paprykę oczyścić

Monia miesza i gotuje
Gulasz otoczony fasolkami 173

500 g fasolnika chińskiego 500 g wieprzowiny z łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka pieprzu staropolskiego szczypta

Gotowanie jest łatwe
Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym 181

500 g mięsa wołowego z karczku lub łopatki QMP, 100 g parzonego boczku, sól, olej, 4 maślane brioche lub bułki do burgerów, 4 jajka przepiórcze, 120

królestwo garów
Domowy pasztet z królika 200

zawsze robiła moja Mama więc chciałam sobie przypomnieć ten smak dzieciństwa. Większość przepisów na pasztet z królika zaleca tylko gotowanie mięsa, inne najpierw przesmażenie na palelni a później gotowanie, a ja robię jeszcze inaczej…;) Pamiętam, że jak Mama podsmażała ugotowane mięso na suchej patelni to bardzo chętnie wybierałam co bardziej chrupiące kawałki, żeby sprawdzić czy już są wystarczająco chrupiące(...)pieprzu8 ziaren jałowca1 łyżeczka rozmarynusól, pieprz, oliwa, majeranek, gałka muszkatałowa1. Królika pokroić na części i z łopatką przełożyć do rondelka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i por. Zalać wodą i dodać  liście laurowe, pieprz, jałowiec i rozmaryn, sól. Gotować do miękkości. Ostudzić. 2. Mięso królika uważnie obrać z kości i przesmażyć na suchej patelni do zrumienienia

UgotujmyTo.pl