Kupiłam wczoraj piękny kawał łopatki wieprzowej w kształcie kuli. Miałam ją udusić z cebulką i czosnkiem, garścią przypraw, podała bym ją w tym
Rozpustne gotowanieW zamrażarce znalazłam dwa kawałki łopatki. Jeden kawałek postanowiłam upiec. Dobrze się złożyło, bo niedawno kupiłam sobie kolejną książkę "Obiady rodzinne". W niej właśnie znalazłam przepis
Blondynka GotujeSkładniki na gulasz łopatka wieprzowa, 500g ziemniaki, 3 średnie szt papryka czerwona, 1 duża szt cebula, 2 szt czosnek, 3-4 ząbki olej majeranek, 1 łyżeczka bazylia, 1 łyżeczka kminek mielony, 1/2 łyżeczki papryka słodka, 1/2 łyżeczki sól Składniki na kluski kładzione jajka, 2 szt mąka pszenna, 4 kopiaste łyżeczki Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę 2cm. Cebulę i czosnek(...)wszystkie składniki i dusimy do miękkości ziemniaków. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą. Łyżką kładziemy kluski na wrzątek. Gotujemy przez minutę, wyciągamy łyżką cedzakową. Do gulaszu dodajemy kluski, delikatnie mieszamy
Gotowanie moimi oczamiprzygotowania takiego mięsa potrzebna jest osłonka poliamidowa do wędlin poddawanych gotowaniu (dostępna w sklepach wędliniarskich stacjonarnych lub internetowych), aby cały smak i aromat był w kiełbasie. Jeśli chodzi o akcesoria, to już wszystko i teraz tylko pozostaje zakupić świeże mięso. W składzie mojej kiełbasy jest mielona łopatka i mięso z indyka (można kupić takie skrawki gulaszowe). Składniki: (kiełbasa około(...)łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) dodatkowa: osłonka poliamidowa do wędlin poddawanych gotowaniu (u mnie 60 cm o średnicy 7 cm) sznurek do zawiązania końców osłonki Przygotowanie: Mięso z indyka drobno pokroić, może być ze skórką i ewentualnie z niewielką ilością tłuszczyku. Połączyć mielone mięso z łopatki z pokrojonym mięsem z indyka, dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić
Kuchcik gotujecebula biała 200 g ryżu sól, pieprz przyprawa w płynie maggi masło 3-4 szklanki bulionu lub wody sos pomidorowy Przygotowanie : Łopatkę myjemy, cebulę obieramy - wszystko mielimy w maszynce. Biały ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dodajemy do mięsa, doprawiamy pieprzem i solą - mieszamy, farsz powinien być pikantny. Kapustę oparzamy, z liści odcinamy łyko. Farsz zawijamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżka oleju 1 łyżka majeranku sól morska, czarny pieprz Fasolowy mix wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez całą noc. Mięso z łopatki wieprzowej kroimy na mniejsze kawałki zalewamy 1litrem wody i gotujemy ok. 15 minut, dodajemy mieszankę fasoli wraz z wodą, w której się moczyła, gotujemy prawie do miękkości. Następnie dodajemy umyte i obrane warzywa pokrojone w kostkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędobrym” czerwonym wytrawnym winem, my użyliśmy Merlot Pays d’Oc z popularnego niemieckiego dyskontu, które sprawdziło się doskonale. Ważne aby zakupione wino Wam smakowało, więc spróbujcie go przed gotowaniem. Nigdy nie dodawajcie takiego, które Wam nie podchodzi, tylko dlatego, żeby się nie zmarnowało – po ugotowaniu wcale nie będzie lepiej Jeśli chodzi o mięso, my kupiliśmy szponder – jest stosunkowo tanim(...)tego zawiera kości, które przydadzą się do zrobienia wywaru (zamiast wrzucać sztuczne i pełne niezdrowych składników kostki wołowe). Możecie też kupić goleń, łopatkę czy rozbratel. Warto zapytać w sklepie, który kawałek polecają do długiego gotowania – no i kupować mięcho w sprawdzonych miejscach. 1. BOCZEK (5-10 min) Z boczku odkrawamy skórę (nie będzie nam potrzebna) i kroimy go w cienkie
Nerds Kitchensię przegryzą i nabiorą pełni aromatu.Polecam!SKŁADNIKI:* kapusta kiszona – 700 g* cebula – 2 szt* olej – 2 łyżki* dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g* łopatka wieprzowa – 200 g* boczek – ok. 50 g* czerwone wino – 50 ml* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* suszone grzyby – 2 szt* suszone śliwki – 2 szt* liść(...)cebulę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut.Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem.Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut.Dodajemy czerwone wino, doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.Dodajemy koncentrat pomidorowy.Jeśli mamy zbyt mało wody możemy podlać wodą
Ostra na Słodkobułki-pieprz-warzywko-przyprawa do kurczaka-sól-bułka tarta do panierowania-2-3 ząbki czosnku Ćwiartki i marchewkę gotujemy jak na rosół. Obieramy ugotowane mięso z ćwiartek.Bułkę moczymy i odciskamy.Wykorzystujemy też ugotowaną marchewkę.Łopatkę, mięso z kurczaka, bułkę, czosnek i marchewkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy 3 jajka, przyprawę do kurczaka, pieprz, warzywko
Maminek kulinarnylepszy, które kroimy w grubsze kawałki. Zagęszczony zacierką. Rozgrzewający, w sam raz na jesienno-zimowe dni. Poza pokrojeniem mięsa i warzyw gotuje się sam. Pyszny! Składniki: ½ kg szynki wieprzowej ½ kg cielęciny ½ kg łopatki wieprzowej 6 średnich pieczarek 4-5 ziemniaków 1 marchewka 2 czerwone papryki 1 papryka żółta 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki(...)mięso, podsmażyć 10 minut pod przykryciem od czasu do czasu zamieszać.. Zalać wodą – tyle aby mięso było przykryte, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, paprykę oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki, doprawić do smaku majerankiem, jarzynką lub solą , szczyptą
Wanilia i Kardamonwieprzowiny (szynka-łopatka) 1 szkl grochu łupanego 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 3-4 ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 łyżki siekanej natki selera pół łyżeczki białej gorczycy 1 łyżeczka oregano sól pieprz koperek Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć razem z cebulą na niewielkiej ilości tłuszczu. Przyrumienione mięso przełozyć do garnka, patelnię przepłukać i dodać do garnka. pokroić warzywa oprócz(...)ziemniaków , zalać ok 2 litrami wody dodać groch i gotować do miękkości, ziemniaki obrać pokroić w kostkę i wrzucić do zupy, gotować do momentu kiedy będą miękkie. Dodać natkę selera i koperek
Gotowanie jest łatweKiedy kluski gotowała mama, nazywaliśmy je białymi kartaczami. Postanowiliśmy przypomnieć sobie ich smak. Składniki: -ok. 2 kg ziemniaków -0,6 kg łopatki -ćwiartka z kurczaka -2 marchewki -cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, pieprz ziołowy -mąka ziemniaczana -15 dkg wędzonego boczku -olej Mięso gotujemy jak do rosołu. Kiedy jest miękkie odławiamy. Odławiamy też marchew, cebulę i czosnek
Maminek kulinarnySkładniki na pulpety mięso mielone z łopatki, 600g jajko, 1 szt cebula, 1 szt czosnek, 8-10 ząbków czerstwa bułka, 1 szt sól, pieprz, mielony kminek Składniki na sos bulion warzywny, 500ml koper zielony, 2 pęczki śmietana 12%, 100ml mąka pszenna, 2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie Czerstwą bułkę moczymy w wodzie lub w mleku na godzinę przed wyrabianiem pulpetów(...)naczyniu mieszamy śmietankę z mąką, dolewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do reszty bulionu. Zagotowujemy sos, dodajemy posiekany koperek, odrobinę soli i pieprzu. Wrzucamy do sosu pulpety i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Jeśli to konieczne to jeszcze doprawiamy
Gotowanie moimi oczamiopakowanie ciasta filo 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów w kawałkach pół średniej czerwonej papryki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki kukukurydzy z puszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki masła świeża bazylia sól, pieprz, ostra papryka oliwa z oliwek Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Na drugiej łyżce masła(...)podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę do uzyskania miękkości. Na pozostałym maśle podsmażyć mięso. Pomidory zagrzać, odparować nadmiar wody. Dodać mięso, paprykę, cebulę i czosnek. Gotować ok. 5 min. Dodać kukurydzę. Przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i posiekaną świeżą bazylią. W razie potrzeby farsz zagęścić mąką ziemniaczaną. Płaty ciasta smarować z obu stron oliwą z oliwek, składać 2 razy. Na środku
Konrad Gotuje