łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:11/138)

Gulasz 185

tego aromatyczny sos. Samo danie nie jest zbyt pracochłonne, ale wymaga niestety sporo czasu. Najpierw musi leżakować w marynacie, a później gotować się około godziny. Jednak czas oczekiwania zostanie całkowicie wynagrodzony:)  Składniki: 600g karkówki 500g łopatki 3 łyżki śmietany 30% 200 ml wody 50ml oleju rzepakowego Marynata do mięsa: 1 łyżeczka kolendry 2 ząbki czosnku ½ cytryny 2 łyżki miodu(...)łyżki miodu, 1 łyżkę oleju rzepakowego i 1 łyżkę wody. Wszystko razem mieszamy doprawiając solą ziołową i szczyptą świeżo mielonego pieprzu kolorowego. Karkówkę kroimy w plastry. Podobnie robimy z łopatką. Oba rodzaje mięs umieszczamy w misce i polewamy przygotowaną marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1,5h. Po tym czasie mięso wyjmujemy i kroimy w dużą

Kolizje Smaków
Gulasz wołowy 170

600 g wołowiny z łopatki 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku 1 łyżka sproszkowanych grzybków 1 puszka czerwonej fasoli smalec do smażenia sól pieprz chili

Gotowanie jest łatwe
Bitki wieprzowe i sos pieczarkowy 135

500 g wieprzowiny (szynka, łopatka) sól pieprz mąka do panierowania szczypta oregano szczypta majeranku pół cebuli 3 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego mąka do panierowania

Gotowanie jest łatwe
Biała kiełbasa domowa 184

700 g szynki lub łopatki 700 g podgardla pół szkl wody 1 łyżka majeranku sól pieprz pieprz ziołowy pół główki czosnku szczypta gałki muszkatołowej Mięso zemleć

Gotowanie jest łatwe
Kiełbasa swojska 180

1 kg łopatki wieprzowej tłustej 0,8 kg wołowiny 1 kg podgardla 1,5 łyżki soli do peklowania sól 60 g w tym 1 łyżka peklosoli

Gotowanie jest łatwe
Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem 232

700g. dokładnie oczyszczonego mięsa wieprzowego z łopatki 230g. pęczaku 6 szt. czerwonej papryki 1 szt mozarelli w kulce 2 niewielkie ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych sól, pieprz, rozmaryn, cukier, odrobina czili w płatkach Pęczak ugotować na pół-miękko. Dokładnie oczyszczone (z tłuszczu i włókien) mięso zmielić przez maszynkę. Wymieszać mięso z kaszą, doprawiając szczyptą soli i pieprzu, oraz przeciśniętym(...)serka. Do garnka wlać pomidory i ok. szklanki wody, doprowadzić do wrzenia,dodać szczyptę rozmarynu, doprawić solą, cukrem i odrobinką czili w płatkach. delikatnie włożyć papryki, przykryć pokrywą i gotować na małym ogniu

Lubię to gotuję
Pulled pork, czyli wyczesana wieprzowina 167

taką pieczeń można wykorzystać na wiele sposobów, na zimno lub na ciepło. Przepis jest nieco czasochłonny, ale prosty i łatwy. Naprawdę wart przynajmniej wypróbowania. Składniki: ok. 2 kg łopatki wieprzowej sos barbecue - opcjonalnie przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kuminu 2 łyżeczki brązowego(...)oraz obrany o pokrojony w ćwiartki czosnek. Wsypać sól, pieprz, ziele angielskie i pokruszone liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i na minimalnym ogniu gotować przez około 2-3 minuty. Wystudzić i do zimnej marynaty włożyć łopatkę. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 12-24 godziny. Uwaga: z marynowania mięsa można zrezygnować, ale to dzięki temu mięso nabiera dodatkowej soczystości

Codzienna kuchnia niecodzienna
Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z kaszą pęczak 176

ćwiartki 3 łyżki masła 500 ml ciemnego piwa  woda 3 goździki 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki miodu akacjowego 1 szklanka kaszy pęczak Sposób przygotowania: Łopatkę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam w grubą kostkę, którą oprószyłam solą, pieprzem i imbirem, lekko wklepałam przyprawy w mięso i odstawiłam na co najmniej 20 minut. W tym czasie zabrałam(...)obrazku potrawkę  podałam z kaszą pęczak i ogórkami kiszonymi. Wyszło smacznie i jak dla naszej dwójki dość dużo, ale z drugiej strony przez 3 dni nie musiałam gotować obiadu 😊 KASZA PĘCZAK Jak gotować? No właśnie. Więc 1 szklankę  kaszy gotuję w 3 szklankach wody . Kaszę płuczę na sicie do momentu aż woda po płukaniu będzie czysta. W garnku

Blondynka Gotuje
Gulasz wieprzowy z cydrem 193

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 0,7 kg mięsa wieprzowego (użyłam łopatki) 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 200 ml cydru (użyłam gruszkowego) 50 ml sosu sojowego 1 duża cebula/por 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego słodka papryka w proszku sól, pieprz olej mąka   Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dokładnie obtoczyć(...)mięsa. Na patelnię przelać cydr i podgrzać (nie wolno stracić tych smaków, bo to one nadają najlepszy smak gulaszowi). Całość wlać do garnka. Wrzucić liski laurowe i ziele angielskie. Gotować około 1,5-2 h na bardzo małym ogniu (pod przykryciem). Doprawić na sam koniec duszenia. Można użyć mięsa wołowego lub zmieszać wieprzowe z wołowym. Gulasz podawałam z kaszą bulgur

Di gotuje
Pasztet wieprzowy 174

Domowy pasztet jak wiadomo jest smaczny. Może być wieprzowy, drobiowy lub mieszany, pieczony lub gotowany. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Ja dziś mam pasztet z łopatki wieprzowej i boczku z dodatkiem przypraw od Domowa Spiżarnia . A pasztet upiekłam w super foremkach drewnianych, klik które są wielokrotnego użytku. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pasztet domowy pieczony w boczku 256

cieniutkich plasterkach boczku parzonego. W orginalnym przepisie autorka użyła słoniny - ja jednak postawiłam na coś bardzej aromatycznego i wybrałam boczek. Najbardziej do pasztetu polecam łopatkę, karczek, szynkę lub biodrówkę. Przyprawy (listki laurowe, ziele i pieprz) gotować przez 7 minut w małej ilości wody. Po tym czasie powinno zostać 1/2 szklanki wywaru. Mięso dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki około

Świat Domowej Kuchni
Piccata z dorsza z kaparami 310

ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony i zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy bulion (z winem i sokiem z cytryny) – mieszamy łopatką. Powinien intensywnie wrzeć. Dodajemy kapary i szczyptę soli oraz pieprzu. Gotujemy go ok. 3-5 minut, aż połowa płynu odparuje. Na koniec polewamy zalewą ryby i posypujemy pietruszką. Od razu podajemy. Post Piccata z dorsza

Poezja smaku
Cukinia faszerowana po meksykańsku 356

ząbek- ser cheddar – 100 g- sól , pieprz , chiliSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinie oczyszczamy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki.Ryż gotujemy w osolonej wodzie.Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ).Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju.Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę.Doprawiamy solą , pieprzem , chili i przeciśniętym przez

Ostra na Słodko
P... Pizza francuska! 173

raclette). Zazwyczaj jego wielki kawałek podgrzewa się na specjalnym, rozgrzanym urządzeniu "grillu", a gdy ser się rozpuści, ściera się go drewnianą łopatką i dodaje do czekających na talerzu dodatków takich jak szynka, gotowany ziemniak, korniszony. Warto spróbować tej wersji, zaraz po fondue! :) Diot (wymowa: dźo :D) to regionalna kiełbasa regionu Savoie, gdzie właśnie przebywam. W sklepie znajdziecie jej surową

Kitchens Alphabet
Roladki z pieczarkami i pure z batata i dyni 172

plastry łopatki 200 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki oleju 1/4 szkl wina czerwonego na pure 1 batat ok 400 g tyle samo dyni ok 400 g sól pieprz 4-5 kawałków pomidora suszonego z oliwą (1 łyżka) Mięso rozbić jak na kotlety schabowe. Pieczarki zetrzeć na tarce(...)szkl wody i dusić ok 40 min pod przykryciem na wolnym ogniu. Batata obrać, przekroić na mniejsze kawałki, dynię również obrać i pokroić, umyć, zalać wodą , dodać soli i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić , dodać sól, pieprz i pomidory z oliwą. Zmiksować przy pomocy blendera

Gotowanie jest łatwe