kotlety z łopatki wieprzowej w maślano chrzanowym sosie 208godziny. Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty i osuszone mięso z łopatki. Kotlety z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy suszone płatki chrzanu i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim dwie łyżki tartego chrzanu
Miód i pieprz
Grzybowa pieczeń z sosem grzybowym 218na pieczeń; 600 g mięsa mielonego z łopatki 400 g ugotowanych grzybów 1 cebula olej do smażenia sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta estragonu łyżeczka majeranku
Gotowanie jest łatwe
Smażone kartacze 181Składniki: 2,5 kg surowych ziemniaków 1 kg gotowanych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 0,5 kg łopatki przyprawy: sól, pieprz, czosnek, majeranek, woda dodatkowo olej do smażenia Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki zemleć, surowe obrać umyć zetrzeć i odcisnąć z nadmiaru wody przez szmatkę ( można użyć sokowirówki). Ziemniaki połączyć dodając mąkę ziemniaczaną, sól, jajko
Darcia w kuchni
wieprzowa łopatka w maślano czosnkowym sosie 185dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i oprószone w mące mięso z łopatki. Mięso z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy marchew, oraz seler i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim drobno posiekane ząbki czosnku
Miód i pieprz
Zapowiedz... 233będę zapeszać... już raz pisałam, że wracam ale choróbsko powróciło rozkładając mnie na łopatki, stawy odmówiły posłuszeństwa co i rusz boli gardło albo męczy zatkany nos... Choć mało gotowałam mam dla Was trzy smakowite propozycje, jedna z nich już jutro pojawi się na blogu :) Ciasteczka maślane, cytrynowe Miesno warzywne kąski Ciasto z jablkami i porzeczkami
Dzieje kuchennej Wiewióry
Raclette 233super prywatkę. Przygotowanie raclette jest bardzo proste, a efekt końcowy gwarantowany. Ser jest podstawą potrawy Raclette – lekko rozpuszczony podaje się razem z gotowanymi ziemniakami lub jako zakąskę. Ser raclette po podgrzaniu w tradycyjnym piecyku lub raclette z łopatkami nakładany jest na talerz. Jest to niezapomniane przeżycie i atrakcja kulinarna kreująca wspaniały klimat zabawy i wspólnego jedzenia. Pełnotłusty ser półtwardy, produkowany
Kulinarny karnet Christophera
Pieczona łopatka 221kulek czarnego pieprzu łyżka miodu Sposób przygotowania: Majonez i ketchup wymieszać w średnim garnku z majerankiem i solą. Łopatkę umyć i włożyć do garnka. Zalać woda tak aby całe mięso było przykryte. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować na bardzo małym ogniu przez 60 minut. Pozostawić do wystygnięcia na kuchence a następnie zostawić na noc w lodówce(...)wywaru w którym się wcześniej gotowało. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 60 minut co 15 minut podlewając kilkoma łyżkami wywaru z garnka. (można go zredukować, będzie bardziej wyrazisty). Po tym czasie wymieszać 3-4 łyżki wywaru z łyżką płynnego miodu i posmarować wierzch mięsa. Piec jeszcze około 15 minut aż wierzch łopatki się ze złoci. Podawać na ciepło
Pyry na Gaz
PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ- TATY MIRKA 239propozycja na Święta:) SKŁADNIKI: Farsz 1.5 kg łopatki 2 kg kapusty kiszonej 3 łyżki warzywka sól i pieprz do smaku 2 cebule 30 dag boczku olej do smażenia Ciasto 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku 100 g masła PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa
Gotowanie Patki
Ciasto z masą truskawkową 712cukrem ubijamy na puch. W międzyczasie przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170st. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. 1/2 kg truskawek miksujemy blenderem wraz ze śmietanką. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do koktajlu
Gotowanie moimi oczami
Żurek według Blondynki :) 222jesiennie, a co za tym idzie? U mnie wena na żurek :) Moje dziecko, aż się uśmiechnęło jak usłyszał co gotuje. Chyba każdy lubi ta potrawę. Tu prezentuje moją własną wersję żurku - zapraszam!Składniki na wielki garnek: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 20 dag boczku wędzonego 5 małych lasek kiełbasy połowa główki czosnku 1 kostka bulionowa warzywna lub włoszczyzna
Blondynka Gotuje
Zupa krem pomidorowo cukiniowa z owocami morza 205Jako druga prezentuje się zupa z owocami morza. Składniki: ok 1 kg mięsa (np. łopatka), 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, ok 1,5 kg pomidorów, 5 sztuk cukinii, kawałek kalafiora, mrożone owoce morza, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Do garnka wkładamy mięso i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy je, a w wywarze gotujemy pokrojone warzywa, solimy i pieprzymy
Państwo Wojtczuk gotują
Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami 197wytrzymuje bowiem temperaturę do 180 st. C. Nie jest lekki, ale design bardzo mi się podoba, zwłaszcza uchwyty, które bezpiecznie pozwalają przenosić garnek. Wewnątrz garnka jest skala, którą ułatwia gotowanie zgodnie z proporcjami. Skonstruowany jest z 3 warstw, dzięki, którym ciepło równomiernie i skutecznie rozprzestrzenia się po całej powierzchni, a poza tym zapobiega przypalaniu potraw. Zewnętrzna to stal nierdzewna(...)zdrowsze i łatwiejsze przyrządzanie potraw. Wykonana z odlewnego aluminium o grubości 5 mm. Zwiększona odporność na zadrapania pozwala na używanie metalowych łopatek. Sprzęt marki Ambition postanowiłam wykorzystać do przygotowania inspirującego, świątecznego przepisu. Najwyższy czas zaprezentować Wam efekty mojego gotowania z marką Ambition i trzema pomocnikami! Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Składniki: na ciasto: 200 g mąki
Moja smaczna kuchnia
Makaron z łopatką, kapustą i pieczarkami 247makarou, u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej 300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 pęczka szczypoiorku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut. W międzyczasie obrać pieczarki i pokroić w plasterki, mięso pokroić
Gosia gotuje
Suszona kiełbasa - palcówka 262Palcówka - 18 dzień suszenia kiełbasa świeżo nadziana 1,5 kg wieprzowiny, łopatki, 150g słoniny lub tłustego boczku, peklosól 10g/kg, 2 łyżeczki soli pieprz 1 łyżeczka ziele
Gotowanie jest łatwe
Placki ziemniaczane po węgiersku 214Czas na pyszny obiadek: PLACKI PO WĘGIERSKU SKŁADNIKI NA GULASZ: 1 kg. szynki lub łopatki, marchew, pietruszka, przyprawa do gulaszu, papryka w
Kuchnia Beaty