mieszamy. Do szybkowaru o pojemności 5 - 8 litrów wkładamy cała kapustę, na to układamy karczek i lekko go wciskamy. Wlewamy 300 ml bulionu, zamykamy garnek i gotujemy - dusimy nasze damie około 2 godzin na najmniejszym ogniu. Kiedy szybkowar zacznie syczeć, zakręcamy gaz, czekamy około 10-15 minut aż temperatura w środku garnka opadnie, znowu włączam(...)dogotowujemy je jeszcze około 30 minut. Mięso ostrożnie wyjmujemy, dużą łopatką na talerz. Kapustę doprawiamy do smaku pieprzem, mielonym kminkiem i słodka papryka. Zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozmieszanej z wodą lub zasmażką. Zagotowujemy ciągle mieszając. Bigosik wykładamy do miski, na talerz układamy porcje kapusty, gotowane ziemniaki, oraz porcje mięsa. Podajemy. Danie jest mega pyszne A mięso rozpływa się
Kulinarne Fantazje Marioliblogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam SZYNKĘ gotowaną , którą nazwałam Herbacianą , jak przeczytacie przepis , to zrozumiecie dlaczego ta nazwa. Szynka , której smak, prostota w przygotowaniu oraz brak sztucznych składników nas zadziwia. Przepis ten pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich . Składniki : 1,5 kg mięsa ( ja miałam łopatkę , ale może być karczek, szynka itp. ) mieszanka smakowa zawierająca suszone warzywa(...)ziela angielskie, 3 listka laurowe, 3 ząbki czosnku, zioła ( ja dałam majeranek ) pieprz. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy obsmażone mięso. Dwie godzinki to mięso ma się bardzo wolno gotować (mrugać ) i potem studzić się w tej samej wodzie. Mięso bardzo dobrze przejdzie tą zalewą , a piękny kolor – od tej herbaty i cebuli będzie właśnie taki ! Smacznego
Pysznosci Babci BasiSkładniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka) pół główki młodej kapusty 1 sucha kajzerka (+ 0,5 szklanki mleka od jej naomczenia) 1 jajko 1 cebula garść
Qchnia po prostuBardzo lubię kawałki mięsa w wędlinie więc postanowiłam upiec, a raczej uparzyć łopatkę w moim ulubionym szynkowarze. Część mięsa zmieliłam w maszynce do mięsa, a część
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś na obiadek polecam kotleciki mięsno-jajeczne, taka odmiana zwykłego mielonego. Łatwe do przygotowania i bardzo smaczne.składniki:450 g mięsa mielonego z łopatki4-5 jajek
Monia miesza i gotujechodzi o pasztety. Pasztet z kilku rodzajów mięs a zwieńczeniem smaku jest lekko kwaśna galaretka jabłkowa i jabłka podsmażone z tymiankiem. Składniki: Masa na pasztet: 500 g łopatki wieprzowej 350g mięsa wołowego na pieczeń 200 g surowego boczku 100 g wątróbki z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kilka suszonych grzybów 2 liście z pora około(...)jabłkowego Przygotowanie: Mięso pokroić w kawałki około 4-5 cm. Warzywa obrać. Włożyć mięsa, grzyby, warzywa i przyprawy do garnka. Zalać zimną wodą około 2 centymetry nad mięsem. Gotować na średnim ogniu około 1-1,5h tak długo aż mięsa będą bardzo miękkie. Zdjąć z ognia. W osobnym garnku gorącym wywarem zalać oczyszczoną wątróbkę. Do gorącego wywaru włożyć bułkę
Ala piecze i gotujePrzeczytałam przepis, obejrzałam film, kupiłam składniki, pożyczyłam brytfankę i wzięłam się do gotowania. Wyszło wyśmienicie… naprawdę, niebo w buzi. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł, koniecznie niech spróbuje. Czas przygotowania: 4h ( w tym 3h pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina(...)smażenia *3 marchewki ( oryginalnie w przepisie Julia ich nie ujęła ale dla wzbogacenia potrawy postanowiłam je dodać) *jeśli nie uda się kupić surowego boczku tylko wędzony należy go gotować na małym ogniu 10 minut. Pozwoli to pozbyć się dymnego posmaku z mięsa. Dodatki: 0,5 kg pieczarek 18 małych cebulek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól Sos: 3 łyżki
Kolizje Smakówmieszamy proszek budyniowy i zimną wodą na gładką masę. Wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy do rabarbaru, stale go mieszając. Gotujemy na małym ogniu mieszając, do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i jeszcze ciepłą masę budyniową rozprowadzamy na cieście, wyrównując wierzch silikonową łopatką. Ciasto chłodzimy w lodówce. Beza Wszystko o przygotowaniu bezy znajdziecie w TYM POŚCIE . Tak samo, nie inaczej, szykujemy
Karo in the Kitchenpieprzu Sól, pieprz 4 łyżki przyprawy krupniok śląski biały Tradismak Jelita wieprzowe Tradismak Sznurek masarski Tradismak Sposób przygotowania: Łopatkę i boczek kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe, lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie, mięso wyjmujemy z rosołu, pozostawiamy do ostudzenia. Obydwie kasze
Bajeczna Kuchniasmakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1,5 kg boczku bez kości, 700g łopatki, 2 cebule, 2 marchewki, ½ selera, 4 jajka, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, oliwa PRZYGOTOWANIE: 1. Marchewkę oraz selera gotuję al dente we wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Z boczku odkrawam skórę. Mięso kroję
Tradycyjna kuchnia Kasicurry (dokładna ilość w przepisie) 1 łyżka oleju do wywaru można dodać również warzywa (ja nie dodałam) WYKONANIE Łopatkę wieprzową, udka z kurczaka, piersi z kurczaka i słoninę umyć, włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyciągnąć, zaś wywar zostawić. Wątróbkę umyć i podsmażyć na oleju. Kaszę mannę zalać
Passions hobbies lifepostawiłam w piekarniku pod kotletami, dzięki temu nie wyszły suche:) Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 1/2 szklanki zielonej soczewicy Symbio , 1 cebula, 3 łyżki płatków jaglanych, 1 jajko, płatki kukurydziane do obtoczenia, sól,pieprz. Przygotowanie: Soczewicę gotujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy
Aga w kuchniIdealne! Polecam :) Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3 łyżki oliwy sól gorąca woda Farsz: 1 kg łopatki marchew pietruszka kawałek selera korzeniowego liść laurowy ziele angielskie 3 cebule jajko sól pieprz wywar jarzynowo-mięsny Wykonanie: Mięso oczyszczam i gotuję razem z warzywami i przyprawami, aż będzie miękkie. Wyjmuję, studzę, przepuszczam przez maszynkę do mięsa razem z ugotowanymi warzywami. Doprawiam
Bea(u)ty kitchenNacieramy zmiksowanymi warzywami. Bierzemy duży głęboki garnek i przykrywamy dno olejem. Na rozgrzany olej wrzucamy kawałki łopatki i boczku i obsmażamy. Dodajemy 3 kostki knorr i 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Zalewamy gorącą zagotowaną wodą do poziomu aż przykryję mięso. Gotujemy ok. 20 minut (aż mięso stanie się miękkie). Należy często mieszać aby mięso nie przywarło do garnka
Smaki Brazyliidawno nie robiłam i naszła Nas z narzeczonym ochota na taki włoski smak ;) składniki 500g mięsa mielonego z łopatki 2 przeciery pomidorowe 6 cebuli 5 ząbków czosnku makaron przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, cukier, sól. odrobina parmezanu Makaron gotujemy al dente.Mięso podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu. W tym samy czasie na patelni podsmażamy cebulę. Następnie
Cukier&Puder