łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:19/138)

Łazanki z kiszoną kapustą, łopatką i pieczarkami 226

makarou ( u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej  300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut. W międzyczasie  obrać pieczarki  i pokroić w plasterki, mięso pokroić w kostkę, cebulę

Gosia gotuje
Spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów 153

przygotować na bazie świeżych pomidorów. Sos bolognese nie należy do sosów ekspresowych. Aby był smaczny i pełen smaku należy gotować go długo aby uzyskać pełną gamę smaków. Zdecydowanie polecam! Porcja na 4 osoby: - 35 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki) - 2 duże marchewki - 2 cebule - 4- 5 pomidorów - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - 1 łyżeczka suszonego oregano(...)Zeszklić warzywa. Dodać pomidory i suszone zioła.  Zmniejszyć ogień na minimum. Dusić do momentu rozpadu pomidorów i cebuli ( ok 40 - 50 minut) pod przykryciem. Następnie zwiększyć gaz i gotować ok. 15 minut bez pokrywki w celu odparowania wody i zagęszczeniu sosu. Doprawić cukrem, pieprzem cayenne i solą. Makaron spaghetti ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Przełożyć do rondla

kawawszklance
Kotlety mielone z jarmużem 156

środka. Tym razem moje kotleciki urozmaiciłam dodatkiem jarmużu. składniki: 600 g mielonej łopatki 120 g jarmużu (bez zgrubiałych łodyg) 1 jajko sól,pieprz 1 mała sucha bułka bułka do panierowania olej do smażenia Suchą bułkę namoczyć we wodzie lub mleku. Jarmuż przełożyć go garnka, zalać wodą i gotować ok 5 minut aby zmiękł. Następnie przełożyć na sitko do ostygnięcia

Monia miesza i gotuje
Łopatka w warzywach z sosem chrzanowym ( sztuka mięsa ) 144

wchodząc po pracy do kuchni... - tak, tak...przytaknęłam - ale po mojemu - czyli nie smażone mięsko, ale gotowane... - jak to gotowane...? bez smalczyki i tłuszczyku?!? - a tak to - w warzywach z sosem chrzanowym... - no dobrze - spróbuję.. .....i tak weszła łopatka do stałego repertuaru obiadowego Powiem, że odgrzewana na drugi dzień też jest pyszna,.. i na zimno do kanapek też dobrze(...)spełnia swoją rolę. Mojej łopatki bylo 1,2 kg. W jednym kawałku. Na 12 godz. przed przyżądzeniem należy zanurzyć ją w solance - po przygotowaniu będzie krucha, soczysta i idealnie słona w każdej części. Solanka - na litr wody - 3 pełne łyżki soli. Mięso oczyścić, zalać solanką i odstawić w chłodne miejsce na 12h przed przygotowaniem. Warzywa, które wykorzystałam do przygotowania dania

kawawszklance
Wieprzowina Duszona w Jarzynach 227

Witam serdecznie Propozycja na pyszną wieprzowinę duszoną w jarzynach . Idealnie nadaje się na obiad podana z ryżem lub ziemniakami . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki(...)łyżeczki cząbru 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny , pieprz cayenne (papryka ostra) sól Link do filmu z przygotowania : Wieprzowina duszona z jarzynami  https://www.youtube.com/watch?v=7yDE5BF9z_M Przygotowanie : Fasolkę szparagową gotuję - do garnka z wodą daję szczyptę soli ,szczyptę cukru , garnek stawiam na gazie gdy woda się zagotuje wrzucam fasolkę szparagową i od ponownego zagotowania się wody gotuję fasolkę 6 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Pierogi z mięsem 371

mięsa wołowo – wieprzowego lub z łopatki wieprzowej i kurczaka. Ja zmielone mięso smażę a następnie miksuję blenderem, co wg mnie jest szybsze w wykonaniu. Przepis na ciasto znalazłam na  tym blogu. Post Pierogi z mięsem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Barszcz biały 167

Ostatnio ugotowałam barszcz biały, taki jak gotuje się w domu rodzinnym mojego męża. Aromatyczny barszczyk, z sycącą wkładką, do tego jajko ... palce lizać... a raczej talerze :) Polecam! Barszcz biały Składniki: (na duży garnek) 25 dag łopatki wieprzowej, 15 dag szynki wieprzowej, 10-15 dag żeberek, 2 białe kiełbasy, barszcz biały, szklanka śmietany 30%, łyżka wegety, sól, pieprz, 2 liście laurowe

paapilotkaa
Żur na domowym zakwasie 292

łopatki 1 żebro wędzone 200 gram boczku wędzonego 1 kiełbasa swojska 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 por 2 pietruszki 1 śerdni seler listek laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżkę chrzanu 1 łyżkę majeranku pół łyżeczki tymianku sól, Świeżo zmielony pieprz 1 litr zakwasu 2 jajka 3 kromki chleba na grzanki Wykonanie: Mięso i żebro myjemy gotujemy

kgwjanczewo
Zapiekanka ziemniaczana. 1470

ziemniaków 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki 1 puszka pomidorów krojonych 100 gram boczku wędzonego 1 duża cebula 100 gram startego sera żółtego 0,5 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy biały pieprz, gałka muszkatołowa mieszanka ziołowa sól, świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Ziemniaki obieramy kroimy w talarki, gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. Na patelni

kgwjanczewo
Zupa ryżowo-koperkowa 253

zupy.Zupę można także ugotować na mięsie (np. na wywarze z 0,5 kg łopatki wieprzowej). Wówczas należy mięso umyć, pokroić w kawałki, zalać 2,5 litrami wody, zagotować i zdjąć szumowinę. Następnie wykonać wszystko jak w przepisie (nie dodawać już wody), przy czym gotować, aż mięso będzie miękkie.Można użyć koperku świeżego, jak i mrożonego.Źródło przepisu: Wielkie

Gospodyni Miejska
Tradycyjny kapuśnaik 206

laurowy 2 szt sól, pieprz do smaku kminek do smaku wedle uznania  kość wieprzowa lub kawałek żeberek, łopatki kasza jęczmienna drobna 125 ml  SPOSÓB WYKONANIA :- nastawiam wodę, dokładam umytą kość lub mięso i wstawiam do gotowania- między czasie obieram włoszczyznę marchew kroję w kostkę drobną lub paseczki a pietruszkę, seler przekrawam na pół- gdy nasze mięso

Basia w kuchni
KIEŁBASA SŁOIKOWA, DOMOWA MIELONKA 7297

trzeciego dnia jeszcze ok.20-30 minut. Wówczas mamy gwarancję, że zawartość takiego słoika nam się nie zepsuje. Można także gotować jednego dnia 3h, ja jednak preferuję ten pierwszy sposób.Taka mielonka to smak naszego dzieciństwa. :-)Składniki:- 2 kg mięsa z łopatki- 1kg karkówki- 0,5kg surowego, chudego podgardla (można zastąpić boczkiem)- 0,5kg surowego boczku- 3 lekko kopiaste łyżeczki czarnego pieprzu(...)łyżki soli morskiej (u mnie himalajska)- 4-5 ząbków czosnku- 4-5 kopiastych łyżek aromatycznego majeranku- ok.350ml zimnej wody (dolewamy stopniowo)- jelita lub słoikiMięso umyć, zmielić na grubych (łopatkę i karkówkę) i średnich (boczek i podgardle) oczkach maszynki do mielenia (użyłam 10 i 6). Do miski z mięsem wsypać roztarty w dłoniach majeranek, dodać sól, pieprz , zmiażdżone ząbki czosnku

Smaczne Zdrowe
Spaghetti - najlepsze pod słońcem ! :) 209

Spaghetti to według mnie jedne z najlepszych dań obiadowych :). Zapraszam, bo jest naprawdę dobre! :) Produktu użyte do przepisu:  Składniki: 500 g łopatki wieprzowej mielonej 1 szklanka sosu Arrabbiata Melissa Primo Gusto 2 szklanki prostego sosu do spaghetti  Melissa Primo Gusto 1 cebula 2-3 ząbki czosnku papryka ostra Prymat papryka słodka Prymat pieprz mielony w młynku Prymat sól(...)słodką, ostrą. Do garnka wlewamy sos Arrabiatta Melissa Primo Gusto oraz prosty sos do spaghetti Melissa Primo Gusto, mieszamy i zagotowujemy. Kiedy już się zagotuje wrzucamy przesmażone mięso i gotujemy przez 15 minut co jakiś czas mieszając, by nie doprowadzić do przypalenia. Na koniec przeciskamy jeszcze jeden ząbek czosnku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. W drugim garnku

Gotuj z Mąką
Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku 409

przyprawa – sprawia, że sos śmietanowy zyskuje głęboki smak. Oczywiście alkohol wyparowuje podczas gotowania, więc nie musimy obawiać się podawania dania kierowcom. Polędwiczki w sosie najlepiej podać z ziemniakami (gotowanymi, puree lub pieczonymi) oraz ulubionymi warzywami (fasola, brokuły, pieczone warzywa korzeniowe itp.) Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku: 1 polędwiczka wieprzowa 2 duże cebule szalotki – pokrojone w drobną(...)szalotki. Gdy będą szkliste, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Oprószamy cebulki mąką, mieszamy i wlewamy strużką koniak, jednocześnie intensywnie mieszając łopatką. Dolewamy śmietanę, mieszamy. Przyprawiamy musztardą, ziołami prowansalskimi, solą i grubo mielonym pieprzem. Gdy sos się zagotuje, wkładamy polędwiczki i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekaną natkę. Post Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku pochodzi

Poezja smaku
Tort cappuccino 205

czekolady w kąpieli wodnej (tzn. umieszczamy czekoladę w szklanej misce. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą, tak aby dno miski nie dotykało wody). Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Gdy czekolada osiągnie temperaturę pokojową- delikatnie, najlepiej za pomocą silikonowej łopatki-rozprowadzamy ją na szybce. W gęstniejącej czekoladzie- wykonujemy szlaczki za pomocą widelca. Jeżeli czekolada zalewa zrobione

Domowe Torty