Tadeusz" Adam Mickiewicz Składniki na ok 8-10 porcji Czas przygotowania: 2 h + 3 h gotowanie 80 g borowików 250 g wędzonych śliwek ok 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 500 g wołowiny (antrykot lub rostbef) 1,5 - 2 kg wieprzowiny (łopatka ) ok 300 g kiełbasy jałowcowej 1.5 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1 l wody(...)przekrawamy na pół i zalewamy 1 szklanką wina, odstawiamy 4. Na patelni rozgrzewamy olej, na silnym ogniu obsmażamy mięso ze wszystkich stron, mięso obsmażamy partiami, inaczej mięso zacznie się gotować 5. Obsmażone mięso przekładamy do dużego garnka 6. W małym rondelku zagotowujemy 1 l wody z sosem sojowym, mieszanką zalewamy obsmażone mięso 7. Na patelni podprażamy przyprawy (pieprz ziarnisty, jałowiec
Słodki Kompromiszimowe obiady . składniki: 3 duże ziemniaki 1 litr wody (lub bulionu) 1 cebula 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 1/2 kg pieczarek 1 pęczek pietruszki 100 ml śmietany kremówki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz wykonanie: W dużym garnku gotuję wodę, do której wrzucam pokrojone w dość drobną kostkę ziemniaki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam posiekaną cebulę i dodaję
babka w formieręcznikiem papierowym, pokroić w paski. Kurczaka dobrze obsypać przyprawą, usmażyć. Z brokuła odciąć różyczki, wrzucić do lekko osolonej wody, gotować 3 minuty, odlać, osączyć na sicie. Jajka wybić do miski, roztrzepać widelcem. Wylać masę jajeczną na patelnię, lekko poruszyć drewnianą łopatką, aby płynna masa dostała się jeszcze pod spód, smażymy na bardzo wolnym ogniu. Następnie dodajemy różyczki brokuła i kurczaka
Kuchnia DanusiLubię takie dania. Gulasze, potrawki, mięsa w aromatycznych sosach... Dania sycące, smaczne i rozgrzewające. W tej meksykańskiej potrawie bazą jest zwyczajna wieprzowa łopatka, ale istota smaku
zadanie-gotowaniekilku osób,przy którym nie narobimy się za dużo,a jest pyszny.Jest to przepis Mariety Mareckiej z programu Abc gotowania-który bardzo lubię.mięsko wychodzi mięciutkie a kapusta jest przepyszna przez połączenie jej z ananasem -polecam Składniki: 1,2 kg łopatki wieprzowej 700 g kiszonej kapusty 1 puszka ananasa 1 łyżeczka kolendry 2 goździki 1 łyżeczka pieprzu zielonego ziarnistego
Swojskie jedzonkoprzychodzą wspomniane boulangerie czy pâtisserie, tam można dostać prawdziwego oczopląsu, a zapach rozkłada nas na łopatki. Wszechobecne są świeże bagietki z domowymi wyrobami wędliniarskimi, typowymi dla Francji rzecz jasna, przeróżnymi pate , słynną jambon de Paris czyli gotowaną szynką, czy kawałkami konfitowanej kaczki. Absolutnie pyszne guiche fromage, mnie udało się zjeść jeszcze ciepłe zawinięte w woskowany
Słodki Kompromiswilgotny . Jeśli nie macie jeszcze ulubionego przepisu a pasztet – to może być właśnie ten. Spróbujcie! I DZIEŃ – smażenie i gotowanie 500g szynki wieprzowej albo mięsa z królika 500g pręgi wołowej lub antrykotu albo szynki z dzika 500g karkówki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g surowego boczku 200g słoniny surowej 2 cebule /250-300g 2 marchewki /150g 1 pietruszka /150g ½ średniego selera /200g
Karo in the Kitchenwarzywnego, 1 pęczek koperku, 400 ml śmietanki 30, 2 woreczki kaszy owsianej, brokuł, sól morska, biały pieprz. Przygotowanie: Łopatkę wieprzową mielimy. Dodajemy do niej jajko, kaszę mannę, drobno pokrojoną szyneczkę, sól i pieprz. Mieszamy mięso i formujemy kuleczki. Na gotujący się bulion wrzucamy kuleczki z mięsa i gotujemy ok. 15 minut. Na patelni podgrzewamy śmietankę, dodajemy do niej posiekany
Aga w kuchniCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do metalowej miseczki. Miseczkę postawić nad rondlem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę wylać na szklaną deseczkę. Cienko rozsmarować. Kiedy masa całkowicie zastygnie, nożem o szerokim ostrzu lub metalową łopatką zeskrobać różnej wielkości spiralki i wiórki. Krem podzielić na cztery równe części. Na paterze umieścić pierwszy z blatów bezowych
maniapieczeniazdrowego burgera! Polecam! SKŁADNIKI: * mięso mielone ( u mnie mielone łopatka ) – 250 g * kasza quinoa – 0.5 szkl * chleb pszenny – 2 kromki * duże jajko – 1 szt * koperek – 1 pęczek * bułka tarta 4 łyżki * papryka czerwona – 0,5 szt * sol , pieprz , chili , czosnek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę quinoa gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie, przecedzamy, studzimy. Dodajemy
Ostra na Słodkoobiad. W smaku są delikatne, zasmakują każdemu! Podane z ryżem i mizerią smakują jeszcze lepiej :). Zapraszam po przepis :). Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie było z łopatki wieprzowej) 1 mała marchewka 1 jajko szczypta koperku 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz papryka słodka Przygotowanie: Do miski wrzucamy zmielone mięso. Dodajemy jajko(...)ręką. Następnie formujemy kulki mięsa. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Kiedy tłuszcz będzie gorący wkładamy pulpety. Smażymy chwilę z każdej strony. Podsmażone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 30 minut. 2 łyżki mąki dodajemy do szklanki i zalewamy zimną wodą mniej więcej 3/4 szklanki i mieszamy do rozpuszczenia mąki. Tak przygotowany rozczyn dodajemy powoli do sosu
Gotuj z Mąkąpozostało mi nic więcej jak tylko wziąć się do roboty i zacząć gotować. Przyznam szczerze że postanowiłem robić zakupy na www.frisco.pl , nie tylko z okazji powrotu z zimowych ferii. składniki dla pięciu osób 500 g makaronu (drobnego) 400 g wieprzowej łopatki 150 g twardego sera żółtego 3 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka masła(...)śmietany 30 % ( słodkiej) 1 puszka pomidorów 2 cebule 3 łyżki oleju sól, pieprz sposób przygotowania Mięso z łopatki kroimy nożem w drobną kostkę ( mniej cierpliwi mogą mięso zmielić w maszynce), oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i przesmażamy drobno posiekane ząbki czosnku, oraz
Miód i pieprzśrednia cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka bułka tarta ulubione przyprawy-u mnie:roztarty w palcach majeranek, sól, świeżo roztarty w moździerzu pieprz czarny,trochę vegety WYKONANIE: do zmielonej łopatki dodajemy wszystkie przyprawy,drobno posiekaną cebulę i czosnek, jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, dokładnie wyrabiamy, ewentualnie doprawiamy do smaku, obie papryki, mozzarellę, kawałek pora kroimy w drobną kosteczkę(...)formujemy podłużny kotlet,obtaczamy w bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym na bardzo małym ogniu około 10 min. z każdej strony,(na koniec można podlać wodą, albo bulionem i gotować do wyparowania wody lub włożyć do piekarnika na 30min.- mięso na pewno jest gotowe!) podawać z młodymi ziemniaczkami i warzywkami
Kuchnia Beatywarzywnej kaszy jaglanej. autorka: Brzuszki Łakomczuszki | blog: Brzuszki Łakomczuszki imbirowe skrzydełka autorka: kasiekw | blog: kasiekw gotuje Diabelski boczek autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak zapiekany w cieście (2) autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak w ziołach zapiekany z warzywami autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Roladki schabowe z gruszka autorka: pinkyyy | blog: Kucharka(...)musztardy autorka: karolajna | blog: moje kuchenne fanaberie Szaszłyki obiadowe z kurczakiem i warzywami autorka: karolajna | blog: moje kuchenne fanaberie Soczyste żeberka w keczupie autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Grillowana karkówka w marynacie teriyaki autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Grillowana polędwiczka marynowana w sosie sojowym autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Żeberka w sosie z kurkami
Kuchenna Kontrrewolucyazimne dni. Świetnie rozgrzewa i jest bardzo pożywne. Ja swój gulasz wzbogaciłam soczewicą czerwoną. Soczewica zagęściła gulasz i sprawiła, że danie jest bardziej sycące. składniki: 550 g szynki lub łopatki wieprzowej 2 l wody 2 marchewki 2 czerwone papryki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok 200 ml) sól 2-3 listki laurowe ok 2 łyżek czubrycy czerwonej(...)Szynkę pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojone mięso. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie podsmażone mięso przełożyć do garnka z wrzątkiem. Przykryć i gotować aż mięso będzie prawie miękkie. W międzyczasie marchewkę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę
Monia miesza i gotuje