Rosół z klopsikami po studencku 260wczoraj wyjechał do Poznania, aby kontynuować studenckie życie, tym razem na uzupełniających studiach magisterskich. Wiem, że mój syn nie będzie miał ani czasu, ani ochoty bawić się w długie gotowanie. A wiem, że nie pogardzi zupami z torebek, więc ten rosół spełni jego oczekiwania. Postanowiłam je trochę wzbogacić dodając do nich trochę mięsa pod postacią klopsików z dodatkiem kaszki manny(...)klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, całość jest doprawione solą i pieprzem, oraz siekaną pietruszką. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy małe okrągłe klopsiki. Zagotowujemy 1200 ml wody i wrzucamy wszystkie klopsiki, gotujemy tak długo aż wypłyną, ściągamy szumowinę jeśli się pojawi. Następnie wsypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z łopatki wraz z dodatkiem papryki i pieczarek 263gęsty, sycący, lekko pikantny i bardzo smaczny! Przygotowałam go w szybkowarze, aby przyspieszyć czas gotowania. Jeżeli nie macie szybkowaru to przygotujcie go w zwykłym garnku, tylko pamiętajcie o tym, że czas duszenia będzie o wiele dłuższy :) Składniki na 4 porcje: 0,5 kg łopatki 1 duża czerwona papryka 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody sól
Ugotować
Gołąbki bez zawijania 236uwielbiacie gołąbki koniecznie spróbujcie tego przepisu Gołąbki bez zawijania Składniki: 700 g mielonego mięsa (karkówki, łopatki lub szynki) pół główki kapusty białej lub włoskiej 300 g ryżu 1 jajko 2 ząbki czosnku pieprz sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia Kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Wrzucamy
PatiGotuje
szybkowar-galareta wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim... 224włoszczyznę można wykorzystać np. do zupy fasolowej czy grochowej = z golonki opalić włosy, opłukać, łopatkę i biodrówkę z kością opłukać, włożyć do garnka, wsypać kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę, cebulę w łupince wlać wodę do szybkowara, zamknąć, od chwili zasyczenia pary gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wystudzone mięso obrać z kości, drobno pokroić, marchew
W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti z mięsem i groszkiem 167wysokości zadania. Składniki 300 g makaronu spaghetti 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 łyżki oleju 500 ml passaty pomidorowej sól czosnkowa estragon sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy. Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę razem
R'n'G Kitchen
Krem z marchwi na ostro z chipsami serowymi 226laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Ok. 2 ½ l wody 300 gram mięsa ( filet kurczaka lub łopatka wp .) Sól Pieprz cayenne Ser żółty Gęsta kwaśna śmietana Natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso. Zagotowujemy, usuwamy szum. Dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w wywarze. Gotujemy
Smaki Ewy
Żytnie pierogi leniwe z jogurtem i cynamonem 251część osobno), uformować wałek o średnicy ok. 2 cm, delikatnie przyklepać i nożem lub łopatką odcinać kluseczki (w kształcie rombów - ok. 3 cm). W dużym garnku zagotować sporą ilość wody (jak na pierogi), posolić - u mnie dwie łyżeczki. Kluseczki wrzucać na wrzątek i gotować ok. 4-5 minut. Odcedzić na sitku. Podawać z cynamonem i jogurtem. Smacznego
Chocolate Muffin Blog
Pierogi z mięsem 190mieć do nich obowiązkowo barszcz czerwony. Składniki: Farsz: 0,5 kilograma wołowiny 0,5 kilograma łopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku sól,pieprz Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Mięso gotujemy do miękkości, cebulę kroimy w pióra i smażymy na oleju, mielimy razem z mięsem
Bajeczna Kuchnia
Pieczona łopatka marynowana w musztardzie 157strony i przykrywamy folią aluminiową. Gdy mięso będzie upieczone wyjmujemy deskę. Do naczynia w którym łopatka była pieczona wlewamy około szklanki wody. Całość zlewamy do garnka. Odlewamy niewielką ilość, dodajemy 50 ml śmietany oraz 1 łyżeczkę mąki. Mieszamy i ponownie umieszczamy w garnku. Chwilę gotujemy aby zgęstniało. Ewentualnie doprawiamy solą. Mięso kroimy w plastry i polewamy przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewy
Pełnoziarniste pierogi leniwe 191część osobno), uformować wałek o średnicy ok. 2 cm, delikatnie przyklepać i nożem lub łopatką odcinać kluseczki (w kształcie rombów - ok. 3 cm). W dużym garnku zagotować sporą ilość wody (jak na pierogi), posolić - u mnie dwie łyżeczki. Kluseczki wrzucać na wrzątek i gotować ok. 4-5 minut. Odcedzić na sitku. Smacznego
Chocolate Muffin Blog
Fusilli z pomidorami i mięsem mielonym 210biała część) łyżeczka masła 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki) 200 ml bulionu warzywnego sól łyżeczka czarnego pieprzu puszka krojonych pomidorów kostka ziołowa tymianek - bazylia świeża bazylia starty parmezan Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu ,zostawiając 50 ml wody z gotowania. Marchew obieramy i kroimy
R'n'G Kitchen
Gruziński przysmak - pierożki chinkali 246pół łyżeczki soli farsz: 500g mięsa mielonego (powinno być tłuste, może to być na przykład łopatka 50/50 wieprzowa i wołowa) 3 ząbki czosnku 1 spora biała cebula pół pęczka świeżej kolendry bądź pietruszki bulion drobiowy (do farszu kilka łyżek i ok. 2 litrów do gotowania pierożków) sól, pieprz Ciasto przygotowujemy tak, jak na nasze pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy
Kuchenna Kontrrewolucya
Zimowe menu w Le Victoria Brasserie Moderne 188confit z purée z topinamburu i jarmużem, pierś z kurczaka z rzepą i grzybami, wolno gotowane policzki wieprzowe z zimowymi warzywami oraz purée z chrzanem, kurczaka po normandzku z cydrem lubelskim oraz spätzlami, carpaccio z ananasa, z estragonem i sorbetem z trawy cytrynowej, duszoną łopatkę jagnięca z czarnymi kurkami i dyniowym gnocchi, karmelowy custard z solonym masłem. W ofercie
królestwo garów
SUSHI 195minut. Szybko podgrzewamy zawartość garnka aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, gotujemy 15 minut, gasimy gaz i zostawiamy garnek nie odkrywając na kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłożyć należy cały ryż do szerokiej miski i mieszając go delikatnie drewnianą łopatką polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu. Przygotowany ryż w misce okrywamy wilgotną ściereczką
MarciochaKucharzy
Kotlety mielone z brokułem, kalafiorem i marchewką 457Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 garść różyczek brokuła, 1 garść różyczek kalafiora, 1 garść mini marchewek, 1 cebula, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz. Przygotowanie: Różyczki brokuła, kalafiora i mini marcheweczki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do mięsa mielonego wbijamy 1 jajko, dodajemy ostudzone warzywa
Aga w kuchni
Pierogi leniwe 313część osobno), uformować wałek o średnicy ok. 2 cm, delikatnie przyklepać i nożem lub łopatką odcinać kluseczki (w kształcie rombów - ok. 3 cm). W dużym garnku zagotować sporą ilość wody (jak na pierogi), posolić - u mnie dwie łyżeczki. Kluseczki wrzucać na wrzątek i gotować ok. 4-5 minut. Odcedzić na sitku. Podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem
Chocolate Muffin Blog
Spaghetti po mojemu 249sosu bolognese - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1,5 dużej cebuli - 3 duże ząbki czosnku - sól, pieprz - papryka słodka i ostra - zioła prowansalskie - czosnek w pudrze - 2 łyżki oleju rzepakowego - tarty ser żółty Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę szklimy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy
W poszukiwaniu inspiracji
CHILI CON CARNE by Walec – 4 zł 352MIELONE (15 min): dorzucamy je do garnka i smażymy na średnik ogniu, rozdrabniając je drewnianą łopatką i często mieszając aby nie przywarło do dna. Od razu po wrzuceniu solimy je i dodajemy szczyptę pieprzu. Smażymy je do chwili, aż będzie dobrze zarumienione. 4. RYŻ : gotujemy go albo w woreczkach (wygodniej) albo tak jak pokazywaliśmy wcześniej, czyli: Jeśli macie sypki ryż
Nerds Kitchen