sama. Jest to naprawdę banalnie proste, łatwe i o niebo smaczniejsza od kupowanej. Co najważniejsze wiem co tam jest i co jemy. Składniki 2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1i1/2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu (według uznania) 1/2 litra wody zimnej jelita cienkie ( ok. 2 m) Wykonanie Krok 1 . umyte mięso pokroić(...)było powietrza między kiełbasianą masą. Krok 4 . Podzielić na małe kiełbaski . Krok 5 . Zagotować wodę ( w dużym garnku ) . Włożyć kiełbaski i zmniejszyć ogień . Kiełbasy nie można gotować tylko ją zaparzyć . ( wygląda to jak gotowanie rosołu ,czyli takie pyrkanie) Krok 6 . Po 25 minutach wyjąć kiełbaski i ostudzić
Eli Gotowaniepieczarkowym. W sezonie letnio-jesiennym można do niego wykorzystać też inne grzyby. Klopsiki znakomicie komponują się z keto kopytkami posypane obficie natką pietruszki. Składniki na klopsiki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 80 g cebuli 40 g smalcu szczypta słodkiej i ostrej papryki sól himalajska i pieprz do smaku 5 g majeranku otartego 3 ząbki czosnku 75 ml zimnej(...)przypalić. Gdy pieczarki odparują, dolać śmietanki i doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Sos dusić ok 5 minut, a następnie dołożyć podsmażone klopsiki wraz z tłuszczem z patelni. Całość gotować pod przykryciem na malutkim ogniu przez ok 20 minut. Gotowy sos odkryć aby odparował i lekko zgęstniał. Klopsiki znakomicie komponują się z keto kopytkami posypane natką pietruszki. Smacznego! — BTW całości
Ola la LCHFtroszkę inny sposób i tym sposobem na pewno z wami się podzielę ; ) Składniki na 3-4 osoby : opakowanie makaronu cannelloni 500 gr mięsa mielonego np. z łopatki 1 garść startego żółtego sera (i/lub kulka mozzarelli) 1 cała cebula sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, tymianek, ewentualnie gotowa przyprawa do kuchni włoskiej, mogą być tez suszone pomidory(...)straci surowość dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku. Dusimy około 10 minut. 2. Ja makaron zawsze podgotowuje aby uniknąć surowego makaronu np. na dnie zapiekanki. Makaron gotuje około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (oliwa spowoduje że makaron po wyjęciu nie poskleja się nam) Obgotowany makaron układam osobno na talerzach. 3. W rondelku rozpuszczamy masło
Gotowanie...to proste !cukrem waniliowym. Dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać silikonową łopatką. Piec w tej samej rozmiarowo blasze co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach około 30-40 minut. Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrami. Do odlanego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka i zmiksować. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Budyń przykryć folią spożywczą
Ala piecze i gotujeświeżym chlebkiem, który można maczać w powstałym sosiku... mmmm... pycha!!! Polecam! Składniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być(...)nabierze odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy poszatkowaną kapustę i pokrojoną w paseczki paprykę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki i nadal gotujemy. Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł swobodnie odparować
Rozpustne gotowanieWitajcie, dziś zapraszam Was na smakowite kotlety mielone a'la schabowe. Mięciutkie i otoczone chrupiącą panierką, dla nas idealne! Bardzo polecam!!! Składniki na
Rozpustne gotowanieKolejny pyszny domowy wyrób. Tym razem, rolada z schabu nadziewana mięsem mielonym. Idealna jako dodatek do pieczywa ale na ciepło również jest smaczna. Składniki: 1-1
Ala piecze i gotujeNa sylwestrowy wieczór super pasują KROKIETY Z MIĘSEM . Tajemnicą jest dobry farsz i oczywiście odpowiednia panierka. SKŁADNIKI: ciasto na krokiety: 2 szklanki mąki 2 szklanki
Kuchnia BeatyŻeby urozmaicić trochę pulpety w sosie pomidorowym dodałam do sosu białą fasolę oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym
Ala piecze i gotujetalerzyki, więc w tym przypadku warto odpuścić sobie gotowanie makaronu al'dente - łatwiej będzie kroić je na talerzyku. Przestudzony makaron oblewamy kilkoma łyżkami oliwy, mieszamy go aby cały się pokrył delikatnie tłuszczem i nie sklejał się ze sobą. Podstawa farszu w tym przypadku to 1 kg świeżego mięsa mielonego wieprzowego z łopatki, które podsmażyłem z odrobiną soli na teflonowej patelni(...)mięsem. Cel na tym etapie - farsz nie może być suchy dlatego korygowałem gęstość całej mikstury, dolewając stopniowo wodę (ok. 250 ml), która została mi z gotującego się makaronu. Kolejny krok - nadziewamy makaron tak aby ścianki muszelki delikatnie schodziły się do środka. Układamy muszelki blisko obok siebie - w myśl słów "ściaśniaj, ściaśniaj". Aby mieć mniej sprzątania, blachę
Right Behind The Kitchenpszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soliFarsz: 500 kg mięsa (dałam łopatkę wieprzową) cebula sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy parę łyżek wywaru z mięsa Przygotowanie Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego i zagotowujemy. Mięso gotujemy do miękkości, zbierając powstałe szumowiny i ewentualnie uzupełniając wodę, aby mięso było cały
e-PrzepisyKulinarnedodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykryć i dusić przez około 20 min. na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać paprykę i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec
Kubki smakuplasterki,por w półksiężyce, fasolkę na mniejsze części.Podsmażyłam na maśle. Łopatkę pokroiłam na drobną kostkę, smażyłam tak długo aż mięsko się dość mocno zrumieniło,podlałam wodą. Dodałam 2 liście laurowe,kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, sól. Dusiłam przez około30 minut. Wsypałam podsmażone warzywa. Gotowałam przez następne 10 minut. Doprawiłam do smaku magi, pieprzem słodką papryką, solą
Darcia w kuchniwieprzowiny (np. łopatka) 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa np. do gyrosa 1 łyżeczka majeranku 0,5 litra rosołu (może być z kostki) sól Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wkładamy do sporego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu
Rozpustne gotowaniemały gaz i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników sypkich. Nie gotować! Gotowy ryż przekładamy do dużej misy, pamiętając, by nie zbierać sklejonych i często przypalonych ziaren z dna garnka. Póki ryż jest jeszcze gorący należy zalać go awasezu. Następnie ryż należy mieszać delikatnie drewnianą łopatką i wachlować, celem jego szybkiego wystudzenia. Należy przy tym uważać by nie uszkodzić ziarenek
Food Square