łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:44/138)

Burgery z łopatką wieprzową, ananasem i burakiem 211

Dzień dobry! Łopatka wieprzowa to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, można przygotować z niej gulasz, domową wędlinę, ale też wykorzystać jako wkładkę mięsną do burgerów zamiast wołowiny. Tak też wielokrotnie ją przygotowywałam w wolnowarze, z różnymi przyprawami. Jednak co zrobić kiedy nie mamy wolnowaru lub zwyczajnie czasu na nastawienie takiego mięsa? Wtedy wystarczy sięgnąć po produkty Krakus. W ofercie marki znajdziecie(...)szeroki wybór mięs przygotowanych metodą sous-vide czyli gotowanych długo i w niskiej temperaturze. Dzięki temu każdy kawałek mięsa jest soczysty i aromatyczny, z dania nic nie ucieka, a smak jest skoncentrowany w środku. Dodatkową zaletą produktu jest to, że wystarczy go podpiec w piekarniku jedyne 30 minut i będzie gotowe, a także brak jakichkolwiek konserwantów! Wcześniej nie zdarzało

Pora coś zjeść
Pulpety w sosie pieczarkowym 446

stronach garnka. Potrawy nie przywierają do powierzchni nawet, jeśli są smażone bez dodatku tłuszczu. Można stosować w piekarniku w temperaturze do 140 stopni.  Składniki: 600 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka i karczek) 1 kajzerka czerstwa 3/4 szkl mleka 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolski(...)średniej wielkości pulpetów. W garnku rozgrzać masło klarowane z olejem dodać obtoczone w mące pulpety i usmażyć na złoto ze wszystkich stron. Zalać bulionem mięsnym i na wolnym ogniu gotować około 20 minut. W tym czasie pokroić pieczarki w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i lekko zrumienić. Następnie dodać pieczarki i podsmażać do odparowania

Ala piecze i gotuje
Mini Pulpeciki W Sosie Ze Świeżych Kurek 185

kostki 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku 1/2 szkl śmietany 30 % 1 czubata łyżka mąki pszennej Składniki na pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego ( dałam z łopatki, ale może też być z drobiu ) dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki mąka do obtoczenia Dodatki(...)przejmować gdyż większa jej cześć w trakcie smażenia wyparuje. 4. W garnku zagotowujemy wodę wraz z bulionem (domowym bądź kupnym) i podsmażone kurki wraz z cebulką przekładamy do gotującego się garnka z wodą. 5. Teraz szykujemy pulpeciki. Mięso mieszamy z żółtkiem, jedna łyżką bułki tartej, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy

Gotowanie...to proste !
pyszne kotlety z makaronu z sosem pomidorowym :-) 171

ząbki czosnku -200g zmielonego mięsa (np łopatki wieprzowej) -2 jajka -1 szklanka mąki  -trochę vegety  -pieprz -6 łyżek bułki tartej -troszkę oleju DODATKOWO -bułka tarta do obtaczania kotlecików -olej do smażenia SOS POMIDOROWY -1 koncentrat pomidorowy w słoiczku dobrej jakości -sól -pieprz -woda  -troszkę mąki -łyżka śmietany Makaron gotujemy,odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik z malinami i musem czekoladowym 261

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej umieszczając miseczkę nad gotującą się wodą. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twaróg utrzeć z cukrem, a następnie dodać po jednym żółtku. Wlać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę i dokładnie zmiksować masę serową. Nie ubijać zbyt długo. Na końcu, za pomocą łopatki wmieszać pianę z białek. Tak przygotowany masę wylać

https:KKuchniaMniam
Gołąbki na pomidorowo z mięsem i czarnuszką 160

około 250-300 g ryżu 800 g łopatki 1 cebula olej liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz 1 - 1 1/2 łyżki płatków pomidorowych 1/2 - 1 łyżeczka czarnuszki 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego  1 puszka pomidorów  woda lub bulion  PRZYGOTOWANIE : Z kapusty oparzamy liście, odcinamy łyko. Ryż gotujemy na sypko.  Mięso myjemy, kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Klopsiki 162

Klopsiki to praktyczne danie . Jeśli coś zostanie z obiadu można je zalać sosem w słoiku i za pasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie

Eli Gotowanie
Łopatka duszona w pieczarkach z nutką orientu 187

sól ,pieprz natka pietruszki Przygotowanie   Kotlety z łopatki oprószamy solą ,owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy pieczarki ,kroimy na kawałki i razem z posiekaną cebulą i łyżką masła dusimy na wolnym ogniu oprószając solą. Gdy się podduszą ,zalewamy bulionem drobiowym ,dodajemy liść laurowy ,gotujemy dalej. Kotlety wyjmujemy z lodówki ,obtaczamy w mące

R'n'G Kitchen
Pasztet Wielkanocny z jajkiem 213

Tak go nazwałam, bo faktycznie po raz pierwszy robiłam pasztet na Wielkanoc. Przepis prosty, ale jakże smaczny. Z podanej ilości składników wyszły mi dwie foremki, z

Gosia gotuje
GOŁĄBKI W SOSIE 173

Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka) główka kapusty 200 g ryżu sól, pieprz majeranek natka pietruszki cząber 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula masło 1 l bulionu olej Przepis na gołąbki Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy

w mojej kuchni
Krokiety rybno ziemniaczane 234

przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać ugotowaną i rozdrobnioną rybę, jajka , cebulę i przyprawy.Wymieszać.Zamontować prostokątną końcówkę do kopytkomanii i napełnić pojemnik masą rybno-ziemniaczaną.Delikatnie przycisnąć przez kopytkomanię na ruchomą matę.Używając łopatki podzielić rybne paski na równe części.Smażyć na rozgrzanym

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki w kapuście kiszonej 166

łopatki wieprzowej, 1 cebula, 100 g ryżu, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi, może być smalec, masło), 100 ml soku z kiszonej kapusty, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Ryż umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki tłuszczu. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować(...)około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Ryż gotować pod przykryciem. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru. Mięso wymieszać z ryżem i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą

królestwo garów
LIEBSTER BLOG AWARD 144

Ciastko , która także, po Kosiarkowej, zgłosiła mojego bloga to " Liebstera ". Oba wyróżnienia otrzymałam zaledwie w ciągu dwóch dni więc taka nagroda  jeszcze bardziej motywuje i do gotowania i do prowadzenia kulinarnego bloga:) Postanowiłam wziąć udział w zabawie:) Liebster Blog Awards to nominacja za "dobrze wykonaną robotę":) Po odebraniu nominacji należy odpowiedzieć na pytania (jest(...)rozpowszechnieniu bloga. A teraz pytania zadane przez Kosiarkową, wraz z moimi odpowiedziami, z którymi miałam nie lada kłopot:)   1. Który z gadżetów kuchennych jest Twoim ulubionym? Sprężynka i łopatka silikonowa (nie da się powiedzieć, który z tych gadżetów jest na pierwszym miejscu) 2. Twój smak z dzieciństwa to...? Grysik 3. Czy posiadasz swój kulinarny autorytet? Moja babcia ze swoim

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Boeuf Bourguignon - Wołowina w czerwonym winie wg Julii Child 141

winie zajmuje około 30 minut + czas pieczenia. Danie jest cudowne w smaku, rozpływa się w ustach i na nowo pozwala odkryć smak wołowiny. Julia Child to moja mentorka w gotowaniu i dla mnie będzie wiecznie żywa, dzięki temu, że nadal jej programy można zobaczyć na youtubie. Składniki: 0,60 kg wołowiny (ładnego, chudego kawałka) 0,15 kg surowego boczku(...)przygotowane wino i łopatką zeskrobujemy wszystkie przylepione kawałki. Wszystko wlewamy do garnka z mięsem. Patelnia ma być porządnie wysprzątana. Na patelni rozgrzewamy ponownie oliwę, na gorącą wrzucamy cebulę pokrojoną w pióra i marchewkę pociętą w plasterki. Smażymy na złoto, dodajemy do garnka – razem z tłuszczem. Do garnka wlewamy przygotowany bulion wołowy. Gdy już naprawdę nie chcecie gotować rosołu wołowego

Gotowanie i blogowanie
Jajka po szkocku ze szpinakiem 400

Polecam urozmaiconą wersję jaj po szkocku z dodatkiem szpinaku. Dzięki temu jajeczka nabierają innego posmaku a do tego ciekawiej prezentują się w przekroju. Tak przygotowane jajka

Monia miesza i gotuje